Cauza crimelor de la Orhei

Crima recentă de la Orhei are câteva conotaţii. Nu doar pentru că tot mai mulţi oameni din cea mai săracă ţară din Europa au banii necesari şi îşi procură arme. Nu doar pentru că oamenii care au arme şi Jeep-uri se simt tot mai liberi în această ţară şi pot împuşca oricând simt nevoia.

Ultima crimă de la Orhei denotă totuşi o criză comportamentală în sânul lumii interlope. Ei nu îşi mai încap în piele, în Jeep-uri, în castele. Ei dau năvală în public, dar nici acolo nu mai încap, şi pentru că nu încap, se împuşcă şi îşi fac loc prin cimitire. Dar criza comportamentală a interlopilor nu e o cauză, e o consecinţă a crizei comportamentale a autorităţilor.

Anchetatorii defectuoşi de la poliţia Orhei dădeau de mult semne că au probleme deontologice. Vă mai amintiţi cazul “criminalului” Mătăsaru, care a fost reţinut în flagrant la Chişinău, ca să fie dus la Orhei, unde era deja investigată crima cu jumările de porc şi un ceas vechi? Spectacolul cela poliţienesc-judiciar a bătut recordurile de vizionare ale multor piese din repertoriul Teatrului “Satiricus”, dar scaunul, buzunarul şi obrazul acelor anchetatori nu a fost nici zgâlţâit de “aplauzele” autorităţilor.

În aceeaşi perioadă ZdG a scris despre o minoră de 13 ani de la Orhei care, agresată sexual de un bărbat, a depus plângere la poliţia din raion, dar poliţiştii au certat-o că nu era îmbrăcată corespunzător şi au trecut în biroul vecin ca să negocieze cu agresorul suma libertăţii celui de la urmă.

Tot atunci, ZdG a scris despre doi bărbaţi acuzaţi de trafic de fiinţe umane de un şir de tinere de  18-20 de ani, care au fost ţinute forţat prin bordeluri în Cipru şi Dubai. Şi ele s-au plâns la poliţia Orhei, şi acolo, din victime – au ajuns condamnate pentru denigrarea bărbaţilor aflaţi atunci în relaţii amicale cu unii reprezentanţi ai organelor de drept.

Puţin mai târziu, reporterul nostru a comunicat cu câţiva bravi orheieni care, în cea mai săracă ţară din Europa, au decis să facă ceva ca să supravieţuiască ei şi Orheiul lor. Bărbaţii s-au cazat la gunoiştea din oraş şi au pus pe picioare o activitate imposibilă: alegeau din gunoiştea seculară tot ce e reciclabil şi, din bănuţi pentru sticle, cartoane şi tinichea, îşi făceau salarii pentru ei şi cei apropiaţi. Desigur că primii care au venit să “le ţină krâşa” gunoierilor fără casă au fost poliţiştii, care au încercat să interzică vânzarea cartoanelor din gunoi, pe motiv că gunoiul al fi “al Orheiului”, iar banii adunaţi din asta – ai poliţiştilor din Orhei.

Nu are rost să înşiruim accidentele rutiere din zona Orheiului şi plângerile oamenilor că şoferii ucigaşi ieşeau basma curată după anchetele poliţieneşti locale. S-a mai întâmplat şi omorul lui Igor Ţurcan, care ar fi fost plămădit de nişte interlopi cu implicaţii pe la fabrica de tutun din Orhei, iar zilele trecute – alt omor.

Ieri, ministrul de Interne l-a demis pe comisarul de poliție Orhei, Oleg Cociug, acuzat de fostul comisar Victor Tolici, care declarase că acesta ar fi implicat în afaceri dubioase. Nu pun mâna în foc că acest comisar demis ieri nu îl va denigra pe următorul, care va pica, de asemenea, la următoarea demonstraţie de arme cu ţinte vii prin centrul Orheiului.

Acest articol e plin de cinism. Ştiu că la Orhei există cel puţin un poliţist curat. Dar ce sens are munca lui într-un colectiv în care unicele pedepse sunt demiterea selectivă, şi asta atunci când se varsă sânge de om? Eu cred că dacă situaţia de la Comisariatul de Poliţie Orhei nu va fi analizată adecvat, există o singură soluţie: să fie instalat în fotoliul comisarului pahanul de Orhei. El are deja arme, transport, bani, dar principalul – autoritate, ca să facă lumea să îl înţeleagă şi să coopereze.

Alina Radu, alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

  1. VIL

    nu sunt de acord doar cu o afirmatie. In Orhei nu exista nici un politist curat, toti ei sunt niste criminali. Un prieten fost politist mi-a spus ca daca vrei sa devii cineva in politie trebuie sa devii animala fix ca si ei. Si-a dat demisia fiindca nu mai rezista sa vada porcariile colegilor sai

  2. AVRAAM

    Crime..Conotatii..Criza..Analiza..mahmureala verbala!!!! Stmata Alina,Aneta,am doar 3 intrebari catre marele MAI: 1.Cat costa functia de comisar de politie in EURO? 2.Ce face Securitatea MAI atunci cand acorda arme legale criminalilor,cat costa in EURO? 3.De ce cand a primit la bot fiul ministrului PLDM Usatai pentru circulatie pe contrasens a fost alertata toata politia republicana,si de ce copiii de la Durlesti putrezesc in pamant crimele fiind nedescoperite??? Cat ar fi achitat Usatai in EURO daca avea sa fie ucis fiul sau??? Va multumesc!!!!! Apoi puslamalele din cadrul MAI vor raspunde cat costa JUSTITIA in EURO in RM????

  3. AVRAAM

    Ghenadie Cosovan,ex-sef de securitate interna si ex sef-servicii operative a MAI intr-o emisiune televizta a spus ca actual postul de comisar de politie e ecivalent cu 15000 euro!!!!!Oare asta nu cunoaste securitatea interna a MAI???Intrebare minstrului Roibu: Cui revin banii??? Orice dosar de port arma este semnat de sectorist si seful directiei ordine publica Maxian si seful securitate interna MAI Maximov! Intrebare: Cine acorda legal arme criminalilor???? Unde,cui si cat revin sumele de euro???Lui Filat? PLDM? In bugetul statului???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *