“Cadoul” – “The Gift”

Astăzi, 13 decembrie, potrivit astronomilor, va avea loc cea mai frumoasă ploaie de meteoriţi din acest an. Fărâme de comete vor intra în atmosfera planetei, generând o ploaie luminoasă. Văzută de pe Pământ, se creează impresia că stelele cad din constelaţia Gemenilor. Ploaia de meteoriţi va fi vizibilă din orice colţ al lumii, fragmentele de comete îndreptându-se spre Pământ cu o viteză de 35 km pe secundă. Un dar rar, la mijloc de decembrie…

Mâine, 14 decembrie, la Chişinău, va avea loc premiera filmului românesc “Cadoul” – “The Gift”, în regia lui Radu Nicolae şi Viorel Sergovici. Evenimentul va avea loc la Cinematograful “Odeon”, intrarea fiind liberă. Iniţial, filmul a avut alt titlu, “Furtuna”, dar realizatorii au decis asupra altei variante, mai comerciale, intitulându-l “Cadoul”. Despre film se spune că e bazat pe o poveste adevărată, în care sunt implicaţi bancheri, politicieni, servicii de securitate şi simpli cetăţeni. Filmul prezintă adevărata nelinişte a societăţii româneşti în tranziţie, într-o perioadă în care fiecare încearcă să supravieţuiască în valurile vieţii aşa cum îl duce capul. Ideea filmului este că, oricât de malefici am fi noi sau împrejurările, forţa vieţii poate transforma tot răul în Bine. “Cadoul” poate fi considerat  un dar formidal, în această lună a sărbătorilor de Crăciun, pentru toţi cinefilii.

De altfel, în decembrie, Chişinăul este plin de daruri. Diferite. Vine “Iris”, pe 21 decembrie, iar la 107 ani de la premiera mondială absolută, pe scena Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău, pe 16 decembrie, este jucată “Văduva veselă”. Şi la Filarmonica Naţională, pe 15 decembrie, Teatrul de marionete şi păpuşi “Ţăndărică”, din Bucucureşti, prezintă spectacolul “Albă-ca-Zăpada”. Surprizele iernii…

Acum câteva zile, un lot de echipament de cusut, în valoare de 200 000 de lei, în scopul angajării a cel puţin 30 de solicitanţi de azil şi refugiaţi de către compania “Portavita”, specializată în confecţionarea îmbrăcămintei pentru export pe piaţa din Italia şi Marea Britanie, a fost donat de Reprezentanţa Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi în R. Moldova, Delegaţia UE în R. Moldova şi Biroul Migraţie şi Azil al MAI.

Ieri, la Şcoala internat auxiliară nr. 5 din Chişinău, a fost distribuită încălţăminte de iarnă pentru toţi copiii din această şcoală. La eveniment a participat Ambasadorul SUA în R. Moldova, William H. Moser. Donaţia vine din partea organizaţiei americane de caritate Children’s Emergency Relief International (CERI) care, în acest an, donează 7300 de perechi de încălţăminte de iarnă pentru copiii din toate orfelinatele şi şcolile internat de la noi. Proiectul valorează peste 200 000 USD. La evenimentul de ieri, voluntarii din SUA, sosiţi în R. Moldova pentru a facilita distribuirea încălţămintei, au fost însoţiţi de şeful misiunii diplomatice care, personal, a încălţat copiii de la Şcoala internat nr. 5. Ce o fi simţit acei copii atunci când şeful Misiunii diplomatice a celui mai influent stat din lume stătea plecat în faţa lor, legându-le şireturile de la papucii proaspăt donaţi?

Sunt şi altele, care se pretează mai puţin la acest anotimp al Colindelor. Unii oameni politici îşi fac examene de conştiinţă şi decid să-şi dăruiască ceva mai multă libertate, decât au avut-o până acum în formaţiunile dictatoriale de la noi. Alţii, precum s-au obişnuit, le oferă şi de această dată promisiuni de speranţă celor care i-au adus la putere, iar ultimii, din cauza lipsurilor, se fac a uita şi de această dată că e decembrie, că vin sărbătorile şi că, în orice condiţii, ar trebui să rămânem negreşit alături de cei dragi.

Aneta Grosu, aneta@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. vera

  CARITATE

  Mai bine El, sa lege-o data,
  Sireturile dezlegate,
  Decat copiii – niciodata,
  In internate,’orfelinate..!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *