Cine-l protejează pe Baleca?

În decembrie 2011, ZdG publica articolul “Ilegalităţi de milioane la Franzeluţa”. Acel articol conţinea concluziile unui raport al Serviciului Control Financiar şi Revizie al Ministerului Finanţelor (MF), efectuat toamna trecută la SA “Franzeluţa”, după circul din vară, când Eugen Baleca, pe atunci directorul întreprinderii, ba era demis, ba repus în funcţie. Controlul la “Franzeluţa” se făcuse în urma promisiunilor autorităţilor de a rezolva problemele întreprinderii monopoliste pe piaţa pâinii din R. Moldova.

Concluziile acelui control erau dintre cele mai dure. Revizorii depistaseră nereguli de milioane în gestionarea banilor întreprinderii. În cadrul inspectării, s-a constatat că doar în decembrie 2010 — iunie 2011, “Franzeluţa”, în urma tranzacţiilor cu firme intermediare, inclusiv offshore, a achitat suplimentar pentru făina importată 15 milioane 734 mii 600 lei (comparat cu preţul producătorului). Tot “Franzeluţa” “plătea” 3,5 mil. lei pentru diferite amenzi, iar fostul director, Eugen Baleca, îşi lua singur premii de sute de mii de lei.

Atunci, CCCEC, care urma să gestioneze preţioasele informaţii şi să decidă dacă iniţiază sau nu un dosar penal pe numele factorilor de decizie de atunci ai întreprinderii, în frunte cu Eugen Baleca, spunea că se ia în calcul posibilitatea iniţierii unui dosar penal. În decembrie, materialele aveau deja două luni de când se aflau la CCCEC. Acum, în martie, ele au aproape cinci luni. Rezultatul – acelaşi. Baleca  – liber şi nestingherit de oamenii legii.

Contactat de ZdG, serviciul de presă al CCCEC ne-a comunicat că, în legătură cu acest caz, Centrul a trimis câteva solicitări în Ucraina, de unde încă nu a parvenit un răspuns. Astfel că lucrurile par să nu se fi prea mişcat din decembrie, trecut. Angajaţii CCCEC ne-au spus că pe unele fapte din raport MAI ar fi pornit o cauză penală, care a fost trimisă la CCCEC pentru a fi gestionată, fără însă a ne fi oferite alte detalii.

Cum însă nicio instituţie de stat nu se laudă cu vreo realizare, se pare că Baleca şi ai săi dorm liniştit şi vor scăpa şi acum basma curată, aşa cum au mai scăpat şi în trecut. Pentru că, se pare că milioanele pierdute de stat după gestionarea dezastruoasă a întreprinderii de către Baleca au intrat nu doar în conturile fostului director.

Victor Moşneag, 
victor@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *