Ce face şeful securităţii după 20 de ani?

Are 60 de ani, câteva nume, câteva paşapoarte şi este trecut pe câteva liste negre. Are mulţi duşmani şi e dat în căutare de câteva zeci de ani, dar nimic rău nu i s-a întâmplat. Îl cheamă Vladimir Antiufeev, îl cheamă şi Vadim Şevţov, îl mai cheamă şi Vladimir Alexandrov. Cu 20 de ani în urmă a fost dat în căutare în Lituania, după 1992 şi autorităţile de la Chişinău i-au deschis dosar penal, după care, în 2004, a fost inclus pe lista neagră a UE, fiindu-i interzise călătoriile în zona europeană.

Cu toate acestea, viaţa kagebistului nr.1 din Transnistria a avut o traiectorie de succes, având acte de cetăţean al Federaţiei Ruse, dar şi acte emise de autorităţile transnistrene, având salarii şi afaceri, călătorind oriunde înspre est, iar din 2010 putând călători şi în democrata Europă prin aeroportul Chişinău, datorită suspendării restricţiilor de călătorie menţionate.

Chiar dacă e acuzat de crime, de fraude, de încălcarea drepturilor omului, nimic nu pare să perturbeze liniştea lui Antiufeev-Şevţov, care până marţea trecută, timp de 20 de ani, a deţinut fotoliul de ministru al securităţii transnistrene. Marţi, altcineva a ocupat biroul acestui personaj şi vagi semne de întrebare stau suspendate în aerul cabinetului în care a respirat 2 decenii: există cineva care ar cere socoteală? Există vreun risc de pedeapsă? Aceste întrebări le poate adresa doar o anchetă legală, dar există o anchetă în acest caz?

Aceeaşi întrebare planează în biroul în care a respirat timp de 20 de ani Igor Smirnov. Chiar dacă timp de 20 de ani a ţinut în capcană un teritoriu nerecunoscut de niciun stat din lume, chiar dacă sute de oameni au ajuns la CEDO din cauza pedepselor corporale, psihice şi morale dispuse de el, există punitate pentru un lider separatist? Chiar dacă presa de la Moscova a anunţat că bugetul Federaţiei Ruse a fost prejudiciat de însuşi Igor Smirnov, nicio pedeapsă pentru acte de corupţie nu este palpabilă la acest moment. Cu atât mai mult, cu cât camaradul său Şevţov ştie a păstra secretele.

După această rocadă, schimbarea şefilor de cabinete, reiese că pur şi simplu, o dată în 20 de ani, sau mai devreme, sau mai târziu, deţinătorii unor fotolii se schimbă, greşelile se iartă, crimele se uită şi viaţa acestor funcţionari continuă. Responsabilitatea, punitatea, pedepsele – sunt cuvinte moarte pentru locatarii acestor oficii.

Deşi Transnistria este privită internaţional ca un stat autoproclamat care a conservat trecutul sovietic cu toată intransparenţa şi impunitatea posibilă, de cealaltă parte a râului, guvernată legal de autorităţi recunoscute la nivel internaţional, impunitatea face de asemenea imaginea şi legea.

R.Moldova este de 20 de ani în topul corupţiei, dar şi în topuri care ne categorisesc ca un stat în care tortura, traficul de oameni, migraţia ilegală sunt foarte frecvente. Cu toate acestea, lista miniştrilor de interne, a procurorilor generali, a poliţiştilor, a judecătorilor care au anchetat şi au judecat greşit, fraudulos sau contra beneficii toate cazurile de corupţie, tortură sau trafic – rămâne doar o listă neagră scrisă de cetăţenii R. Moldova în carnetele personale an de an. Or, lista persoanelor deţinute în penitenciarele R. Moldova nu conţine nume ale foştilor şi actualilor administratori ai acestui sistem.

De 20 de ani se discută că autorităţile transnistrene manifestă lipsă de respect faţă de R. Moldova. Dacă Smirnov ar fi fost tras la răspundere atunci când a fost reţinut de către autorităţile de la Chişinău, dacă ar fi fost audiat, anchetat şi judecat de specialişti independenţi, poate că şi ceilalţi impostori s-ar fi comportat altfel. Acum, însă, administraţiile de pe ambele maluri s-au învechit în rele, iar administraţia din stânga Nistrului pare chiar avansată în bune: are preşedinte ales în termene rezonabile, are un guvern nou-format, cu tineri cu studii moderne, are uzine, fabrici, oferă pensii mai mari decât cele de la Chişinău şi nu are nicio frică de punitate. Acum un alt lider transnistrean îşi începe cariera, şi alături de el – un alt şef al securităţii. Un nou început de impunitate.

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. teleobservator

  Mai mult ne intereseaza fostul sef al securitatii a RM Plugaru care,daca nu gresesc,la o intilnire cu alegatorii in 2005 il facea praf pe Rosca invinuindu-l de toate relele iar acum amindoi s-au imprietenit deja si apar la NIT,PUBLIKA s.a. numai ca sa revina la putere.AIE nu trebue sa doarma ci ar trebui sa caute in arhiva pelicula acea intilnire si s-o dea pe post.

 2. P.S.

  Comunistii inca in 2009 au spus ca vor face Aliantei viata insuportabila si o fac inclusiv cu ajutorul lui Rosca(care cindva se lauda ca a citit despre tehnica manipularii)si asa zisului “comitet”format din citeva persoane care se prezentau pina acum “analisti”sarcina carora era sa pregateasca atmosfera insuportabila in jurul AIE.

 3. curiosul

  Adica acum AIE apare ca o-aie nevinovata,chiar victima? Atat de prosti sa fie unii,sau provocatori,sa nu stie ca insasi AIE a votat contra suspendarii imunitatii lui Voronin? A dorit AIE arestarea lui Voronin? NU,pt ca Voronin stie multe de hotiile pungasilor lideri AIE si sunt santajabili,de aia de nevoie se suporta unii pe altii.De aia avem o situatie de Burundi azi.Santajul inseamna degradare.
  Filat si-a facut meseria de prihvatizator sub egida lui Voronin.Sa nu stie Voronin ce si cat patrimoniu a prihvatizat si bagat in buzunar Filat?
  Lupu presedintele parlamentului 8 ani alaturi de Voronin,asistandu-l in toate marsaviile de care e in stare un penal ca Voronin,deci Lupu e complice la toate faradelegile lui Voronin.Normal ca a si votat contra suspendarii imunitatii lui tatuca.
  Si voi cautati pete in soare,va balaciti in propria mizerie,care se vede de la o posta cine vrea s-o vada,si sunteti terorizati sa spuneti pe nume cine si de ce fel de nimicnicii e in stare.VERDE IN OCHI,nu apusoara,nu in 2 labe,nu in 2 barci,nu ranjind a imbecili.
  Cu ce e mai breaza AIE,adica Filat si Lupu,dulai fideli Moscovei?

 4. Alex

  chestia cu smirnov prins,apoi eliberat de snegur pt ca il preocupa fotoliul de presedinte decat siguranta tarii moldova,si intr-adevar apoi a fost razboi la nistru,ar trebui sa ia amploare,sa fie dezghiocata si adusa la cunostinta tuturor cetatenilor cine a vandut,a pus sub intrebare independenta statului,a omorat sute de copii,tati,frati la nistru,si la comanda cui? (a moscovei).
  cum l-a mancat si sapat pe druc pana l-a scos de acolo,care era impotriva tradatorilor,dar de unul singur,numai pt ca snegur s-a tinut cu orice pret si interes personal,nu national,de fotoliul de presedinte.
  e comod acum sa-l numim pe smirnov,dar smirnov se asociaza cu snegur,lucinschi,voronin,lupu,filat,toti la o mana.
  Iar voi cu bla-bla ceea ce va convine,fara un tablou just si concret ce inseamna smirnov,va dati la gard,pt ca osanale ati facut si ati ridicat in slavi,rand pe rand,toti tradatorii,vanzatorii si lichelele mancurte,printre care o paaaaagina intreaga consacrata de voi eroului national SNEGUR.s-atunci cum vine asta:sa-l puneti pe snegur pe piedestal ca salvator si acum sa condamnati “daca ar fi fost judecat smirnov”.dar snegur n-a vrut,deci acum trebuie judecat snegur,nu va pare?

 5. Radul

  Alina, totul se incepe de la lege si toti ce asigura legea! Un calau, tradator, infractor…..
  este important sa fie judecat si pedepsit. De spus la toti: acesta este hotul si este judecat.

  Statul de drept nu este violat de politicieni si conjucturi mafiote si banditi.
  Aceasta se refera si la crimele sictemului sovetic , fascist si ale feluri de ocupatie!

 6. AVRAAM

  Vladimir Iurievici Antiufefev,ca și Bulgaru/Grigore Carmalac,ca și jurnalistul baghirov,ca și minsitrul SIS Pasat și mulți/mulț
  i alții va trăi și huzuri la Moscova,ca și Urechean are casa în rezidenția de lux Barviha unde Putin cu Medvedev se odihnesc.Are Antiufev/Șevțov/Alexandrov atățea sume de bani,că unii oligarhi moldoveni ca Filat și Plahotniuc nic pe televizor nu au văzut așa sume.Vă interesează cum va trăi Antiufeev la Moscova? Dă doamne să trăiască toți moldovenii așa!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *