Iurie Sanduţa: CCCEC s-a spălat pe mâini fără săpun

În această săptămână, peste 3 milioane de moldoveni au trebuit să înghită o nouă informaţie dată de CCCEC fără a o ruguma. Fiecare cetăţean al Chişinăului, dar şi cei din teritoriu, cunosc deja că avem cele mai proaste drumuri din UE şi că ar fi necesar ca acestea să fie reparate integral şi nu prin plombe, pentru care sunt alocate sume enorme de bani.
Ştirea difuzată de mai multe instituţii de presă, pe 27 aprilie 2010, precum că CCCEC a depistat, în urma unui control, că, pe parcursul anilor 2007—2009, milioane de lei din bugetul de stat, destinaţi reabilitării traseelor naţionale, au fost cheltuiţi iraţional, mi se pare o informaţie întârziată.

Par impresionante rezultatele verificărilor întreprinse de Centru, însă nu înţeleg de ce abia acum, în 2010, CCCEC a ieşit în faţă ca să ne spună că, în 2007, atât autorităţile responsabile, cât şi agenţii economici au cărat asfalt cu buzunarele în alte destinaţii, subţiind considerabil stratul de asfalt al autostrăzilor.

Să înţelegem că CCCEC lucrează cu întârziere sau că a evitat anterior să efectueze un control riguros, protejând astfel reprezentanţii fostei guvernări care, astăzi, nu mai pot fi traşi la răspundere pentru gestionarea proastă a sumei de aproape 800 de milioane de lei, destinate pentru reabilitarea drumurilor naţionale. Doar electoratul o mai poate penaliza.

Ce nu înţeleg din acest control întârziat al CCCEC şi din ancheta în derulare este că această cauză penală instrumentată are în centrul atenţiei un antreprenor general, responsabil de lucrările tehnice. Se pare că CCCEC evită să responsabilizeze şi autorităţiile abilitate pe atunci cu gestionarea banilor, mai ales că în chiar comunicatul de presă difuzat de ei se spune că “sursele bugetare au fost utilizate iraţional”. Să nu fi existat specialişti în toate instituţiile de stat, care ar fi trebuit să sesizeze aceste încălcări flagrante ale antreprenorului? De fapt, puţin probabil că acel antreprenor ar fi furat cantităţi atât de mari de asfalt fără ştirea autorităţilor.

CCCEC a efectuat un control întârziat şi s-a spălat pe mâini. Acum aşteptăm să vină 2013 ca să aflăm de la Centru dacă, în 2010, bugetul a fost utilizat raţional sau iraţional privind reabilitarea drumurilor naţionale.

Iurie Sanduţa,
i.sanduta.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *