Cazul Cipru şi exegeza autohtonă

Dezastrul financiar cipriot a ajuns şi în atenţia experţilor şi mediei locale. Pentru unii, cazul reprezintă o adevărată provocare intelectuală. Ca să fie salvate poziţiile lor ireconciliabile, se dă dovadă de un şpagat argumentativ de proporţii. În opinia multora, exact ca în filmele gen James Bond, lumea se împarte în buni şi răi. Buni sunt cei din Vest, răi – cei din Est. Această interpretare este inteligibilă, mai ales dacă ţinem cont de cele întâmplate în secolele XIX şi XX. Problemele apar atunci când astfel de poziţii sunt însoţite de argumente de ordin economic. Adică Occidentul (aproape sinonim, la noi, cu UE, or, rareori cineva ne îndeamnă să ne orientăm spre Monaco, Elveţia sau Liechtenstein) ar fi actualmente mai liber din punct de vedere economic decât Estul (se subînţelege Federaţia Rusă).

Să ne imaginăm care ar fi fost reacţiile dacă ceea ce s-a propus pentru Cipru ar fi avut loc în Est. Dacă Federaţia Rusă sau conducătorii CSI ar fi încercat să impună unui stat membru, bunăoară Armeniei (sau, de ce nu, R. Moldova), ca până la 10% din depozitele bancare să fie confiscate. Desigur, ar fi apărut comparaţii cu perioada sovietică. Dacă, însă, acelaşi lucru se întâmplă în Occident, “intelectualii de curte” şi “experţii geopolitici” îl ignoră sau îi diminuează importanţa. Astfel, şi în presa “oficială” din Occident, în loc să se spună lucrurilor pe nume şi să se vorbească despre confiscare sau furt, se folosesc eufemisme gen “contribuţii obligatorii” sau “taxă unică”.

Purtătorii de cuvânt, care aproape la unison condamnă parlamentul Ciprului şi cetăţenii ciprioţi, susţin că aceştia ar acţiona egoist atunci când refuză “salvarea ţării” printr-o mică jertfă unică. Dacă urmărim cronologia crizei financiare şi comparăm spusele fruntaşilor Europei de la 2007 încoace, vedem că, aproape lunar, aceştia şi-au trădat promisiunile făcute anterior. De câte ori am fost asiguraţi că Euro a fost salvat? Care ar fi temeiul să credem că, de astă dată, se vor ţine de cuvânt şi se vor mulţumi cu o singură confiscare? Pe de altă parte, cine spune că este vorba despre “salvarea ţării” şi în ce măsură cetăţenii de rând ar trebui să plătească pentru comportamentul iresponsabil al unor bănci şi funcţionari publici? Acum devine clară motivaţia-cheie în propagarea “democraţiei”: cetăţenii să nu aibă dreptul la critică, or, “nu aţi fost voi cei care aţi mers la vot?”. Iar dacă nu au votat – “şi mai rău”.

Aceasta nu înseamnă că Estul ar fi un model mai potrivit. Dimpotrivă. De fapt, “Estul” şi “Vestul” adoptă modele similare: o birocratizare în creştere a societăţii şi economiei, mărirea poverii fiscale, devalorizarea valutelor naţionale prin inflaţie (adică emiterea mai multor bani) şi procese integraţioniste (va să zică, centraliste). La ambii “vectori” câştigă birocraţii şi oamenii politici, şi pierd cetăţenii simpli şi productivi. În ambele regiuni câştigă socialismul şi pierde economia de piaţă, ceea ce e posibil datorită relativismului nostru intelectual. Ţin minte cum, într-o universitate privată din capitală, au fost întâmpinaţi în aceeaşi lună ambasadorii Rusiei şi Chinei. La primul, studenţii şi unii profesori au protestat dur împotriva comunismului. La al doilea, acelaşi auditoriu a fost chiar entuziasmat şi plin de zâmbet.

De ce să nu ne întoarcem spre adevăratele valori europene şi americane, cum ar fi protecţia individului şi a proprietăţii sale (obţinute legitim), şi să le luăm ca standard absolut în evaluarea politicienilor şi politicilor, indiferent de ţară sau de culoarea partidului? Sunt convins că dezbaterile publice ar deveni mult mai captivante decât lecturarea “declaraţiilor săptămânii”, care, ca şi în anii sovietici, mai degrabă sunt redundanţe exprimate prin cuvinte de lemn.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. Deportatul

  “au fost întâmpinaţi în aceeaşi lună ambasadorii Rusiei şi Chinei. La primul, studenţii şi unii profesori au protestat dur împotriva comunismului. La al doilea, acelaşi auditoriu a fost chiar entuziasmat şi plin de zâmbet.”

  BRAVO STUDENŢII ŞI UNII PROFESORI
  – Rusia a ocupat o parte din teritoriul RM şi se comportă porceşte. Avem conducere de trădători. PCRM+PLDM+PD au fost împotriva Decretului Preşedintelui Interimar Dl Ghimpu. cu privire la scoaterea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM
  – China ajută financiar RM. MULŢUMESC CHINEJILOR!

 2. Deportatul

  Vor fi oare articole cu exegeza manipulării, comportării, (ne)demnităţii, laşităţii, prostiei, hîtriei, … moldoveanului de origine română?
  Trebuie cineva să lămurească de ce neavînd hotar comun cu Rusia suntem ocupaţi de Rusia şi e socotită “Aliat strategic”; fiind harnici am devenit cei mai săraci din Europa şi masiv votăm pe acei care ne-au însărăcit – “trei Vlazi” – Voronin, Filat, Plahotniuc + Lucinskii +…
  Doar n-au s-o facă jurnaliştii angajaţi în mass-media oligarhilor, dar şi cei aşa numiţi jurnalişti, comentatori “independenţi”, care lustruesc imajinea, spinând: – “Da. Şefule. Am înţeles”, denigrînd oponentul politic
  Am mai scris, că pentru mine, sunteţi unul din tineri care aveţi succese bine meritate şi unul din jurnalişti care scriţi interesant şi cu multă încărcătură informaţională
  Dupa cum am înţeles aveţi sudii în psihologie
  Ar fi interesant să scriţi mai mult despre psihologia maselor, despre manipularea maselor, despre educarea maselor de a “nu fi turme” pentru manipulatori, despre cum cetăţenii harnici şi cu pămânr bogat au devenit cei mai săraci din Europa, despre cum acei însărăciţi votează masiv pe acei care i-au însărăcit, despre cum de acei cărora li s-a ocupat de “casa lor” (R. Moldova este “casa noastră”) stimează pe acel care le-a ocupat casa, …
  Vă doresc toate cele bune!

 3. Vasile

  Bravo, domnule Gerhard!
  Ati incercat sa spuneti lucrurilor pe nume, in pofida faptului ca majoritatea nu va intetege mesajul 🙂 ca si cel care a comentat adineaori 🙂
  Fiecare cu metoda lui, scopul la “fratii mai mari” a fost intotdeauna acelasi.

  In ce priveste “adevaratele valori europene si americane”, e doar un vis acum; sunt lozinci comode pentru unii care le utilizeaza pentru propaganda; a fost ceva la inceput, in perioada cand se lupta pentru democratie la formarea SUA, dar deja nu exista, de multi ani.

 4. Cetatean

  Faptul ca foarte multi cetateni de-ai nostri lucreaza in Rusia, isi hranesc familiile din asta, nu e un factor semnificativ pentru ca ei sa ramina partenerii strategici? Faptul ca producatorii nostri exporta marfa acolo, si venitul din aceste exporturi vine tot in tara, si formeaza bugetul ei, de unde inclusiv si pensii, si salarii, si alocatii, tot e un factor nesemnificativ? De unde atita ura pentru rusi – eu inteleg sa criticati actiunile concrete ale autoritatilor de acolo, dar rusofobia asta totala e deja o boala, si e inca o intrebare retorica, cine e manipulat – acei, care analizeaza si traiesc in realitate, sau acei care traiesc cu niste idei preconcepute si rasiste, crezind ca cetateanul RM, care lucreaza in Rusia, si se hraneste din asta, isi creste copiii din asta, e un om manipulat, si ar trebui sa scuipe in fintina din care bea apa.
  Referitor la articol, de acord 100%.

 5. Deportatul

  “Rusia a ocupat o parte din teritoriul RM şi se comportă porceşte.” – RUSIA SE COMPORTĂ PORCEŞTE !!! (nu am scris rusul, persoana!)
  Fără demnitate! Din această cauză suntem cei mai săraci din Europa şi cu teritoriu ocupat de Rusia, chiar dacă nu avem hotar comun cu Rusia. DE CE RUSIA NU-ŞI RETRAGE ARMATA RUSIEI ŞI CAZACII DE PE TERITORIUL RM? (dacă ar veni cazacul din Rusia şi ţi-a lua o parte din casa ta şi şi-a bate joc de soţia ta, de copii tăi – la fel i-ai spune “aliat strategic”? Dar oare teritoriul RM nu este “casa noastră”?)
  DE CE RUSIA AR TREBUIE SĂ SE REVOLTE CUM SE NUMEŞTE LIMBA PE CARE O VORBIM ? De ce o bună parte de ruşii din RM nu doresc să înveţe limba majorităţii cetăţenilor?
  Balticii sunt vecini cu Rusia nu au teritoriu ocupat. Şi pe timpul cînd se părea că urss este veşnic, vre-o 40 ani în urmă, balticii spuneau ruşilor (persoanelor) “porc rus”. Statele slavone n-au dorit să fie împreună cu Rusia, dar cu UE şi NATO. Şi înainte şi acuma poţi auzi acolo noţiunea “porc rus”
  ANUME PRIN POLITICA RUSIEI, promovată de ai “noşţtri” – PCRM+PLDM+PD= Voronin+Filat+(Lupu, Diacov, Plahotniuc), care au fost împotriva scoaterei Armatei Rusiei de pe teritoriul RM SUNTEM CEI MAI SĂRACI DIN EUROPA.
  Cetăţenii RM normal trebuie să fie lîngă familiile lor, lîngă copii lor, dar nu să îmbogăţească Rusia.
  Copii lui Filat sunt în Elveţia, dar nu din cauza sărăciei multmilionarului Filat
  Votează-l mai departe pe Filat (Voronin, Lupu, Plahotniuc, Lucinschii), dacă îţi place că cetăţenii însărăciţi de dînşii, ei făcîndu-şi averi de multe milioane de Euro, pot să lucreze în Rusia departe de copii lor. Cazacilor ce au venit, au fost trimişi de Elţin, Putin, în R.Moldova le place aici. Ei nu pleacă la muncă în Rusia.
  Votează-l mai departe pe Filat (Voronin, Lupu, Plahotniuc, Lucinschii) şi pleacă mulţumit în Rusia, departe de copii tăi, pentru că majoritatea ruşilor rămân aici alături de copii lor.
  Cu aşa politruci de a lui Filat (Voronin, Lupu, Plahotniuc, Lucinschii) care manipulează, le lustruiesc imaginea denigrîndu-l pe Ghimpu şi copii, nepoţii tăi vor trebui să plece la muncă în Rusia, dar Filat cu Smirnov, Şevciuc va umbla la meci de fotbal, concerte.
  Счастливой дороги! Успехов в работе!

 6. Petrus

  Sehr geehrter Herr Ohrband,
  in articolul dv. faceti abstractie de faptul ca bancile Ciprului faceau “afaceri” care depaseau de 7 ori produsul social al tarii, in traducere directa spalare de bani negri rusesti. Deasemenea uitati sa remarcati ca depunerile oamenilor normali de pana la 100.000 de euro erau garantate integral. Acesti bani negri au fost de fapt “impozitati” fortat cu 10-30%, ceea ce inseamna prea putin fata de masura corecta reparatorie de confiscare integrala. Asa ca nu mai plangeti dupa bietii oameni marunti ciprioti carora li s-au confiscat economiile, ci remarcati parsivenia ruseasca-chiar si de stat, de care Putin nu este strain-de a patrunde si a acapara economia unui stat membru EU slab, pentru a-si albi banii negri furati popoarelor Rusiei.

 7. Gerhard

  Ma bucur ca o astfel de tema a suscitat interes. Articolul a fost scris cand inca mergea vorba de confiscarea depunerilor mai mici.
  Ceea ce uitam este ca fiecare an, prin inflatia produsa de bancile centrale, in aproape toata lumea sunt confiscate depunerile bancare! Nu numai in Cipru.
  Eu un lucru nu inteleg:
  faptul ca multi rusi fug cu capitalul lor din Federatia Rusa, deci exprima votul de neincredere fata de sistemul lor, ar trebui logic sustinut de cei critici fata de regimul de la Kremlin, sau nu? Si, chiar daca 99% dintre ei ar fi “oligarhi-criminali”, aceasta nu justifica jafuirea celui 1% de oameni cinstiti care fug de statul rus lacom.
  Mi se pare o masura colectivista, in spirit stalinist, de pedeapsa colectiva.
  Si cumva ma aminteste de crimele comise dupa al 2-a razboi mondial, cand americanii si aliatii au repatriat cu forta sute de mii de refugiati din USSR, care au fost “intilniti” in Gulag sau executati imediat.
  De ce sa nu avem si mila de refugiatii rusesti actuali?

 8. Deportatul

  Dle Gerhard.
  Dar cui îi este milă de cetăţenii RM jefuiţi de conducerea RM – Snegur, Lucinskii, Voronin (care au condus şi pe vremea urss) şi colegii de guveranre cu Lucinskii (Filat, Diacov) şi a lui Voronin (Lupu, Plahotniuc)!?
  Dar cui îi este milă de cetăţenii RM auto-deportaţi de nevoie singuri din cauza sărăciei, pentru a susţine financiar familiile lor, peste hotarile RM ?
  Dar cui îi este milă de cei ce sunt sub ocupaţia rusiască a teritoriului RM, cu Armata Rusiei şi cazacii trimişi/veniţi aici din Rusia pentru a lupta împotriva românilor, limbii române şi grafiei latine?
  Oare le este milă jurnaliştilor, ONG-rilor media, comentatorilor politici care manipulează cetăţenii în favoarea oligarhilor cu averi de multe milioane de Euro “trei Vlazi” – Voronin, Filat, Plahotniuc +Lucinskii+fraţii Ţopa?
  “De ce sa nu avem si mila de refugiaţii” cetăţenii RM, dar şi de acei de acasă să nu mai fie manipulaţi, să alegă deputaţi neimplicaţi în afaceri dubioase pentru ca cetăţenii să aibă nivel de trai normal?
  De ce jurnaliştii, intelectualitatea cu DEMNIATE nu se unesc împotriva manipulării cetăţenilor, împotriva aceluiaş SISTEMULUI TICĂLOŞIT condus din Rusia, ca şi pe vremea urss?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *