Ce a ascuns Voronin de Mignon?

Zilele trecute Jean-Claude Mignon, preşedintele APCE, a întreprins o vizită la Chişinău şi a avut şi o întrevedere cu opoziţia parlamentară, în numele unei bune comunicări şi a pluralismului de opinii. Nu m-am mirat deloc să aud, pe canalul TV care emite din garajul lui Oleg Voronin, cum Vladimir Voronin infiera România în faţa înalţilor oficiali ai APCE pentruu faptul că ar avea implicaţii financiare în Moldova.

Privind din nou această expunere a liderului comunist, aşteptam ca preşedintele APCE să fie informat despre nişte implicaţii ruseşti grave, ilegale, vechi şi ruşinoase în afacerile interne ale R. Moldova. Nu cred că Vladimir Voronin, singurul preşedinte care a condus R. Moldova timp de două mandate, a uitat că pe întreg parcursul guvernării sale (desigur şi a celorlalţi preşedinţia ai Moldovei) pe teritoriul statului său independent s-a aflat tot timpul, fara nicio zi de pauză, o armată rusească, străină.

Nu era acum tocmai timpul ca preşedintele APCE să fie rugat, ca un lider al unei organizaţii din care face parte atât Rusia, cât şi Moldova, să se implice în convingerea Rusiei ca să îşi respecte angajamentele internaţionale şi să îşi retragă tancurile şi kalaşnikovurile de pe un teritoriu care nu îi aparţine?

Din imaginile tv am văzut că Jean-Claude Mignon l-a ascultat cu atenţie pe Voronin, dar nu a aflat o groază de lucruri. De exemplu, vizita preşedintelui APCE în Moldova a coincis cu deconectarea R. Moldova de la Moldavskaia GRĂS, şi Voronin ar fi avut o ocazie foarte bună să informeze oficialii europeni despre modul în care Rusia sovietică a exploatat poporul băştinaş la construcţia acesti hidrocentrale, după care a preluat abuziv controlul asupra acesteia la începutul anilor ‘90, şi că acum banii bugetului sărăcit al R. Moldova se duc aiurea în haznalele ruseşti pentru procurarea curentului de la o hidrocentrală construită de noi.

Şi mai sunt multe de spus despre implicarea agresivă a politicii ruse în afacerile interne ale R. Moldova. Deşi e Postul Mare, influenţa politică de la Kremlin nu ocoleşte nici Biserica. Altfel, de ce ar ieşi preotul Oleg, exponent al Patriarhiei Ruse, la proteste în Piaţa Marii Adunări Naţionale sub steagul roşu cu seceră şi ciocan comunist?

Nu neg, o fi având şi preoţii opţiuni politice şi electorale. O fi dreptul lor într-un stat laic, precum e Moldova. Dar, pentru că tot vin Sărbătorile Pascale, mă întreb cu nedumerire de ce atâţia slujitori ai bisericii moscovite sunt implicaţi în atâtea proteste împotriva proiectului de lege ne-discriminare, şi nu există preoţi care să iasă în public şi să spună: “Haideţi să facem rampe de acces în biserici pentru invalizi, să nu îi mai discriminăm”.

Câte biserici din Moldova au rampe pentru ca persoanele în cărucioare şi însoţitorii lor chinuiţi să poată şi ei ajunge în faţa altarelor? Nu sunt bisericile locaşuri destinate în egală măsură şi pentru cei mai trişti, mai umiliţi, mai nedreptăţiţi de soartă? Nu sunt toţi oamenii egali în faţa lui Dumnezeu? Nu vreau să fie înţeleasă greşit această întrebare a mea, dar înverşunarea Bisericii Ortodoxe ruse în Moldova împotriva homosexualilor pare să adumbrească alte acţiuni creştineşti, care poate au loc, dar nu sunt vizibile.

Oricum, dacă e să luăm în cifre, Biserica Catolică din Moldova, cu doar câţiva preoţi şi un locaş de cult, cheltuie anual sute de mii de euro pe acţiuni de caritate desfăşurate aici. La fel şi alte biserici mai mici. Cred că şi biserica moscovită are ce investi în ajutorarea persoanelor sărace, a celor cu disabilităţi şi a multor altor din lista enumerată în proiectul de lege anti-discriminare. Cred că sunt preoţi aparte care fac acţiuni de caritate şi de mobilizare a comunităţilor la ajutorarea celor defavorizaţi. Dar imaginea lor este adumbrită de o listă de preoţi care par să fie implicaţi într-un proiect rusesc de despărţire a R. Moldova de UE. Dar binele oricum va învinge, aşa spun scripturile.

Alina Radu, alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Gogu

  O doare undeva de scripturi pe hoarda asta de popi comunisti bul-gii,hoti,lacomi,pungasi si idioti.
  Cine-i preabogatul Vladimir? Dar satana de Voronin?
  Cum de orice puslama randuieste cum vrea in Moldova si toti tac? Adica avem un stat,un guvern,un parlament? Ca de platit le platim catastrofa de mult.Ce fac lingatorii de cizme si funduri rusesti pt cei care au dat nume tarisoarei acestea? Cand libidinosii din cele 3 institutii de stat vor fi de partea poporului moldovenesc si vor aplica legea pt toate spurcaturile chiar de a le retrage cetatenia si a-i expulza?
  Se tem de Kremlin? Atunci de ce o omoara si pe ma-sa numai sa nimereasca la troaca toti? Numai sa suga si atat? De atata foame cred ca moare si vaca intr-o zi si atunci ce vor mai suge?

 2. vlad

  Patriarhia rusa ar putea face un gest crestinesc : sa nu se prea inversuneze impotriva homosecsualilor ,dar sa tina sub catare unele chilii de calugari si calugarite .Ar fi si mai bine vazut de Dumnezeu ,daca Patiarnul Kirill ar condamna luxurile nemeritate…

 3. vasea

  alo,ca orice patriarh,kiril e putred de bogat,un fleac e “rolex”-ul pe mana si n-are bunul simt sa nu-l afiseze inaintea mortilor de foame.asa ca n-are cum condamna luxul,altfel vrei tu sa cada alaturi de tine? de cand popimea e cu oile,care benevol ii toarna eurii in sacul fara fund?

 4. EESTI VABARIIK

  ATACUL CONTRA NOASTRA:
  Agentura rusa de la reprezentanta ONU din Chisinau
  revoltata de retragerea licentei
  postului de televiziune comunist pro rusesc NIT.
  10 Aprilie 2012:
  /www rgnpress ro/
  —————————————————————————
  Surse ale “Romanian Global News” din capitala
  celui de-al doilea stat românesc au declarat
  ca exista suspiciuni intemeiate ca functionarii ONU de la Chisinau
  ar lucra in mare parte pentru serviciile secrete ruse,
  ceea ce ar explica reactia lor la inchiderea postului comunist
  pro rusesc NIT, post de propaganda al comunistilor si Moscovei.

  Unul din argumentele surselor noastre de la Chisinau este
  ca atunci când regimul Voronin a retras licenta Televiziunii Române
  pentru R. Moldova, ONU nu a scos niciun cuvintel !
  ———————————————————————————————————
  N.B.
  iata si spioanca rusoaica:
  Dna Kaarina Immonen, finlandeza,
  Coordonator Rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite
  şi Reprezentant Permanent al Programului Naţiunilor Unite
  pentru Dezvoltare (PNUD),
  a fost numită în această funcţie în iunie 2007,
  venita direct de la PNUD de la MOSCOVA.
  CONVERSEAZA IN RUSA !
  http://www.undp.md/rom/about_r/resrep_r.shtml
  ———————————————————————————————————————
  ADDENDUM:
  o comisie speciala a Presedintelui Nicolae Timofti trebuie sa cerceteze
  cazurile de discriminare nationala a moldovenilor din acest oficiu ONU de la Chisinau
  din partea mafiotilor internationali si rusofoni !
  ————————————————————————————————————————————————-
  P.S.
  this message translated into English will be sent
  to all mass-media in Scandinavia and Baltic free States.
  GO HOME, RUSSIAN SPYER AND UNDP MAFIA !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *