Ce mai face Baghirov?

Pe 2 noiembrie, Procuratura Generală(PG) a trimis dosarul  penal pe numele bloggerului rus Eduard Baghirov spre Judecătoria sectorului Buiucani, unde acesta urmează să fie judecat în lipsa sa. Deşi “a evadat”, fiind în arest la domiciliu, şi, cel mai probabil, nu va mai călca prea curând prin R. Moldova, Baghirov nu a renunţat la avocaţii săi, care aşteaptă ca instanţa de judecată să fixeze data primei şedinţe, pentru a se prezenta să-l apere.

Andrian Matcovschi, avocatul lui Eduard Baghirov din perioadă în care acesta era urmărit penal spune, că rămâne avocat în acest dosar. El spune că discută cu Baghirov, iar acesta nu i-a cerut să nu se prezinte în instanţa de judecată, aşa cum  se presupunea iniţial că va proceda.

Procurorii anunţă că, în acest moment, Baghirov este dat în căutare internaţională. În rest, nimeni nu mai spune nimic despre omul care ar fi stat în spatele evenimentelor din aprilie 2009 de la Chişinău. Să fie oare alegerea şefului statului singurul motiv pentru care nu se mai vorbeşte despre fuga lui Baghirov sau la mijloc sunt alte interese? Cine ştie ce mai face persoana suspectată că l-ar fi ajutat pe blogger să părăsească R. Moldova, reţinută pe 1 noiembrie?

Ei bine, acea persoană a fost eliberată deja în temeiul unei decizii judecătoreşti. Se ştie despre acesta că este bărbat şi că fusese reţinut anterior, fiind pus sub arest preventiv pentru implicarea sa într-un accident rutier, soldat cu decesul a două persoane. Anume din acest motiv bărbatul respectiv fusese reţinut. Acum el are deschis pe numele său un dosar penal dar, deşi are pe conştiinţă două cadavre şi evadarea celui care ar fi organizat evenimentele din aprilie, judecătorii au decis că respectivul nu reprezintă pericol social şi nici nu este pasibil de a pleca din ţară, aşa cum a procedat Baghirov, şi au hotărât anchetarea lui în stare de libertate. Concomitent, în cadrul dosarului penal legat de accidentul rutier, procurorii anchetează şi posibila sa implicare în fuga lui Eduard Baghirov. Cam neserios şi dubios, totodată. Or, să fii acuzat de omor, să fii complice la o evadare şi să te plimbi liber – arată sau neseriozitatea oamenilor legii, sau faptul că respectivul are pile, multe pile. Sau, dacă nu are pile, atunci cu siguranţă a beneficiat de decizia unui sus-pus, care nu doreşte să se afle cum totuşi a şters-o bloggerul din Moldova. Oare cine vrea asta? Cui îi convine o atare situaţie?

La întrebarea “Ce mai face Baghirov?”, răspunsul îl putem afla accesând blogul său. El continuă să scrie (ultima dată a făcut-o pe 13 noiembrie) despre Medvedev şi alţi “prieteni”  de-ai săi şi mai puţin despre R. Moldova. Se distanţează parcă şi el de această lume, la fel cum se distanţează de el organele de drept de la noi.

Interesant este faptul că procesul de trecere în anonimat  a lui Baghirov în R. Moldova a început odată cu eliberarea lui Ilie Cazac din închisorile Rusiei din regiunea transnsnistria. Să fie asta oare o simplă coincidenţă?

Victor Moşneag, victor@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *