Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Ce „a uitat” să spună…

Ce „a uitat” să spună preşedintele Curţii de Conturi

În ediţia trecută a ZdG am scris despre averea noilor membri ai Curţii de Conturi a R. Moldova (CCRM). Şi nouă, dar şi cititorilor le-a atras atenţia casa în care locuieşte Veaceslav Untilă, noul şef al acestei instituţii. Un imobil impunător, cu vreo trei niveluri, renovat recent, dar pe care nu-l indică în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietate şi pe care nu l-a indicat niciodată în ultimii 7 ani, deşi în toată această perioadă a locuit în el. Nu l-a declarat pentru că în acte nu-i aparţine, el fiind donat fiicei sale la împlinirea majoratului.

După ce am încercat, timp de 3 zile, să vorbim la subiect cu Veaceslav Untilă, iar acesta ne-a anunţat, într-un final, că „preferă să înceapă comunicarea cu presa ceva mai târziu”, joi, când articolul a apărut, fiind preluat de mai multe instituţii media, preşedintele CCRM a decis că a şi venit momentul în care trebuie să vorbească cu jurnaliştii. Dar, nu a ieşit cu vreo declaraţie pe la vreo televiziune sau ziar, ci a scris pe blogul său, acolo unde nimeni nu-l poate întreba nimic, acolo unde el e propriul şef. Şi ce a scris? Că „am început construcţia acestei case în 1987, la propunerea conducerii subdiviziunii Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul căreia activam atunci. Ba mai mult, am primit şi un ajutor financiar din partea MAI. Construcţia a durat în jur de nouă ani şi abia după aceasta a fost dată în exploatare şi am trecut cu traiul în casa respectivă. Apropo, în această perioadă, pentru a putea finisa construcţia casei, am contractat un credit bancar în sumă de 20 de mii de ruble sovietice, ceea ce era o sumă enormă la acele timpuri. La atingerea vârstei majoratului de către fiica mea, împreună cu soţia, am decis să-i facem cadou casa, cu condiţia că vom locui în ea atâta timp cât vom fi viaţă. Niciodată nu am ascuns că este casa construită de mine, că locuiesc în ea, dar nu se regăseşte în declaraţia mea de proprietate pentru că nu eu sunt proprietarul oficial şi, conform instrucţiunii modului de declarare a veniturilor şi proprietăţilor, nu am dreptul legal de a o declara”.

Ce nu a spus Veaceslav Untilă? Că imobilul în care locuieşte a fost renovat recent, fiind clar din imagini că acesta nu arată aşa fiind ridicat acum 20 şi ceva de ani. Nu a spus cine l-a renovat şi din ai cui bani. Şi nu a mai spus că legea îl obligă să-l declare, chiar dacă nu îi aparţine, în acte, dar îl foloseşte. Articolul 4, lit. b din legea nr. 1264 din 19.07.2002 privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţie de conducere spune clar că aceştia declară, atenţie (!), „bunurile mobile şi imobile de toate tipurile, deţinute în proprietate, cu drept de uzufruct, de uz, de abitaţie, de superficie ori aflate în posesia declarantului sau a membrilor familiei lui în baza contractelor de mandat, de comision, de administrare fiduciară, precum şi a contractelor translative de posesie şi de folosinţă (locaţiune, arendă, leasing, comodat) la data depunerii declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate”.

Dar, Untilă, la fel ca alţi funcţionari în ale căror declaraţii cu privire la venituri şi proprietate ar putea să fie descoperite nereguli astăzi, pot să stea liniştiţi, pentru că cei care ne conduc s-au gândit la toate. Iar Autoritatea Naţională de Integritate, creată la 1 august şi care va trebui să taie în carne vie în funcţionarii care mint în declaraţii, va deveni funcţională cam de anul viitor, iar defuncta Comisie Naţională de Integritate (CNI) nu mai mişcă de mai bine de o lună. Astfel, nimeni nu-i poate verifica şi, evident, nici pedepsi, nici pe Untilă, dar nici pe ceilalţi funcţionari care încalcă legea. Aşa că, dragi funcţionari, acum rugaţi-vă să vă fie descoperită averea dobândită pe căi tenebre, pentru că aveţi toate şansele să fiţi trecuţi cu vederea şi să scăpaţi de această povară odată şi pentru totdeauna.