Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Ce o fi avut în…

Ce o fi avut în vedere Patriarhul Kiril

Ieri, a devenit cunoscut cum va arăta unul dintre principalele panouri electorale ale PSRM, în cadrul campaniei parlamentare de la sfârşitul acestui an. Pe panou va fi înveşnicită întrevederea din 31 octombrie, pe care Igor Dodon, liderul socialiştilor, a avut-o cu Patriarhul Rusiei, Kiril, care l-a decorat cu Ordinul „Sf. Cuvios Serghie de Radonej”, gradul II, „pentru atenţia acordată sprijinului activ a iniţiativelor publice bisericeşti ale Bisericii Ortodoxe din Moldova”.

Va fi selectată poza în care ordinul e deja la pieptul şi în jurul gâtului lui Dodon – o cruce prinsă de o panglică impunătoare, de culoare verde, şeful statului stând faţă în faţă cu Patriarhul Rusiei, pe fundalul unui ceasornic impresionant care arăta că, la Moscova, acolo unde avea loc întrevederea, era ora 11.48.

În scurt timp, la Chişinău, au apărut primele ştiri despre decorarea lui Dodon de către Patriarhul Kiril. Însuşi şeful statului s-a arătat mândru că a primit Ordinul „Sf. Cuvios Serghie de Radonej”, distincţie pe care, de altfel, o deţine, de un an de zile, şi Mitropolitul Vladimir, „pentru activitate pastorală jertfelnică” .

Şeful statului anunţă în postările sale că a discutat cu Patriarhul şi despre „termenele vizitei pastorale a Patriarhului Kiril în R. Moldova. „Am exprimat speranţa că Sanctitatea Sa ne va vizita ţara în timpul imediat următor”, doar că, după vizionarea secvenţei video realizată în cadrul întrevederii, nu este clar când şi în ce circumstanţe s-au pus la punct condiţiile posibilei vizite, deoarece dialogul celor doi nu conţine niciun cuvânt despre o posibilă vizită a Patriarhului Kiril la Chişinău. Mesajul cel mai pronunţat, promovat de şeful statului în cadrul discuţiilor cu Patriarhul Kiril, a fost cel despre apartenenţa a circa 97% dintre cetăţenii din Moldova la Biserica Ortodoxă, sugerând, astfel, că toţi cei aproape 100% ar fi susţinătorii lui Kiril, deci şi ai lui Dodon, până la urmă – alegătorii cerţi ai acestuia.

Potrivit secvenţei video, dar şi a ceasornicului impunător în anturajul celor doi, întrevederea nu a durat decât vreo 6 minute, după care, pe siteul Patriarhiei Ruse, dar şi pe pagina oficială a Patriarhului Kiril nu a apărut, cel puţin până la sfârşitul zilei de ieri, nici o informaţie, poză sau secvenţă video despre această scurtă întrevedere. Ce l-o fi deranjat pe Patriarh, încât a decis să păstreze tăcerea despre întrevederea sa cu un şef de stat de convingeri comunist-socialiste?

S-ar putea ca, după scurta întrevedere, Patriarhul Kiril să fi fost măcinat de regrete, în special în legătură cu Ordinul bisericesc acordat unui om politic, reprezentant al unor formaţiuni care, până nu demult, se declarau ateiste, suprimând bisericile şi mănăstirile, chiar dacă acestea erau ortodoxe. Şi-apoi, o fi recapitulat Patriarhul crâmpeie din viaţa Sfântului Serghie de Radonej, care, încă din primele zile de viaţă, a uimit toată lumea cu postul său strict. „Miercurea şi vinerea, nu accepta să sugă lapte şi nici altceva nu accepta să mănânce. Atunci când Sfânta Maria folosea ulei în prepararea mâncării, copilul refuza să mănânce”, se spune în biografia acestui sfânt.

Cu anii, a ales să trăiască în pustietate, într-o mică chilie, în post şi rugăciuni. În viaţa sa, Sfântul Serghie i-a acceptat pe toţi cu multă dragoste şi înţelegere. S-a distins prin dragoste de muncă. A construit, cu propriile mâini, mai multe chilii, a cărat apă, a spart lemne, a copt pâine, a cusut haine şi a gătit mâncare pentru fraţi. Potrivit mărturiilor despre Sfântul Serghie, nimeni nu pleca de la cuvios fără să primească vindecare trupească şi sufletească. În viaţa sa, din smerenie, a refuzat funcţii, cinuri, condiţii alese de trai…

S-o fi gândit Patriarhul la faptul că s-ar putea să fi greşit, acordându-i unui politician, avid de funcţii, de putere şi de bogăţii, Ordinul „Sf. Cuvios Serghie de Radonej” – un sfânt pentru care în viaţă a contat doar credinţa?