Ce a făcut Chetraru în “vinerea neagră”

Vinerea trecută, 15 februarie, a fost numită “vinerea neagră”. De dimineaţă, mascaţii de la CNI au descins la Fisc şi la “casa de milioane” a şefului acestei instituţii. Joi, 14 februarie, ZdG a publicat un articol intitulat “Viorel Chetraru şi-a cumpărat casă de milioane de la … soacră”.

Pe la 12.00 am fost invitată la conferinţa privind conflictele de interese în alocarea resurselor publice, care s-a desfăşurat la Joly Allon. Urma să vorbesc la eveniment despre conflictele de interese elucidate de ZdG în ultimul timp. Ştiind că la masa acestui dialog vor fi şefii CNI şi CNA, am decis să prezint câteva studii de caz anume pe cazurile lor.

Când am ajuns la eveniment, cineva dintre cei prezenţi mi-a spus că Chetraru s-ar fi interesat dacă va fi persoana de la ZdG inclusă în program. Am relatat audienţei despre ceea ce se ştia. Că la 2 noiembrie 2012 colegul meu Victor Moşneag a făcut un articol despre averile lui Anatolie Donciu, proaspătul şef al CNI. A fost unul dintre sutele de articole scrise de ZdG în cei aproape 9 ani despre averile unui demnitar. În articol se spunea, printre altele, că Anatolie Donciu nu a depus declaraţia de avere la CNI, iar imobilul în care locuieşte nu este înregistrat la cadastru şi nu ar fi achitat nici impozitele pe imobil. Deşi presa a insistat să vadă declaraţia de venituri şi interese a lui Anatolie Donciu şi ale tuturor membrilor CNI, de la 5 noiembrie 2012 până la 15 februarie 2013 acestea nu au fost făcute publice.

La 15 februarie, în conferinţa cu Donciu şi Chetraru, am prezentat imagini de pe pagina web a www.cni.md. La rubrica “Conducerea CNI” nu era nicio declaraţie de avere. La rubrica “Portalul declaraţiilor” apare o casă de protecţie mare şi galbenă, sub care scrie “Under construction” şi explicaţia: “Portalul declaraţiilor electronice este actualizat permanent si vă oferă posibilitatea vizualizării declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese, transmise şi depuse la Comisia Naţională de Integritate”.

Apoi am trecut la declaraţiile de avere ale şefului CNA, Viorel Chetraru. Pe pagina web www.cccec.md sunt prezentate nişte extrase de câte 3 rânduri din declaraţiile lui Viorel Chetraru pentru anii 2010, 2011, 2012, în care e înscrisă doar suma salariului câştigat anual împreună cu soţia sa. Nimic despre averi şi interese.

Am prezentat în conferinţa din 15 februarie ultima declaraţie de avere a preşedintelui SUA, Barack Obama, disponibilă pe internet. Este un formular completat şi semnat de Mr. Obama personal. Donciu şi Chetraru au văzut declaraţia lui Obama, dar nu au explicat de ce nu expun declaraţiile lor complete pe paginile web ale instituţiilor pe care le conduc.

Afară, după uşile sălii de conferinţe Joly Allon, Chişinăul politic şi jurnalistic clocotea. Era anunţat în curând un briefing de presă cu şeful CNA, care tocmai a dat să plece. Văzând că Chetraru vrea să plece, am încercat să îi adresez alte câteva întrebări privind alte presupuse averi imobile ale sale, despre care nu se spune în declaraţii. Am întrebat şi de ce nu plasează pe web declaraţiile integrale, aşa ca Obama.

Mi-a zis că se grăbeşte, dar dacă merg cu el la oficiu, poate să îmi prezinte declaraţia imediat. I-am zis că poate să ne-o dea pe e-mail sau fax. A insistat să mi-o dea personal. Am cântărit repede riscurile, mi-au trecut prin minte mascaţii din dimineaţa acelei zile, dar şi mascaţii din 2009. Totuşi, mi-am zis că e în interes public să primesc o declaraţie de avere în fotocopie, dacă nu există nicăieri până acum.

În drum spre CNI, Viorel Chetraru şi-a exprimat nemulţumirea faţă de articolul de joi din ZdG. Ne-a spus că terenul de sub casa în care locuieşte a fost procurat de cumnatul său, Gruia Novac, “unul dintre cei mai bogaţi oameni din România”, care ar fi dat 3000 de dolari pe acest teren. A mai zis cu supărare că nu a luat mită niciodată. L-am întrebat de ce îmi spune asta, căci nici noi nu am scris că ar fi luat mită vreodată. A zis că a muncit mult în viaţă, inclusiv a adus marfă din Ucraina şi “am vândut la piaţă chiar şi chiloţi”. L-am întrebat dacă a vândut aceste mărfuri cu facturi şi acte în regulă şi dacă pot să scriu despre asta. Mi-a zis că pot să scriu, dar nu a dat detalii despre actele de provenienţă a mărfurilor. Între timp, asistenţii săi au adus copia declaraţiei de venituri şi proprietate a şefului CNI, şi Chetraru a plecat, spunând că se grăbeşte la briefing.

În declaraţie scrie că soţia sa deţine imobilul de pe strada Untilă cu “valoarea cadastrală de 613430 lei”, ceea ce ar fi sub 40000 de euro, cumpărat în 2012. Toţi colegii de redacţie au dorit să cumpere castelul familiei Chetraru mai scump, măcar cu 41000 de euro. Ar fi spaţiu suficient pentru întreaga echipă, iar Chetraru ar câştiga un ban în plus.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

15 comentarii

 1. dert

  Vad ca va intereseaza declaratia lui Cetraru dar nu stiu din ce cauza nu va interesat declaratia lui Vicol cu toate ca stiu ca vau soptit ca el deloc nu a depus-o.
  Foarte straniu si sa nu spuneti ca nu sunteti al lui Filat. Faceti singuri o analiza la ce ati scris ultimele saptamini si o sa vedeti.

 2. Mos Ion

  Mai dert-utel.Aici este scris de doi lupi,care au fost pusi ciobeni la oi.Despre Filat vor scrie baetii la alta tema.

 3. costas gavras

  Voi basarabenii v-ati molipsit de la jurnalistii romani, amatori de cancan-uri. L-am cunoscut personal pe d-l Chetraru si pot sa afirm cu tarie ca este un om onest, bine pregatit profesional și mai presus de orice un mare patriot(definitia unuia aflat pe cale de disparitie). Mare pacat ca trebuie sa treaca prin asemenea momente doar pentru faptul ca a deranjat interesele unor oameni politici care incalca flagrant legii tarii voastre.

 4. Mara

  @ Costas gavras
  Precis ca iesti Gruia Novac , care i-ai facut cadou lui Cetraru lotul de 30 000 €, pt ca este onest, profesionist si mai presus de tot mare patriot. Atât de mare încât dta nu ai putut sa nu-l sustii, cu ce ai putut, tot din patriotism. Nu ai îndreptat banii sa sustii niște pensionari, niște copii de oameni onesti , muncitori, dar ajunsi in prag de sărăcie, pt ca ei nu te v-or putea rasplati cu bani in dublu- triplu, iar Cetraru are asa posibilitate de rasplata.
  Nerusinatule!

 5. mos Ion

  costas gavras ne socoate de prosti,dar eu socot ca istoria le va pune pe toate la locul lor si in rezultat fiecare se va duce la locul binemeritat.Locul lui Chetraru e la duba pentru coruptie si lingusie.

 6. vera

  Macar bine ca Chetraru a spus adevarul:si sotia unui politist tot a vandut chiloti pe strada Armeneasca,cu vre-o cativa ani in urma si si-a cumparat apartment.

  Deci reese, ca si acum, multi comercianti le realizeaza marfa cinovnicilor de sus, ca sa le faca bani, sa se imbogateasca, neplatind amenzi cuvenite statului, aducand prin intermediul politistilor, care permit tirguiala ilicita si astazi pe strazile din adiacentul Pietii Centrale, pe str.Puschin – mai jos de Gemenii,pe str.Bolgara – mai jos de str.Columna si m. a.,pierderi foarte mari de bani in buget, fara a fi derangati de organele de drept, iar acei saraci sa nu-si poata face nici de-o paine;toata ziua si in toate zilele oamenii saraci, bolnavi si batrini, care stau pe doua picoare, cu niste hainute in maini sunt fugariti, speriati de colaboratorii politiei “SCUT”,sa nu comercializeze ilegal:fac ordine de ochii lumii cu unii, “nevazaind”:agentii economici si pe acei bogati care tirgiues ILEGAL !

  Poporul sarac nu poate obtine documente,de la Primarie, sa aiba cu ce-si intretine familia ,plati datoriile FANTASTICE pentru serviciile comunale stand pe o margine de drum, iar cinovnicii de sus, se imbogatesc liber si nimeni nu i-a masuri dupa lege!!

  Case-castele,masini si comfort,neamuri impacate si averi – nedeclarate: iata ce cadre avem la conducerea acestui stat!

  MULTUMIM mass-mediei, ca mai dezleaga “nodurile” lor, care le tainuiesc din puteri, dar constientul unora le scoate la iveala!

  Cat timp MINCIUNOSII neamului nostru o sa se mai afle in fruntea acestui stat cu:coruptia lor ce-o desfacoara, omorurile ce le tainuies, bogatiile ce si le inmultesc si poporul i-l injosesc?

  Unde-i RASPLATA pentru FAPTELE lor si de ce ne temem de tilharii statului care fac faradelegi din pricina ambitiei lor,saracind statul si poporul?

  De ce nu-s ridicati ca culacii dinainte vreme?

  Pentru dinsii nu-i loc in Siberiile de ghiata sau in puscarie?

  Cum se executa Legea, daca este, in adresa hotilor, banditilor si criminalilor de ieri si de azi?

  Cand..??

 7. Deportatul

  Gata!
  -În RM problema principală este casa de locuit a lui Donciu şi Chetraru, dar şi cît de urît a numit Ghimpu jurnaliştii că sunt “cumpăraţi şi răscumpăraţi”
  -Jurnaliştii nu-i mai interesează despre casele de locuit, imobilile pentru bussines a lui Lucinschii, Filat, Plahatniuc Bîncile Comerciale, 4 ha de teren a lui Voronin în Chişinău şi cele 800 ha de păduri
  -Nu ne mai interesează că suntem CEI MAI SĂRACI din Europa şi CU TERITORIU OCUPAT DE RUSIA.
  -Nu mai este interes nici pentru jurnalişti, nici pentru cetăţeni cum şi-au făcut averile de sute de milioane (unii spun că averile unora sunt de vre-o 2 miliarde) de Euro de către Lucinschii, Voronin, Plahatniuc. Filat
  -Suntem cu SISTEMUL TECOLĂŞIT condus de Rusia prin Snegur (Sangheli), Lucinschii (Filat, Diacov), Voronin (Lupu, Plahatniuc). Acum în Parlament avem oligarhii Lucinschii+Voronin+Filat+Plahatniuc din PCRM+PLDM+PD cu 89 deputaţi ce doresc ca Armata Rusiei de OCUPAŢIE să staţioneze ilegal şi mai departe pe teritoriul RM.
  -Nu-i mai interesează soarta deportaţilor şi Veteranilor în luptile din 1992 cu OCUPANTUL RUSIA
  -Dacă sunteţi MANIPULAŢI împotriva lui Ghimpu, atunci votaţi OLIGARHII Lucinschii+Voronin+Filat+Plahatniuc ce doresc ca Rusia să fie OCUPANTUL teritoriului RM. (DAR NU MAI VĂICĂRAŢI CĂ TRĂIM GREU)
  – DOAR PL cu Dl GIMPU NU ESTE CU SISTEMUL TICĂLOŞIT condus din Moscova
  NU PERMITEŢI SĂ FIŢI MANIPULAŢI!!!

 8. Turc

  @Deportatul. Pestele de la cap se strica. Acuma ca sa amputam toate capetele stricate avem nevoie de doua capuri SANATOASE. Un cap sanatos la CNA si alt cap neimputit la CNI.Doua institutii menite sa se ocupe cu extirparea cancerului care se cheana coruptie.Trebuie sa incepem cu inceputul. Nu putem sa lecuim cozile daca CAPURILE PUT. Sper ca am fost inteles?Daca nici de data asta nu, atunci nu mai are sens de continuat discutia.

 9. Deportatul

  Turc
  Păreai să fii deştept, dar eşti şi hîtru.
  Eu, ca unul din zecile de mii din cei deportaţi de SISTEMUL TICĂLOŞIT condus din Moscova, cu ajutorul băştinaşilor MANIPULAŢI, ţi-oi repeta de sute de ori ca să înţelegi că la fel şi astăzi avem foarte mulţi cetăţeni MANIPULAŢI ce votează masiv PCRM+PLDM+PD a SISTEMULUI TICĂLOŞIT condus din Moscova şi atacă unicul partid cu demntate naţională PL şi nu numai pe Dl Ghimpu, dar şi Chirtoacă, deputata Ana Guţu, Ministrul Apărării Marinuţa, … Deschide sait-urile ruseşti şi vei vedea că tu eşti din partea celor ce ne urăsc ca neam, pentru că tu eşti MANIPULAT sau eşti plătit să MANIPULEZI în defavoarea cetăţenilor RM, dar în favoarea politicienilor trădători de neam. Acuma Filt cu nimica nu se deosebeşte de atacurile, tactica lui Roşca împotiva politicienilor naţionali (chiar se lupta şi împotriva Dlui Gr. Vieru), dar şi împotiva ADR reorientînd cursul RM spre Rusia
  Hătri de aceştea ca tine sunteţi mulţi. Hîtrii de alde tine nu luptă cu SISTEMUL TICĂLOŞIT condus din Moscova, cu muşltmilionarii în Euro din cel mai sărac stat din Europa, Lucinschii+Voronin+Plahotniuc+Filat, dar cu cei ce au case de locuit (ca mulţi alte mii de familii din Chşinău) şi cu Ghimpu că vorbeşte “ţărăneşte” şi i-a numit pe jurnaliştii care MANIPULIAZĂ cu cetăţenii – JURNALIŞTI CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI
  Păi bine dacă nu-i convine lui Filat, atunci “capul” la toate relele sunt CNA şi CNI.
  Dacă erau să fi fost “omul lui F” atunci totul era să fi fost bine.
  Dacă la telefon răspunde altul decît “omul lui F” – “Da! Şeful, aşa vom face”, “Am să a-l dau cu capul de asfalt”, sau alt politician dădea indicaţii de valoarea amenzei şi cui să i se închidă conturile bancare; atunci să fi văzut la “Jurnal TV”, Unimedia, A.Gherasim la VB, ZDG cu toşi comentatorii politici “independenţi” ca Ţurcanu, Cibotari vedeai cîte articole cu revolte erau să fi fost.
  Scrii “Trebuie sa incepem cu inceputul.” Păi începutul este ceia ce votează masiv cetăţenii MANIPULAŢI de jurnaliştii CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI pentru a vota politicienii SISTEMULUI TICOLOŞI condus din Moscova. Am votat masiv de pe cei ce erau promovaţi de Moscova de pe vremea urss – Snegur, Lucinschii, Voronin. Acuma masiv votaţi urmaşii celora cu 89 depotaţi PCRM+PLDM+PD cu oligarhiiVoronin+Filat+Plahatniuc, care toţi împreună sunt împotriva scoaterei Armatei Ruse de pe teritoriul RM şi criticat este Ghimpu că tot ce este rău în RM este vina lui şi a PL, sau a unei persoane, care nici nu a fost membru a PL, dar la recomendaţia Ministerului de Interne, Procuraturei, SIS a fost propus la CNI, Donciu. Repet nu a-l ştiu pe Donciu, nu spun că-i ideal, nu sunt şi nu am fost membru de partid
  SĂRĂCIA, ECONOMIA NEDEZVOLTATĂ, TERITORIUL OCUPAT DE RUSIA – este rezultatul MANIPULĂRII cetăţenilor care votează masiv politicienii SISTEMULUI TICĂLOŞIT condus dein Moscova
  Tu, Turcu, promovezi SISTEMUL TICĂLOŞIT condus dein Moscova
  RUŞINE!!!

 10. ion lazar

  Multi hoti prin gura angajatilor “portavoce” ca sa distraga atentia de la hotiile ce leau facut nasc materiale de tipul :hoti is mai multi si altii chiar au furat mai mult.E o smecherie care insa nu-si va atinge scopul. Sper totusi ca cu incetul toti ce au incalcat legile vor fi trasi la raspundere. Tara are nevoe sa sustina oamenii cu adevarat intreprinzatori fiindca ei creaza conditii de lucru si trai pentru angajati. Hotii si coruptii trebue sa stee la puscarie si acolo in mod cinstit sa-si asigure traiul

 11. Turc

  @Deportatul.Am sa continui totusi discutia… Nu stiu cine se afla sub nick-ul Deportatul ,nu ma intereseaza,poate cineva deportat in copilarie impreuna cu familia,poate nu,poate un adolescent din clasele 8-9.Nu stiu si nici nu vreau sa stiu. Deportatul ,ori poate Impuscatul,ori Spanzuratul .Mai sunt persoane care pot scri intradevar sub Deportatul. Diacov de exemplu nascut in regiunea Curgan intr-o familie de deportati, {A facut mult pentru R.Moldova, sa traiasca 1000 de ani } Greceanii nascuta in regiunea Tomsk. Comunista, persoana ce omagiaza calaii familiei sale se a intregii Basarabii. Din educatie vorbesc respectuos cu oricine inclusiv cu persoana sub nickname Deportatul.In discutii nu ma refer la persoana si nu apreciez pe nimeni ca destept ori hatru,ori hatru ca tine. Inteleg de ce-l sustineti pe Ghimpu, pentru ca e proeuropean, contra ocupatiei rusesti,a emis decrete si a facut monumente.Automat Donciu propus de PL intra sub protectia D-stra,ori protectia ta,am sa folosesc D-tra pentru ca nu am persoana in fata.Una nu inteleg ce aveti cu Chetraru care apartine cu trup si suflet PD-lui.nu vad logica. CNA a intentat dosare pe numele hotilor din PLDM, a celor din PL,bravo. Da nu aud nimic de PD ,vorbesc babele de Plohotniuc,de atacuri raider, se aud vorbe de spalari de bani de sute de milioane de la Metalferos. Si CNA condus de omul care a lucrat o viata politist, despre care intrebati ca ce are ZDG cu casa lui de milioane ,a luat apa in gura. Eu inteleg ca canele hamaie la toti numai la stapanul care il hraneste nu. Am inteles ca stiti despre faptul ca minciuna spusa de o mie de ori devine realitate ” ţi-oi repeta de sute de ori ca să înţelegi …..”…. Astazi repetarea minciunii ca ea sa devina realitate nu mai merge,alti oameni,alte vremuri.Dar la conducere avem ce meritam.In general, repet in general , guvernarea reprezinta societatea. Cineva sustine cu motive absurde PCRM ca cel mai uman si mai bun partid. Cineva sustine pana la absurditate PL,numai pentru declaratii si decrete.Restul pe ceilalti,cu aceleasi motive .Va rog cand imi veti raspunde la mesaj sa nu raspundeti cu raspunsul standart pe care-l aveti”mulţi cetăţeni MANIPULAŢI ce votează masiv PCRM+PLDM+PD a SISTEMULUI TICĂLOŞIT, 89 depotaţi PCRM+PLDM+PD,JURNALIŞTI CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI,MANIPULAT, Lucinschii+Voronin+Plahotniuc+Filat,Snegur (Sangheli), Lucinschii (Filat, Diacov), Voronin (Lupu, Plahatniuc), TERITORIU OCUPAT DE RUSIA etc,etc,etc. Va rog sa-mi raspundeti concret la intrebarea cu Chetraru si casa sa? De ce pentru D-stra nu este important ce persoana va fi la conducerea CNA ?De ce l-ati pus pe Chetraru pe un cantar cu Donciu ?Donciu propus de PL. am inteles. Dar Chetraru ?????????????

 12. steff

  Ghimpu e mai tradator ca Filat si Plahotniuc. De la primii doi stiam ca pot sa ma astept la orice, ca de la inceput erau informatii despre ce averea avea Filat si cu ce s-a ocupat ani in sir, de la privatizare pana la PLDM. Despre Plahotniuc tot se stia, mai mult sau mai putin, datorita lui Mocanu.
  L-am votat pe Ghimpu pentru ca, chiar daca-mi parea ca nu are suficienta pregatire, poate lupta pentru schimbare. I-mi placea Chirtoaca mai mult din jale, ca-i furau comunistii bradul. DAR cum au desparut comunistii, s-a vazut clar de ce-s capabili acesti lideri ai PL. DE NIMIC. Despre Chirtoaca stie cineva ceva in ultemele luni? Ah da, avea si el o lista cu cei de la vanatoare. Ghimpu? Pupa fetele de Dragobete, scrie scrisori lui Putin, si mai face zarva din cand in cand. Cel mai josnic politician din actualitate. Sper sa nu mai treaca pragul electoral. Si mai lasa din lozince patriotice, e timpul de pus capul in miscare, pentru viitor, nu de trait din trecut.

 13. Deportatul

  P/u Turc şi nu numai
  1. ŞI EU ŞTIU DEPORTAŢI CARE SUNT PENTRU SISTEMUL TICĂLOŞIT condus din Moscova, ŞI CIAR SLIGESC ACESTUI SISTEM TICĂLOŞIT. La Diacov, Greceanîi se mai poate de adăugat V.Voronin – nepotol lui Isidor Sîrbu, deportat, băgat prin puşcăriile bolşevico-comuniste şi în 1944 fugit în România, a locuit într-un sătuc 30 km de la Bucureşti împreună cu sora mamei lui V.Voronin. Pînă la moarte n-a dorit să revină în RM, să-şi vadă nepotul “mare comunist”. Ştiu şi persoane deportate care votează comuniştii. Ştiu şi nepoţi a celor care au fost împuşcaţi de NKVD în 1940 ca “враг нaрода” care votează comuniştii. CU ATÎT E MAI TRAGIC. IATĂ REZULATATUL MANIPULĂRILOR. Manipulările le organizează politicienii SISTEMULUI TICĂLOŞIT condus din Moscova prin jurnaliştii CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI
  2. Ştiu simpli cetăţeni, consăteni de a mei, PATRIOŢI A NEAMULUI ŞI ANTICOMUNIŞTI ÎNFLĂCĂRAŢI,şi eu sunt în bune relaţii cu aceştia , chiar dacă sunt nepoţi a buneilor “COZI DE TOPOR”, a celor MANIPULAŢI de SISTEMUL TICĂLOŞIT condus din Moscova care în a.1940/41, 1944/49 au ajutat să deporteze consătenii în Siberia, Cazahstan, Altai şi să măture podurile de grăunţe, prin ce şi mulţi consăteni au murit de foametea
  3. Cît priveşte “casa lui Donciu”, şi “casa lui Chetraru”
  3.1. Am mai scris, că aceste cazuri sunt un truc de MANIPULARE intelegentă ÎN INTERESUL LUI MULT-MILIONARUL ÎN EURO FILAT de la “prihvatizări” (furt în proporţii foarte mari din averea Statului – adica a cetăţenilor). Se repetă tactica lui Roşca de luptă cu colegii din ADR, cu strategia de a reîntoarcerea cursului RM spre Rusia.
  3.2. Am mai scris că nu am fost şi nu sunt membru a vre-unui partid. Nu socot PL, Ghimpu, Chirtoacă, …(ideali, fără greşale. Pentru mine PL este unicul partid ANTICOMUNIST, PROROMÂN, PROEUROPEAN împotriva OCUPAŢIEI de către RUSIA a teritoriului RM.
  PL este atăcat şi de Unionişti că nu se luptă pentru UNIREA “acum urgent”. Părerea mea că PL are dreptate – UNIREA va fi atunci cînd majoritatea cetăţenilor vor fi educaţi în spiritul românesc. La moment se poate face această educare efectiv prin politica de aderare la UE, prietenie cu România şi cu vremea s-a rezolva şi problema de ReUNIRE.
  Lupta între forţile prormâne nu aduce folos cauzei. Dacă ţineţi minte cînd se alegea Primarul Chişinăului între Chirtoacă şi Dodon era o forţă care strgă tare “Unirea”, dar împreună cu Dodon bătea în Chirtoacă. Nu e de mirare de situaţia că în CMC sunt mai mulţi comunişti
  3.3 Am mai scris, nu a-l ştiu pe Donciu, nici pe Chetraru, şi nu pot spune că sunt “curaţi” sau “corupţi”, dar ştiu că şi ei, ca toţi oamenii nu sunt ideali. Ei au fost atăcaţi pentru casele de locuit, concretizez – casa de locuit şi nu p/u busines:
  -Donciu – dupa ce a fost ales Şeful la CNI, la care pretindea Filat (atunci despre casa lui Chetraru nici un cuvînt, chiar dacă unii forumuşti se întrebau despre casa lui Chetraru)
  -Chetraru – dupa ce au apărut problemile unor membrii PLDM la CNA
  3.4 Am mai scris că aşa case în Chişinău sunt mii de case. Din fotografii se văd case a vecinilor acestora cu mult mai mari. În makler se vede că se vînd în Chişinău loturi de 6 are la 2-3 mln lei. La noi în sat (cred că şi alte sate) sunt case cu mult mai mari şi mai frumoase.
  3.5. Am mai scris că deacuma JURNALIŞTII CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI nu văd problema cu averile lui Lucinschii+Voronin+Plahatniuc+Filat; înclusiv şi “casele” de locuit acestora cu mult-mult mai mari a lui Donciu, Chetraru, nemaivorbind de casele de pe 4 ha teren “prihvatuzat” de Voronin şi “casele” în toată republica Fincombanc, Hotelurile lui Plahatniuc, casa “de sticlă” de 9 etage vizavi de magazinul “Unicum” a lui Filat
  3.6. Repet – nu apăr pe Donciu, Chetraru; dar sunt folosite criticile nu pentru binele societăţeii, Statului dar în favoarea SISTEMUL TICĂLOŞIT ca “babele să vorbească” şi să fie înlăturată revolta de la oligarhii prin MANIPULARE implimentată de JURNALIŞTII CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI
  4. Cît priveşte “nu aud nimic de PD ,vorbesc babele de Plohotniuc,de atacuri raider,…”. În Stat nu “babele” trebuie să “vorbească” să facă concluzii cine este vinovat. Sunt Organe de Drept, cel puţin Ninistrul de Interne care trebuie să acţioneze. Dar cum oligarhii, aleşi de “babele”care “vorbesc” fiiind MANIPULATE să permită responsabilitatea lor, a oligarhilor?
  Singuri reiai ce am scris eu, unde sunt în SISTEMUL TICĂLOŞIT nu doar PCRM şi PLDM, dar şi PD – “cetăţeni MANIPULAŢI ce votează masiv PCRM+PLDM+PD a SISTEMULUI TICĂLOŞIT”
  5. Repet – Noi, cetăţenii, suntem vinoveţi că suntem CEI MAI SĂRACI din EUROPA şi cu o parte din teritoriul RM OCUPAT DE RUSIA pentru că PERMITEM SĂ FIM MANIPULAŢI
  6. PCRM+PLDM+PD = slugile SISTEMULUI TICĂLOŞIT condus din Moscova = Oligarhii din “prihvatizări” ilegale, împotrivirea condamnării comunismului, împotrivirea scoaterei Armatei Rusiei de pe teritoriul RM, care nu au dorit Monumentul “Chiatra lui Ghimpu” în memoria victemilor comunismului de pe PMAN.
  7. AVEM JURNALIŞTI CU DEMNITATE, dar în sărăcie şi cînd avem majoritatea mass-media în mîinile oligarhilor din PCRM+PLDM+PD puterea de MANIPULARE a JURNALIŞTII CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI e mare, din această cauză şi avem din 101 deputaţi 89 deputaţi în PCRM+PLDM+PD, dar Ghimpu, PL este blamat.
  Vezi mai sus şi ce scrie “steff”
  8. Prin politica Rusiei+PCRM+PLDM+PD de MANIPULAREA CETĂŢENILOR, dar şi prin atacurile lui Filat asupra colegilor din AIE eu presupun că degrabă vor fi alegeri anticipate şi RM ne vom reorienta spre Rusia, rămănînd la fel de săraci şi ocupaţ de Rusia
  9 ДОБРОЙ НОЧИ ГУБЕРНИЯ Молдавия

 14. Deportatul

  P/u Turc şi nu numai
  De ce JURNALIŞTII nu se revoltă?
  Oare e mai puţin grav pentru RM
  -economia RM nu se dezvoltă, de aici şi toate consecinţile – sărăcie, locuri de muncă, migraţie, …?
  -că Rusia se face stăpână pe o parte din teritoriul RM, dar Filat cu infractorul de Stat, Smirnov, umblă la meci de fotbal, dar cu urmaşul acetuia, Şevciuc, la concerte
  -că Prim Ministru Filat dă indicaţii prin telefon cui să i se închidă conturile bancare din considerente politice?
  -că Ministru de Interne poate să deie pe cineva “cu capul de asfalt”?
  -că forţile deschis proruse din RM a-l atacă pe Ministrul Apărării pentru poziţie proNATO a RM, şi nu proRusia?
  – că proruşii o atacă deschis pe Deputata Ana Guţu cu ameninţare de a fi ucisă?
  – că copii de pe partea teritoriului RM ocupat de Rusia sunt timp de peste 20 ani intemidaţi
  – că cetăţenii, inclusiv şi cei ce au luptat în 1992 împotriva ocupantului Rusia sunt săraci, că deportaţii ani la rînd şi pe vremea lui Voroninşi şi a lui Filat prin judecăţi nu-şi pot revendica averea confiscată, dar oligarhii Voronin, Filat (şi alţii -Lucinschii, Plahatniuc, Sangheli, …) au averi de sute de milioane de Euro?
  – că Filat are aceiaş tactică de destrămare a AIE, ca şi a lui Roşca care a destrămat ADR în 1999
  – – PENTRU CĂ majoitatea JURNALIŞTILOR AU PRIMIT INDICAŢII SĂ VORBEASCĂ, SCRIE DOAR CE ESTE CONVINABIL politicienilor SISTEMULUI TICĂLOŞIT condus din Moscova!!!

  VINA DE STAREA DIN RM este că cetăţenii sunt MANIPULAŢI şi votează masiv politicienii SISTEMULUI TICĂLOŞIT condus din Rusia
  -ДОБРОЙ НОЧИ ГУБЕРНИЯ Молдавия

  P:S. Cu unile expresii mă repet intenţionat, ca “să între în cap” cît la mai muklţi cetăţeni.
  Să ne auzim de bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *