Cine pedepseşte judecătorii?

Aanul trecut, Procurorul General Valeriu Zubco, fiind membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost practic, cel mai drastic critic al judecătorilor, înaintând cele mai multe solicitări de aplicare a pedepselor disciplinare – tocmai 15 pe parcursul anului 2012.

La 7 decembrie 2012 Valeriu Zubco solicitase o nouă procedură de aplicare a unei sancţiuni disciplinare pentru un judecător. Din careva motive, această chestiune a fost amânată. A urmat vânătoarea din Pădurea Domnească, Crăciunul pe ambele stiluri, Anul Nou, apoi, pe 18 ianuarie 2013, solicitarea lui Zubco a fost readusă pe agenda CSM. Procurorul General, luat cu vânătoarea, sărbătorile şi gălăgia naţională, nu s-a prezentat la 18 ianuarie la CSM, dar nici nu a informat instituţia că ar avea vreo problemă cu etica, cu legea sau cu conştiinţa, aşa că chestiunea “sancţiunea disciplinară a lui Zubco” a fost reprogramată pentru 1 februarie.

Dacă eşti judecător în Moldova şi afli că un personaj ca Zubco îţi intentează proceduri disciplinare, ce faci? Le respecţi? Le respingi?

În 2012 doar 2 solicitări de sancţionare venite în numele lui Zubco au fost confirmate prin aplicarea sancţiunilor propriu-zise. Şi asta până la vânătoarea de pomină.

În general, anul trecut, comisia disciplinară a CSM a intentat proceduri disciplinare unui număr de 69 de judecători. La finele anului CSM a făcut totalurile pedepselor aplicate.Rezultatele aplicării sancţiunilor sunt hilare: doar 19 sancţiuni au fost aplicate, dar şi acelea sunt ca nişte pişcături de ţânţar. Deci, din 69 de judecători ajunşi în atenţia comsiei disciplinare, tocmai 10 au primit câte o mamă de avertisment, tocmai 5 au avut coşcogea mustrări, tocmai 3 – câte un monstru de mustrare aspră.

Da, a fost şi o propunerică mică de eliberare din funcţie a unui judecător. Dar, după ce comisia disciplinară a CSM a înaintat în octombrie propunerea de eliberare din funcţie a judecătoarei Natalia Chiseliova, CSM emite la 4 decembrie o decizie de a nu o demite, ci de a o lăsa să plece de bună voie. În hotărârea CSM de a nu o demite pe Chisieliova, nu se spune nimic despre erorile intenţionate produse de aceasta în actele judecătoreşti, ci se spune că “a fost numită judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă”, că “a fost preşedintă a judecătoriei Străşeni”, că “are o experienţă profesională de peste 27 de ani”, că “i-a fost conferit titlul onorific de veteran al sistemului judiciar”. De ce oare membrii CSM nu s-au întrebat cum poate un judecător “veteran” cu 27 de ani de profesionalism în cârcă să ia decizii judiciare controversate şi ilegale? Şi dacă de la înălţimea atâtor ani şi merite a comis aceste acte, oare cum a judecat ea anterior, când poate nu avea atâtea abilităţi profesionale?

Preşedintele Nicolae Timofti a ignorat, totuşi, cererea tardivă de demisie a acestei judecătoare şi a dispus eliminarea ei din sistemul judiciar. Dar ce să înţelegem despre membrii CSM care produc 5 mustrări pe an şi laudă “veteranii în fraude” ai justiţiei, apărându-i de demisie? Cât de credibili sunt cei meniţi să pedepsească judecătorii care greşesc?

P.S. Marţi, Valeriu Zubco, unul dintre cei mai prolifici membri ai CSM, a aflat că şi el e pedepsit pentru nişte probleme etice. S-ar putea să fie nevoit să plătească tocmai 6000 de lei pentru tăcerea sa confortabilă despre omorul din Pădurea Domnească.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. observator

  Judecatorii isi procura case si apartamente din mita stiind bine ca pina acum nimeni n-a fost pedepsit caci nimeni nici nu lupta cu coruptia cea mare.In cel mai rau caz o sa primeasca o mustrare sau retrogradat si se faca avocat.

 2. Deportatul

  Parafrazînd o cunoscută expresie se poate spune: – “Fiecare popor îşi merită JUDECĂTORII săi”

  Dar fiţi serioşi. În timp ce cetăţenii au votat 22 ani foştii lideri comuniştii de pînă în 1991 – Snegur, Lucinschii, Voronin, care şi-au făcut averi de sute milioave de Euro, aceştea oare mai PUTEAU SĂ LASE SĂ LUCREZE VRE-UN PROCUROR, JUDECĂTOR CINSTIT !?
  Chiar dacă era cineva din procurori, judecători care doreau SĂ LUCREZE CONFORM LEGISLAŢIEI, atunci colegii îi socoteau de PROŞTI, nu erau avansaţi, erau trimişi să rezolve probleme neserioase, sau erau concediaţi.
  Înainte era numai un “Şefu”
  Acuma a apărut această problemă pentru ca să-şi apere averile de sute milioane de Euro “trei Vlazi” – Voronin, Filat, Plahotniuc se luptă între dînşii.
  Dar acuma şi Ghimpu le mai încurcă. JUSTIŢIA TREBUIE SĂ APERE ADEVĂRUL

  Cum se comportă judecătorii, bătîndu-şi joc de problemile deportaţilor o ştiu personal

 3. Magda

  “Deportatul”.Ghimpu le incurca (probabil)pentru ca sa-si apere “bussines”-ul cu benzinariile. Las-o omule cu PL,pentru ca te minteste si nimic mai mult.Dreptatea “este la fundul marii”!

 4. Sandu

  Tot sistemul judecatoresc e mafiot. Cine sa faca dreptate, daca toate privirile lor sunt indreptate inspre spaga? Chiar si partidele sunt profitoare de slabiciunile amaratilor. Pungasi Democrati, Pungasi Liberali. Potlogarime pungasita: Godea, Sarbu, Dodon sau bolesiva! Mega-daravera Ghimpu,de pilda, un jurist de duzina si un traficant labil psihic, s-a vandut cu tot cu arme, bagaje si benzinariile Pla-hotului. Ba mai mult, mana in mana cu Rosca, Pavlicenco, Godea isi afiseaza dragostea fata de mecla gangserului. Si-atunci, cine sa pedepseasca infractorii din justitia moldava? Pigmeii depuati-complici la trafic de influenta? Gloata de aplaudaci ai gangserului? Sabotorii inveninati, dupa principiul: ” sa moara capra vecinului!”?

 5. Deportatul

  DE LA RĂU, LA MAI RĂU !
  Noi, majoritatea cetăţenilor RM,
  – fiind harnici, cu pămînt bogat, suntem cei mai săraci din Europa, dar apărăm, votăm pe acei ce ne-au furat şi acuma ei sunt cu averi de multe milioane de Euro
  – fiind cu spiritul de a avea relaţii bune cu cei din jur, conducerile RM timp de 20 ani mai departe socot că Rusia este prietenul RM, şi cetăţenilor RM deacuma nu le pasă că Rusia a ocupat o parte din teritoriul RM
  – fiind în genere blagini, buni la suflet, personal neavînd noi cetăţenii nimica unul împotriva altuia, ne-au învrăjbit între noi, noi apărînd pe acei ce ne dispreţuiesc pe noi, majoritatea cetăţenilor, – OLIGARHII RM

  Cît timp oare mai trebuie, ca cetăţenii RM să înţeleagă, să nu mai voteze politicienii SUSTEMULUI TICĂLOŞIT condus de Moscova, oligarhii !?
  Cînd oare cetăţenii RM vor gîndi la viitorul copiilor, nepoţilor lor !?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *