Chetraru şi corupţia din 7 aprilie

7 aprilie 2013 a trecut repede. O mică adunare în PMAN, nişte depuneri de flori, o vizită la mormântul lui Valeriu Boboc, şi o avalanşă de feţe vorbitoare pe la televizor, tot cu repetări despre deşertăciunea eforturilor de până acum de a afla adevărul şi de a pedepsi vinovaţii.

Duminica trecută, de 7 aprilie, nu am conectat deloc televizorul, nu am putut să mai ascult al patrulea an la rând aceleaşi deşertăciuni. Spre sfârşitul zilei am tras cu ochiul pe reţelele de socializare, să văd dacă nu s-a întâmplat, totuşi, ceea ce am aşteptat atât de mult: deconspirarea responsabililor adevăraţi pentru acea noapte de teroare. N-am văzut nimic nou, dar un element mi-a atras, totuşi, atenţia. O declaraţie a lui Viorel Chetraru, şef CNA în prezent, iar pe atunci, şef al Direcţiei Inspectări şi Supraveghere a MAI, vicepreşedinte al Statului Major al Ministerului de Interne. Iată ce declarase el pentru PRO TV în 2013.

Întrebat cine ar trebui să spună adevărul despre 7 aprilie, Chetraru a afirmat că numai clasa politică. “Să-şi ia curajul şi să recunoască ce s-a întâmplat şi cum. Fiindcă mai bine ca ei nu cunoaşte nimeni ce s-a întâmplat. Ceea ce s-a întâmplat la 7 aprilie a fost o măsură scăpată de sub control de către autorităţile noastre. S-a dorit destabilizarea situaţiei, compromiterea opoziţiei, menţinerea puterii”, a conchis Chetraru.

Mi-a luat ceva timp să înţeleg de ce un şef adjunct al Statului Major al MAI, deci al ministerului care se face responsabil de atâtea acte de tortură, de tăinuirea cazurilor de tortură, de promovarea dosarelor ilegale, de nedivulgarea poliţiştilor torţionari, deci şeful adjunct al acestui stat-major, a tot avansat de atunci şi nu a explicat nimic clar niciodată despre un 7 aprilie de care e responsabil şi el.

Am căutat regulamentele de activitate ale statului-major al MAI. Din aceste acte deducem că această structură era responsabilă de activitatea operativă a Ministerului, iar într-o situaţie ca cea din 7 aprilie statul-major avea toate atribuţiile, dar şi responsabilităţile delegate. Dar, chiar dacă responsabilităţile se pare că nu au fost îndeplinite, nicio răspundere nu a urmat.

După câţiva ani de activitate în structuri ale MAI şi afiliate MAI, în noiembrie 2009 Chetraru a fost numit şef al CCCEC. De faptul că ar putea fi o sursă importantă de audiat în dosarele de tortură din aprilie nu-şi mai aminteşte nimeni, căci reprezintă AIE, un om modern. Acum e şef al unei structuri şi mai moderne: Centrul Naţional Anticorupţie. Chiar dacă în perioada celor 8 ani de guvernare comunistă din R. Moldova a avansat perpetuu în structurile de forţă, în ultimii 4 ani Chetraru nu a stagnat, a devenit şi mai important, a primit gradul de general-maior.

La 9 aprilie 2009 patru reporteri ai ZdG, aflându-se în exerciţiul funcţiunii, au fost loviţi şi intimidaţi în spatele Guvernului. Una dintre colege a fost lovită cu bastonul de un poliţist, sub ochii altor poliţişti şi sub ochii presei. Nu am mai reuşit să milităm pentru apărarea noastră, pentru că a trebuit să ne ocupăm de zecile de tineri încărcaţi în maşini cu forţa şi duşi în direcţii necunoscute. Dar nu i-am uitat pe torţionarii de acolo şi încă mai adunăm informaţii despre ei pentru public. În seara zilei de 7 aprilie 2013 am primit un mesaj, în care li se spune pe nume celor care au maltratat inclusiv reporterii noştri în acea seară de aprilie 2009 (foto alăturată). Sunt sigură că Viorel Chetraru, vicepreşedintele statului-major al MAI de atunci, ştie şi multe alte nume. Sunt sigură că ştie multe şi despre corupţia care acoperă dosarele din 7 aprilie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. victor

    asa de luat, toti cunosc despre 7 aprilie si totodata nimeni nimic nu stie. Chetraru are dreptate, politicienii sunt cei ce se fac vinovati dein 7 aprilie. Dar organele de forta primesc ordin si il executa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *