Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Botox pentru politicieni

Botox pentru politicieni

Zilele trecute am discutat cu câţiva jurnalişti georgieni. Am vorbit despre ei, despre noi, despre luptă, despre integrare, despre şanse europene şi agresiuni din Est. Am vorbit şi despre liderii naţionali, ai lor şi ai noştri, şi despre reforme.

Desigur, am vorbit şi despre Saakaşvili. Am ajuns la el atunci când a venit vorba de reforma poliţiei, a justiţiei şi de eliminarea corupţiei. Ceea ce mi-au spus reporterii georgieni la acest capitol m-a bucurat şi m-a întristat deopotrivă. Aproape că nu mă puteam bucura de trist ce mi s-a făcut.

Mikheil Saakaşvili, fost preşedinte al Georgiei, este apreciat de toţi pentru reformele pe care le-a înfăptuit. Toţi recunosc că modul în care a realizat reformele a fost autoritar, pe verticală, poate consultând prea puţin societatea, dar a realizat ceea ce nu a mai reuşit de atunci vreun stat post-sovietic: poliţia şi justiţia georgiană, două bube corupte similare cu buboaiele corupte din sistemele de drept ale Ucrainei, Moldovei, Armeniei, Azerbaijanului, deci cele două instituţii au fost în mod brutal curăţate de corupţie în doar câteva luni. Şi de atunci au trecut câţiva ani, dar orice cetăţean georgian va spune că nu se mai teme că îl aşteaptă vreun poliţist şmecher la un colţ de stradă doar ca să îi ceară mită, iar dacă ajunge în instanţă – nu se mai teme că va învinge cel care are rude în sistem sau bani mai mulţi. Saakaşvili a reuşit să efectueze aceste reforme într-o perioadă extrem de grea, fiind afectat de războiul cu Rusia, apoi de embargoul total impus de ruşi, când a fost interzis până şi exportul vestitei ape minerale Borjomi.

Chiar dacă georgienii se confruntau cu o situaţie dificilă atât pe plan economic, cât şi politic, reformele au fost realizate şi sunt ireversibile, Georgia a scăpat de corupţia din birourile micilor funcţionari şi a început să se dezvolte economic.

Azi Mikheil Saakaşvili nu mai este preşedinte al Georgiei, dar reformele pornite atunci se dezvoltă în continuare. Încep să funcţioneze şi politicile anticorupţie nu doar pentru funcţionarii mici, ci şi pentru cei mari. Astfel, cheltuielile nejustificate din buget făcute în anii trecuţi sunt luate la puricat, iar vinovaţii, fie ei şi demnitari de rang înalt, sunt traşi la răspundere.

Zilele trecute, însuşi autorul şi realizatorul acestor reforme anticorupţie, Mikheil Saakaşvili, a ajuns în vizorul organelor de drept, pe numele lui fiind emis chiar şi un mandat de arest. Cum ar fi putut promotorul transparenţei să fie acuzat de acte de corupţie? Rapoartele arată că în ultimii ani de guvernare Saakaşvili şi-a permis cheltuieli nestatutare. Fostul preşedinte georgian, fiind în funcţie, şi-a făcut injecţii faciale cu botox (substanţă care elimină ridurile), şi-a făcut proceduri de epilare şi eliminare a părului excesiv de pe corp. Rapoartele arată că ar fi folosit mai mult de 10 000 de dolari pentru injecţiile cu botox. În prezent, Saakaşvili locuieşte în SUA, fiind angajat la o universitate americană, şi nu răspunde la somaţiile organelor de drept din ţara sa, respingându-le ca pe nişte răfuieli politice, dar nu respinge faptul că ar fi cheltuit zeci de mii de dolari din bugetul public în interes personal.

Totuşi procurorii georgieni au pus sechestru pe bunurile familiei Saakaşvili din Georgia, inclusiv pe casa mamei sale. O decizie a instanţei încă nu a fost pronunţată, dar reacţia societăţii este evidentă. Majoritatea regretă că cel mai revoluţionar preşedinte pe care l-au avut georgienii trebuie pedepsit penal, dar acceptă să fie pedepsit. Acelaşi lucru mi l-au spus jurnaliştii georgieni – că apreciază efortul enorm şi reformele pe care le-a făcut într-o perioadă extrem de complicată, dar legea este totuşi egală pentru toţi.

Dacă privim atent portretele politicienilor, vedem că mai mulţi dintre ei folosesc botox, adică injecţii faciale pentru eliminarea semnelor de îmbătrânire. Şi nu mă refer aici doar la Vladimir Putin. Există şi politicieni în R. Moldova care îşi vopsesc părul, sprâncenele, merg cu regularitate la salon pentru epilarea zonelor sensibile, pentru masaj, măşti faciale cu plante şi caviar, îşi fac manichiura şi pedichiura, folosesc diverse cosmetice. Într-o bună zi vom afla că sunt şi ei responsabili în faţa legislaţiei penale. Dar ce bine ar fi dacă am avea o bază pentru a spune acelaşi lucru despre ei, cum spun georgienii despre Saakaşvili: ”Au făcut reforme bune, ne pare rău să fie pedepsiţi penal, dar legea e una pentru toţi”.