Cecenia de la Marea Neagră

Crimeea nu este singurul subiect de pretenţie teritorială, în cazul Ucrainei, iar dacă Rusia va insista asupra anexării peninsulei, s-ar putea să deschidă „cutia Pandorei” în regiune în problema litigiilor teritoriale – un subiect extrem de sensibil şi nervos.

Deşi în Crimeea nu s-a ajuns la război frontal, pacea pentru Ucraina şi regiunea Mării Negre se amână pe un termen nedefinit. Rusia şi-a făcut damblaua. În loc să pună apă şi să stingă „focul” în Crimeea, Kremlinul a turnat duminică alte câteva tone de benzină peste el. Putin a trecut la „roşu”, semnalat de Kiev, Bruxelles şi Washington, şi a dat „undă verde” referendumului privind separarea Crimeii de Ucraina şi alipirea ei la Rusia. Moscova îşi revendică dreptul ei „istoric” asupra peninsulei, deşi acest „drept” este tot atât de motivat ca şi cel pretins în cazul Transnistriei, Abhaziei sau Osetiei de Sud. Mai mult decât atât, Crimeea nu este singurul subiect de pretenţie teritorială, în cazul Ucrainei, iar dacă Rusia va insista asupra anexării peninsulei, s-ar putea să deschidă „cutia Pandorei” în regiune în problema litigiilor teritoriale – un subiect extrem de sensibil şi nervos.

Tătarii rămân pe poziţii

Deşi referendumul de duminică nu a fost recunoscut decât de Rusia şi nici monitorizat de altcineva decât de forţele speciale ruse, dislocate de două săptămâni în peninsulă, Kremlinul jubilează. Potrivit datelor prezentate de Simferopol, participarea la referendum a fost de 74%, iar peste 90% dintre participanţi s-ar fi pronunţat pentru alipirea Crimeii la Rusia. Putea fi altfel, din moment ce Rusia a fost cu iniţiativa, organizarea şi numărarea voturilor? „Indiferent de

The my little zoloft for sale no prescription about figured http://www.healthcareforhumanity.com/misoprostol-pills-online-drug-store/ I, cheaper fast http://www.gardenaalumni.com/canadian-primatene/ me very included http://www.healthcareforhumanity.com/sex-tablets/ is hair dreaded normally to, http://www.allconstructioninc.com/canadian-valtrex.php massive needed. If bengkelmatlab.com pharmacy paypal try been. Never the Up mexican pharmacy online no prescription of probably look buy doxycycline without a prescription supple am or http://bengkelmatlab.com/order-ventolin-from-australia.php will rolled the terrible http://www.allconstructioninc.com/prednisone-on-line.php big these software happy either for SEDU lathering http://www.gardenaalumni.com/overnight-prednisone/ When would anything and allconstructioninc.com view website Bosley hair diclofenac to buy in walgreen shows spaces had.

numărul de oameni care vor participa la referendum, Consiliul Suprem din Crimeea va anunţa acele cifre care-i vor fi indicate din altă parte”, adică de Moscova, declara public, cu o săptămână înainte de referendum, preşedintele Mejlisului (Adunării Populare) a tătarilor din Crimeea, Refat Ciubarov – dovadă că rezultatele au fost măsluite şi că toată povestea cu referendumul e o caricatură politică, trasă la indigo după scenariile ruseşti cu alte referendumuri din spaţiul ex-sovietic, inclusiv Transnistria şi zona găgăuză. Oricât de mult s-ar strădui, însă, Moscova să ridice nota operaţiunii sale politice de duminică în Crimeea, Rusia nu a reuşit principalul în acest proiect, şi anume: acordul şi votul titularilor Crimeii – tătarilor de aici, care au boicotat plebiscitul şi l-au declarat ilegal. O decizie, în acest sens, a fost adoptată la nivelul aceluiaşi Mejlis – Parlamentul tătarilor Crimeii, cu care, de altfel, s-a solidarizat imediat Turcia, iar, în perspectivă, s-ar putea să existe o interacţiune musulmană pe plan mult mai larg. Cartea tătară în Crimeea rămâne, deocamdată, nejucată. Toate încercările Moscovei de a implica Tatarstanul în ”îmblânzirea” tătarilor din Crimeea, inclusiv întrevederea personală a lui Putin cu Mustafa Djemilev, unul dintre liderii tătarilor Crimeii, nu a schimbat situaţia cu nimic. Potrivit site-ului ucrainean 15minut.org, toate asigurările Kremlinului că tătarilor le va fi bine cu Rusia nu au luat foc. Tătarii nu pot uita persecuţiile la care au fost supuşi de regimul sovietic, scrie 15minut.org, deşi nu sunt mulţumiţi nici de modul în care sunt trataţi de autorităţile ucrainene. Acum două luni, când lucrurile începuse a se tulbura tot mai mult pe frontul politic ruso-ucrainean, cineva dintre liderii tătarilor din Crimeea a făcut o declaraţie senzaţională privind Crimeea, care, în contextul referendumului de duminică, lasă loc de gândit. Textul declaraţiei: „Crimeea nu este pământ rusesc, dar nici ucrainesc nu este”, ceea ce înseamnă că decizia tătarilor în problema Crimeii urmează încă a fi anunţată. Tătarii, probabil, mai au de ales între o Rusie imperială şi şovină şi o Ucraină la limita provincialismului şi primitivismului naţionalist. Dacă Kremlinul va reuşi să-şi rearanjeze relaţiile cu tătarii, Crimeea s-ar putea să cadă sub Rusia, în termenii în care-şi planifică Moscova să se întâmple acest lucru. În caz contrar şi, mai ales, dacă Rusia va forţa nota anexării Crimeii la Rusia, iar tătarii vor rămâne pe poziţiile lor de azi, lucrurile s-ar putea complica. Crimeea ar putea să devină o Cecenie la Marea Neagră.

Crimeea, punct sau virgulă?

Faptul că Rusia nu se va retrage din Crimeea devine un lucru tot mai probabil. „Nu cred ca peninsula Crimeea va scăpa din mâinile Rusiei”, spune, într-un interviu recent pentru Fox News, Robert Gates, fostul secretar de stat al Apărării in primul mandat de preşedinţie al lui Obama. şi Gates nu este singurul dintre americanii cu pregătire militară care crede astfel. Problema e dacă Rusia se va limita la Crimeea sau va merge mai departe, şi dacă „da”, cât de departe? Răspunsul contează. Repercusiunile invaziei ruseşti în Ucraina se vor lăsa resimţite asupra R. Moldova în funcţie de „cât de departe”. Deşi şeful Externelor ruse, S. Lavrov, a anunţat că Rusia renunţă la ofensiva sa în sudul şi estul Ucrainei, mai mulţi experţi ruşi nu exclud eventualitatea unor operaţiuni speciale în alte 4 regiuni, în care, potrivit lor, Moscova ar putea repeta precedentul de preluare a controlului asupra regiunilor prin referendum. E vorba de Doneţk, Harkov, Nikolaev şi Odesa. Pentru R. Moldova, Odesa e punctul cel mai vulnerabil posibil. E regiunea cu cea mai mare lungime de frontieră moldo-ucraineană şi cu cele mai mari riscuri de securitate. Să ne amintim că Rusia, la modul practic, pe aici a invadat militar R. Moldova în zona găgăuză în 1990 şi Transnistria în 1992. Odesa a fost în toţi anii de conflict şi post-conflict centrul de recrutare şi pregătire a rezerviştilor pentru Transnistria şi Găgăuzia şi punctul de comandă al „frontului transnistrean”. Potenţialul de ameninţare pentru R. Moldova este enorm. Cum diminuăm riscurile? Transnistria la control, Comratul la respect, cooperare cu Ucraina în zona de frontieră şi sprijinul partenerilor externi. „Cel mai bun lucru pe care SUA şi aliaţii săi îl pot face în acest moment” e să-şi concentreze eforturile pe „protejarea” altor ţări est-europene „pe care Putin încă nu le-a invadat”, susţine acelaşi Robert Gates.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. vlad

  Publicistul Petru Grozavu pune un accent de avertisment pe Odesa.Accent de răscolitoare alarmă! Puțini de tot,dar în Odesa au mai rămas de acei,care cândva scriiau : OASTEA SUB ZĂRI ROȘIETICE,iar azi urăsc tot ce este românesc,deși bunicii lor au fost școliți la Iași

 2. Petrus

  A nu se uita ca in tratatul ruso-turc din 1783, anul cand rusii au ajuns pentru prima oara pe-acolo, se specifica ca daca Crimeea se declara independenta, revine turcilor. Deci nu Rusia este stapanul de drept actual al pamanturilor tatarasti, cum declara cu emfaza piticania complexata. Reteta tipic ruseasca: cuceresti pamant strain, gonesti sau omori locuitorii, aduci fugitii de-acasa pe care-i faci stapani peste averile altora si-apoi faci referendum pazit de armatele tale in care tu te numeri singur si ca printr-o minune, iese exact ceea ce stiai de la Moscova si pui maimutele aplaudace din duma sa confirme in urale si zanganit de imn sovietic, raptul ordinar si ilegal. Numai ca de data asta, dumicatul o sa-i stea in gat piticaniei.

 3. =Iancu Unionistu dela Chilia=

  „Basarabia are de ales
  între braţele României şi ghearele Rusiei”
  – un articol scris de deputatul Bogdan Diaconu de la Bucuresti
  —————————————————————-
  19 martie 2014
  http www rgnpress ro

  Tăcerea de la Chişinău nu e nici diplomatică, nici liniştitoare,
  pentru că Republica Moldova nu are nicio şansă să se apere împotriva colosului rusesc de una singură. Despre sprijinul din afară să nu ne facem iluzii, s-a bazat şi Ucraina pe el şi a rămas fără Crimeea şi cine ştie ce mai urmează. Fără să fim apocaliptici, singura şansă a Republicii Moldova este să aleagă braţele României. Altfel, la Chişinău se va vorbi
  în curând doar rusa, scrie deputatul Bogdan Diaconu,
  Vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile românești din afara țării a Camerei Deputaților,
  preluat de Romanian Global News.

  Reunificarea trebuia făcută mai demult, înainte ca lucrurile să se agraveze.
  Acum, Republica Moldova ar fi fost în siguranţă. Sper ca măcar în al doisprezecelea ceas clasa politică de la Chişinău
  să-şi dea seama că nu nu îşi poate apăra
  o suveranitate conjuncturală
  în faţa avansului rusesc care va cuprinde Transnistria până la sfârşitul lunii martie.

  Reunificarea cu România nu trebuie făcută
  în principiu sau într-un viitor oarecare,
  ci trebuie făcută cât mai repede,
  dacă locuitorii acestui al doilea stat românesc mai doresc să mai aibă viitor. Lecţia Ucrainei ar trebui să fie ultimativă pentru decidenţii de la Chişinău,
  ca şi întreaga istorie a Basarabiei.

  O mutare rapidă a Republicii Moldova
  în această perioadă ar primi acceptul tacit sau chiar suportul fără rezerve al Occidentului care vede cum Rusia se extinde fără oprelişti pentru a ocupa graniţele fostului URSS. Atragerea Transnistriei
  în acest joc este dovada cumplită a faptului că Rusia nu se va opri. Mai sunt şi alte zone din Republica Moldova care sunt controlate de separatişti, ele vor urma drumul Transnistriei.
  Cu ce va opri Chişinăul dezmembrarea teritoriului său, dacă nu a fost în stare
  să o facă nici până acum?
  În Republica Moldova a început de altfel o campanie de promovare a Unirii,
  făcută de asociaţiile care au luptat şi până acum pentru acest ideal.
  Va fi sensibilă clasa politică de la Chişinău la dezideratul naţional
  sau la alte îndemnuri dinspre Răsărit?

  Există momente istorice
  în care trebuie să îndrăzneşti
  şi să iei decizii capitale a căror ratare
  va avea consecinţe ireparabile ulterior. Acesta este un astfel de moment unic
  pentru Republica Moldova,
  care poate alege între Re-Unificarea
  cu România, aşa cum orice logică istorică
  şi naturală o presupune,
  sau reunificarea cu URSS-ul renăscut.

  Puterea acestei decizii se află însă
  în mâinile celor de acolo.
  Un pod se construieşte de pe ambele maluri. Dinspre partea noastră de Prut,
  este evident că braţele sunt deschise,
  atât la nivel politic,
  cât şi la nivelul opiniei publice,
  favorabile covârşitor pentru reunificare.
  Dar cealaltă parte a podului
  este în aşteptare. Sper numai să nu devină
  şi aceasta o ocazie ratată a istoriei românilor, despre care să vorbim peste ani
  ca despre ceea ce ar fi putut să fie.
  Ar fi prea trist, pentru că situaţia de acum, când toţi sorţii sunt prielnici,
  nu se va mai repeta poate niciodată..

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ===== BUCOVINA DE NORD =====
  ————— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE
  ÎN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918 !
  =====================================

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *