Chişinăul îşi schimbă avocaţii

La sfârşitul celui de-al II-lea mandat, preşedintele Voronin s-a pomenit într-o situaţie extrem de delicată, conştient că duplicitatea sa politică nu mai ţine. Pus în situaţia să aleagă, el nu a prea avut ce alege, întrucât trecutul îl trage, totuşi, la ruşi.

Kremlinul l-a luat în primire, i-a făcut campanie electorală, l-a scos cu scorul dorit, iar în momentul în care şi-a dat seama că Chişinăul-2009 nu mai este cel din 1940 şi că PCRM nu este o lege obligatorie în R. Moldova, au înscenat o mică “revoluţie”. Serviciile speciale ruse sunt deosebit de ingenioase în materie de diversiune, inclusiv politică. E suficient să ne amintim cum au fost puse pe rol războaiele de la Nistru, cel cu Georgia ori “atentatele teroriste” de la “Nord-Ost” şi “Beslan”, provocate de aceleaşi servicii, pentru a justifica crimele de război din Cecenia. Până şi natura represaliilor, şi specificul acuzaţiilor de diversiune la adresa adversarilor sau “ne-prietenilor” externi sunt caligrafiate de pe modele ruseşti.

După ce încerca, acum o săptămână, un război diplomatic cu România, care la Chişinău nu mai prinde şi pe care Bucureştiul l-a lăsat, cu reţinere, să se răsufle, Voronin trece la Serbia, culpabilizând-o de implicarea în manifestările de la Chişinău a “9 cetăţeni sârbi sub mandat nord-american”. Declaraţia surprinde, ca şi în cazul “noii drepte” din România, sau al “stegarilor” de pe Preşedinţie şi Parlament, pentru care Bucureştiul a fost acuzat de tentativă de lovitură de stat, fără ca Voronin să pună vreo probă pe masă. Ceea ce nu surprinde, însă, e lipsa acuzaţiilor la adresa Rusiei, chiar dacă Eu TV afişa, pe 8 aprilie, că protestele sunt un scenariu rusesc de înlăturare a lui Voronin de la putere. Că e rusesc, da. Dar că ar fi anti-comunist, nu are cum. Să ne amintim că primii care au dezaprobat acuzaţiile opoziţiei de fraudare a alegerilor şi şi-au asumat rolul de avocaţi ai comuniştilor au fost rusii. Şi observatorii CSI, şi ambasadorul rus la ONU, D. Rogozin, şi ministrul de Externe, S. Lavrov, şi preşedintele D. Medvedev, şi Duma de Stat, cu excepţia liberalului V. Jirinovschi – toate vocile oficiale ruse au fost şi rămân pro-comuniste. Rusia încearcă să forţeze OSCE recunoaşterea valabilităţii alegerilor, aşa cum sunt. Atunci, care ar fi logica unei rebeliuni anti-comuniste, pornite de Rusia? Mai degrabă a fost un scenariu inspirat de FSB în adaptare moldovenească. Un alt fel de “putch”, unul mimat, altul decât cel de la Moscova, din 1991, sau de la Bucureşti, din 1989.

Chişinăul îşi schimbă avocaţii. În 2005, Băsescu venea indirect pe acest rol, în 2009, rolul e preluat de Medvedev. Nu ştiu pe cât îi convine lui Voronin cursa, dar startul a fost dat. Mişcarea, deocamdată pe contrasens, rămâne riscantă şi nu există garanţii că Voronin nu s-ar putea ori nu ar putea fi accidentat, cu tot ghidajul Kremlinului şi asistenţa FSB. Au mai păţit-o, la vremea lor, tot “asistaţi de Rusia”, Hussein şi Miloşevici, ca să nu mergem prea departe în istorie. Dacă după 8 ani de preşedinţie V. Voronin nu a gândit nimic mai bun pentru Moldova decât ceea ce s-a produs pe 7 aprilie şi, în consecinţă, se mai întâmplă la Chişinău, degeaba a mai ros pantalonii în politică. Nici un dictator, mare sau mic, nu a putut fi salvat de la pierzanie nici de poliţie, nici de securitate, nici de armate.

Marii domnitori mor plânşi şi onoraţi de popoarele lor. Marii dictatori mor, de obicei, de mâna propriilor bodyguarzi sau trădaţi de anturaj.

Petru AMARIEI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. anticomunist

    “Marii domnitori mor plânşi şi onoraţi de popoarele lor. Marii dictatori mor, de obicei, de mâna propriilor bodyguarzi sau trădaţi de anturaj”
    Dea Domnul asa sa fie! Prin tot ce face, Voronin starneste doar ura si dispret din partea populatiei normale la cap, iar cei intoxicati de propaganda de la Mu1 sau lingaii kui il vor trada primii, ca astia nu au nimic sfant, ei ling pe cei de la putere, indiferent cine e…

  2. p-aolo,s

    Nu va suparati,dar bag si eu un mic comentariu.ca doar sintem frati.nu asa spunea nenea voronin:frate trate dar cascavalul costa.gura pacatosului…citeam presa din tara si deodata mi-am zis,ia sa vedem ziare au moldovenii nostrii.si am dat mai intii clic pe oficiosul guvernului.citesc si bineinteles ,ca doresc sa comentez si eu.Canci comentariu,am inrosit mous-ul,dar degeaba.Asta inseamna ca aveti probleme grave,mi-am zis.Voronel tata,ce-ai patit,te-a luat cu sudorile,sau numai parerea ta conteaza?E grav atunci si cred ca daca te pui bine cu mine,am ceva relatii la citi-va km.de tine,nu departe,la Iasi,acolo in bucium,este o cladire ce se numeste socola.Sa stii ca pe tine nu te costa nimic,e bonus de la Base marinarul.Dragii mei,orice inceput are si un sfirsit,sau minunile nu tin mai mult de 3 zile.Trei zile,traduse ,ar insemna citeva luni.Vine si ziua voastra romanilor de peste prut.Timpul lucreaza ptr.voi.S-auzim numai de bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *