Care demnitar s-a odihnit pe Baleare sau Maldive?

Astăzi, Comisia Centrală de Control (CCC) al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate se va întruni într-o şedinţă publică pentru a discuta un raport prealabil al CCCEC privind conţinutul declaraţiilor de avere ale demnitarilor pe anul 2011. Aşa s-a întâmplat şi anul trecut, şi acum doi ani, dar la fel ca şi atunci demnitarii noştri prezintă declaraţii sumare, trişate, sau nu le prezintă deloc.

Îl întrebam ieri pe Veaceslav Ioniţă, preşedintele CCC, tot el preşedinte al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, cum poate funcţiona un mecanism real de control, care ar permite societăţii să facă distincţie între demnitarii oneşti şi cei care umblă cu mâţa în sac. Ioniţă a recunoscut că, deocamdată, un astfel de mecanism nu există, dar că, până la anul, el va fi elaborat şi chiar va funcţiona. “Atunci, comisia care va verifica autenticitatea declaraţiilor demnitarilor va avea acces la tot felul de baze de date, astfel încât vom putea sistematiza cine şi unde s-a odihnit, din ce surse a achitat biletele până la Canare, Baleare sau Maldive, ce fel de automobile şi-a cumpărat sau şi-a schimbat pe parcursul anului, etc”, a explicat Ioniţă. Deocamdată, însă, site-urile oficiale sunt pline de declaraţii false, ticluite de ochii lumii. Bunăoară, pe www.parlament.md, descoperim cel puţin 20 de parlamentari care au indicat că nu au case, apartamente sau alte imobile. Zinaida Greceanâi, bunăoară, a umplut declaraţia sa de XXXXX, arătând astfel că nu are un domiciliu, nu are maşini, nici vile, de parcă splendida casă de pe strada Primar Gherman Pântea ar fi a altcuiva sau a nimănui. Deputatul Oleg Reidman a apelat la un Z mare, întins peste toate rubricile legate de averi şi proprietăţi. Este adevărat, el lămureşte elegant că informaţiile sunt neschimbate, deşi acestea lipsesc şi în declaraţiile prezentate pentru anii 2009 sau 2010. De acelaşi şiretlic a făcut uz Violeta Ivanov. Ea a desenat cu Z toată pagina, scriind, totodată, că informaţiile s-ar conţine în declaraţiile anterioare. Acolo, însă, acelaşi Z-secret. Şi Eduard Muşuc e pe drumuri, în lipsa unui loc de trai, aşa precum indică chiar el în declaraţia sa pentru 2011. Şi în cazul său nu veţi regăsi vreun ungher declarat în anii 2009 sau 2010. La fel de “săraci şi curaţi” sunt Grigore Petrenco şi Mark Tkaciuk. Şi Iurie Muntean, presupusul succesor al lui Vladimir Voronin, e vai de capul lui. Acum doi ani, declara un teren de vreo 4 ari, în valoare de circa 5000 de lei, la Criuleni. În 2011, însă, terenul a dispărut din declaraţia sa, fără a se indica undeva ce o fi făcut cu el succesorul. Să fie o normă pcrm-istă cea potrivit căreia deputaţii trebuie să aibă o imagine de oameni simpli, “din popor”? Şi ei, la fel ca şi Lenin, să servească la dejun o felie de pâine neagră, la fel ca şi el să poarte haine modeste?
O parte dintre deputaţi, cum ar fi Veronica Abramciuc, Valeriu Guma sau Lilian Zaporojan, nu şi-au prezentat deloc declaraţiile, deşi, dacă e să-i comparăm cu cei care au prezentat declaraţii trucate, nu cred că au comis un păcat prea mare. Fiecare tăinuieşte cum îl duce capul şi mintea.

Despre Canare, Baleare sau Maldive – niciun cuvânt, deşi, fără îndoială, mulţi dintre parlamentari o fi considerând plajele acestor locuri nişte banalităţi plicticoase.

Aneta Grosu, 
aneta@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lia

    Romanii mereu au fost vtnemehei cu religia. Dupa revolutie si chiar si acum o gramada de preotii predicau minicuni ieftine despre ,,sectanti . ,,Sectantii fiind alte culturi crestine gen Baptisti. In Romania nu exista respect fata de alte religii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *