Ce curge pe apa sâmbetelor din R. Moldova?

Deşi preşedintele proaspăt ales, imediat după validarea mandatului său la Curtea Constituţională, a declarat că va insista asupra combaterii corupţiei din justiţie, eliminându-i din instanţe pe justiţiarii incompetenţi, deşi, aproape zilinic, primim de la CCCEC comunicate de presă în care suntem informaţi despre diverse reţineri, în flagrant, ale unor persoane suspectate de acţiuni de corupţie sau de trafic de influenţă, deşi sute de funcţionari au fost şi mai sunt instruiţi, în cadrul unor programe internaţionale, în spiritul unor activităţi fără corupţie, deşi, potrivit unor rapoarte, R. Moldova ar sta mai bine decât alte state ex-sovietice la nivelul corupţiei din societate, cei mai mulţi dintre noi, fiind întrebaţi, vor afirma cu certitudine că, în realitate, batem pasul pe loc.

Chiar dacă toate acestea parcă se întâmplă în viaţa noastră, este greu de imaginat că drumul R. Moldova către UE e atât de scurt precum se declară, anume din cauza corupţiei pe care, de 20 de ani, declarăm că o combatem zi de zi, clipă de clipă.

Sume impresionante de bani sunt investite în combaterea corupţiei, iar închisorile continuă să fie populate de condamnaţi pentru acţiuni minore, deşi, spunea cineva, orice fel de corupţie este periculoasă. În scopul documentării pentru un articol de presă, am solicitat de la CCCEC date despre finanţările acodate acestei instituţii de către donatorii străini. Am constatat, din răspunsul oficial al CCCEC, că sumele transferate de partenerii străini în perioada 2005-2012, cu destinaţia “combaterea corupţiei”, constituie 24 706 000 USD şi  4 996 365 Euro. Aceste sume, transferate în lei autohtoni şi împărţite la numărul de zile din cei 6 ani de referinţă, arată că, zilnic, în R. Moldova, s-au cheltuit, pentru combaterea corupţiei, cel puţin câte 165 097 de lei, doar din banii investiţi de străini în CCCEC. Dacă am suplini la această sumă fondurile generoase alocate din bugetul de stat pentru activitatea CCCEC, a Procuraturii Anticorupţie sau a altor instituţii abilitate cu lupta împotriva acestui flagel, am obţine, cu certitudine, o sumă şi mai fabuloasă, care, se pare, curge zilnic pe apa sâmbetelor din R. Moldova.

Este adevărat, din când în când ni se spune, de la diverse tribune, că nu vom intra în UE, dacă vom fi şi în continuare tot atât de corupţi. Cu toate aceste avertizări, şi în continuare R. Moldova nu cunoaşte cel puţin un caz de corupţie la nivel înalt, condamnat în justiţie, iar atâta timp cât nu avem sentinţe, se poate contura impresia că nu avem corupţie. E un cerc vicios pe care nu-l putem rupe de 20 de ani, iar acest lucru se întâmplă, în primul rând, pentru că nu am avut şi nu avem factori de decizie atât de puternici, încât să poată zdruncina un astfel de cerc.

Dacă tot spunem că mergem spre UE şi că s-ar întrezări o perspectivă previzibilă pentru R. Moldova, ar trebui să cunoaştem că UE monitorizează şi condamnă orice tentativă de irosire a banilor publici. Cu ceva timp în urmă, factori europeni declarau că e inacceptabil ca, din cauza corupţiei, să se piardă o sumă estimată la 120 miliarde de euro anual, adică un procent din PIB-ul UE.

Câte procente din PIB-ul R. Moldova sunt devorate de corupţie?

Statele membre ale UE sunt implicate constant în depistarea eficientă, urmărirea în justiţie şi ţinerea unei evidenţe permanente a sancţiunilor, precum şi în recuperarea activelor provenite din săvârşirea de acte de corupţie. Ce ne pot spune, în acest context, oficialii de la noi? Cine şi cât de eficient supraveghează evoluţia dosarelor de corupţie, dar şi recuperarea activelor pierdute în urma unor astfel de cazuri?

Fondurile publice ale UE sunt protejate în mod special împotriva corupţiei. Cum ar arăta R. Moldova, unde fondurile publice sunt gestionate pe sub masă, în cadrul acestei structuri?

Aneta Grosu, aneta@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. "Extraterestrul"

  UN MESAJ SPECIAL:
  yogaesoteric.ne../

  „Hotărâţi acum într-un mod ferm
  dacă vreţi să apărem”
  —–——————————————————————————————————–
  Nu este foarte important pentru voi cine vă transmite acest mesaj, vă rugăm să aveţi în vedere că el trebuie să rămână anonim în ochii voştri. Contează însă foarte mult ce anume veţi face cu acest mesaj şi ce intenţie clară şi fermă va declanşa în fiecare dintre voi conţinutul său! Fiecare dintre voi are dreptul să-şi folosească liberul arbitru aşa cum se cuvine pentru a descoperi cât mai repede fericirea, bunăstarea şi armonia.

  Acestea sunt nişte atribute binefăcătoare universal valabile care v-au fost arătate adeseori şi la care puteţi avea fiecare dintre voi acces de acum înainte. Trebuie să ştiţi că liberul vostru arbitru depinde, într-o oarecare măsură, de trezirea şi utilizarea propriilor voastre capacităţi superioare. Fericirea pe care o puteţi trăi depinde în mare măsură de iubirea şi de binele pe care le dăruiţi şi pe care le primiţi. Întocmai precum toate rasele conştiente aflate pe aceeaşi treaptă a evoluţiei ca şi voi, puteţi avea sentimentul că sunteţi (singuri şi) izolaţi pe planeta voastră. Această impresie iluzorie vă face să fiţi siguri că sunteţi stăpâni pe destinul vostru. Cu toate acestea, trebuie să ştiţi că vă aflaţi în faţa unor mari încercări pe care le cunoaşte doar o mică parte dintre voi. Nu avem deocamdată dreptul să vă ajutăm să vă transformaţi şi să vă construiţi viitorul fără ca voi înşivă să fi ales aceasta, în prealabil şi în deplină cunoştinţă de cauză. Consideraţi acum acest mesaj foarte important pentru fiecare dintre voi, ca fiind un referendum la scară mondială! Consideraţi răspunsul vostru ferm şi categoric, ce va putea fi exprimat chiar de mai multe ori într-un mod telepatic, un SUI GENERIS buletin de vot!!!

  Cine suntem noi?
  ————————–——————
  La ora actuală, oamenii voştri de ştiinţă şi exponenţii voştri religioşi nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa evenimentelor cereşti încă neexplicate la care omenirea a fost martoră în decursul a mii de ani. Pentru a cunoaşte aşa cum trebuie adevărul, acesta trebuie înainte de toate să fie privit drept în faţă şi să nu fie deformat prin filtrul credinţelor de tot felul, oricât ar fi ele de respectabile la prima vedere. Un număr în continuă creştere dintre cercetătorii voştri explorează deja noi căi de cunoaştere care i-au adus tot mai aproape de o esenţială realitate. Civilizaţia voastră se scaldă la ora actuală într-un ocean de informaţii, multe dintre ele haotice, dintre care numai o infimă parte, cea care este cel mai puţin bulversantă, este cel mai mult răspândită.

  Dacă priviţi cu atenţie, veţi descoperi că ceea ce în istoria voastră vi se părea anterior a fi ridicol sau imposibil a devenit deja posibil şi a fost apoi chiar realizat, mai ales în aceşti ultimi 50 de ani. Fiţi conştienţi că viitorul va fi încă şi mai surprinzător. Veţi descoperi în curând atât ceea ce este rău, cât şi ceea ce este bine. Precum şi alte sute de miliarde de creaturi ce există în această galaxie, şi noi suntem creaturi conştiente pe care unii le numesc „extraterestre”, chiar dacă realitatea noastră este de fapt mult mai subtilă.
  Trebuie să fiţi absolut siguri că, în realitate, nu există nicio diferenţă fundamentală între voi şi noi, ceea ce ne diferenţiază este doar experienţa considerabilă a unor etape superioare de evoluţie, pe care noi deja am dobândit-o. Întocmai ca în orice structură ce este în mod armonios organizată, există o ierarhie valorică şi în relaţiile noastre interne. Ierarhia noastră se bazează pe înţelepciunea rezultată din colaborarea mai multor rase extraterestre. Având girul acestei ierarhii, noi ne adresăm acum vouă.
  Precum majoritatea dintre voi, şi noi suntem în căutarea experienţei esenţiale a Fiinţei Supreme (DUMNEZEU). Puteţi fi absolut siguri că, în realitate, nu suntem nici zei, nici semizei, ci egalii voştri în cadrul Fraternităţii Cosmice. Fizic, mulţi suntem diferiţi de voi, dar în mare parte, prezentăm o formă umanoidă.

  Existenţa noastră este o vie realitate, chiar dacă marea majoritate dintre voi încă nu o percep. Puteţi fi absolut siguri că noi nu suntem nişte simple obiecte de observat, ci suntem nişte conştiinţe, tot aşa cum şi voi sunteţi nişte conştiinţe. Ne aflăm dincolo de înţelegerea voastră, deoarece rămânem invizibili aproape tot timpul, atât pentru simţurile voastre obişnuite, cât şi pentru instrumentele voastre clasice de măsură.

  La ora actuală noi aspirăm să umplem neîntârziat acest gol existent acum în istoria voastră. Trebuie să ştiţi că noi am luat deja această hotărâre colectivă, fapt care însă nu este suficient. Avem acum nevoie şi de acceptul vostru ferm şi majoritar. Prin intermediul acestui mesaj, deveniţi fiecare dintre voi cei care decid într-un mod ferm şi clar ce se va petrece după aceea. Dacă veţi studia cu atenţie acest mesaj, vă veţi putea da seama că voi înşivă sunteţi şi rămâneţi aceia care alegeţi. Noi nu avem niciun reprezentant uman pe planeta Terra care ar putea să vă orienteze decizia.

  Unii dintre voi s-ar putea să vă întrebaţi:
  de ce nu suntem noi vizibili?
  ———————————————–

  În anumite stadii de evoluţie, fiinţele ce există în cadrul Cosmosului descoperă noi forme de existenţă, a căror ştiinţă se dovedeşte a fi mai presus de aparentul control exercitat asupra materiei. Dematerializările şi materializările structurate fac parte din această ştiinţă. Aceasta este ceea ce omenirea voastră a obţinut deja în anumite laboratoare secrete, în care sunt cercetate aceste aspecte în colaborare cu alte creaturi „extraterestre”, dar cu preţul unor compromisuri hazardate ce vă sunt ascunse în mod voit de către unii dintre reprezentanţii voştri.

  Mai mult, în spatele fenomenelor şi a obiectelor aeriene sau spaţiale ce sunt cunoscute în cadrul comunităţii voastre ştiinţifice sub numele de „OZN-uri”, se află de fapt anumite nave spaţiale cu caracteristici multidimensionale.
  La ora actuală, multe fiinţe umane au fost deja în contact auditiv, tactil sau psihic (telepatic) cu astfel de nave, dintre care unele se află deja în mâinile puterilor oculte care vă „guvernează”. Sărăcia observaţiilor voastre în ceea ce priveşte realitatea unor astfel de aparate este cauzată de superioritatea considerabilă conferită de starea dematerializată a acestor nave spaţiale. Fiindcă deocamdată nu le-aţi văzut chiar voi înşivă, nu vă vine să credeţi şi nu puteţi să vă închipuiţi toate acestea. Noi putem să înţelegem cu uşurinţă acest aspect care vă caracterizează acum.
  Majoritatea acestor posibilităţi de a ne observa uneori vă sunt oferite la modul individual, pentru a vă influenţa şi pentru a vă impresiona sufletul, iar nu pentru a modifica organizarea socială care există la voi. Această acţiune este realizată într-un mod cu totul voluntar din partea raselor extraterestre care vă înconjoară şi care există în Cosmos, dar trebuie să ştiţi că toate aceste acţiuni sunt realizate pentru raţiuni şi scopuri foarte diferite.
  Pentru creaturile multidimensionale rele (satanice) ce îşi exercită la ora actuală puterea malefică (în umbra oligarhiei ce există pe planeta voastră), secretul şi discreţia sunt motivate prin dorinţa de a ascunde cu străşnicie faţă de oameni existenţa şi implicarea lor.

  În cazul nostru, discreţia este motivată de respectarea neabătută a liberului arbitru al fiinţelor umane, pe care acestea îl pot folosi şi chiar trebuie să-l folosească întotdeauna în gestionarea afacerilor lor, pentru ca ele să poată ajunge singure la maturitatea tehnică şi spirituală care le este necesară. Dincolo de aceasta intrarea umanităţii voastre în familia civilizaţiilor galactice este foarte mult dorită.

  Trebuie să ştiţi că noi putem să apărem la lumina zilei şi deja suntem dispuşi să vă facilităm atât realizarea acestei uniuni, cât şi a acestei colaborări. Nu am făcut încă aceasta până în prezent, deoarece prea puţini dintre voi au dorit în mod sincer aceasta, fie datorită necunoaşterii, fie din indiferenţă sau din teamă şi mai ales, deoarece nu a existat o situaţie critică sau urgentă. Mulţi dintre aceia care studiază apariţiile noastre numără luminile noaptea, fără a aduce prin aceasta vreo lămurire în această direcţie. Adeseori, ei privesc aceste realităţi tainice ca pe nişte obiecte, fără să-şi dea seama că acolo este vorba despre fiinţe conştiente.

  Cine sunteţi voi?!
  ———————————————-
  Chiar dacă voi nu ştiţi deocamdată aceasta, voi sunteţi descendenţii a numeroase tradiţii, care de-a lungul timpului s-au îmbogăţit, în mod gradat, prin aporturile lor mutuale. Aceste adevăruri sunt valabile pentru toate rasele care trăiesc pe suprafaţa Pământului. Unul dintre scopurile voastre principale este acela de a vă uni în respectul acestor rădăcini, pentru a realiza împreună un proiect comun şi plin de înţelepciune.

  Aspectul exterior al culturilor voastre pare la prima vedere să vă separe, deoarece voi aveţi tendinţa să îl substituiţi fiinţei voastre profunde şi esenţiale. Forma exterioară are încă un mare ascendent asupra naturii voastre subtile. Această predominanţă a formei constituie, pentru puterile oculte rău intenţionate care vă guvernează, zidul de apărare împotriva demascării lor.
  Trebuie însă să ştiţi că sunteţi chemaţi să treceţi dincolo de formă, respectând-o totodată pentru necesităţile ei tainice, pentru bogăţia şi frumuseţea ei. Această conştiinţă a necesităţii tainice a formei, astfel înţeleasă, ne-a făcut şi ne face chiar şi pe noi să îi iubim pe oameni în diversitatea lor. Pacea nu constă doar în a nu mai provoca războaie, ci constă în a deveni cât mai repede ceea ce sunteti în realitate: o unică Fraternitate. Pentru a înţelege cât mai bine acest aspect, soluţiile optime pe care le aveţi la îndemână se reduc la câteva. Una dintre ele este contactul armonios şi binefăcător cu o altă rasă, care totodată vă poate transmite în felul acesta imaginea clară a ceea ce sunteți voi în realitate.
  (Va urma)

 2. galina

  ALEG UN ANEGDOT LA TOATE SPUNE MAI SUS:
  “Vasile era foarte supàrat ,pentru cà lumea ii spunea cà este prost.In sfinrsit sa hotàrit sà se adreseze la un chirurg specializat in transplantarea organelor,pentru asi transplanta creerul.
  Chirurgul ia aràtat de mai multe feluri si de diferite preturi.Unul costa 10 dolari,iar altul 1000 de dolari.Vasile la intrebat de ce este asa mare diferentà intre preturi.
  Chirurgul ia explicat,cà creerul unui politic costà 1000 de dolari,iar a unui savat costà 10 dolari,deoarece un politic nu a folosit creerul si ii ca nou nout,iar savantul la folosit foarte mult.”
  (Nu va urma)

 3. Petrus

  Anecdota este buna. Varianta imbunatatita: “Vasile era foarte suparat pentru ca lumea ii spunea ca este prost. Intrun sfarsit s-a hotarat sa se adreseze unui chirurg specializat in transplant de organe pentru a-si implanta alt creier.Chirurgul i-a arata creiere de mai multe feluri si de diferite preturi. Unul costa 10$ iar altul 1000$. Vasile l-a intrebat de ce este o asa de mare diferenta intre preturi. Chirurgul i-a explicat ca creierul unui politician costa 1000$ pentru ca nu a fost folosit si este ca nou iar al unui savant costa 10$ pentru ca a fost folosit foarte mult.”
  …Ca un comentariu personal inclin sa cred ca politicienii isi folosesc foarte mult carisma, calitatile oratorice, promisiunile desarte pentru a fi alesi iar dupa ce sunt alesi, din pacate, este nevoie de cu totul alte calitati, pe care nu le au, si anume priceperea si munca asidua intr-un domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *