Cine prostituează R. Moldova?

Cele două Domnici s-au salvat una pe alta. Cea căzută/aruncată de la balconul unei staţiuni montane a fost scoasă de pe primele pagini ale tabloidelor din tot spaţiul românesc de o altă Domnică, promovată pe primele pagini ale tabloidelor din întreaga lume pentru că ar fi înecat un vapor. Cea de-a doua Domnică a fost ţinută cu forţa în prime-time, cu mijloace artificiale locale: prin amintirile învăţătoarei ei din clasele primare, ale unei mătuşi de pe vară, ale altor persoane identificate pe post de cea de-a cincea, a şasea, a suta roată la căruţa senzaţiilor cu iz de sex mult şi ieftin.
Cea de-a doua Domnică a putut scăpa de tabloidele sexiste doar pentru că o declaraţie a unui lider al fundaţiei franceze Scelles şi-a adjudecat toate spaţiile media europene şi moldoveneşti dedicate prostituţiei. Pentru Scelles, probabil, merită să faci o declaraţie absolut gratuită despre faptul că în Moldova circa 70 la sută dintre tinere s-au prostituat, dacă pentru asemenea declaraţii îţi asiguri prime-time în presă fără plată.

Deunăzi, tabloidele internaţionale au intrat într-o competiţie crâncenă cu Ministerul de Interne de la Chişinău. Un nou reportaj video, nu e primul în acest an, despre fetele prostituate din Moldova. Imagini fierbinţi, şocante, teribile! Iată faţa adevărată a prostituţiei moldoveneşti! În imaginile poliţieneşti apar două tinere dezgolite, care sunt acuzate că s-ar fi prostituat într-o saună. Chiar dacă fetele apar dezbrăcate, trăgând pe ele câte un halat de baie, sauna pare goală – nu se văd consumatorii, cei pentru care ar fi muncit prostituatele, cei pentru care ele de facto există. Şi dacă consumatorii nu există, de ce am crede că prostituatele există? Poate fetele se spălau pur şi simplu la saună şi au intervenit nişte poliţişti cu camerele ca să facă planul? Bineînţeles că nu putem admite că poliţiştii moldoveni ar fi atât de rău-intenţionaţi, dar de ce nu au arătat măcar un picior de consumator de prostituate, un călcâi, un portofel cu bani cu care şi le cumpărau, o explicaţie – de ce acceptă această înjositoare metodă de a se spăla în afara propriei case şi familii?

Dacă în cazul atacului presei asupra tinerei aruncate/căzute de la balconul unei staţiuni din România a intervenit Consiliul de Presă, din Chişinău, în cazul „prostituatelor” în ghilimele nu a intervenit nimeni.

Dacă în cazul tinerei moldovence de pe vaporul condus de Schettino presa s-a autosesizat parţial, iniţiind o dezbatere generată de editorialul Alinei Ţurcanu de la ziarul Adevărul, care indica la presa înţepenită în pragul maternităţii unde s-ar fi născut o Domnică, în cazul fetelor filmate de poliţişti la saună nu a intervenit nimeni.

Dacă în caziul declaraţiei scandaloase a liderului de la Scelles, cu o oareceare întârziere, a intervenit şi ministra Muncii, Valentina Buliga, şi ambasadorul R. Moldova la Paris, Oleg Serebrian, şi reprezentanţii de la Chişinău ai OIM şi La Strada, în cazul fetelor care se spălau de bărbaţi şi de poliţişti la saună nu a intervenit nimeni.

Cine ar putea interveni pentru drepturile unor tinere pândite cu camera de luat vederi a unor poliţişti, care au grijă să arate doar feţele şi corpurile dezgolite ale unor fete căzute pe jos într-o saună? Cine ar vrea să comunice cu ele, ca să afle ce drame personale le-au făcut dependente de ultima posibilitate de a-şi câştiga existenţa, sau poate cine le-a forţat să o facă?

Cine ascunde, maschează şi blurează cu atâta grijă imaginile consumatorilor de tinere, cei care determină cererea, cei care creează piaţa, cei care cer şi cumpără în fiecare zi: tinere nenororcite din Moldova pentru fericirile lor intime?

A intervenit vreo organizaţie neguvernamentală în acest caz? E cineva din cadrul sistemului naţional de referinţă care îşi pune întrebarea dacă în faţa consumatorilor de prostituate din saune nu se află cumva victime ale unor abuzuri, nişte orfane, nişte şomere?

Nimeni nu întreabă, căci răspunsul e clar: în R. Moldova prostituţia are doar chip de femeie, iar banii pentru consum de prostituate – chip de bărbat.

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

26 comentarii

 1. Ion

  Frumos. Felicitari. Suntem o societate foarte bolnava. Ne vom trata vreodata singuri sau avem Nevoie de internare fortata?

 2. galina

  vàd cà si voi ati schimbat ruta…eu demult o apàr pe toate siturile si ziarurile italiene pe DOMNICA…mereu suntem pe rute diferite!!!!
  kind eu inainte-voi inapoi…kind eu inapoi voi inainte…BINGO

 3. indignatu'

  @Galina.
  Nu stiu pe care site-uri italiene o aparau,ca pe cele moldovenesti ai facut-o cu ou si cu otet pe Domnica de parca i-ai fi tinut tu opaitul.Esti cu 2 fețe,ce rost mai are acum apararea ta?
  Nu e nimic mai scarbos cand te scarbosesc ai tai.

 4. vlad

  BASARABENCELE,dragii mei, DINTOTDEAUNA AU FOST SI SUNT DOAMNE DE TREABA :harnice,frumoase,gospodine… Drept ca uneori intalnim “manifestari'” neplacute. Dar asta nu inseamna ca alte tari au mai putine Domnici,despre care noi prea neintemeat ne-am scos in prajina.La urma urmei, nimeni nu stim sub ce povara sunt nevoite sa se prabuseasca sarmanul lor suflet.

 5. galina

  nu este drept…vedeti cà và pot demonstra peste tot unde sau cerut si scuzà italieni…eu nu sunt cu nimeni si nu am fost nici odatà cu nimeni…mà incurcati cu cineva…VEZI Cà POT SCUMBA RUTA…nu mà opresc la aceas opinie,chid imi merge cineva pe cap…sunt flecsibilà

 6. matasaru2004

  socot ca procurorii nostri sau descurcat cu crimele grave si coruptii si sau apucat de prostituate.A mai ramas ca legiuitorii nostri sa faca o lege penala ca cu coruptia ,,este pedepsit cel care da mita si cel care ea…,, si in general sa fie amendat cel care i se scoala pu.. …!

 7. indignatu'

  @Galina.
  N-ai vorbit rau de Domnica? Ai un cuvant de onoare? Poti sa ti-l dai? Sau jura ca n-ai facut-o.Ca sa te cred.

 8. galina

  uau ce imi place sà fac greseli,stiind cà cuiva nu ii place…e o distractie extraordinarà pentru mine….deci poftim demonstratii:

  Hai sbagliato indirizzo !! Non sono tra quelli che hanno offeso la Domnica; in nessun modo l’ho offesa, nè con parole sconce nè con intendimenti. Ho solo detto che certamente la Domnica, in qualche modo, ha reso disattento lo Schettino. Provami il contrario. E poi a me le Moldave piacciono tanto…specie quando fanno le ballerine e mostrano così le loro bellezze….perchè dovrei offenderle ?? Hai sbagliato grossolanamente! ….

  Ah! Le Moldave! Mai avrei potuto offenderle! Il grande amore della mia giovinezza è stata una Moldava; diciamo 1/2 Moldava con mamma Moldava e padre Rumeno. Era il tempo che si andava a caricare il legno a Galati e Braila, attraverso il Danubio dalle bocche di Sulina. Ah! Che cose bellissime da ricordare! Solo il caso non mi ha fatto sposare con la Moldava/Rumena! Comunque, la Domnica non doveva dire (poi lo ha negato) di essere innamorata dello Schettino ! Era naturale che poi sarebbe uscito fuori tutto quel pò di confusione. Ed anche i Russi come tuo marito mi sono simpatici. Ho poi anche avuto rapporti di lavoro con le navi russe del MarNero che venivano a Taranto a caricare tubi di ferro. Ciao bella Moldavia…

  …lo trovo ridicolo, nessuno ha mai detto che è colpa della moldava, non era lei alla guida della nave, sicuramente è un’altra poveretta che si deve vendere a un uomo per aver un posto di lavoro…(a scris o femee)

  mai am incà…zi bunà…pipik la toti

  Và IUBESC

 9. galina

  JUR JUR JUR DOMNULE indignatu AM TRANSMIS CE SE SPUNEA LA TELEVIZIUNEA ITALIANà…kind am vàzut cà ziarul de garda(deci ai nostri)au altà opinie AM SCHIMBAT RUTA…ATIT…nu are importantà pentru mine in care directie merg,doar nu este problema mia…merg unde este curentul apei mai càldut pentru suflet(glumesc):)
  sà stiti ce mesaj am trimis in privat la vreo 20-30 de persoane italiene care o atacau pe DOMNICA uhuhuh…a fost sotul cu fiul cà miau dictat…dar mii rusine sà vil dau 🙂

 10. un om

  Daca sunt interese meschine pentru a deturna adevarul despre Moldova cu ale ei prostiuate ,este bine sa se intervina atit pe cale diplomatica cit si prin presa,in a combate neadevarul.Dar ce ne facem cu unii politicieni de pe meleagurile natale,care si-au insusit exemplar eticheta pusa pe fruntea unor tinere si in fata propiilor manifestanti, la o banala intrebare pusa de o jurnalista,i s-a stampilat aceiasi eticheta cu virf si indesat pe cap, de “PROSTITUATA”.Nimeni din presa scrisa si audio-video,nu a sarit in ajutorul doamnei-domnisoare,pentru ai apara onaoarea de femeie cinstita.

 11. galina

  PASSIUNEA EROTICà este un lux,o pulsatie biologicà si inconstientà.Fiecare animal o are,nu este nimic de special in ea;chind omul este in pradà a pasiunei erotice pur si simplu apartine lumii ANIMALE:este o eriditate de la animale.Nu vom deveni cu adevàrat UMANI ,dacà nu vom depàsi pasiunea eroticà.Multi incurcà aceastà pasiune cu dragostea si folosesc o multime de cuvinte romantice pentru a o descrie, poezii.Dacà sà o privim in profunditate este purà si biologicà, chimicà, hormoni si mai mult nimic.Chind se schimba hormonii,nu te intereseazà mai mult sexul si toatà poezia romanticà dispare.Este deajuns o micà reactie chimicà si dispare “dongiovanni”.

  Se spune cà o mare parte a mintei noastre este ocupatà de luxuri si in o màsurà oareceare este natural,deoarece de milioane de ani tràim in un corp animal,ducem cu noi intipàrirea, suntem plini de mostenire animalà,suntem animali 99% Numai 1% posibil suntem incà si fiinte umane,numai o micà parte sa ridicat un pic….

 12. indignatu'

  @Galina.
  Cateva secvente din niste comentarii la articolul “Catastrofa de dupa vis”.

  fenea a scris (2 February 2012)
  DOMNIKA A DECLARAT cà este indràgostità in comandantul SCHETTINO!!!!!!!!!!!!!!
  BAH BAH BAH
  …foae verde hai la prosti MOLDOVEANCA NOASTRà A DEVENIT VESTITà!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  fenea a scris (3 February 2012)
  pe ea nimeni nu o invinovàteste…iar cà era ca amantà si la rindul sàu ca PUTANà pe corabie…

  Cred ca e suficient.Daca mai vrei,citeste-ti si singura idiotiile la articolul citat.
  Numai nu jura si de data asta ca nu ti-ar apartine.Eram sigur ca o vei face,pt ca tu n-ai un dumnezeu.
  “Demonstratiile” nu-ti apartin.Sunt niste secvente scrise de altii si preluate de tine.Si aici minti cu nerusinare.Jumatate de Moldova e in Italia,nu suntem in tundra.A spus tv sau au scris ziarele italiene cu ‘PUTANà’? Injuria si ofensa iti apartine.
  Daca as fi in locul Domnicai,as cere daune morale de la ziar.Nu e personaj public s-o latrati tu si cei ca tine,ca nu esti singura,si ziarul trebuia sa cenzureze dobitociile analfabetilor.
  Ziarele italiene au cerut scuze Domnicai pt mai putin,fiindca pt ‘PUTANà’ ar fi fost inchise si niste milioane platite victimei.Iar cele din Moldova se fac moarte-n popusoi.
  Fiecare are dreptul la opinie,nu la mascarii si atac la persoana.Mai aruncam cate ceva in adresa personajelor publice,dar le platim noi.Nu e o justificare,pt ca 7 ani de-acasa,educatia,cultura,bunul-simt n-au omorat pe nimeni.Nici eu nu sunt ad-literam,dar macar limita sa n-o depasim.
  Cine prostitueaza Moldova? Ipocrizia o aveti in sac,impreuna cu mața.

 13. galina

  si si si ….da da da…asa au spus la televiziune si asa am transmis…nu am stiut pozitia voastrà…dupà ce am avut confermare cà PUNETI PE LOCUL INTII DEMINTATEA NATIUNII,am scimbat RUTA…cei aici nu và inteleg
  dar pentru DOMNICA eu am demonstare cum am sustinutà pe facebook fàcut un sit anume pentru aceastà ocazie si cred cà nimeni nu a apàrato mai mult ca mine…ba sunt sigurà

  cu toate cà astàzi iar a esit un articol cu ea si cu SCHETTINO si mam sàturat de voi si de istoria aceasta…basta…baci/abbracci

 14. galina

  D-l indignatu scriemi pe posta electronica: iuri1966libero.it si iti voi ràspunde…iti voi da cum sà intri in situl alternativ pe facebook ca sà gàsesti tot ce iti trebue ca demonstratie cà am apàrato pe DOMNICA…vei gàsi si ceea ce este mai sus…

  eu am gresit cu prima opinie despre DOMNICA si recunosc…vedem chind vei gàsi tu demonstrarea cum vei avea curaj sà recunosti …
  TRàEASCà SINCERITATEA

 15. indignatu'

  @Galina.
  Regret,dar nu-ti accept propunerea. Am un anturaj de lume simpla,sanatoasa,inteligenta,care judeca,are pozitie,se tine ferm pe picioare.
  Mi-a fost suficient sa inteleg ca nu esti corecta si nu esti credibila.Ai mintit si totodata ai jurat.
  Pozitia nu mi-o schimba nimeni.Tu insa alergi de la o masa la alta si azi pt tine acel negru,maine devine alb.Astfel de persoane fac viata altora un infern.Si nici n-ai ce le face,pt ca pana la urma sentinta e ca au probleme la etajul superior.De aia unica scapare e sa luam distanta,sa ne ferim,sa nu ne punem mintea.In concluzie zicea cineva aici:cu un nebun devii mai nebun ca el.

 16. galina

  pentru mine viata este o distractie si imi pare ràu pentru voi,pentru pozitia seriaoasà care ati luato fatà de mine…
  acest incident astàzi mia dat posibilitate sà recunosc cà pot recunoaste…sà gresesc,cà este uman de a gresi…
  eu nu judec,nu ghindesc,nu am fantazii,nu imi imaginez nimic…pentru cà in orice moment, orice clipà a vetii mele respir si sunt multumità doar pentru aceasta,dacà voi fi ca voi imi voi perde din observatie respirul si mà voi perde insàsi pe mine…intuitiea, care imi este o prietenà…care o respect si am incredere in ea, care e formatà din sufletul meu…
  stiu cà sunt pe acest pàmint cu atit mai mult cà STIU CINE SUNT si cum am spus mai inainte.
  eu nu sunt nimeni:nu am ” lume simpla, sanatoasa, inteligenta, care judeca,are pozitie,se tine ferm pe picioare”…
  nu am pe nimeni si nimeni nu mà are pe nimeni:EU SUNT LIBERà…nu sunt adepta nimànui,nici chiar a lui DUMNEZEU…ba mai mult DUMNEZEU este adeptul meu,atravers sufletului meu si fiintei mele…
  dacà as fi “sfintà” posibil voi reusi a mà incadra in rindurile ziarului de gardà…cu pàrere de ràu sunt imperfectà…felicitàri

 17. Kolane Kaas

  Cine stie, este adevarat ca aceasta Veronica Bacalu,
  angajata la Fondul Monetar International de la New-York,
  1
  este de origine etnica evreica, ca si fostul director general de acolo, Dominic Strauss-Kahn, care actualmente sta intr-o inchisoare din Franta pentru diferite agesiuni sexuale masochiste ?
  2.
  este ea protejata lui Lucinski, si deci a lui Filat si Lupu / si el evreu / ?
  2.
  la 28 februarie 2012 va avea ea 50 de ani rotunzi ?
  ———————————————————————
  din curiozitate, care mai sunt oare “protejatele”
  lui Lucinski, de pe la diferitele organisme internationale filateliste ?

 18. teleobservator

  Ieri,PRIMTV a facut un reportaj din satul de bastina a ei unde a locuit pina la 7 ani insa nu a spus nimic la care scoala a invatat pe urma dinsa si feciorul ei,ceea ce e foarte important.

 19. andreW

  @ kolane kaas – se pare ca dominic,daca sta actualmente intr-o inchisoare, nu sta pentru motivul ca ar avea origini evreesti…faptul ca veronica ar avea origini evreiesti nu implica si anumite sugerate inclinatii ale respectivei catre agresiuni sexuale masochiste…pana la urma,conteaza valoarea persoanei si ce simte si ce poate sa faca persoana in cauza pentru locul unde s-a nascut si traieste…nu este un lucru de lauda sa ridici bariere rasiale…pana la urma,nici napoleon nu era francez,n’est-ce pas?

 20. P.S.

  Am citit ca dinsa si sotul ei au terminat scoala rusa n.2 din Chisinau.Iata de ce PRIM a omis acest fapt.

 21. vera

  CINE PROSTITUIAZA R.Moldova:
  Modestia sau prostia?

  Atunci cand libertatea-i una
  Si lucruri multe ni se spun,
  Noi, auzim prostii intr-una,
  De la “destepti” ce le compun!

  Dezmatul lumii leac nu are
  Nici minte multa’n al sau cap;
  Din insucces, el face crime,
  Fiind multumit si impacat

  Cu sfinta sa prostie pura
  In fata simplei modestii,
  Ce are si ea tot o gura,
  Dar nu da drumul la prostii..!

 22. galina

  Prostitueazà Moldova ca si pe toatà altà lume de pe globul pàmintesc:IGNORANTA ,deci intelegenta blocatà de societate produce multà ignorantà…

  Lumea se bazeazà doar pe minciunà,deoarece il redà special in orice situatie si nu ia in consideratie consecintele…
  Orice minciunà este o tragedenie pentru sànàtatea fiecàruia…orice faptà ne cinstità este sfirsitul zilelor albe si nasterea ignorantei in sufletul fiecàruia …
  A bloca cu fapte false si miciuni intelegenta este foarte simplu,dar a esi din ignorantà e practic imposibil…

  Kind cineva se plinge,dar are tot de ce ar avea nevoe o fiintà:sà stiti cà este un mincinos…
  Kind cineva atrage atentia altora cu lauda de sine sau de altii:sà stiti cà este un mincinos ,pentru cà vrea sà ascundà dreptatea deaceea duce in eroare si pe altii,exact asa cum este el sà fie si altii…

  lumea uità forte repede a fi simpli,uità intelegenta cu care se naste

  A fi simpli aceasta nu inseamnà a fi sàraci,deoarece cine isi impune sàràcie nu este o persoanà simplà,dar foarte complicatà tinde a se reda deasemenea special ca si acel care este bogat…e diametral opus celui bogat…
  A fi simpli inseamnà a fi sine insàsi, cine nu vei fi , cu o imensà acceptare de sine insàsi asa cum suntem de la naturà,de la existentà…

  Intelegenza este capacitatea noastrà de a ràspunde,capacitatea noastrà de a fi responsabili de sine insàsi in toate ce se intimplà cu noi,in cele ce facem si ce zicem…

  MAMA INGNORANTEI ESTE MEREU GRAVIDà,deaceea desteptii incurcà intelegenta cu intelectualitatea

 23. Bx92

  P/u galina!
  Diferenta dintre ignoranta si inteligenta e ca inteligenta tace cand nimic nu are a spune.Dar ignoranta trancaneste aiurea pe langa scoala,numai ca sa fie luata in seama.
  Cred ca nici tu nu realizezi ce scrii.
  Nu te obosi sa-mi raspunzi.Mi-ai face un serviciu.

 24. galina

  nu sunt perfect…e just…si nu skriu pentru a ràspunde cuiva…mà distrez kind am timp liber
  nu và stàruiti(obositi) sà imi dati atentie…nu am nevoe…multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *