Cât costă avocatul şi justiţia?

Dacă ai fost traficată, violată, bătută, dacă eşti gravidă şi ţi se refuză angajarea la muncă, dacă ai fost agresată sexual – nu pierde timpul, apelează la justiţie, caută dreptatea!

Dacă ai fost supus torturii sau tratamentelor inumane la poliţie, la psihiatrie, la chirurgie, dacă ţi se cere mită la procuratură, dacă ai fost deposedat de avere, dacă te confrunţi cu orice nedreptate – nu fi varză, fă o acţiune în judecată, apără-ţi drepturile, hotărârea instanţei e cea mai adecvată cale să îţi restabileşti pagubele morale sau materiale.

Totuşi, dacă eşti o amărâtă de studentă sau asistentă medicală, sau ţărancă şi ai venituri modeste – fii atentă, cântăreşte bine înainte să te porneşti în instanţă, s-ar putea să ajungi zile şi mai grele. La fel, dacă eşti un tânăr specialist, un fermier, un lăcătuş, un şofer în căutarea dreptărţii – fii vigilent, măsoară bine ce te poate costa mai mult, un avocat sau renunţarea la justiţie.

Potrivit remanierilor legislative recente, orice cetăţean poate veni în instanţă doar cu un avocat licenţiat sau singur. Cetăţeanul care vine singur şi nu are pregătire juridică – ar face bine să nu se pornească din casă: judecătorii sunt încărcaţi de procese, obosiţi de oameni care nu cunosc procedurile judiciare sau – foarte interesaţi de adversarul Dvs., care s-ar putea să aibă bani nu doar de avocat.

Cât costă, totuşi, serviciile unui avocat în R. Moldova? Cât costă o şedinţă judiciară în care să fiţi reprezentat de un profesionist? Cât costă efortul avocatului de a scrie o cerere în instanţă sau la poliţie? Nu există o listă cu preţuri şi nimeni în acest stat nu poate să o ofere. Există, totuşi, două tipuri de avocaţi: cu bani şi pe gratis.

Avocaţii privaţi acordă servicii doar contra plată. Deşi nu am reuşit să obţin nicio listă de preţuri, am înţeles că un contract cu un avocat privat nu poate costa mai puţin de 3000 de lei plus 500 de lei per fiecare şedinţă. Un proces, fie şi cel mai simplu, pentru un berbec furat, nu poate dura mai puţin de 3-5 şedinţe, deci pentru aşa o cauză trebuie să scoateţi din buzunar de la 5000 de lei în sus. Acum, gândiţi-vă dacă berbecul sau sacul de porumb care vi s-a furat merită aceşti bani. Pentru dosarele penale, cand, să zicem, sunteţi victima unui viol, a unei crime de orice fel  – cu 5000 de lei nu faceţi nimic. Am înţeles că o singură şedinţă poate costa 100 de euro sau peste 1000 de euro, iar contractul însuşi – 10000 de lei pentru început.

Există însă servicii juridice gratuite. Ştiţi cine poate beneficia de ele? Persoanele care nu ar fi câştigat lunar mai mult de 1500 de lei. Dar fiţi atenţi, pentru că atunci când cereţi un avocat gratuit, statul face următoarele calcule: se ia “suma mijloacelor obţinute sub formă bănească sau în natură”, dar şi “veniturile obţinute din producţia agricolă sau zootehnică a gospodăriilor ţărăneşti” sau sub formă de “transferuri băneşti ale membrilor familiilor ce lucrează în afara hotarelor”, de asemenea, se iau în calcul “bursele doctoranzilor, masteranzilor, studenţilor din instituţiile de învăţământ superior şi mediu de specialitate, ale elevilor din şcolile profesionale”.

Dacă din toate astea se şi demonstrează că din împărţirea veniturilor însumate ale tuturor mebrilor familiei vă revin vreo 2000 de lei – nu aveţi niciun drept la serviciu juridic garantat de stat. Cum vă descurcaţi dacă sunteţi victimă a torturii, a unui viol, a oricărui abuz sau injustiţie, dar aveţi un venit de 2000 de lei pe lună, faceţi calcule: fie că vă chinuiţi de injustiţie şi de foame (căci asemenea venituri oricum nu sunt suficiente pentru un trai decent), fie că împrumutaţi şi plătiţi un avocat ca să începeţi o acţiune judiciară într-un sistem putred de corupt.

Da, am uitat să spun că “la determinarea venitului mediu lunar nu se ţine cont de ajutorul de deces”, spune hotărârea Guvernului nr. 1016 din 01.09.2008.

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. cineva

  mi se intoarce intestinul cand aud de coiotii acestia pradatori,care se cheama avocati cu toate elementele ce tin de jurisprudenta.
  imi amintesc de avocatii spagari ai lui voronin,si azi is tot ei,care scurgeau bani din victimele sangerande prin beciurile comunistilor in aprilie 2009.huooooo!

 2. sunnyola

  Incurcati un pic lucrurile. Victimele traficului de fiinte umane, violului, torturii se vor adresa direct la Procuratura; aceste persoane nu au nevoie de avocat, dosarele intentate impotriva faptuitorilor sunt penale. Situatia la care cred ca v-ati referit in articol este asistenta juridica garantata de stat in dosarele civile, valabila din 1 ianuarie 2012. De fapt, principiul general este ca statul trebuie sa asigure asistenta juridica gratuita obligatorie in dosarele penale, adica persoanelor impotriva carora a fost intentat un dosar penal. Asistenta juridica gratuita in procesele civile nu este obligatorie de a fi suportata de stat, statul poate oferi o asemenea asistenta, dar poate si sa nu o faca. Guvernul nostru a decis sa o ofere, avand in vedere faptul ca, de la 1 ianuarie 2012, in dosarele civile, partile urmeaza a fi reprezentate doar de catre avocati, pentru a facilita accesul la justitie persoanelor cu venituri reduse. E si firesc ca nu toate persoanele vor putea beneficia de un avocat gratuit in dosarele civile, in caz contrar Moldova va da faliment in curand. In orice caz, este mai degraba stranie intentia Guvernului de a-si mari povara in conditiile crizei economice. Marea Britanie, spre exemplu, a redus drastic bugetul pentru asistenta juridica gratuita. Concluzie – nu criticati atat de aspru doar de dragul criticii.

 3. AVRAAM

  Alina drept în țintă!!! Cică merg doi vampiri pe drum,văd o fată și se năpustesc asupra ei,unu a baut săngele fetei,apoi altul,iarăș s-au rănduit,cănd unul din vampiri zice: Hai măi să mai lăsăm puțin sănge în ea,căci suntem vampri și nu avocați… 🙂

 4. vlad

  ANALIZA PERFECTA PE INTELESUL TUTUROR…BRAVO, DOAMNA ALINA RADU ! DAR ASI VREA SA MAI ADAUG :punerea la zid sau tragerea in teapa ar fi prea putin pentru asemenea “avocati'” E CRUNT? DAR CUM ALTFEL?!

 5. Psg

  @Buddha In ceea ce pirevste ajutorul pe care-l dai pe strada semenilor aflati la ananghie pot spune ca uneori rezultatul ajutorului este unul socant. Iar anumiti oameni prefera sa fie indiferenti decat sa fie implicati in orice fel de chestie Iar asta ii face rai dar precauti in acelasi timp. Pana la urma nu putem judeca reactiile oamenilor. Fiecare are dreptul de a alege daca ajuta sau nu. Si daca te plimbi o jumatate de ora prin centru iti vei da seama ca oricat ai vrea sa ajuti nu ai cum sa o faci de unul singur, pentru ca te vei izbi de mult prea multi oameni care au nevoie de ajutor (nu ma refer aici numai la cazurile date de tine ci in general).

 6. Robert

  Hehehe, bine ai venit in club. Joi seara am avut parte de o panatie care se inscrie cu succes in cele spuse de tine. Trecut de ora 21, frig tare, o batrana foarte curat imbracata statea si motaia pe o banca din statia de buz de la Eroilor. Am vazut-o din masina si nu m-am putut duce sa dorm linistita acasa pana nu m-am intors sa vad ce a patit. Era beata. A iesit o poveste foarte trista. M-am certat o jumatate de ora la telefon cu Salvarea si Politia pana i-am convins ca trebuie ajutata. Au luat-o de acolo pana la urma. Dar cu greu! Reactia celor din jur: un student la Drept a ramas alaturi de mine pana la final, o alta femeie a venit la noi si ne-a intrebat ironic: Crede?i c? e beata? Si i-am raspuns categoric ca NU! Concluzia: traim intr-o lume de semicacat!

 7. Dumitru Mura

  da pi noi tot neo pastavlit cu osaptamina in urama cu arme furt droguri …nu suntem vinovatii cu nimic ne porta pe drumuri rele .degeaba.si la stiri no spus drept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *