Catan a demis concubinul

Igor Guţu, şeful secretariatului MAI, a fost demis. Este prima reacţie oficială, după 20 de ani, în afacerile cu aur din centrul capitalei. Acesta, aflându-se în relaţie de concubinaj cu una dintre comerciantele care vând aur în stradă, în apropiere de MAI, a fost demis după ce presa a relatat despre implicarea sa în afacerile cu aur.

Amintim că ZdG a relatat anterior despre faptul că, în spatele vânzătoarelor care practică comerţul stradal cu aur s-ar afla Igor Guţu, şeful secretariatului MAI, care trăieşte în concubinaj cu una dintre comerciante. Astfel, ministrul de Interne, Victor Catan, a confirmat în cadrul unei emisiuni televizate că „una din persoanele care se ocupa cu comerţul ilicit cu aur era în relaţii de concubinaj cu un şef (Igor Guţu – n.r) al unei subdiviziuni a MAI. Am spus că unul de la noi este implicat în afacerile cu aur şi să depună cererea de eliberare. A doua zi, a depus raportul şi a plecat”. Oficialul a mai precizat că acesta urmează să fie tras la răspundere, doar că nu se cunoaşte exact când anume, în temeiul cărui articol din legile R. Moldova şi în ce circumstanţe va răspunde pentru protecţia acordată comerciantelor stradale, deoarece Ion Berbinschi, şeful Direcţiei Securitate Internă a MAI, a refuzat să ne spună dacă acheta de serviciu în cazul lui Guţu a fost finalizată.

La sfârşitul anului 2009, Direcţia Misiuni Speciale din cadrul MAI le-a reţinut pe comerciantele stradale. ZdG a participat alături de poliţişti la reţinerea în flagrant a trei dintre cele peste 12 femei care vând bijuterii în stradă. Aurul traficat din Turcia este adus prin Odesa. În timpul reţinerii, deşi comerciantele aveau asupra lor articole din aur, au fost lăsate să parăsească sediul MAI, după ce le-au promis poliţiştilor că după ce trec sărbătorile de iarnă, pe la începutul anului 2010, nu vor mai vinde aur în stradă. Evident, femeile au făcut o glumă pe seama oamenilor legii. Şi în 2010, zilnic, observ că la aceeaşi intersecţie, cu aceiaşi poliţişti în funcţie, afacerea cu bijuterii merge ca pe roate.

Cert e că, în această prosperă afacere, sunt implicaţi mai mulţi poliţişti, care primesc lunar taxe de protecţie. Acest moment a fost specificat şi de actualul ministru de Interne. În cadrul aceluiaşi program TV din 25 ianuarie, Catan a mai a spus că, după ce ZdG a publicat mai multe articole în care se ralata modul de desfăşurare a afacerii cu aur, el a dat indicaţii Serviciilor Operative să studieze problema. “S-a constatat că erau nişte doamne foarte frumoase, care aveau la sine kilograme de bijuterii şi le vindeau sub protecţia poliţiei. Sub protecţia unor înalţi demnitari… Unul dintre ei lucra în Aparatul Central al MAI”. Numele poliţiştilor care acordă protecţie comerciantelor stradale nu au fost făcute publice.

Totodată, Catan a explicat că este greu ca Procuratura şi MAI-ul să-i prindă în flagrant pe poliţiştii care oferă protecţie comerciantelor din motiv că aceştia se află în relaţii foarte apropiate cu comerciantele şi împart banii acasă.

Iurie Sanduţa, 
i.sanduta.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. boschetar

  vecina de bloc si-a cumparat un inel de la aceste pradavete. si inca nu s-a rugint. dar s-a indoiat 🙂

 2. LUDMILA

  ACESTE FAPTE,DESCRISE AICI,STIRNESC DUBII IN CAPACITATEA ORGANELOR DE DREPT SI IN PERSOANA D-LUI CATAN….TREBUE SA FII ORI PREA INFANTIL A DECLARA CA E “GREU SA-I PRINZI IN FLAGRANT” ORI COMPLICE IN ACESTE ACTIUNI (SPER SA NU FIE A DOUA)…
  DACA PENTRU PROCURATURA SI MAI “E GREU”,ATUNCI SA DEE DEMISIA,SA LASE LOCUL ACELOR CAPABILI SA REZOLVE ACEST TIP DE OPERATIUNI…
  UNDE S-A MAI VAZUT CA UN MINISTRU SA FIE ATIT DE IMPOTENT INTR-UN ACT DE DELICVENTA ATIT DE RASPINDIT SI EVIDENT ?
  LA MINTEA UNUI DILETANT,CA MINE,IN ACEASTA MATERIE-FACETI CEL MAI SIMPLU LUCRU-SCHIMBATI POLITISTII DIN ACEST SECTOR,TRIMITETI-I IN…HIRJAUCA-DE EXEMPLU,SI PE CEI DIN HIRJAUCA ADUCETII PE SECTORUL “STEFAN CEL MARE”.
  DACA MINISTRUL E “CERT” CA EI PRIMESC TAXA DE PROTECTIE-ATUNCI E VORBA DE CRIMINALITATE ORGANIZATA,ALTFEL ZIS MAFIE,SI CHIAR BINE ORGANIZATA,ATUNCI CE INCREDERE POT SA AM EU,CETATIANUL DE RIND,IN OPRGANELE DE DREPT,IN POLITISTUL CE AR TREBUI SA MA PROTEJEZE DE DELICVENTI ?
  SI APOI CULMEA CULMILOR:AM SPUS CA UNUL DE LA NOI….. SA DEPUE CEREREA DE ELIBERARE….
  PAI DOM MINISTRU CU ASA “BUNATATE DE SUFLET” UNDE AJUNGEM?
  GUTU AR FI TREBUI SA NU” DEPUNA CEREREA DE ELIBERARE” CI SA FIE JUDECAT SI INCHIS IMEDIAT INTR-O PUSCARIE…
  “DOAMNELE” CU KILOGRAMELE DE AUR AR FI TREBUIT IMEDIAT PUSE IN CONDITII DE AREST TEMPORAR-ADICA PINA NU AR SPUNE NUMELE TUTUROR IMPLICATILOR….

 3. Animal Planet

  Daca s-ar dori la nivel de minister ca acesta problema sa se rezolve atunci s-ar crea circumstante de solutionare. Dar se vede ca multi functionari se hranesc pe urma acestei escrocherii.

  Domnule Catan, solutionati problema asta si altekle care mai sunt. si politistii trebuie sa raspunda si ei pentru orice incalcare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *