Cine pleacă judecător la CEDO şi cine vine director la SIS

În ultimele zile, mai multe informaţii despre lansarea unor concursuri pentru funcţii importante în stat au captat opinia publică de la noi. Bunăoară, se caută un judecător care ar reprezenta R. Moldova la CEDO. Unul din nouă, cel puţin asta sugerează lista aplicanţilor. Pe 16 iulie, va avea loc următoarea etapă a concursului, candidaţii fiind testaţi la probe orale şi scrise. Deşi până atunci mai e ceva timp, mişcările tenebre în jurul acestui post important au demarat şi pot avea, potrivit unor surse avizate, consecinţe nebănuite. Chiar dacă, în urma acestei competiţii, ne-am putea alege cu un candidat total incompetent şi total inadecvat pentru postul de judecător din partea R. Moldova la CEDO, nimeni nu va putea contrazice decizia, deoarece la ea se va ajunge “prin concurs”. 

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene caută candidaţi pentru mai multe funcţii publice-diplomatice care au devenit vacante. În total, sunt scoase 13 posturi, iar condiţiile de angajare pot fi cunoscute pe www.mfa.gov.md.

Şi la MAI sunt anunţate câteva funcţii publice vacante. Dacă, însă, deschizi informaţiile, descoperi că aceste anunţuri sunt nişte trucuri neruşinate, dat fiind faptul că, în toate cele 4 oferte postate, datele limită la care ar fi fost posibilă depunerea dosarelor au expirat încă în 2011 sau în prima jumătate a anului 2012. Să nu mai fie în prezent niciun loc vacant în MAI?

Să revenim şi la alte concursuri. Se caută un director al Centrului Naţional Anticorupţie, instituţie-succesoare a CCCEC. Ce-i drept, pentru această funcţie competiţia va fi deschisă la sfârşitul verii, pe 25 august. Până atunci, timp de 9 săptămâni, palma va fi bătută, lucrurile vor fi prinse în cuie, iar pentru candidatul-miză vor fi identificaţi contracandidaţi, care, naivii de ei, îşi vor depune dosarele, fără a sesiza că sunt doar un paravan, un fundal, un argument cu care s-ar încerca să se demonstreze că a avut loc o competiţie democratică, incoruptibilă, deschisă, pentru cea mai înaltă funcţie în principala instituţie anticorupţie din stat.

Era să uit. Se caută şi un director de SIS, în locul fostului, Gheorghe Mihai, demis pentru presupuse inacţiuni în cazul atacurilor raider asupra sistemului bancar din R. Moldova. De altfel, Gheorghe Mihai este acum, bine-mersi, şeful Cabinetului preşedintelui Curţii de Conturi, Serafim Urechean, iar atacurile raider nu au cunoscut o soluţionare nici după disponibilizarea lui Mihai. Pentru funcţia de director SIS nu a fost şi nu va fi anunţat un concurs public. Deşi se tot vorbeşte despre depolitizarea funcţiilor de conducere ale instituţiilor de forţă şi de drept, va mai trece destul timp până când aceste funcţii vor deveni libere de politic şi de politicieni. De fapt, în cazul angajărilor făcute în cadrul acestei instituţii, potrivit regulamentului SIS, “anunţul public despre funcţiile vacante în Serviciu nu este obligatoriu”.
Dacă vreţi să vă angajaţi în vreo funcţie în Guvern, aflaţi că, la nivel oficial, nu aveţi nicio şansă, deoarece nu există niciun anunţ de acest fel pe www.gov.md. Ultima informaţie postată pe site-ul Executivului datează din 9.02.2012 şi este intitulată “Rezultatele Preliminare de la Concursul de Selectare a Membrilor Consiliului Naţional pentru Participare”.

La Parlament, câteva sute de consilieri proaspăt angajaţi şi niciun anunţ despre vreun post vacant. La Direcţia Personal ni s-a spus că, într-adevăr, nu există posturi vacante, dar nici loc pe site unde astfel de informaţii ar fi postate.

Şi la Preşedinţie sunt mai multe locuri vacante, despre care nimeni nu poate afla nimic, deoarece lipseşte orice informaţie despre angajări, concursuri sau disponibilizări. Serviciul Personal al Preşedinţiei ne-a răspuns la telefon că, deocamdată, nu s-au făcut angajări, iar cei încadraţi nu au ajuns acolo prin concurs, deoarece statutul îi permite şefului statului să-şi aleagă singur echipa de consilieri.

Despre politica de cadre de la noi ar fi încă multe de spus. E timp şi loc să mai revenim la subiect.

Aneta Grosu, aneta@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. jude

  Dar oare exista in RM politică de cadre. Vă raspund eu că nu există.Cadrele se selectează strict după principiul apartenentei de partid. Prost ,bandit ,dar de al nostru .Iată principiul ce funcţionează acum in actuala AIE . Mai bine nu ar fi fost creată această AIE ,deoarece ea ne-a aruncat cu ani multi in urmă , au creat haosul in ţară şi lipsa vde respect faţă de lege.

 2. Velcu

  Este evident faptul ca in functia de director la SIS va fi numit Victor Catan, fiul ex ministrului de interne, in funcția de ambasador al R.Moldova in F.Rusă, Chiril Lucinschi, fiul ex-presedinte Petru Lucinschi, actualul viceministru al Transporturilor fiul ex-prim ministrului Ion Cuiubuc.
  In tara noastra mioritică toata societatea este impărtita in doua caste, așa n umita elită politică și restul. Cei din elită indiferent de faptul sunt la putere sau in opoziție considera societatea noastră ca pe o turmă ce tr doar mulsă si tunsă.
  E timpul să ne trezim !!!

 3. AVRAAM

  In tara asta a fost furat si privatizat totul ilegal,prin minciuni si inselaciuni.Cine a fost director la privatizari? Dar cine era atunci presedinte de tara? Iata acesti hotomani acu deja privatizeaza si posturile inalte din conducere.A ramas doar poporul a nimanui.Acest popor blestemat este dezbinat in toate colturile si continenetele lumi,deaorece n-are casa,masa,pamant si patrie.L-eu furat toate astea hotomanii.

 4. vera

  Ei, aici, in tara, nu fac mare treaba,in folosul poporului, numai pe hirtie sunt specialisti buni, dar daca patrund si la CEDO, apoi se dezbina si acolo …totul!
  Mentalitetul lor functioneaza mai mult pentru bunastarea lor si un post mai aranjat,fiindca sau saturat de “lucrat” in acest stat spurcat!

 5. dacul

  Pe un picior de plai
  Pe-o gura de rai
  Iata vin in cale ,se cobor agale
  Trei turme de oi
  Cu trei ciobanei
  Unu-i moldovean
  Unu-i ardelean
  Si unu-i muntean
  Vor venii la vale
  La serbare mare
  Tara sa uneasca
  Puterea sa creasca

 6. vlad

  Piesa demult e scrisa– ea trebuie jucata…Asta ar putea fi un posibil raspuns la interogativa din titlu

 7. Nicolae

  Se mai cauta si un Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Fostul Presedinte Nicolae Timofti a demisionat. a devenit vacanta nu doar functia de presedinte al CSM ci si calitatea de membru al CSM din partea judecatorilor. Problema alegerii noului presedinte nu se pune. De ce? Gurile rele vorbesc ca Presedintele CSJ vrea un presedinte al CSM care sa/l asculte. la adunarea generala a judecatorilor sau confruntat doi candidati Ion Druta – Presedinte al Judecatoriei Botanica si Sergiu Furdui / judecator la CSJ. Se vorbeste in tirg ca persoana care va fi aleasa membru al CSM va deveni si Presedinte al CSM. Daca asa/i apoi actualul CSM este format din oameni mamaligi. Ei nu au propria opinie, vointa si mindrie profesionala. Pacat de ei.

 8. Nicolae

  Cred ca judecator / ca
  ndidat la functia de membru al CSM trebuie sa-si intainteze candidatura din timp. la inaintarea candidaturii sa fie sustinut de cel putin 10 judecatori din alte instante decit cea in care el activeaza. Sa/si faca publica pozitia privitor la activitatea CSM si efortul care il va depune in aceasta calitate. Sa spuna judecatorilor ce crede el despre viitorul Justitiei Moldave. Ce va face pentru imbunatatirea functionalitatii sistemului judecatoresc.

 9. Preluare Unionista

  Vice-preşedintele Partidului Liberal, deputata Corina Fusu recunoaşte că este rudă cu Valentin Dediu, directorul interimar al Serviciului de Informaţii şi Securitate, dar susţine că nu aceasta este important.

  Solicitată de TRIBUNA să comenteze informaţia lansată de Vitalia Pavlicenco, lider al PNL, precum că ea este rudă cu şeful interimar de la SIS, Corina Fusu ne-a confirmat faptul că bunelul ei și tatăl lui Valentin Dediu sunt verișori drepți.

  ”Reiese că tatăl meu și cu domnul Dediu sunt veri de gradul doi. Suntem rude de gradul doi sau trei. Dar nu constă în asta! Domnul Dediu este un om serios, bine-instruit, responsabil . El a devenit director interimar la SIS înainte ca eu să devin deputată. El era acolo cu 2 ani înainte. Sunt deputată și am multe rude, iar aceasta nu înseamnă că rudele trebuie să fie șomeri”, a precizat Corina Fusu.

  Deputata consideră reformarea SIS drept una din cele mai importante reforme ce asigură securitatea statului.

  „Recent am revenit de la Bruxelles, unde a avut loc Comitetul de Cooperare UE-RM. Dintre multiplele recomandări pe care le-am votat, avem și o recomandare în ceea ce privește necesitatea de a intensifica procesului de reformă a SIS, care își asumă atît responsabilități interne, cît și externe, precum și puterea de aplicare a legii. Recomandă faptul ca, controlul parlamentar să fie îmbunătățit în scopul de a urmări și susține îndeaproape procesul de reformare a SIS”, a mai spus Corina Fusu.
  Cristina Pendea
  http://tribuna.md/2012/06/05/corina-fusu-am-multe-rude-care-insa-nu-pot-fi-somere-pentru-ca-eu-sunt-deputata/

 10. ionel1950

  se demascam jigodiile care le vreti CSM —„Lima” împotriva lui Ion Druţă judecator Botanica.Justitie pentru niamuri…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *