Când reînvie NIT-ul?

Săptămâna trecută, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a luat o decizie la care nu se aştepta prea multă lume. Deşi unii cereau deschis asta, iar alţii doar şi-o doreau, niciuna dintre părţi nu credea că CCA va avea curajul să facă un asemenea pas, să recunoaştem, destul de curajos, unic până în prezent în R. Moldova. De prea multe ori scăpase NIT-ul doar cu pedepse minore pentru încălcări grave ale Codului Audiovizualului, dar şi al bunului-simţ ca să mai creadă cineva în închiderea acestei aşa-zise televiziuni.

Ce m-a uimit după anunţul CCA a fost reacţia ulterioară a multor lideri de opinie sau chiar jurnalişti cu nume din ţara noastră, care mai că nu au sărit deschis în apărarea aşa-zisei televiziuni, printre ei, Dmitri Ciubaşenco şi Igor Boţan. Au existat şi alte persoane cunoscute care şi-au arătat, mai mult sau mai puţin deschis, nemulţumirea faţă de decizia CCA.

Poziţia acestora, alimentată de ţipetele de disperare ale comuniştilor şi ale conducerii NIT, nu face altceva decât să grăbească procesul de reînviere a acestei aşa-zise televiziuni. Pentru că, îmi este greu să cred că NIT-ul a murit cu adevărat şi nu a fost indus special într-o moarte (comă) artificială, doar pentru a testa reacţia societăţii la dispariţia sa. Mi-e greu să cred că cei care guvernează acum în R. Moldova, dar şi cei de la CCA vor rezista presiunilor care au şi început deja să se facă din exterior. Pur şi simplu, nu-i văd apţi să-şi menţină poziţia, pentru că suntem prea dependenţi de structurile internaţionale, atât financiar, cât şi politic. Iar atunci când Uniunea Europeană, Consiliul Europei sau Rusia vor cere la unison restabilirea licenţei pentru NIT, nimeni nu se va uita la lege sau la încălcările grosolane comise, ani în şir, de NIT. Ei vor acţiona în cel mai rapid mod, iar NIT-ul va reînvia. S-ar putea să mă înşel?

Cât despre presiunile din exterior, ele au şi început deja. Recent, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în Moldova şi-a exprimat îngrijorarea privind retragerea licenţei de emisie a postului tv şi a chemat autorităţile să i-o restabilească neîntârziat. Asta în condiţiile în care Vladimir Voronin, adevăratul patron al NIT-ului, s-a plâns de dispariţia tribunei comuniştilor şi la Consiliul Europei, şi la OSCE. Iar acestea, ca instituţii care se respectă, vor ieşi, cu siguranţă, în următoarele zile,  cu o poziţie vis-a-vis de situaţia creată, iar ceva îmi spune că şi ele vor adopta poziţia ONU. Pentru că nu ştiu câţi dintre cei care fac parte din organizaţiile internaţionale au privit măcar o dată acest aşa-zis post TV sau câţi dintre ei ştiu cu adevărat cu ce se ocupă el de fapt. Ei îşi vor expune poziţia necunoscând situaţia, iar noi nu vom avea altceva de făcut decât să o acceptăm. Organizaţiile internaţionale vor privi “uciderea” NIT-ului ca pe uciderea unui om cu multe păcate, dar a cărui viaţă nimeni nu are dreptul să i-o ia.

Faptul că nici cei care conduc NIT-ul nu cred în moartea acestuia o arată recentele conferinţe de presă la care microfonul NIT încă este prezent. Cred că NIT-ul, deşi nu va dispărea, va fi, totuşi, pedepsit. Iar o pedeapsă cu care toată lumea cred că ar fi de acord ar fi ca NIT-ul să poată emite doar în Chişinău şi în regiunile adiacente, adică fără a avea acoperire naţională.

Victor Moşneag, victor@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

11 comentarii

 1. pasa

  Veneticii si tradatorii doresc ca Nit sa zombeze populatia mai departe. Tot acest lucru il face si Botan , care impreuna cu Morari pun macaroane pe urechi la Fabrica

 2. teleobservator

  De ce unii jurnalisti incurca ONU cu oficiul ei la Chisinau,Consiliul Europei cu parerea doar a Secretarului ei general,cimitirului Central de pe str.Armeneasca ii spun Cimitir armenesc(desi n-am auzit sa fie inmormintat acolo vreun armean)?

 3. teleobservator

  Aseara,la Publica,la stirile de la ora 19 corespondentul Segiu Barbu(care,daca nu gresesc,pina acum a lucrat la NIT)se revolta ca au trecut deja 2 zile de la atentatul asupra lui Railean si nu vedem nici un comunicat pe saitul politiei.Daca atentatul a avut loc pe data de 10.04.2012 atunci trecuse mai putin de 24 ore dar pentru asa jurnalisti e totuna.In goana dupa senzatii sunt gata sa induca lumea in eroare.Unele posturi TV,vorbind despre rejimul separatist uita sa mentioneze sintagma asa zisa sa asa numitul creind impresia unui stat recunoscut.De ce Procuratura,CCA s.a. nu se sesizeaza?

 4. P.S.

  Spitalul Oncologic,unde a avut loc atentatul, se afla in s.Centru a capitalei si nu in s.Botanica cum anunta Publika.

 5. Petrus

  Nu stiu de ce va faceti atatea probleme cu inchiderea acestui post. Cata vreme se poate dovedi clar, cu argumente si un tabel de exemple ca NIT a incalcat legea audiovizualului, nimeni din Comunitatea Europeana sau de la ONU nu va risca sa amendeze altceva decat eventuala inchidere ilegala. Cata vreme inchiderea este legala si argumentata, e OK!

 6. vlad

  O asemenea decizie a CCA se prevedea de ideologia antiromaneasca din capul locului.Din acest motiv avem o duzina de ziare de expresie rusa,inclusiv KOMCOMOL.PRAVDA V MOLDOVE, TRUD V MOLDOVE ,cateva canale Tv,inclusiv SEGODNEA V MOLDOVE.Cuiva i s-a parut ca e putin si Morari la FABRICA a intodus bilingvismul. Culmea e ca si Ministrul Nr.1 regreta inciderea NIT-ului !!! IATA DE CE SI SUNTEM SCUIPATI de vinetici IN CASA STRAMOSILOR NOSTI…

 7. andreW

  degeaba l-ai facut sa taca daca nu ii arati si unde a gresit… apoi,aplicand legea, sa-l aduci la normalitate in cadrul unui mediu educational strict,unde subiectul ispaseste si are timp de reflectii asupra infractiunilor comise…
  si,aproximativ in aceeasi ordine de idei,am o curiozitate,crimele de razboi se prescriu,chiar daca au trecut 20 de ani?..stie cineva ceva?

 8. 2012 - RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Mamă ESTE ÎN PLINĂ DESFĂŞURARE!

  Iată ADEVĂRUL ASCUNS de TELEVIZIUNILE RUSEŞTI în limba română numite NIT şi PubliKaGB tv

  Scrisoare din BASARABIA
  de Grigore VIERU

  Cu vorba-mi strâmbă şi pripită
  Eu ştiu că te-am rănit spunând
  Că mi-ai luat şi grai şi pită
  Şi-ai năvălit pe-al meu pamânt.
  În vremea putredă şi goală
  Pe mine, FRATE, cum să-ţi spun,

  PE MINE M-AU MINŢIT LA ŞCOALĂ
  CĂ-MI EŞTI DUŞMAN,NU FRATE BUN.

  Din Basarabia vă scriu,
  DULCI FRAŢI DE DINCOLO DE PRUT.
  Vă scriu cum pot şi prea târziu,
  Mi-e dor de voi si vă sărut.
  Credeam ca un noroc e plaga,
  Un bine graiul cel sluţit.
  Citesc azi pe Arghezi, Blaga

  CE TARE, DOAMNE,-AM FOST MINŢIT !

  Cu pocăinţă nesfârşită
  Mă rog iubitului Isus Să-mi ierte vorba rătăcită
  Ce despre tine, FRATE,-am spus.
  Din Basarabia vă scriu,
  DULCI FRAŢI DE DINCOLO DE PRUT.

  Vă scriu cum pot şi prea tarziu,
  Mi-e dor de voi şi vă sărut.

  AFLÂND CĂ FRATE-MI EŞTI,

  odată Scăpai o lacrimă-n priviri
  Ce-a fost pe loc şi arestată
  Şi dusă-n ocnă la Sibiri.
  Acolo-n friguroasa zare,
  Din drobul mut al lacrimei Ocnaşii scot şi astăzi sare
  Şi nu mai dau de fundul ei.
  Din Basarabia vă scriu,
  DULCI FRAŢI DE DINCOLO DE PRUT.
  Vă scriu cum pot şi prea târziu,

  MI-E DOR DE VOI ŞI VĂ SĂRUT.

 9. 2012 - RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Mamă ESTE ÎN PLINĂ DESFĂŞURARE!

  Iată ADEVĂRUL ASCUNS de TELEVIZIUNILE RUSEŞTI în limba română numite NIT şi PubliKaGB tv:

  ***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

  ***Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi ROMÂNIA,urmaşa DACIEI STRĂBUNE!!!!!***

  ***Destinul nostru al ROMÂNILOR basarabeni este unul singur: ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!***

 10. Sânziana

  ANUNT:
  ———–————
  Conferință științifică la Bălți:
  „Raptul Basarabiei de la 1812
  și impactul lui asupra istoriei românilor”
  ————————————————————————————
  – Asociația Istoricilor din Republica Moldova
  filiala Bălți,
  – Universitatea de Stat „Alecu Russo”
  – și Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți
  – în parteneriat cu Platforma civică “Acțiunea 2012″

  organizează Joi,26 Aprilie 2012,începând cu ora 14.30

  Conferința științifică cu genericul
  „Raptul Basarabiei de la 1812
  și impactul lui asupra istoriei românilor”.

  Aceasta va avea loc în incinta sălii de conferințe
  a Bibliotecii științifice
  a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

  Printre invitați se numără
  istoricii Ion Varta și Gheorghe Cojocaru.
  În cadrul aceluiași eveniment va avea loc
  decernarea premiilor de la Ediția a V-a
  a Concursului Regional de Istorie
  „Raptul Basarabiei de la 1812
  și impactul lui asupra istoriei românilor”.

  Acțiunea respectivă este organizată în contextul împlinirii a 200 de ani de la anexarea Basarabiei
  de către Imperiul Rus cu scopul de a conștientiza necesitatea realizării unității naționale.
  ——————————————————————————————–
  /union.md /

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *