Bogaţii din America şi săracii din Chişinău

Deja ne-am deprins cu acest titlu şi l-am acceptat. Moldova este cel mai sărac stat din Europa. Locuri de muncă puţine, salarii mici, investiţii private reduse, migraţie de muncă la cote înalte, fără resurse geologice bune de extras pe degeaba şi de vândut scump, cu o agricultură slab mecanizată, cu produse agricole de proastă calitate, dependenţi de o singură piaţă, supuşi la embargouri peste embargouri. Astea ne sunt averile.
Dar câtă trufie pe loc gol, câtă mândrie deşartă şi câtă risipă de bunuri anapoda. De câte ori însoţesc prin capitala celui mai sărac stat din Europa vreun jurnalist străin, privesc cu ochii lor nedumeriţi străzile pline de gropi ale Chişinăului pe care nu încap maşinile de mare lux, care parchează pe trotuarele cârpite de lângă localurile de lux, din care coboară tot persoane glamuroase.

Mi-i jenă să zic prea multe de nunţile din restaurantele din Chişinău, pentru că apare un context foarte trist, dar dacă facem abstracţie de tragedia cu intoxicaţiile, vedem o altă tragedie, care rezidă în mese supraetajate la nunţi şi cumetrii ce adună obligatoriu meniuri din zeci de farfurii inconsumabile, care rămân pline pe mese, ca să fie aruncate a doua zi la gunoi (dacă nu sunt reambalate şi servite vreunei alte sindrofii).

Cu câteva zile în urmă vorbisem cu o familie din Moldova stabilită în Spania, care a venit la Chişinău pentru nunta surorii. Deşi au fost invitaţi în calitate de naşi, şi ştiau că le va fi analizat “luxul de la Spania”, au decis să uimească nuntaşii “de la Moldova” în sens invers. “Mi-am luat două rochii de la second-hand, sunt purtate, dar foarte bune, am dat câte 15 euro pe fiecare, una pentru cununia religioasă şi una pentru nunta propriu-zisă”, a declarat naşa, adăugând că şi naşul şi-a procurat costumul şi cravata într-un magazin de haine la mâna a doua.

Naşii din Spania au găsit la Chişinău o risipă tragică de bani din împrumut. Părinţii tinerilor au muncit un an la Moscova ca să le împrumute copiilor bani de nuntă luxoasă, iar tinerii contau pe plicurile oaspeţilor de la nuntă, din care sperau să adune suma cu multe zerouri ca să o returneze părinţilor. Neamurile mirilor s-au împrumutat să îşi cumpere ţinute de mii de lei lor, dar şi copiilor, care trebuie să vină neapărat la nuntă ca ieşiţi din vitrinele unor magazine de kitsch, după care mai împrumută ceva să pună în plic.

Nunţile moldoveneşti au devenit o corvoadă pentru toţi, pentru tinerii căsătoriţi, pentru părinţii lor, pentru apropiaţi şi pentru toţi oaspeţii. La fel şi cumetriile. Dar înmormântările? Aflu că localurile din Chişinău servesc meniuri speciale pentru înmormântări, cu şiruri lungi de mese încărcate de caviar, şampanie, sushi, tortelini cu sos de gorgonzola, salată de avocado cu caracatiţă, mangostini în suc de ananas. Toate la preţ de restaurant de Monaco.

Banii remitenţelor sunt gâlgâiţi în localuri cu statui poleite cu aur, dar criminale în esenţă. Rare localuri în Chişinău să aibă toate actele în regulă, să aibă licenţe pe tipurile de activitate, să dea bonuri de plată, să plătească taxe. Şi rari consumatori să se întrebe la ce îi ajută de fapt investiţiile în luxul de o zi. Oamenii stau la rând să se petreacă, fără să se întrebe de ce restaurantele nu amenajează parcări, terenuri pentru copii, nu donează mâncare săracilor.

Ştiu, când eşti sărac, îţi este afectat foarte mult respectul de sine, şi vrei să ieşi în centru în postură de om care are de toate. Dar pantofii de lac pe călcâie crăpate şi zeama din cuburi de Galina Blanca mâncată într-un local de pe bulevardul Ştefan cel Mare din Chişinău nu aduc respectul, decât pentru ora prânzului. După prânzul de la restaurant – iar avem de rupt tocurile pe trotuare cârpite, iar avem de trăit în cămine pline de igrasie, iar avem de suportat vecini alcoolici, iar dăm ochii cu bătrânii flămânzi.

Eu în SUA am văzut cele mai modeste cimitire, dar şi bogaţi adevăraţi care ridică de pe trotuar o cutie din plastic şi o aruncă la gunoi, eu în Norvegia am văzut bogătaşi care colectează zilnic cioburile de sticlă aruncate de apa mării pe litoral aşa, din proprie iniţiativă, eu în Austria am văzut supermarketuri care livrează în zile anumite produse gratuite săracilor. Vreau să văd şi la Chişinău exponenţii luxului participând la proiecte sociale, în timp ce săracii vor investi puţinul pe care îl au în dezvoltare personală şi nu în consum. Ştiu că e posibil.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

21 comentarii

 1. Deportatul

  – “Moldova este cel mai sărac stat din Europa.”, dar cei ce au guvernat “peste noapte” au devenit superbogaţi. Cine le va lămuri jurnaliştilor străini de ce e aşa situaţia? Cine le va lămuri jurnaliştilor “noştri” că ei sunt de vină manipulînd cetăţenii RM se votează masiv acei care au “prihvatizat” însărăcind cetăţenii şi sunt împotriva scoaterea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM?
  – Eu n-am fost în SUA, Norvegia, Austria; dar cred că acolo drumurile sunt bune şi se păstrează curăţenie. Dar acolo nu au guvernat comuniştii şi neocomuniştii. Vedeţi că nu scrie nici că oligarhul Filat a furat spreanţa din 2009, dar se prelungeşte atacurile murdare împotriva lui Ghimpu şi Chirtoacă
  – Jurnaliştilor străini care “privesc cu ochii lor nedumeriţi străzile pline de gropi ale Chişinăului pe care nu încap maşinile de mare lux,”, trebuie de spus că jurnaliştii “noştri” “cumpăraţi şi răscumpăraţi” slujesc, lustruiesc imaginea celor cu “maşinile de mare lux”, atacă pe Chirtoacă care depune efort pentru a repara străzile şi jurnaliştii nu se duc prin sate să vadă acolo străzi nepracticabile unde nici vara cu tractorul nu se poate merge
  – Eu am fost în Chişinău, am văzut cum se mătură, se face curăţenie în fiecare dimineaţă; şi am văzut pe la amează murdărie pe străzi, dar jurnaliştii “cumpăraţi şi răscumpăraţi” a-l atacă pe Dorin Chirtoacă, dar nu educă cetăţenii pentru păstrarea curăţeniei

 2. Mihai

  Eu am fost in multe tari europene, de 15 ani traiesc in Europa de West. In 2011 am vizitat Chisinaul, exact in plina campanie pentru realegerea lui Chirtoaca. Pot sa va spun cinstit ca am ramas ingrozit. O multime de localuri de lux (mai bune ca in Germania), iar langa ele havuzurile pline cu gunoi, mizerie, ruine. Case extramoderne cu toate comoditatile imprejmuite de garduri, cu lacati electronice, iarba canadeza, si…. la porti haite de caini salbataciti, murdarie si … ruine. Am fost la Valea Morilor… Am vazut coloane cazute ca la Pompei dupa ieruptia vulcanului Vezuviu, murdarie si ruine… Ruine adevarate ca dupa luarea cu asalt a Romei de catre vandalii si gotii lui Alaric. Acest tanar Chirtoaca ar trebui sa-si scoata papionul si medalia regelui Mihai si sa mearga la vreo manastire de fete pocaite, sa-si ceara mantuirea pacatelor.

 3. amneris

  Este foarte binevenit articolul,bravo !!!!!
  Voi jurnalistii( adevarati),nu cei “cumparati si rascumparati” sunteti cei mai puternici acuma la etapa actuala,Voi puteti misca carul din loc.Oamenii simpli nu-s capabili sa faca ni-mi-ca,parc-ar fi atrofiati,mai mult, atunci cand incerci sa faci ceva, sar in capul tau,si te fac pe tine in tot felul,de ex:(adeseaori fac observatie soferilor de maxi-taxi atunci cand pun boxele la max.,las mesaje in “condica de reclamatie” pe la magazinele de carne,unde lucreaza vanzatoarele fara manusi,etc….)Si culmea este ca niciodata nimeni mai mult nu se revolta,latoti le place asa….nimeni nu se implica,nu le pasa de nimica ce se petrece in jurul lor.Toti vor sa traiasca Bine si Frumos dar sa nu sa se implice,halal de asa societate….

 4. Virginia

  Bravo dle Mihai pentru “dignoza” corecta a situatiei din capitala si aprecierea “muncii” Primarului,care habar n-are ce inseamna fii un bun diriguitor cu treburile unei urbe cum este Chisinaul.Cat priveste “medalia”,am impresia ca regele nici nu stie cui i-a inmanat-o???

 5. potapenco mihail

  si eu am am cazut in accident in germania si nieni nu mi-a acordat o miina de ajutor,ce vrei sa demostrezi prin asa articol cit de prosti suntem?da,suntem,da, nu vrem sa ne schimbam,dar la ce bun asa articole daca voi insisi nu faceti nimic sa va schimbati si daca iubiti Europa se pune intrebarea la ce bun nu plecati acolo,de ce scriti asa articole si singuri va impotmoliti in nimic

 6. Deportatul

  Mihai, spune cinstit că ai scris mai sus cu scopul de a-l ponegri pe Chirtoacă.
  E posibil că “eşti omul” unei Doamne ce lupta împreună cu Dodon în 2011 împotriva lui Chirtoacă, sau poate că eşti a lui Dodon, Voronin sau Filat cu Hadîrcă şi nu mai eşti în Gemania sau Italia
  Încerci să ponegreşti, a arăta totul în negru şi a nu vedea tot bun ce a făcut D. Chirtoacă. Primind Primăria cu datorii de 800 mln lei i se blocau conturile. Oare nu ştii cu vara era miros meplăcut de la staţia de epurare pînă în centru? Că a organizat curăţarea staţiei de epurare unde se adunase de la canalizare murdăria din a. 1964.? Că transportul urban era “la pămînt” şi a organizat cumpărarea a 101 troleibuse?
  Valea Morilor a fost distrusă de regimul lui Voronin, acum de Chirtoacă adus la normalitate, în măsura în care sunt finanse pentru reconstruire.
  Pe PMAN de Ziua Independenţei dupa concert pe jos era mare murdărie, chiar dacă erau multe havuzuri alături deşarte.
  Cînd vom fi uniţi ca balticii, să nu mai spun de ceceni şi daghestanezi?
  Oare nu vezi că nu te deosebeşti de acei ce ne urăsc neamul. A-l ataci pe Chirtoacă la fel cum o fac duşmanii RM, duşmanii românismului şi proeuropenismului

 7. Lelea

  Penultimul abzat este esenza,complexul inferioritatii la moldoveni alaturi de invidie si ignoranta-aceasta da- esaracie !

 8. oleg

  da…intradevar…vizavi se nunti si funeralii…e o “autentica” si “originala” varianta “moldoveneasca” ceea ce se intmpla la noi…am fost in SUA…si cind mi-a spus un barbat de virsta a 3-a ca a fost recent la nunta nepotului sau si cadoul lor financiar ca bunici a fost de 20$ in plic(simbolic)+cadou(set vesela)…am ramas inlemnit(stiind realitatea de la noi)…nuntile dureaza de la 6-7 seara maxim pina la 23.00(catre 23.30 localul e deja curat pentru ziua urmatoare)..adica 3-4 ore de petrecere…mirii sunt primii care parasesc localul,semn ca si restul trebuie sa plece acasa…decci ei ca bunici au keltuit 20$+50$=70$…ceea ce constituie 1.7% din venitul lor lunar de 4500$…la noi se keltuie 1500-2000 lei din 7000 lei(2 salarii medii)…adica cam 20-25% din venituri…cind le-am spus cum se organizeaza si cit se keltuie la noi ei si-au pus mainile-n cap de uimire…in sens ca suntem “primitivi”,”nebuni”,”neadecvati”…ca “bogati” cu siguranta nu suntem….

 9. lilica

  Cauza principalà eu o vàd in ceea cà lumea a perdut contactul cu realitatea,realitatea pentru ei e ceea ce vor sau se imagineazà deaceea se aruncà in aventurile nuntilor si cumàtriilor…nimeni nu vrea sà recunoascà cà e sàrac…sistema socialistà ia tinut foarte multi ani pe oameni economik la acelas nivel,deaceea lumea are viziunea aceasta DISTORSIONATà(infectia trecutului)

  A fi constient cà esti sàrac si intii de toate nu iti poti permite o nuntà o cumàtrie,in al doilea rind a fi constient de ceea cà nu numai tu nu ai posibilitate dar nici pe acei care ii vei invita is sàraci ca si tine…ACEASTA E CAUZA:lipsa CAPACITàTII DE A FI CONSTIENT!!!!!

  Am avut in timp de 2 ani 5 nunti si deja 2 cumàtrii la nepotii mei si a sotului…am refuzat la relatii cu rudele numai ca sà nu fim prezenti la SOUL TEATRAL si falsitatea proastà pe care se stràdue fiecare so interpreteze… mai mult de zece ani am trimis pachete cu haine si bani la necesitàti urgente(dar ele erau mereu)
  ACUM Sà VàD COPIII DE 19-20 DE ANI CARE NU AU CHISTIGAT INCà DE PANTALONI SI NU STIU CE INSEAMNà MUNCA,PàRINTII FAC ACESTE triumfuri CU NàDEJDEA Cà VOR ESI DIN SàRàCIE SAU DIN SENSUL DE INFERIRITATE CARE II ACOMPANIAZà,pentru mine e imposibil sà si ii inteleg!!!

  NICI O PERSOANà BOGATà NU VA FACE NIMIC PENTRU A SE NOTA!!!
  SE NOTEAZà (se laudà)NUMAI PERSOANELE SàRACE SI CARE SUFERà DE INFERIORITATE,deci acei care au bani ne munciti(CA TIGANII)

  TOTI CARE AU FURAT SAU AU AVUT NECISTIT BANI IS TIGANI!!!!!(sà mà ierte acest popor dar folosesc cuvintul ca sà fie clar stilul de viatà)

  AM INTELES STILUL ACESTA TIGàNESC SI AR FI BINE CA MULTI Sà INTELEAGà,Cà A TE LàUDA E UN GEST DE IGNORANTà,DE O BOALà MINTALà un sens de inferioritate profund care demonstreazà starea INCONSTIENTà

  constiintà la dejun,la prinz si la cinà!!!

 10. Mihai

  Domnule Deportatul, va respect si sunt alaturi de toate victimile regimurilor fasciste si comuniste, alaturi de toti aceii, care sufera din cauza acestei mafii feroce, care ori ne trimit in lagarele de concentrare(Auschwiez, Buchenwald sau Gulag)ori ne face sa lancezim in saracie si deznadejde. Mi-ati adus acuzatii dure, dar nu am sa va raspund cu ura.Va scriu din Bavaria, Germania, unde traiesc de foarte multi ani. De pe timpurile lui Smecherilovici, daca sa fiu mai exact. Asa ca tot felul de Dodoni, pe care doriti sa ii legati de gatul meu, trec pe alaturi. D-stra nici nu va inchipuiti ce frumoasa este lumea, ce frumoasa este Germania, ce fel de viata duc oamenii aici in Occident. Da am vizitat Chisinaul in 2011, vara. Am fost cam in toate cartierile orasului. Cel mai socat am ramas desigur de Durlesti: este ceva socant, ceva mult mai strasnic decat infernul lui Dante. Lazi pline de gunoi neredicat de cateva luni, muste, caiini morti pe strada, strazile neasfaltate, glod, mizerie si iar mizerie. Si dupa garduri se vad case moderne de lux, ca in paradis. Si paradisul tine numai pana la poarta. Am facut poze, le am la mine, le privesc ca alternativa filmelor de groaza. Transportul urban( troleurile) exista numai pana la uzina chimica, mai departe(inca vreo cateva sute de metri) nu exista, pasagerii au fost aruncati in labele proprietarilor de maxi-taxi, care, domnule Deportatul, transporta oamenii din Durlesti exact asa cum v-au transportat stalinistii pe D-stra in Siberia, ca pe vite!!! Si primaria Chisinau nu face nimic, pentru ca acele rute de maxi-taxi sunt ale unuia cu “mana paroasa”. Dar sa zicem ca Durlestiul este intr-adevar ceva extremal, ceva de pe alta planeta, ceva nesupus unei anumite logici. Am fost la Botanica, nu departe de monumentul lui S.Lazo, mai sus de Valea Trandafirilor. Chiar acolo am vazut un restaurant de lux, iar alaturi la vreo 30-40 de metri un havuz plin de tzevi ruginite aflat in stare de ruina. Mi-am amintit, ca fiind copil am mers de multe ori cu parintii(acum decedati) la Valea Morilor, am poze cu cascada de apa, ceva in stil antic. Pai anume acel loc il numesc ruinele orasului Pompei. Poate ca nu era cel mai frumos loc de pe glob, poate ca era un atribut obligatoriu al unui oras rus de stepa, dar… dar mai bine este sa vedem acum coloane doborate la pamant, copaci crescuti in havuzuri, vaze de piatra sparte si toate locurile pangarite cu butelii din masa plastica? Apropo, in Germania acele butelii se colecteaza la un prez de 25 de centi bucata, asa ca nu ai sa le vezi aruncate in strada. Si in genere, in Occident la inceput se construeste infrastructura: drumuri, canalizarea, curentul, telefonul, etc si numai apoi se incep sa se construiasca casele. Poate mai putin luxoase decat la “saracii moldoveni”, dar sigure, fara kitch si principalul nu se vad ca niste “perle” in “balegar”. Primarul Chirtoaca este din generatia “tanara”. Ar trebui sa lupte cu toate aceste neajunsuri. Nu am vazut asa ceva. Iar in privinta “romanismului” l-am vazut pe internet pe domnul Ghimpu, cel mai iubit dintre “romani”, care in timpul “Marsului Unirii” trecea cu masina lui luxoasa pe alaturi, exact cum faceau “nacealnicii comunisti” in URSS cand le duceau nepoteii la biserica sa-i boteze: treceau cu masinile si se faceau ca nu cunosc pe nimeni din alaiul de botez. Ca si cum ar spune: Baieti, si eu sunt pentru Unire, dar sa ramana intre noi, sa nu stie nimeni altul. Cam asta am vrut sa va spun, domnule Deportatul. Simt ca m-am dispersat prea mult pe aceasta tema, dar trebuie sa va spun ca nu-s jurnalist de meserie. Va doresc numai bine.

 11. Mihai

  @Deportatul
  Da, ca sa ne descretim fruntile. V-ati dorit sa fim ca daghestanezii. Un exeplu de “unire daghestaneza” poate fi cumpararea aeroportului din Chisinau de catre milionarii din Daghestan. A fost de ajuns ca Ilan Shor sa se casatoreasca cu Sara Livovna Manahimova din Daghestan si pe loc Moldova s-a inrudit cu Daghestanul.

 12. Deportatul

  Mihai, Dna V. Sturza, jurnaliştii “cumpăraţi şi răscumpăraţi” & CO – conştient sau inconştient sunteţi “Gastarbeiterii propagandei ruseşti”, într-un fel “cetăţenii RM care duc propaganda Rusiei”
  Gastarbeiteri, conform DEX – “muncitori de origine străină”
  Tata, Veteran Războiului II Mondial, cu familia deportată în 1949 spunea:
  – “Cei ce sunt de acord, sau duc conştient/inconştient politica Rusiei, a comuniştilor şi altor slugi a Rusiei cu nimica nu se deosebesc de comuniştii şi procomuniştii care au ajutat la deportări, la măturatul grîului din poduri, prin care a fost organizată foametea în Basarabia”
  Cîtă murdărie a fost şi este aruncată împotriva lui Ghimpu, Chirtoacă, PL de propaganda Rusiei şi pe forumurile Rusiei, mass-media aparţinînd PCRM şi altor partide declarate deschis proruse !? În presa rusă Ghimpu şi Chirtoacă în uniforma fascistă. În 2010 de mass-media rusă Ghimpu este numit al III duşman al Rusiei din zece personalităţi mondiale duşmani al Rusiei. Deschideţi saiturile şi veţi vedea!!!
  Cu ce se deosebesc de aceste atacuri împotriva lui Ghimpu, Chirtoacă, PL mass-media de limba română – Unimedia, Jurnal.md, Vocea Basarabiei, Adevărul, … Deschideţi saiturile şi veţi vedea!!!
  Nu vorbesc de PCRM, dar şi PLDM (Filat, Leancă, …) şi PD (Lupu, Diacov, Plahotniuc, Corman, …) au fost împotriva Decretelor Dlui Ghimpu de condamnarea comunismului, de retragerea Armatei Rusiei de OCUPAŢIE de pe teritoriul RM , … – adica de acord cu comuniştii şi propaganda Rusiei
  Dacă şi Dna V. Sturza, auoproclamata Preşedinte Asociaţiei deportaţilor atacă pe Dnii Ghimpu şi Chirtoacă şi îi lustruieşte imaginea lui Filat care a fost împotriva Decretelor lui Ghimpu de Demnitate Naţională, Filat care ca Prim Ministru n-a dat nici un bănuţ pentru Monumentul “monstruos” în memoria deportaţilor a crimei “monstruoase” a politicei Moscovei şi a comuniştilor – atunci ce să mai vorbim de alţi cetăţeni ai RM.
  Dacă la alegerile locale fosta deputată care n-a făcut Unirea fiind deputată, dar acuma strigă cel mai tare Unirea poate a deveni din nou deputată, a-l atăca cel mai tare pe Chirtoacă în folosul lui Dodon oare prin aceasta Moscova şi comuniştii nu se bucurau!?
  De acord. Nici Ghimpu şi nici Chirtoacă nu sunt ideali. Dar sunt la moment unicii care au dovedit verticalitate, sunt cu adevărat anticomunişti şi nu se închină ocupantului Rusiei

 13. Deportatul

  Manipularea este o artă. Sunt multe tehnici de manipulare. Psihologii spun că e mai uşor de manipulat un grup mare de cetăţeni, decît doar numai o persoană aparte.
  Mihai TE-AI GÎNDIT, dacă nu eşti şi tu MANIPULAT de a urî pe Dnii Ghimpu şi Chirtoacă, asupra cărora a fost şi este aruncată multă murdărie de propaganda Moscovei şi slugile Rusiei din RM !?
  Mihai inconştient eşti din aceiaş parte a baricadei lupte politice împreună cu propaganda Rusiei împotriva Dlor Ghimpu şi Chirtoacă
  Mihai, dacă scrii că mie nu-mi scrii cu ură, de ce despre Chirtoacă ai scris cu ură?
  Chirtoacă nici o dată nu a spus că e tot în regulă, că s-a primit totul ideal ce a planificat. De multe ori a recunoscut că ceva nu i s-a primit. Dar Chirtoacă toată perioada de Primar a depus efort supraomenesc de a îmbunătăţi situaţia. La fel şi Dl Ghimpu este pe baricadă pentru binele cetăţenilor RM. Şi doar persoană rău intenţionate, sau manipulate nu pot vedea efortul mare în interesul cetăţenilor RM a lui Dorin Chirtoacă şi a lui Mihai Ghimpu!
  Vai de capul vostru, cei ce a-l atăcaţi pe Regile Mihai şi pe Dorin Chirtoacă, unicul cetăţean a RM, că i s-a oferut Ordin! Voi, manipulaţilor, ce tare vă mai bucuraţi cînd Moscova dă ordine cuiva din Chişinău sau din Tiraspol. Într-adevăr – “creeri spălaţi”!
  Eu, familia noastră, deportaţii, cei ce au pătimit de la regimul comunist şi pătimit de la “ai noştri” “Gastarbeiterii propagandei ruseşti” dacă am şi făcut ceva, atunci o foarte mică parte din ce a făcut şi fac Dnii Ghimpu şi Chirtoacă pentru interesul cetăţenilor RM, în lupta cu politica de OCUPAŢIE (şi nu doar teritorială) a Rusiei şi a slugilor lor din RM, politica a Rusiei prin care rămînem cei mai săraci din Europa.
  Mihai, de ce nu observi efortul mare pe care a-l pune Primarul Chirtoacă pentru binele municipiului!? Pentru că eşti manipulat a vedea numai răul! Chiar dacă răul eşte moştinirea primită (scrii despre Valea Morilor distrus de comunişti şi acum reabilitată de Chirtoacă), sau răul este rezultatul (ne)educării, comportării a majorităţii locuitorilor municipiului.
  De ce nu compari ce este făcut în Chişinău de Primarul Chirtoacă şi cu alte localităţi din RM ? Primarul Chirtoacă activează în RM, unde am avut şi avem conducerea mafiotă şi majoritatea cetăţenilor educaţi, manipulaţi de politica, propaganda Rusiei
  Să ştii că în majoritatea satelor drumurile sunt impracticabile, se transformă în rîpi, locuitorilor satelor nu primesc ajutoare de la Primărie cum locuitorii Municipiului. În sate “e jale”
  Cetăţenii manipulaţi votează masiv, 88 deputaţi, PCRM+PLDM+PD care pun piedici Primarului D. Chirtoacă, dar cetăţenii fiind “îndrumaţi”, manipulaţi de jurnaliştii “cumpăraţi şi răscumpăraţi” se revoltă împotriva Dlor Ghimpu şi Chirtoacă şi nu a celor care peste 20 ani au condus şi conduc RM, ei spraîmbogăţidu-se însărăcind cetăţenii RM
  Chirtoacă, ca Primar, a trebuit să întoarcă datoriile de 800 mln lei a Primăriei. Conturile Primăriei erau blocate. Guvernul Filat a micşorat alocaţiile pentru Primărie, comparativ cu ce primea de la comunişti. A fost dovedit că în perioada alegerilor din 2011 special se aduceau cîni vagabonzi în Chişinău din suburbii. Unii subalterni sabotau, alţi subalterni ce nu-şi îndeplineau obligaţiunile de servici şi eliberaţi de la serviciu erau restabililţi de judecătorie. Lui Chirtoacă i se deschideau şi acuma i se deschid dosare penale inventate, care Chirtoacă prin judecată dovedeşte că dosarile sunt inventate. Dar hărţuiala şi pierderea de nervi şi timp a lui Chirtoacă are şi efect negativ asupra activităţii lui Chirtoacă
  De curăţenie în Germania tata meu povestea că era şi în timpul Războiul, a. 1944-45. Oare nu locuitorii Chişinăului aruncă gunoaie de pe ferestre, aruncă gunoiul nu în coşuri de gunoi deşarte, dar alături, nu aruncă hîrtia în stradă în timp ce sunt cuşuri pentru gunoaie. Ce Chirtoacă să facă curăţenie în faţa caselor luxoase!? Tot aşa se comportă cetăţenii RM şi cînd locuiesc în Germania?
  Statele baltice la graniţă cu Rusia, statele europene slavone nu au dorit să fie cu Rusia, acolo propaganda Rusiei nu manipulează cetăţenii.
  La noi majoritatea cetăţenilor RM, inclusiv şi din acei care lucrează în Germania, repetă agresiv acuzaţiile propagandei Moscovei a politicienilor ce depun efort de a ieşi de sub OCUPAŢIA RUSEASCĂ. PL, Ghimpu, Chirtoacă sunt unicile forţe politice care real se luptă de a ieşi de sub ocupaţia rusească, prin aceasta de a avea posibilitate ca cetăţenii RM să trăiască ca în statele CIVIZATE, inclusiv Germania.
  Nu sunt “avocatul” nimănui. Sunt un simplu cetăţean, pensioner, educat de tat – Veteran Războiului II Mondial şi deportat cu familie în a. 1949, dar la vărsta înaintată tata nu visa războiul (unde nu numai o dată “a văzut moartea lui cu ochii lui”), dar visa visuri straşnice legate de deportări.
  Cînd oare cetăţenii RM nu vor permite să fie manipulaţi şi vor gîndi să nu fie din aceiaş parte cu politica, propaganda Moscovei !?
  Ce folos că ZDG se luptă cu procurorii şi judecătorii corupţi? dacă cetăţenii manipulaţi votează masiv pe acei care fură statul şi numesc procurori şi judecători să protejeze pe acei ce fură mai tare!?
  Cînd oare şi ZDG va începe lupta cu manipulatorii în folosul propagandei, politicii Rusiei!?

 14. Mihai

  Pentru Mihai din Germania.

  I.ti scrie Mihai din Italia.

  Te-ai intrebat vre-o data prin ce se deosebesc nemtii de rusi si de popoarele cotropite de ei???

  Sigur ca da, si probabil ca esti de acord ca NEMTII respecta legea si muncesc dar RUSII ocolesc legea (se invirtesc – spun moldovenii), fura si beau ocupindu-se de cotropiri.
  RESPECTAREA LEGII popoarele au obtinut-o prin singe:
  – americanii cu revolverul la sold
  -francezii cu ghiliotina
  -nemtii cu spinzuratoarea.
  Noi romanii , mai umani prin LEGISTI am introdus respectarea legii cu varguta (moldovenii si astazi se pling ca au luat batae dar TAINUESC ca legistii i-ti spuneau ca esti pedepsit pentru incalcarea legii).

  Marea nostra nefericire (a romanilor basarabeni) este ca LEGISTII au fost distrusi de fascisti din interior dar Frontul Popular de KGBisti (Rosca -tradatorul)si n-am mai cunoscut ce inseamna sa RESPECTAM LEGEA SI SA MUNCIM CINSTIT.
  Continuam sa ne invirtim in cloaca europei condusi de vinzatorii tarii.
  Eu cred ca numai unul ca Maestatea sa Regele Mihai, PL cu Ghimpu si Chirtoaca pot sa aduca in R. Moldova respectarea legii si sa cucostem si noi ce inseamna sa muncesti cinstit.
  Regele – Presedinte al R. Moldova.
  Procuratura lui Mihai Ghimpu.
  CARABINERII sa c ontroleze respectarea legii si sa arhiveze PROBELE.
  Au ajuns ca toata lumea vede OMORUL in PMAN si pentru ,,justitia moldoveneasca”- lipsesc probe.

  Eata de ce nemtii

 15. Mihai

  Lasati-o mai moale, domnule Deportatul. Dupa cum se vede, chiar D-stra faceti partizanat pe acest forum pentru anumiti oameni. Despre acei oameni a spus Ion Creanga prin gura parintelui Iasaia Teodorescu: “- Dragul mamei Cînilic, bine-ți șede mitropolit! Unde-i neneacă-ta să te vadă? Apoi, oftând adânc, mai adaugă: Când veți vede uriciunea pustiirii stând la locul unde nu se cade să steie, să știți că aproape este sfârșitul, a zis Hristos.”
  La urma urmei fiecare om are dreptul la parere. Ca nu numai firma “Romanismul lui Ghimpu SRL” si-a cumparat acest drept”. S-au facut bani buni mimand “romanismul” si “unionismul”. Iar in privinta medaliei lui Chirtoaca, un om adevarat ar accepta-o in cazul, daca nu mai exista probleme, ruine, minciuna… Pana una alta mizeria da peste margini. Si niciunul din politicienii din R.Moldova nu merita un asemenea titlu: Cavaler.
  Poate ca li s-ar lipi “Cavaleri ai norocului- Djentelmeni udaci” ca la corsarii si piratii trecutului. Nu m-ati convins absolut cu nimic.

 16. Mihai

  Iar in privinta “unicilor oameni” care poseda bla-bla-bla aratati o mentalitate de om sovietic. Imi amintesc cum pe la mijlocul anilor 90, in fostele republici sovietice din Asia Mijlocie au fost organizate referendumuri cu ideea ca presedintii actuali(fostii feudali sovietici) trebuie sa guverneze fara a se organiza alegeri pana la anul 2000. Acelor emiri si hani li se spunea in rusa prezidenti dvuhtiseaciniki. Motivul era unul singur: numai ei la acel moment posedau ceva ce alta lume nu avea. Suntem in 2013 si tot aceiasi sultani conduc acele tari. Asa ca mai usurel cu “unicii si neinlocuitii”. Mai usurel.

 17. Deportatul

  Pentru deportaţi, pentru cei ce au pătimit de la regimul comunist a lui Lenin, nu este nici o justificare în a susţine acei politicieni care au fost/sunt împotriva condamnării regimului comunist şi politica Rusiei care a fost/este politica de OCUPAŢIE acestui teritoriu.
  Tragedia cetăţenilor din acest teritoriu a fost/este că avem cetăţeni care conştient sau inconştient susţin regimul comunist şi politica Rusiei – care a adus mare tragedie cetăţenilor acestui teritoriu.
  Statele slavone europene din fostul lagăr socialist, din Pactul de la Varşovia; şi statle baltice de la graniţă cu Rusia cu jertve de veţi omeneşti au luptat împotriva regimului comunist şi OCUPAŢIEI ruseşti.
  Inclusiv şi Germania “Democratică”, care era sub OCUPAŢIA rusească cu jerve omeneşti a plecat de la influenţa Rusiei şi s-a alipit Germaniei Federale.
  Nu-i de mirare că suntem cei mai săraci din Europa şi cu teritoriul ocupat de Rusie! Numai cetăţenii RM votează masiv PCRM+PLDM+PD care sunt împotriva condamnării regimului comunist şi împotriva retragerii Armatei Rusiei de OCUPAŢIE.
  Da!!! Eu ca unul din miile de DEPORTAŢI!!! Moral sunt OBLIGAT să susţin pe acei care condamnă regimul comunist şi retragerea Armatei Rusiei de OCUPAŢIE de pe teritoriul RM.
  Da!!! SUSŢIN PARTIDUL LIBERAL – UNICUL PARTID CU VERTICALITATE ŞI APĂRĂ INTERESILE CETĂŢENILOR
  Dacă ţie, Mihai, îţi plac liderii PCRM+PLDM+PD, “trei Vlazi” Voronin, Filat, Plahotniuc; sau alţi oligarhi (fraţii Ţopa, Ion Sturza) ce şi-au făcut averi de milioane de Euro însărăcind cetăţenii (din această cauză şi tu nu eşti lîngă familia ta, părinţi, copii, rude) fă ceia ce face propaganda Rusie, învinuieşte pe Dnii Ghimpu, Chirtoacă, convingi-te pe tine şi pe alţii să voteze pe acei ce ne-au furat ca să devenim cei mai săraci din Europa. Rusia şi comuniştii se bucură că au rezultate în manipulare, în a prosti şi pe acei cetăţeni ce au plecat departe de familiile lor în lumea civilizată, dar au rămas şi mai departe cu “creerii spălaţi”.
  Mihai degeabă mai locuieşti în Germania, dacă na-i înţeles de ce cetăţenii RM sunt cei mai săraci din Europa şi cu teritoriul OCUPAT de Rusia.
  Cu aşa cetăţeni ai RM ca Mihai MERITĂM viaţa care o avem!!!

 18. Mihai

  Domnule Deportatul, demagogia D-stra de doi bani ma lasa nemuritor si rece. V-ati deprins sa fiti oamenii cuiva, ca la Sadoveanu: Oamenii Mariei Sale. Sau ca la rusi: Ti cei holop budesh? Oamenii lui plohotniuc, filat sau voronin. Oamenii lui rosca sau ghimpu. Oamenii lui mos Popa si a lui taica Mahno. Ati sfasiat sarmana tara ca juvinele cele lacome. de aia si locuiesc in Germania, pentru ca pe pamantul buneilor nu este chip de trait. Pentru ca oriunde sunteti numai voi, cei cu gastile de banditi si hoti. Si imi este chiar mai obijduitor cand ma prada acei care vorbesc de romanism, patriotism (de doi bani) si adevar istoric. Nu doresc sa mai discut cu D-stra.

 19. Deportatul

  Mihai din Germania! Rămîi “nemuritor şi rece”. Au “sfasiat sarmana tara ca juvinele cele lacome” anume Rusia cu propaganda ei folosind “Gastarbeiterii propagandei ruseşti”, adica cetăţenii RM care conştient, sau inconştient au aceiaş poziţie cu propaganda Rusiei.
  Mai sus am scris că propaganda Rusiei atacă anume pe Ghimpu, Chirtoacă, PL. Mai sus am scris că PCRM+PLDM+PD au fost/sunt împotriva a scoaterei chiar şi a Armatei Rusiei de pe teritoriul RM, au aceiaş poziţie cu propaganda Rusiei şi toţi împreună atacă pe Ghimpu, Chirtoacă, PL.
  Inclusiv şi Dtale, Mihai din Germania, ataci împreună cu propaganda Rusiei pe Ghimpu, Chirtoacă, PL.
  Statul este un organism care trebuie condus. Cetăţenii aleg conducerea. NU FII ANARHIST! Cetăţenii RM fiind manipulaţi timp de peste 20 ani au ales la conducerea RM “Gastarbeiterii propagandei ruseşti” – Snegur, P.Lucinskii, Voronin, Filat.
  Cetăţenii fostelor state socialiste europene, a republicilor baltice fiind uniţi, avînd demnitate naţională, luptînd împotriva propagandei Moscovei chiar şi cu jertve de veţi omeneşti, dar luptînd şi cu a lor “Gastarbeiterii propagandei ruseşti” (citeşte – trădători de neam în folosul Rusiei) nu au stat “sfîşiat”, chiar fiind la graniţă cu Rusia şi au nivel de trai cu mult mai înalt ca a cetăţenilor RM.
  Dacă eşti citit, ştii de Sadoveanu şi ce spun ruşii de ce ai trădat “pămîntul buneilor tăi” şi ai plecat acolo unde este bine, dar nu ai rămas aici în RM să te lupţi pentru a nu fi “sfîşiată sărmana ţară”, a lupta pentru binele acestei “sărmană ţară”
  Chirtoacă n-a fugit în Germania sau altă ţară. Chirtoacă, Ghimpu, PL încearcă ca pe “pămîntul buneilor” să fie “chip de trăit”. Dar s-a dovedit că nivelul de trai e mai înalt şi statele nu sunt sfîşiate acolo unde nu este regimul comunist/procomunist, unde la puterea statului nu sunt “Gastarbeiterii propagandei ruseşti”
  Repet – anume PL cu Ghimpu, Chirtoacă este unicul partid anticomunist şi împotriva ocupaţiei RM de către Rusia. Din această cauză şi propaganda Rusiei cu slugile ei din RM îi atacă, ponegresc cu diferite minciuni.
  Duşmanii comuniştilor şi a propagandei Rusiei este PL, Ghimpu, Chirtoacă. VOI, CE ACUMA SUNTEŢI DIN ACEIAŞ PARTE A BARICADEI POLITICE CU MOSCOVA SUNTEŢI MAI RĂI CA ACEI CE AU DEPORTAT ÎN 1941, 1949.

 20. Mihai

  Sa stii, domnule Deportatul ca m-ai suparat de-a binelea. Iti castigi solda de la Ghimpu pe net, fa cum iti place. Eu nu am nimic cu d-ta. D-ta esti Deportatul, eu sunt Emigratul, cel care s-a deportat singur de raul vostru ghimpesc. Sa-ti povestesc cum mi-a murit mama pentru ca nu am avut posibilite sa-i cumpar toate medicamentele de care avea nevoie si sa le dau mita tuturor medicilor moldoveni? Iar eu eram un om tanar, numai la inceput de viata. Ca din salariul pe care-l primeam la universitate nu-mi ajungea nici pe o saptamana de trai? Ca nu puteam de deznadejde? Ca ultimile cuvinte pe care le-am auzit la hotarul dintre Moldova si Ucraina au fost sudalme de marlani moldoveni imbracati in uniforme de vamesi. Chirtoaca al d-tale se lefaie in bani si hotii. Eu mi-am facut drum singur, nu prin mosul si prin “badea Gheorghe”. In Occident am studiat, am obtinut titlul, am facut patente si articole, am chiar si un record mondial in domeniul meu de activitate. La voi trebuia sa ma fac lingau, pupincurist, om al lui (plohis, filea, selin, ghimpu ori al unei orecare potae marsava, care stie numai sa fure si sa amageasca). Chirtoaca nu a ramas in Occident pentru ca nimeni nu avea nevoie de asemenea cadru acolo. Iar laurii lui badea Gheorghe si palmutele la partea moale ale lui “mosul Misa”, cat si greata oamenilor fata de banditul Voronin, cat si prostia moldovenilor de alde d-ta, poate si desnadejdea populatiei l-au adus la locul caldut(unde se clocesc banii atat de bine) unde se afla acum. “Patsan skazal, patsan sdelal”!!! Ce fel de partid are mosul Misa, daca toti “barosanii” l-au lepadat? L-am vazut pe Ghimpu apreciind “fundulete femenine” la “concursul frumusetii” dintr-un sat prapadit. Dragobetele saruta fetele, Ghimpu este “mascul adevarat”, saruta fetele care i-ar putea fi nepoate. Un batran libidinos, mai mult nimic.
  Am trait o saptamana la Vilnius. Am discutat mult cu colegii de acolo, ma refer la oamenii cu care colaboram intr-un proect stiintific comun. Acolo nu stiu nici pe departe despre gogomaniile despre baltici pe care le insiri chiar d-ta aici pe forum. Dar asta este deja alta istorie.

 21. sandel

  vreau sa spun ca sunt de acord intru totul cu Mihai “neamtul”:)
  si eu am plecat de acasa pentru a-mi asigura familia decent, si nu in ultimul rind cinstit! Vreau sa-i mai spun lui Mihai daca nu stie ca acasa au inventat un “job” modern politicienii nostri….eu l-as numi pe maldaventeste- lins in cur pe internet- desigur contra plata, sau contra favor, sau multe altele… lichele ca “deportatul” si altii e plina moldova, ei stiu numai sa strige la unison- ghimpu-ghimpu, chirtoaca bla bla bla…..rusii sunt vinoveti de toate……numai noi vrem unire cu romania etc….vorbe goale, vorbe in vint…..nu exista absolut nici o diferenta intre politicienii de la chisinau ca sunt pcrm sau pl sau pd sau altii…..toti cauta numai sa ajunga la “treuca” …..iar alde “deportatul” pe linga treuca….in sfirsit ca sa revenim la tema NE MERITAM SOARTA!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *