Blănurile, maşinile de lux şi salariiile mici din justiţie

Vinerea trecută, după ce am ieşit de la Adunarea anuală a judecătorilor, volens-nolens, m-am simţit  în pielea cetăţeanului revoltat. Încă analizam ce şi cum s-a consumat la respectivul eveniment. Se pare că cel mai tare au aplaudat magistraţii, cred că in corpore, atunci când s-a vorbit despre majorarea salariilor, care se tot promite, dar nu se simte. Le dau dreptate şi-i înţeleg atunci când spun că sunt remuneraţi insuficient, că salariul nu le asigură o viaţă decentă, că în asemenea condiţii e mai mult decât tentant să accepţi mulţu “mita”…

Un detaliu ce mi-a trezit revolta sunt “pieile de animale cu păr”, aşa cum explică DEX-ul noţiunea de blană. Lungi, lucitoare, scumpe. În capul meu nu-şi găseşte loc vreo explicaţie care m-ar convinge că e cu bun-simţ să porţi ditamai blană şi să te plângi de foame. Admit că, eventual, celălalt partener, soţul/soţia, are venit mai mare, că o fi economisit ani buni pentru a-şi cumpăra  haine atât de scumpe, că le-i fi primit moştenire sau cadou. Dar de ce să vii în blană la o astfel de adunare, la care laitmotivul este salariul mic, lipsurile şi sărăcia, nu am înţeles. După mine, ştiind că eşti filmat, că o parte din norodul care nici nu-şi permite să viseze la asemenea achiziţii te va vedea la TV în luxoasele blănuri, din respect faţă de muritorii de foame cu salarii mici, fără blănuri, dar şi din respect pentru meserie, ai putea s-o laşi acasă.

Blana nu mi-a dat pace până am ieşit afară şi am văzut în ce maşini au urcat unii magistraţi. Într-o clipă, blana îmi păru o nimica toată. Şi când te gândeşti că din salariul de judecător ţi-ar lua câteva zeci de ani, ţinând foame, să aduni pentru un astfel de automobil… Ştiu că sunt şi vreau să scriu, cât de curând, despre juzi care îşi construiesc o casă zeci de ani, care merg la serviciu în transport public şi care se odihnesc la ţară, ajutând părinţii.

Dedic, cu admiraţie, aceste gânduri judecătorilor care îşi zic necorupţi, dar care au blănuri şi maşini de lux, să nu mai zic de palate, iahturi, alte obiecte strict necesare supravieţuirii.

Tatiana Eţco, 
tatianaetco.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. asandi

  oare ce se putea intimpla daca un muncitor, care a asambat masinile de lux in care merg saracii judecatori, erau deprinsi cu prezenturi in plic si carduri, dar nu li sau oferit? ati priceput domnilor jurati? Da, intr-adevar ramineati mai putini, dar erau mai multe cruci la doina, sau mai putine masini de lux in orasul nostru! va asigur, ca masinile de lux, nu sunt pentru judecatorii din Moldova, care sunt platiti cu un salariu, stabilit prin lege.in europa, judecatorii, functionarii de stat merg in transport publi, blanile la imbraca la ceremonii private, nici cum la adunarile anuale, unde se intilnesc toti colegii! Pentru ei e o rusine. la noi e regula, deoarece nimeni nu va indrazni sa te intrebe din ce surse ai acest bun, pe care nu-l poti cumpara din salariu!

 2. vera

  Nu stia-ti, ca pentru “gunoi” se repartizeaza transport special?

  LA U N I I:

  Blana-i deasa,
  Mintea-i rara,
  Au masini de lux la scara,
  Copiii i-i duc la scoala…

  Fac dosare de doi bani,
  Castiga frumosi dolari,
  Le mai cade capicuta
  De l-acei – trimisi de tuta(tata)!

  Vor salarii: mari-si-mari,
  Ca copiii n-au itari(haine la moda),
  Judeca ca mita-n sac,
  Necatind ca au alt cap!

  Presa o “pupa in frunte”,
  “Dorundu-i”, zile mai multe;
  Ca salbaticii din cusca
  Camera video “musca”:

  Sa nu-i stie lumea toata,
  Ca-s netrebnici cu-a lor gloata;
  N-au cultura,nici respect
  Pentru omul cel destept..,

  Doar o haina,ce o “spurca”
  Si-o inscriere la piept,
  Care omului incurca,
  Sa se bucure de DREPT..!

  Judecatorilor,- un sfat:

  Astepta-ti salariu’ in dolari,
  Criminalii de ieri,azi -gospodari!
  Cu clonarea ZdG s-a terminat,
  Discriminarea paseste neincetat!

 3. AVRAAM

  Bravo Vera!!!Nu faci un tipar-tiraj,o ediție de *chipăruși* usturători din poeziile și epigramele tale?Ar fi firesc să fii citită in toată RM.Succes garantat! Ca sa-i stie lumea toata,
  Ca-s netrebnici cu-a lor gloata;
  N-au cultura,nici respect
  Si nici unu nu-i destept…

 4. vera

  Noi inca si mai destepti judecatori,avocati,politisti o sa avem in viitor: acum copiii agentilor economici – “putrezi de bogati”,invata la institutiiile de drept ale statului ca:ULIM,Academia politiei, ce poarta numele lui St.cel Mare si alte institutii de stat,in timp ce parintii lor detin multe locuri de comercializare cu incalcari grave de tirguiala,fara a face declaratia reala pe venit la stat, pentru ca odraslele lor sa nu sufere!Nimeni nu i-au masuri serioase de control, fiindca banul “cu cap” dat, inchide gura oricui…
  In bujet nu-s bani,fiindca judecatorii cu imunitate fac mari cheltuieli cu dosarele pierdute de Moldova la CEDO!
  Pentru care merite putem noi sa-i laudam, daca rezultatul muncii lor saraceste statul?
  Trebuie oare sa ne temem ,sa spunem adevarul despre ei, pentru ca ei ne pot numi, cum un deputat comunist la numit pe O.Brega: “jurnalist afiliat” sau sa nu deschidem gura ca africanul Jone Onoge, pe care comunistul Voronin i-l dispretuieste..?
  Pot oare:judecatorii “impachetati” sa judece liber, ori avocatii neplatiti? Nu! Ei sunt condusi de “ochiul dracului” – banul, care-l pretuiesc mai mult, decat:cinstea,adevarul si dreptatea. Cand o apuca “haisa” ca calul fara friu, apoi omul nostru de rind ajunge in adincul prapastiei, unde i se arunca:ba macaroane,ba suta de grame, numai ca sa-l atraga de partea sa, aratind, ca cu ei,comunistii era mai mult acces spre dreptate, dar acum:”Hai papa si stai in groapa, iar daca ne sustii, cand luam puterea in miini, te scoatem din ea,altfel…mori!”
  Cui sa-i ceara omul de azi accesul la dreptul sau, cand toate institutiile au fost “stricate” de comunisti, iar coruptia le-a asezat un strat de rujina pe creer ca umezeala toamnei pe frunza copacului?
  Stiti, de ce judecatorii practica mai mult coruptia decat sexul in lacasurile domnului, asa cum o fac pochii? Raspund: Fiindca au mai multe legaturi de rudenie intre ei si li-i oarecum sa se apuce de asa ceva! Flutura din cap,ridicand din umeri,la asa ginduri, soptind in biroul sau:”Of,ce-i frig, mi s-a facut pielea ca la gaina!”…
  Copiii lor ,in viitor,avand studii in drept, o sa se razbune pe acei,care astazi i-i critica pe parintii lor:judecatori.., fiindca LEGEA i-si PIERDE VALOAREA zi-de-zi!

 5. Eugenia

  Da,este foarte corect redat si in articol si in comentarii.La noi e asa,toti isi trag rudele alaturi.De juristi de azi care is fac studiile pe bani ne temem,dar ce-o sa facem cind vom fi tratati de medicii,care fac studiile la fel?Mi-e groaza,sincer va spun.Cind aud ce sume se platesc pentru masterat,ordinatura,te ea groza…

 6. Potio

  Dan,inainte de toate vreau sa imi cer scuze tie si celor care si-au ipairtasmt trairile ,momentele grele pentru ce va urma.Insensibilitatea pentru aceste momente probabil este creata din lipsa lor.Insa consider ca fiecare a avut momentele sale,am spus lipsa lor,desi am mintit,zic lipsa lor pentru ca am stiut sa trec peste ele ,atat de bine incat acum sunt doar mici parti din trecutul meu.Iti citesc blogul cu placere,insa nu sunt de acord cu a privi in jos,sau poate a privi in trecut insa privind acele momente victorios,mandru ca nu te-au doborat.Traind in dezamagirile din trecut vei avea un viitor la fel de dezamagitor.Totul tine de cat de puternic strangi din dinti.Aceste posturi dau doar un caracter trist si nu te intaresc.Atunci cand ii povestesti unei persoane un moment greu incearca totusi sa ii spui ca s-a terminat bine,sa intelega ca lucrurile sfarsesc cu bine indiferent de situatie.Hai cu niste posturi mai vesele ,uite o tema.SUNT CURIOS. PERSOANE DIN MASS-MEDIA care simteai ca colaborezi,care PERSOANE CARE CREZI CA IMPARTASITI ACELEASI IDEI ,PLANURI ,GANDURI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *