Cade Lupu, cade şi Filat?

Descinderea “mascaţilor” de la Anticorupţie la Guvern şi la Fisc, exact în orele în care, în Parlament, liberal-democraţii votau, alături de comunişti, demiterea din funcţie a lui V. Plahotniuc, este un semn al puterii. Iar ceea ce a urmat în următoarele două zile, cu interceptarea telefonică, este un semnal de reconfirmare a acestei puteri.

La o săptămâna, după demiterea lui Vlad Plahotniuc din funcţia de prim- vicepreşedinte al Parlamentului (patronul PD), am putut să ne convingem cu toţii că Plahotniuc nu este nici pe departe ceea ce părea, sau ceea ce se spunea despre el că este: un mare “julic” (afacerist), un controversat om de afaceri care învîrte milioane şi care ar fi de mai multă vreme în căutarea Interpolului, bănuit că ar fi implicat în tot felul de reţele şi scheme frauduloase de spălare de bani. O fi sau nu, nu avem ştire, instanţele tac, însă, faptul că este un personaj cu averi fabuloase nu o poate nega nimeni (unii zic că e multimilonar, alţii zic că e miliardar. Şi nu în lei). Lucrul cel mai curios, însă, care s-a întâmplat în această săptămână, e că Vlad Plahotniuc s-a dovedit a fi mai mult decât un controversat om de afaceri, Plahotniuc – şi asta s-a văzut, şi-a demonstrat, în premieră, “puterea”. Descinderea “mascaţilor” de la Anticorupţie la Guvern şi la Fisc, exact în ziua şi orele în care, în Parlament, PLDM vota, alături de comunişti, demiterea din funcţie a prim-vicepreşedintelui Plahotniuc, este un semn al puterii. Iar ceea ce a urmat în următoarele două zile, cu interceptarea telefonică, este un semnal de reconfirmare a acestei puteri. Plahotniuc din “subterană” s-a divedit a fi mult mai puternic, decât părea Plahotniucul de la vedere. Acesta a acţionat astfel, de parcă ar fi fost şeful unui serviciu de securitate sau de contraspionaj. Ceva, din “aria Putin”. Să fiu înţeles clar: nu sunt şi nici nu am de ce să fiu avocat nici celor de la Fisc, cu “maşini-beton” şi nici celor de la Guvern cu “banii de la nuntă şi cumetrie” în biroul de serviciu. Toate, după faptă. Dar pentru toţi, la fel. Fără selecţii. Indiferent de culoare politică, de clan, de ciolan, rang, funcţie, rudenie, buzunar, etc. Să se facă. Şi nu doar o dată la doi sau trei ani. Şi nu doar atunci, când nu le convine călcatul pe bătătură celor “mari şi tari”. Place sau nu place, dar modul în care s-a contra-acţionat în cazul demiterii lui Plahotniuc este şi el un soi de bantitism, pentru că, până la urmă, este aceeşi “razborcă” clasică (reglare de conturi) ca între interlopi.

Încă nu se împuşcă

Plahotniuc a căzut. Din funcţie, nu şi din calitatea sa de deputat. Şi nici din cea de prim-vicepreşedinte a unuia dintre partidele de la putere. Ce va urma?. Ce va fi mai departe cu acest “dom’ Plahotniuc”, care, deşi dat jos din vârful Parlamentului, mai are mandatul de deputat, care mai controlează cel de-al doilea (ca şi componenţă numerică) partid, aflat la guvernare, care se joacă şi mai departe în bani, care are câteva canale de televiziune, care are influenţă şi este bine ramificat în Procuratură, Anticorupţie, Comisia de Integritate, la “Fulger”, foarte posibil că şi la Securitate, şi în Paza de Stat, şi la Interne şi, nu-i exclus, că şi în Armată (?). Cineva a crezut că luîndu-i lui Plahotniuc funcţia, l-a făcut una cu pământul. Nu e chiar aşa. Din momentul în care PD-ul nu va renunţa la el, Plahotniuc rămâne acelaşi, indiferent de funcţie, pentru că va avea acoperirea unui partid politic aflat la guvernare. Oricât de mult ne-am dori să nu fie aşa, dar V. Plahotniuc este o problemă. Şi este o problemă a PD-ului, pe care PD-ul trebuie să şi-o asume şi să nu o transfere pe seama Alianţei sau electoratului, ameninţându-ne la orice pas cu anticipatele. Este gata PD-ul să-şi facă azi un proces de conştiinţă la nivel de lideri şi de partid? Este gata PLDM-ul să repete acelaşi gest – pentru că nu e scutit nici el de acelaşi păcat al corupţiei?. Şi – din solidaritate colectivă, chiar dacă nu a fost acuzat public de implicare în acte de corupţie, ar putea face acelaşi lucru şi PL-ul? Nu ştim. Deocamdată, toţi “trei”sunt în război. Încă nu se împuşcă, dar de la microfoane continuă să se “împungă”.

Ghimpu cere demisia lui Filat

“Cei trei” lideri aşa şi nu comunică între ei. Din declaraţiile preşedintelui Timofte aflăm că doar el (în regim închis, ce-i drept), mai comunică cu dânşii, dar, deocamdată, cu fiecare separat. Speră să-i poată reuni, într-o şedinţă comună, spre sfârşitul acestei săptămâni. Până atunci, PD şi PL s-r putea să aibă şi ei o claritate asupra noului Acord, AIE-3, elaborat de PLDM, pe care Lupu şi Ghimpu spun că încă nu l-au văzut, “dar în cazul în care va fi unul confortabil pentru toate părţile (şi PLDM, şi PD, şi PL) l-am putea accepta”, – a declarat, pentru un post TV, preşedintele de onoare al democraţilor, D. Diacov. Deci, semnele de întrebare rămân în continuare mari. Şi tensiunile la fel. Nici vizita (în premieră) la Chişinău, de la începutul săptămânii, a şefului diplomaţiei britanice, William Hague, alături de alţi doi miniştri de Externe, al Poloniei, Radosław Sikorski, şi al Suediei, Carl Bildt nu au făcut mai mult calm în mediul Alianţei. Nu s-au potolit spiritele nici după vizita de două zile în R. Moldova a premierului leton, Valdis Dombrovskis. Ambele delegaţii au venit să-şi exprime public sprijinul pentru Moldova în proiectul ei de integrare europeană. Summitul din toamnă de la Vilnius şi euro-integrarea au rămas, însă, la Chişinău, doar pe seama Externelor. “Liderii” sunt “pe front” şi o fac, fiecare în parte, pe marii cuţitari. Refuzul de marţi a şefului CNA, V. Chetraru, de a se prezenta pentru audieri (?!) în şedinţa Fracţiunii parlamentare a PLDM, l-a scos pe V. Filat din sărite. În şedinţa Guvernului, a doua zi, premierul a pus interdicţie pe intrarea lui Chetaru în Casa Guvernului, iar lui Octavian Ţâcu şi Ion Ciobanu de la PL, le-a amânat aprobarea pentru funcţiile de Ministru al Tineretului şi, respectiv, şef al Agenţiei “Moldosilva”. Reacţiile lui M. Ghimpu nu s-au lăsat aşteptate. Acesta i-a cerut premierului, în aceeaşi zi, să-şi prezinte demisia.

7 Aprile sau 7 noiembrie?

Cel mai confortabil în această situaţie se simt comuniştii. Aceştia se amuză, bat din palme, fac scenarii şi caută să provoace cu orice preţ anticipatele. Au început a da din coate şi socialiştii. Şi unii, şi alţii, se întrec în declaraţii. Socialiştii cer demisia Guvernului, comuniştii cer demisia lui Maian Lupu din prezidiul Parlamentului, iar, mai recent, Voronin a anunţat că nu va acorda sprijin nici Guvernului, în cazul în care V. Filat va cere reconfirmarea, în Parlament, a votului de încredere pentru cabinetul de miniştri. Cercul s-a închis. În situaţia care s-a creat, “cei trei”- după cum era şi de aşteptat, nu au pe cine conta mai mult decât pe ei înşişi (dacă, cumva, mai au nevoie unul de altul). Deocamdată, toţi trei declară că nu vor anticipate. Iar dacă-i aşa, atunci PD-ul ar trebui să lase la o parte supărările de fată mare (virgină), să uită de menajări şi confortul pentru Plahotniuc, PLDM să-şi facă şi el o revizie de imagine, iar PL-ul să-şi revede statutul pentru relaţiile pe interior cu cei doi aliaţi ai săi – PLDM şi PD. Liberalilor le stă cel mai bine pe rol de arbitru şi nu de avocat – ceea ce caută să facă deputaţii Valeriu Munteanu şi Ion Hadârcă şi încearcă uneori să facă şi Mihai Ghimpu, atunci când nu este depăşit de emoţii. Dintre cei trei, PL-ul are cel mai mult dreptul (moral) la acest rol. Şi trebuie să profite de el şi să-l valorifice mai mult decât a făcut-o până acum. Şi pentru imaginea sa, şi pentrtu imaginea Alianţei.

Joi sau vineri comuniştii se pregătesc de o nouă ofensivă împotriva Alianţei. Vor cere în Parlament demisia lui M. Lupu. Dacă cade Lupu, următorul cine vine? Filat? Ori, circulă versiunea că Voronin ar putea schimba ordinea demiterii – Filat şi apoi Lupu. Şi, dacă pleacă Lupu şi Filat, ce mai rămâne să se întâmple?… Miroase a 7 Aprilie. Sau a 7 noiembrie?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Deportatul

  Un moş Ion, dacă “fura o găină” era băgat în puşcărie.
  Deportaţii chiar dacă umblă prin judecăţi ani la rînd nu-şi pot recupera averea, valoarea averii, confiscată de comunişti.
  Veteranii războiului Ruso-Moldovenesc din 1992 sunt morţi de la răni, sau cu nevoi care nu le pot rezolva şi sunt uitaţi de guvernanţii oligarhi din RM
  Toţi multmilionarii din RM, proruşi, şi-au făcut averea ultimii 20 ani fiind protejaţi şi cu ajutorul Organelor de Drept.
  Plahatniuc şi-a făcut averea nefiind la guvernare.
  Filat=Lucinschii=Snegur=Voronin=…şi-au făcut averea fiind la guvernare.
  Cine e mai rău şi cine este mai bun? OARE NU SUNT DE O TEAPĂ!?
  Am fost/suntem conduşi de politicienii aceluiaş SISTEM TICĂLOŞIT condus de Moscova prin Snegur (Sangheli)+Lucinschii (Filat, Diacov), Voronin (Lupu, Plahatniuc)
  Într-un colectiv, sau chiar şi în familie, dacă nu este înţelegere, conlucrare nu sunt succese.
  Cine a făcut conflicte în AIE? Cine n-a dorit conlucrare în AIE? Cine a luptat cu colegii din AIE? Cine are aciaş tactică în AIE, ca şi a lui Roşca la destrămarea ADR? F I L A T ! ! !
  Dle Petru Gozavu – CE A-ŢI RĂSPUNDE? CORECT!?
  Dle Petru Grozavu – Aveţi dovadă că anume Plahotniuc a organizat acţiunile din Guvern şi Fisc? (Nu a-l apăr de loc).Sau repetaţi politica, acuzaţiile Dlui Filat (PLDM)
  Dle Petru Grozavu – dar “un soi de bantitism” nu este oare însărăcirea cetăţenilor RM şi conlucrarea cu OCUPANŢII RUSIEI de către oligarhii (Voronin, Filat, Plahatniuc) din PCRM+PLDM+PD; dar şi MANIPULAREA CETĂŢENILOR în folosul politicienilor (PCRM+PLDM+PD) a SISTEMULUI TICĂLOŞIT condus din Moscova pentru a fi măscărit, denigrat unicul lider de partid Ghimpu (PL) care luptă de peste 20 ani cu regimul SITEMULUI TICĂLOŞIT condus din Moscova pentru bunăstarea cetăţenilor RM şi eliberarea de sub OCUPAŢIA RUSIEI!?

  Propun jurnaliştilor, conducerii Asociaţilor mass-media, ONG-rilor să recitească “Codul Deontologic al Jurnalistului din RM” – http://www.coe.md/images/stories/Articles/Publications/code_of_ethics_for_journalists_moldovaro_ru.pdf
  VEŢI VEDEA CÎTĂ DREPTATE AVEA Dl GHIMPU CARACTERIZÎND JURNALIŞTII CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI

  Propun jurnaliştilor celor “CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI” cît nu-i tîrziu SĂ GÎNDEASCĂ la viitorul copiilor lor, atăcîndu-l pe Dl Ghimpu (PL) şi apărînd politicienii SISTEMULUI TICĂLOŞIT condus din Moscova

  Foarte posibil degrabă vom avea alegeri anticipate.
  Paremi-se că degrabă vom spune “ДОБРОЙ НОЧИ ГУБЕРНИЯ МОЛДОВА”
  “УЧИТЕ РУССКИЙ ЯЗЫК !!!”

 2. vera

  VERTICALITATEA si SCHIBMAREA

  Sub stejarul verde-nchis
  Lupu la umbra s-a’ntins,
  Iar acum, cand frunza-i cade,
  Lupu parca calca-n oale,

  “Papusa “s-a coborit
  La partidul democrat,
  Care-l va mentine in grad,
  Dar mai jos – decat Filat.

  Ghimpul face ce mai face,
  Nu poate ca sa-i impace;
  Fumeaza cite-o tigara,
  Striga ca-i de contrabanda.

  Vicol a calcat pe bat,
  Ca Filat – al doilea Hot,
  Care si-a facut avere,
  Lasind-o, dupa muiere.

  Iar Chetraru din chiloti
  Are casa ca la Hoti;
  Nu pe bani – luati din banca:
  Pe ce-i daruiti de soacra!

  Minuni, mare nebunie
  Sus, se-ntimpla, uneori,
  Unde la cap, parca-s mai teferi,
  Dar s-au transformat in terfe,

  Cu care maina nu-ti poti sterge,
  Nici nasul de gripa din tara,
  Ca niste umbre ce-nconjoara,
  De rand cu “sfintii” comunistii,

  Moldova noastra ce-i golita
  De oameni corupti – vulpoi,
  Care-ar putea fi fericita,
  Dac-am scapa de-acest gunoi!

 3. vera

  Si INCA CEVA:

  Dispara preotimea noastra,
  Ce-aduna bani si bogatii,
  Poporul – hamasit de viata
  O sa apuce in pustii,

  Fiindca nu stie,ce sa faca
  Si cu acesti cinstiti tilhari,
  Care golesc,patind credinta,
  Facandu-si avutii prea mari,

  Sugind popor’ din alta parte
  Far’ voia domnului ceresc,
  Cersesc la poarta,pe la piete,
  Bani de l-acei, ce i-i prostesc…

  Si-asa tot zi-de-zi traiesc,
  Iar tu, popor: mucegaiesti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *