Ce facem cu bătrânii?

Cine nu are bătrâni, să şi-i cumpere, zice proverbul. Noi îi avem, dar ce facem cu ei? Nimic, cei mai sinceri ar recunoaşte că le aşteaptă sfârşitul, cei care se mai mişcă, sunt exploataţi.

Dacă ajung peste  80 de ani, fiecare nouă zi o primesc ca pe o mare pedeapsă. Nici nu încerc să înşir explicaţiile, sunt atât de multe şi inumane. Mătuşa Ana, din Zaim, la care am fost în vizită săptămâna trecută, nici nu se poate gândi că ar merita o altă bătrâneţe, mai caldă, mai umană, mai plină. Bătrâna Capitolina din Străşeni, care nu se poate urni din pat, reuşeşte să mişte suflete prin discursul ei video pro-eutanasiere. Pe această femeie, disperarea, neputinţa şi singurătatea au făcut-o să-şi cerşească moartea.

Mii astfel de bătrâni îşi plâng bătrâneţele, atâta înţelepciune aruncată şi atâta nefericire uitată. Unii au noroc de nişte nepoţi responsabili, alţii de vecinul sau de asistentul social. Doar cei mai privilegiaţi ajung la casele de bătrâni. Îmi spunea de curând o asistentă medicală cât este de dificil să aduci un bătrân la o astfel de instituţie. E nevoie de relaţii, de bani şi de mult timp. Dar cine nu are decât înţelepciunea, ce face?

Şi aceste aziluri reprezintă o modalitate ascunsă de a scăpa de bătrâni. Pentru unii este singura soluţie, bună, pentru alţii, o ultimă pedeapsă. Experţii susţin că azilurile noastre de bătrâni nu corespund standardelor şi izolează majoritatea oamenilor în etate de societate.

Potrivit unui studiu, peste 80 la sută dintre bătrânii din Moldova declară ca au un trai indecent, iar pensia pe care o primesc nu le ajunge nici pentru hrană. Mulţi sunt nevoiţi să lucreze ani buni după vârsta pensionării. În sate, foarte mulţi profesori sunt bătrâni, unii continuă să practice această meserie pentru că le este goală viaţa fără discipoli, dar majoritatea din necesitatea de a supravieţui. Sunt foarte mulţi bătrâni care lucrează paznici sau fac munci pe care tinerii nu le doresc. În Chişinău, poţi vedea ani la rând aceleaşi bătrânele care îşi vând pe marginea aceloraşi străzi, cărţile tinereţii sau obiectele cele mai de preţ de prin casă, pe care nimeni nu le cumpăra.

Şi-au imaginat oare aceşti oameni, care au avut o viaţă extrem de zbuciumată, războaie, foamete, neajunsuri, că vor  avea parte de o bătrâneţe atât de neliniştită? Nu cred că are vreun rost să cunoaştem răspunsul. Rămâne să vedem, ce bătrâneţe ne aşteaptă pe noi.

Tatiana Eţco,
tatianaetco.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. lilian

  si ce putem face??? ca nu mai putem delega toata responsabilitatea pe umerii guvernului VF ??? asta e partea formala, si rareori ea a raspuns adecvat acestor probleme. cred ca trebuie sa ne schimbam atitudinea. am o idee, e veche, are vre-o 15 ani, cum se poate de sensibilizat publicul pentru, cred eu, macar sa-si schimbe atitudinea 🙂

 2. Silvera

  Ministerul Sanatatii si Compania Nationala de asigurari in Medicina au gasit “solutia” – sa scape de ei, sa-i lase sa moara in chinuri.
  Ordin nr.522/207-A din 24 decembrie 2009:
  “Privind aprobarea noilor metodologii de aplicare in 2010 a Programului Unic al Asigurarii Obligatorii de Asistenta Medicala”

 3. Victor

  Dece nu li se adaugă pensionarilor de la sate măcar câte 70 lei pe lună pentru transport? Ori lor le este mai uşor decât celor de la oraş? Ori poate pentru ca să poată cuconii de la guvernare
  să arate cu deştul, ca până acum, cât de “patrioţi” sunt muribunzii de la sate,faţă de nerşinaţii bătrânei protestatari din faţa primăriei Chişinău?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *