Cine omoară copiii?

Acum două zile, într-un reportaj foarte concis, am văzut genunchii răniți ai unui băiețel de 8 ani, dintr-un oraș rusesc, pe care tatăl său vitreg l-a pedepsit, ținându-l o noapte întreagă neclintit, în genunchi, pe boabe de hrișcă. Alături de locul torturii, într-o vază, era un buchet de trandafiri galbeni, care păreau niște flori lăsate pe un mormânt.

De altfel, secvențele video cu genunchii răniți ai copilului au ajuns în presă după ce chiar tatăl vitreg al victimei le filmase, ca să se asigure că acesta nu-i iese din cuvânt pe parcursul nopții, când el se odihnea alături de femeia sa, mama băiatului. Rănile de la ambii genunchi erau groaznice, iar presa rusă a scris că această metodă de pedepsire a fost practicată de acel tată vitreg cel puțin de cinci ori în ultimele luni. Și mama băiatului cunoștea cum concubinul îl pedepsește pe fiul său… Psihologii spun că nu e deloc potrivit să-ți educi copilul utilizând violența. Tot ei afirmă că violența asupra copiilor îi face pe aceștia bulversați, deprimați, derutați sau chiar violenți. Pornind de la acest caz, autoritățile ruse au inițiat un proces penal, pentru violență aplicată asupra copiilor. Și legislația rusă prevede pedepse dure în astfel de cazuri, dar presa scrie că, foarte frecvent, cei inculpați reușesc să scape de aceste pedepse. De altfel, situație cunoscută. Și în R. Moldova, acum o săptămână, un cetățean străin, reținut pentru pedofilie și cercetat într-un dosar penal, a fost eliberat din arest preventiv, chiar dacă procurorii au pledat pentru deținerea acestuia în izolator.

În aceeași zi, marți, săptămâna curentă, încă o știre îngrozitoare, ce viza alt copil, a zguduit spațiul public. Era despre o fetiță din Ialoveni, o tânără vioristă de doar 9 ani. În amiaza zilei, fetița își luase la braț instrumentul și se îndreptase spre Școala sa de Arte, unde nu a mai ajuns și unde nu va mai ajunge vreodată. A fost lovită de un camion, la volanul căruia era un bărbat despre care polițiștii au anunțat că, potrivit testelor de alcolemie, nu ar fi fost băut. Lovitura camionului a fost atât de puternică, încât tânăra vioristă a decedat pe loc.

Și în satul Brânza, raionul Cahul, tot acum câteva zile, a decedat o fetiță de 14 ani. Nu a fost lovită de vreun camion, ci de indiferența medicilor. Părinții victimei spun că medicul de familie ar fi refuzat să intervină, deși copila avea febră de peste 40 de grade. A trimis-o acasă de la instituția medicală la care venise cu mama sa. A doua zi, când a ajuns, totuși, cu o ambulanță la spital, medicii au constatat că nu mai putea fi salvată. „A decedat de viroză sau de pneumonie”, sunt bănuielile medicilor. La 14 ani? În secolul 21? Într-un stat cu medicină asigurată? Când oare autoritățile ne vor putea răspunde de ce la noi rata mortalității copiilor rămâne de trei ori mai mare decât în statele UE?

Toate se întâmplă în ajunul sărbătorilor de iarnă, când, se pare, gândurile maturilor sunt, în primul rând, îndreptate spre copii. Mulți dintre noi se gândesc la darurile ce i-ar bucura cel mai mult pe cei mici, la vorbele de încurajare pe care ar trebui să le adresăm copiilor, se gândesc la sănătatea, la bucuriile și la viitorul lor. Chiar și așa, cu multe gânduri speciale, tragediile cu copii se întâmplă și, se pare, nimeni nu le poate opri. Cel mai des, indiferența și nepăsarea maturilor omoară copiii, astfel de maturi fiind pretutindeni: acasă, în școli, la spitale sau în instituțiile statului. De la un Crăciun la altul, să avem mare grijă de cei mici, să nu-i lăsăm pradă nepăsării unor maturi.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *