Biserica rusă, din nou pe front

Biserica rusă din R. Moldova a intrat şi ea în lupta pentru Vilnius. Întrebarea e de partea cui: a Chişinăului sau a Moscovei? Declaraţia pro-UE a fost făcută. Dincolo de declaraţie, ce va urma?

“Şi Biserica e pentru integrare europeană”

Premierul Iurie Leancă a sărbătorit duminică 50 de ani de la naştere. Luni, după cum era şi firesc, la guvern a mers mai multă lume cu felicitări. Nu a lipsit de la eveniment nici solia Mitropoliei Moldovei. Potrivit unor surse neoficiale, Mitropolitul a ocolit evenimentul pentru a nu da prilej de noi supărări din partea opoziţiei bisericeşti, care miercuri, într-o conferinţă de presă, oricum nu l-a cruţat de critici şi i-a cerut demisia pe motiv că ar face partizanat cu puterea. Nu putem şti câtă dreptate au oponenţii Înalt Prea Sfinţiei Sale, ştim, însă, că luni, la guvern, Icoana adusă de pe Muntele Athos şi înmânată premierului Leancă nu a fost singurul dar din partea Mitropoliei Moldovei. V. Cheibaş, secretarul Mitropoliei, asistat de câţiva preoţi, l-a asigurat public pe Leancă că biserica pledează şi ea pentru integrarea R. Moldova în UE. “Şi Biserica e pentru integrare europeană”, a declarat Cheibaş. Mesajul a surprins mai multă lume. Ce-i drept, declaraţia nu a fost una oficială, dar nici prima de acest gen din sânul aceleiaşi biserici ruse. Să ne amintim că acum două săptămâni, Biserica rusă din Ucraina a adoptat chiar o declaraţie scrisă, prin care evoca faptul apartenenţei istorice şi culturale a Ucrainei la spaţiul european, exprimându-şi deschis solidaritatea cu puterea de la Kiev în problema integrării europene.

Biserica rusă, în prima linie

Decizia Bisericii ruse din Ucraina a surprins cu adevărat, dar s-ar putea ca această decizie să fie mai degrabă una politică, decât bisericească, convenită apriori cu Moscova. În primul rând, pentru că nu a existat nicio reacţie din partea Rusiei, la nivel de Patriarhie, iar în rândul al doilea, pentru că acelaşi exerciţiu l-a repetat la scurt timp, aşa după cum ziceam, şi Biserica rusă din Moldova – chiar dacă într-o altă manieră. Declaraţiile, şi într-un caz şi în altul, ascund, de fapt, interese politice. Rusia caută alternative scenariului euro-occidental Vilnius-3013. Kremlinul, deşi se opune scenariului, nu poate să nu îşi dea seama că (în cazul reuşitei Summit-ului de la Vilnius) are de pierdut controlul politic asupra Ucrainei şi R. Moldova (în cazul Georgiei lucrurile sunt şi mai delicate), si în această situaţie nu-i rămâne altceva decât să împingă în prima linie Biserica Rusă, ca să-şi poată face interesele, prin biserică, în teritoriile pe care nu le va mai putea controla politic. Miza Kremlinului pe Biserică este una fundamentală. Rusia are experienţe de expansiuni bisericeşti vechi în acest sens. Credeţi că degeaba merge Kirill (Patriarhul) atât de des în Ucraina, iar de la o vreme a îndesit-o şi în Moldova? Kirill e o piesă grea în politica rusă, este al doilea, după Putin, mare lider al Rusiei contemporane, chiar dacă nedeclarat. Are o bună prestaţie în mediul religios, are imagine, are trecere şi influenţă în Rusia, e un mare cărturar şi predicator, bine şcolit şi foarte bine dresat politic. Să nu uităm că timp de 20 de ani a condus Departamentul de Relaţii Externe al Bisericii Ruse (a fost pe rol de ministru de externe al celei mai mari biserici ortodoxe din lume). Si Kremlinul va căuta să joace această carte grea în noile condiţii şi jocuri geopolitice.

Două lecţii: Basarabiam şi Transnistria

Ţările mari sau marile puteri văd lucrurile mult mai departe şi le percep mult mai devreme decât le văd sau le percep cele mici. Poate şi din considerentul că toate jocurile în politica mare şi regulile acestor jocuri le fac tot ei, marii. Curios de tot, dar URSS era încă în forţă (ce-i drept deja sub Gorbaciov), iar Prea Fericitul Kirill, pe atunci Arhiepiscop de Smolensk şi Kaliningrad, scria deja despre noua ordine mondială, pe care nu o concepea decât în totală armonie cu morala şi tradiţiile religioase şi culturale în care s-a născut şi a crescut un popor sau altul. Mai târziu, în anii ‘90, Kirill scria şi despre marile riscuri ale unificării Europei, de unde ne dăm seama că rezervele Rusiei faţă de acest proiect şi lupta Moscovei pentru excluderea Ucrainei, Moldovei şi altor spaţii ex-sovietice din scenariile euro-integraţioniste nu sunt de azi şi nici de ieri. Rezervele Rusiei ar fi, potrivit Patriarhului, de ordin valoric şi nu politic. Iată cum explică Kirill lucrurile (ziarul Nezavisimaia gazeta, 26 mai, 1999). Unu: “E absolut evident că valorile morale (ale Europei unificate, n. red.) sunt standardizate pe baza liberalismului occidental. Atâta timp cât frontierele UE coincideau cu frontierele Europei Occidentale, problema în cauză putea fi privită ca o chestiune internă a Occidentului, ca opţiune de civilizaţie proprie, răspunderea pentru aceasta, pe linie religioasă şi pastorală, revenind Bisericilor Occidentale”. Si doi: “Astăzi frontierele Uniunii Europene se lărgesc spre Orient şi e foarte posibil ca, într-un viitor nu prea îndepărtat, să intre în componenţa ei şi ţări cu milioane de ortodocşi. Ce va însemna pentru viaţa acestor ţări chestiunea păstrării identităţii spirituale, culturale şi religioase într-un mediu străin de standardele lor etice şi valorice?” se întreabă Patriarhul. Bună întrebare, la care, tot atât de logic, ar fi să ne întrebăm: dar ”ce a însemnat pentru viaţa acestor ţări chestiunea păstrării identităţii lor spirituale, culturale şi religioase într-un mediu străin de standardele lor etice şi valorice”, după ocuparea de către Rusia a Basarabiei în 1940, iar mai devreme a Ucrainei, Republicilor Baltice, Caucazului, Asiei Mijlocii, ori ruperea Transnistriei de la R. Moldova în 1992 sau a Abhaziei şi Osetiei de Sud de la Georgia în 2010?

Vedeţi cum se bat cap în cap, uneori, nişte întrebări foarte pertinente, dacă ele ascund interese impertinente? Rusia, după ce a văzut (era mai bine dacă înţelegea) că nu mai poate fi acceptat ca tutore politic, a decis să revină la vechile stereotipuri de salvatoare a Ortodoxiei. Ar fi, dacă preţul plătit pentru asta nu ar fi unul politic. Basarabia este o lecţie mai veche în acest sens, Transnistria e una nouă de tot.

zp8497586rq

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

22 comentarii

 1. Petrus

  Kiril e cam prostovan: Grecia era o tara cu milioane de ortodocsi, aflata la momentul declaratiei lui din 1999 de mult in CE, Romania si Bulgaria au urmat-o in 2004 si nu s-a intamplat nimic presupus de el. In plus, unde e presupusa frontiera vest-est? Georgia sau Istanbul sunt mai la est decat parti din Ucraina dar mult mai vestice ca dezvoltare si conceptie democratica. RM ar trebui urgent sa renunte la apartenenta la MM si sa treaca in corpore la MB. In plus, spovedirea la Moscova, e contraproductiva. Preotii MM sunt spioni rusi. Trebuie ignorati si lasati fara enoriasi. Dar pestele din cap se-npute. (Ma refer la pupaciosii de pu..ale rusesti din fruntea statului). P.S. Contraintrebarea dv. e superba!

 2. Deportatul

  Şi acest editorial, ca practic toate editorialile sunt scrise în spirit patriotic. E bine, îmi place!
  Am mai scris. Dar oare Rusia (conducerea Rusiei, Biserica rusă) este vinovatul principal că suntem OCUPAŢI de Rusia!?
  DE CE trei republici baltice (Letonia, Lituania, Estonia), din fostul urss, fiind la graniţă cu Rusia nu au teritoriu ocupat de Rusia; dar RM neavînd graniţă comună cu Rusia are o parte din teritoriu ocupat de Rusia!?
  DE CE ucrainenii, fiind şi ei slavoni, se despart de Patiarhia Rusiei, dar conducerea RM neglijază Patriarhia Basarabiei, şi se înjosesc Patriarhiei Rusiei care a binecuvîntat cazacii Rusiei şi Armata Rusiei la OCUPAREA teritoriului RM, pe Smirnov chiar şi l-au decoarat !? Popa Kiril, în discursurile sale, nu a condamnat OCUPAREA teritoriului RM, dar conducerii RM “le-au curs balile” sărutîmd mîna lui popa Kiril
  PENTRU CĂ la conducerea RM cetăţenii masiv au votat şi dupa 1991 SLUGULE RUSIEI – Snegur, P.Lucinskii, Voronin – foştii membrii biroului comunist rssm, de pînă la 1991, (pe atunci avansaţi de Moscova, KGB-ul fiind încrezut că vor SLUGI MOSCOVEI cu credinţă) şi dupa aceasta colboraţioniştii SLUGILOR RUSIEI – Filat (PLDM); Diacov, Lupu, Plahotniuc (PD)
  PENTRU CĂ că cetăţenii sunt MANIPULAŢI pentru a vota masiv SLUGILE RUSIEI de către jurnaliştii “cumpăraţi şi răscumpăraţi” şi de atăca forţile patriotice naţionale.
  DE CE nici în ZDG nu se scrie de adevăraţii vinoveţi din RM că suntem ocupaţi de Rusia, despre SLUGILE RUSIEI ce au fost la guvernare făcîndu-şi avei de milioane Euro însărăcind cetăţenii, nici despre lurnaliştii care MANIPULEAZĂ pentru a fi votaţi peste 20 ani tot SLUGILE RUSIEI !?
  Rusia e vinovată. Dar Rusia îşi apără interesile sale. Nu Rusia este principalul vinovat că suntem OCUPAŢI ŞI CEI MAI SĂRACI DIN EUROPA
  Dar cine v-a apăra interisile RM împotriva OCPAŢIEI DE CĂTRE RUSIA a teritoriului RM, pentru bunăstarea cetăţenilor !???
  Reamintesc pentru cei cu memoria scurtă şi pentru MANIPULATORI!!! – Împotriva Decretelor Preşedintelui Mihai Ghimpu de DEMNITATE NAŢIONALĂ cu privire la condamnarea comunismului, declararea zilei d 28 iunie 1940 Zi de Doliu, de SCOATEREA ARMATEI RUSIEI DE PE TERITORIUL RM au fost împotrivă PCRM+PLDM+PD votaţi masiv cu 88 deputaşi de cetăţenii MANIPULAŢI de către junaliştii “CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI”

  Dă Doamne mintea moldoveanului, cea de pe urmă !!!

 3. Mihai

  Dportatul
  In toata diareia verbalaaa(pardon, scrisa) ati uitat sa adaugati ca Mihai si cu Sandu sunt agentii insulei Borneo pe acest forum. In rest sunteti consecvent in a bate toaca si a scie aceleasi fraze de sute de ori. Cum suntem la capitolul “inspirare”?

 4. Sandu

  Am auzit ca in 2014 IPS Daniel va vizita Basarabia. Doamne-ajuta! Ca de misionarul Uciga-l-toaca Kiril ne-am saturat ca de mere padurete. Morala imoralului estic nu se impaca deloc cu morala lui Christos. Orice vizita de-a incornoratei scroafe baschire e o sfidare a ortodoxiei. Nici ulitarnicii, artizanii stalinisti, cu cruce de pe-aici nu fac exceptie. Impostorii astia odiosi – turma proasta de irozi afurisiti – propovaduiesc nu numai vrajmasia, dar si satanismul. Primii Apostoli au fost trimisi pentru a alunga diavolul. Cine sa-i stranga intr-un barlog siberian pevlajganii pungasi, pe acesti duhovnici turbati si aserviti ai acestui meleag? Singurul lucru inteligent pe care l-am putea facae ar fi sa re-devenim, cu adevarat, europeni. Sa punem capat gargarei politice, anarhiei si infantilismului din gandire, chiar si din Biserica lui Vladimir/Kirika. E de ajuns sa tii cont de metehnele muscalesti, ca sa-ti dai seama ca e mult mai bine, pentru noi, o dictatura “clasica” europeana (a Legii si Libertatii), decat o dictatura satanica, ruseasca!

 5. Mihai

  Acei care au fugit de la Socola sau Costiujeni, si nu pot vorbi ca niste oameni normali, vorbind numai cu slogane si lozinci, sunt vesnic in cautare de “dusmani”. Fara dusmani viata le pare seaca. Pe mine ma amuza nemaipomenit de mult acesti ratati. Bateti apa in piua mai departe, domnilor. Diareea verbala va da de gol. Mi-am amintit ca pe timpul revolutiei franceze existau asa numitii “turbati”. Ei scandau mereu lozinci “coborate” de la sefii lor de sus si ii petreceau cu urlete si sueraturi la ghiliotina pe “oponentii” de azi. Ca maine sa-i petreaca la moarte pe sefii lor de ieri. Asa s-au petrecut unul pe altul, pana nu mai ramasese nimeni viu. Bantuia pe acele vremuri o caricatura unde Charles Henri Sanson, calaul oficial al orasului Paris, se auto-ghiliotina. Turbati inainte, domnilor, turbati.

 6. Petrus

  &Mihai: Nu se poate nega ca RM si sefii ei nu au coloana vertebrala. Cei care-l pupa-n pu..ala pe Kiril, incepand cu seful statului, primul-ministru (actual si fost), sefii unor partide, sunt lingai nedemni de neam. Cu ce i-ar incurca sa dea prostimii un semn de demnitate, precum Ghimpu? Tremura izmana pe ei ca se supara Ivan, si-i da jos de pe divan…Macar despre Ghimpu se va scrie ceva in cartile de istorie, restul vor dispare ca pleava-n vant. Eu, daca-s fi in locul lor, as da permanent exemple pulimii: l-as ignora pe Kiril la orice tentativa de vizita, as face cativa km in plus spre prima biserica care tine de MB, cu tot cu familie si cu presa dupa mine, nu m-as mai duce niciodata la Moscova la 9 mai, as sarbatori ostentativ Craciunul pe 25 dec., as iesi din CSI, as institui sarbatorile care sa demitizeze “eliberarea” unei parti a Moldovei de catre rusi, numind-o ocupatie, etc. Dar cum e turcul, si pistolul. Aici ma refer la poporul spalat pe creer si dezinformat, care voteaza in ambele tari. Recunosc ca “Deportatul” e patetic si patriotard, facand mai degraba deservicii cauzei romanismului, precum toti idiotii care striga “traiasca Romania Mare si Unirea”, dar drumul spre iad e pavat cu intentii bune. Omul are idei putine, dar fixe si mai degraba ar trebui ajutat, decat jignit.

 7. Mihai

  Petrus, nu neg ca Biserica Ortodoxa in R.Moldova( ma refer la Mitropolia supusa Moscovei) este o unealta in mainile rusilor. Nenorocul nostru consta in faptul ca avem aceasi religie cu rusii si rusii au profitat de aceasta tot timpul. Mai mult deacat atat, socot ca marele noroc al Tarilor Baltice este si faptul ca nu-s ortodoxi. Intotdeauna au fost priviti de occidentali ca ceva deosebit de moscoviti. Poate ca si prin faptul ca in istorie lituanienii creasera un mare Stat Rusesc deosebit de cel Moscovit. Se spune ca independenta balticilor a fost discutata si acceptata inca la intalnirea dintre Gorbaciov si Reagan de la Malta. Nu poate sa nu apara in prim plan renumita “The clash of civilizations” de Samuel Huntington cu zonele de definitie a civilizatiilor umane moderne. Balticii erau din zona occidentala de civilizatie, romanii basarabeni din zona moscaleasca.
  Parerea mea ca cel mai reusit scenariu, unul optimal, ar fi desigur ca Biserica sa fie totalmente separata de stat.Sa nu se amestece in treburile politice si sa se manifeste in salasurile sfinte si nu la mitinguri si demonstratii. Iar liderii politici, care s-ar incumeta sa “flirteze” cu o anumita confesiune religioasa sa fie neaparat penalizati de catre alegatori ca ipocriti.
  In privinta vizitelor patriarhului Kiril la Chisinau am o atitudine foarte negativa. As spune chiar rautacioasa. Un oarecare Vlad Filat(prim ministru) se lingusea ca o “babuta” cucernica, cum ca patriarhul rusilor ne-a adus ploaia mult dorita. Stiinta meteo nu mai importa nimic pentru acest “politician modern si progresist”. Principalul era sa se gudure ca un Juju pe langa stapan. Nici altii nu au fost mai buni. Traim timpuri hazlii, cand “bulibasha” comunistilor Ciorescu apara cu pieptul (cum Ion Soltis acoperise cu pieptul abrazura dusmana) pe “cucernicii lui Cibric”. Nici pana acum nu inteleg ce cauta urmasul lui Marx Ciorescu in biserica(or fi cautand poate naluca comunismului, care umbla prin Europa) si ce cautau habotnicii lui Cibric la parlament? “Something is rotten in the state of Denmark”- ar spune Shakespeare.
  Sunt multe lucruri inexplicabile in aceasta lume, Horatio.
  In privinta Deportatului si a celui care semneaza cu “2013- bla-bla-bla” va spun fara ocolisuri ca ma amuza nespus de mult prin prostie si lipsa de talent. Oamenii talentati mai schimba din cand in cand placa la patefon, ca se uzeaza si scartie. Nu stiu care din oamenii tineri moderni ar urma asemenea “agitatori” bizari. Dar le doresc succese, mai stii, poate eu chiar sunt acel care greseste.

 8. Deportatul

  – “2013-REUNIFICAREA” – Mulţumesc pentru susţinere şi pentru concretizarea argumentării din mesagele mele despre cei ce ne guvernează fără DEMNITATE NAŢIONALĂ – şi ca rezultat acestei guvernări o parte din teritoriul RM este ocupat de Rusia, dar cetăţenii RM (harnici şi cu pămînt bogat) suntem cei mai săraci din Europa. Mulţumesc!
  Şi totuş trebuie să conştientizezi că acel care spune că urăşte pe toţi politicienii, dar atacă doar PL cu Ghimpu şi Chirtoacă spune minciuni – susţine pe cineva în ponegrirea lui Ghimpu, Chirtoacă
  Am scris de multe ori că nu-i socot pe Ghimpu, Chirtoacă ideali. Dar cine este ideal!? Au şi ei greşeli – e omeneşte. Dar aceştea au dovedit prin fapte timp îndelungat de DEMNIATE NAŢIONALĂ, şi luptă pentru aceasta. Prin argumente (nu “prin slogane şi lozinci”) am dovedit că PCRM+PLDM+PD sunt SLUGILE RUSIEI şi au interesul personal de îmbogăţirea lor şi nu a cetăţenilor
  – “Petrus”
  1. E bucuros faptul că cetăţenii României, din partea dreaptă a Prutului, activ se interesează de situaţia politică din RM.
  2. Mulţumesc pentru că conştientizezi rolul MANIPULĂRII cu “poporul spalat pe creer si dezinformat, care voteaza in ambele tari.” – votează în RM masiv POLITICIENI FĂRĂ DEMNITATE, inclusiv fără DEMNITATE NAŢIONALĂ
  2. Vezi că sungur scrii şi te întrebi: – “Cei care-l pupa-n pu..ala pe Kiril, incepand cu seful statului, primul-ministru (actual si fost), sefii unor partide, sunt lingai nedemni de neam.Cu ce i-ar incurca sa dea prostimii un semn de demnitate, precum Ghimpu?” Vezi că “lingăii nedemni de neam” cu “căţeii” şi “buldogii” lor dimpotrivă a-l ponegresc pe Ghimpu
  2.1. Petrus – scrii cam abstract, eu numesc familiile, partidele concret pe nume, pentru ca cetăţenii să conştientizeze cine e de vină de situaţia din RM timp de 22 ani de “independenţă”
  2.2. Propagandei Rusiei şi slugilor Rusiei nu le trebuie “prostimea cu demnitate” pentru aceasta şi masiv este atăcat PL cu Ghimpu şi Chirtoacă.
  2.3. Scrii: – “Eu, daca-s fi in locul lor,…”. Păi aceasta face şi PL cu Ghimpu şi Chirtoacă. Dar vezi că anume Ghimpu, Chirtoacă sunt ponegriţi şi aici şi în multe alte mijloace mass-media de o masă întreagă de specialişti în MANIPULARE pentru a fi votaţi tot acei care nu au fost pentru scoaterea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM, pentru a fi votaţi tot acei care şi-au făcut averi fabuloase “peste noapte” însărăcind cetăţenii
  3. Scrii “idiotii care striga «traiasca Romania Mare si Unirea»”. Regretabil! De 200 ani ni se spune că noi suntem alţii ca cei de peste Prut. Avîmd teritoriu ocupat de Rusia se promovează ura către tot ce este românesc, chiar şi împotriva limbii române. Vezi că pînă acuma în Constituţia RM este “limba moldovenească”. Este principiul “picătura chinezească” – cetăţenii trebuie să conştientizeze că suntem români, ocupaţi de Rusia şi trebuie de înfăptuit ReUnirea. ReUnirea nu o poate face un orecare politician, ReUnirea va fi cînd majoritatea cetăţenilor vor dori. Pentru aceasta trebuie de dus propaganda pentru românism şi de susţinut acei politicieni ce nu se tem a spune: – “eu sunt român”.
  3. Scrii: – “Omul are idei puţine, dar fixe”. Dee Domnul să aibă majoritate cetăţenilor “idei puţine, dar fixe”
  – să nu permitem de a fi manipulaţi
  – să nu votăm slugile Rusiei
  – să avem DEMNITATE, inclusiv DEMNITATE NAŢIONALĂ
  – să nu votăm pe acei din acelaş SIStem (cu KGB) de pînă la 1989 şi colboraţioniştii lor, care ne-au însărăcit şi au permis ocuparea a unei părţi a teritorului RM şi întărirea influienţei Rusiei în toate sferile din RM
  4. “deservicii cauzei romanismului” este manipularea cetăţenilor în folosul SLUGILOR RUSIEI din RM, a partidelor PCRM+PLDM+PD şi atac la PL cu Ghimpu şi Chirtoacă. Dar ceia ce scriu eu este o “picătură în ocian” din mulţimea de MANIPULARE a unei “armate” întregi de jurnalişti, comentatori poitici, blogheri, forumişti “cumpăraţi şi răscumpăraţi” pentru a lustrui imaginea “Şefului” oligarh. “Diare verbală” este anume MANIPULAREA pe diferite căi şi de o mulţime de mass-media şi o “armată” întreagă de manipulatori în folosul SLUGILOR RUSIEI
  5. Pildă de manipulare, fără argumente prin ură şi minciună vezi la: – http://www.zdg.md/editoriale/alina-radu-ivan-hozeain-la-stefan . Mihai (10 October 2013): – avîndul în vedere pe D.Chirtoacă – “Ai nostri tineri scoliti la Sorbona, intorsi acasa continua sa manance carne de om, dar civilizat, cu cutitul si furculita. Si-si pun si servetele sa nu se murdareasca.”. Dupa ce eu i-am tras atenţia despre minciună “suficient de tare” mare minciună, Mhai a spus că a glumit. Rolul minciunii e cunoscut în politică. Vezi: – http://www.citate.ro/citate-minciuna . – “O minciună spusă suficient de tare şi suficient de mult devine adevăr” şi alte citate
  6. Vezi mai sus Mihai spune de “Costiujeni” – acolo este casa de nebuni. Regimul comunist pe acei ce spuneau ADEVĂRUL erau băgaţi în caca de nebuni. Îi denigrau de nebuni în RM “independentă” pe Dnii M.Druc, Gr. Vieru, …, Dna L.Lari, acuma pe M. Ghimpu. Cred că e prea mare onoare pentru mine, un simplu cetăţean, deportat, să fiu numit împreună cu politicienii cu DEMNITATE NAŢIONALĂ, să mă aflu şi eu în această listă a “domnilor turbaţi”. Stalin, Putin sunt calmi
  7. Nu am nevoie eu personal “de ajutat”. Trebuie să ajutăm societatea din RM să conştientizeze că sunt MANIPULAŢI de propaganda Rusiei şi de către SLUGILE RUSIEI, în defavoarea cetăţenilor şi în folosul celor care ne-au însărăcit, ei făcîndu-şi averi enorme şi fiind de una cu OCUPANTUL RUSIA
  8. Dee Domnul mai multe persoane cu “idei fixe” pentru a ne debărăsa de SLUGILE RUSIEI şi TRĂDĂTORII DE NEAM, care au însărăcit cetăţenii RM şi a-l au “Aliat strategic” pe acei care ne-au ocupat o parte din teritoriul RM.
  Doamne ajută !!!

 9. Sandu

  @ Petrus &C. A face di Ghimpu icoana cea mai tare din parcarea basarabeana, e de rasul curcilor. Norocul nostru ca suntem la marginea UE si nu in centrul Africii. Ce, dl sarpe Ghimpu nu a umblat, in camapanii, cu pungile de copane si chilul de ulei? Nu ziua, ci noaptea! E un pampalau cu licenta, daca se lasa prostit de gainarul Munteanu. A uitat ca a castigat la pachet cu fortele democratice, lipit, insa, ca marca de PLDM. Recent, PLDM-istii din CMC i-au acordat sprijinul nepotului. Exista si o logica aici. La ce bun sa tulburi apele, cand timpul e de alta natura. Trebuie sa ai simtul prevederii. Lucru care lipseste cu desavarsire la cei din PL. Dupa datul in bara cu datul jos a lui Filat, dupa umblatul lela cu barfele prin Europa, si-au aprins paie in capetele lor umplute cu pleava. Nu s-au ogoit. Prea multa marlanie. Prea multa siguranta de sine. Prea multa ipocrizie. Cine, daca nu dl Filat, a batut la usa aEuropei. Cine, daca nu reformatorii, au facut posibil crearea guvernului Leanca, astfel incat astazi tu, Departatul si chiar pl-istii, vorbesc de integrarea RM in UE? De ce, be, tot umbla aei cu buzduganul??? Poate ca ar trebui smecherii pl-isti sa-si dea toate mastile jos, ca sa se vada mai bine devalizarea Cailor ferate. Pe de alta parte, daca esuatii pl-isti jura ca nu-l pupa-n fund pe Kiril, de ce atunci Dorin Chirtoaca – de hram, cel putin – face plecaciuni doar in catedrala lui Vladimir? De ce nu la Sf. Teodora, de pilda? De ce s-a falit cu panglica lui Ghoerghe? Pana la urma inevitabilul se va produce. Unilateral. Divortul nasparliei liberale cu PLDM si ura viscerala pentru Filat ii duce in prapastie cu fiecare zi ce trece. Mai adanc, mai fara sanse de supravietuire.

 10. Mihai

  Domnule Deportatul, se vede foarte bine cum “manipulati”. Cititi bine si veti vedea ca va maguliti degeaba. In lista “turbatilor” nu sunt inclusi marii inaintasi si patrioti ai neamului nostru. In lista “turbatilor” se includ demagogii si profitorii, cei care pentru un pachet cu taietei si doua litre de ulei, sunt gata sa sara la gatul orisicui, care indrazneste sa deschida gura si sa-si spuna parerea critica despre patronii “turbatilor”. Sa va povestesc despre revolutia franceza, jacobini si girondisti, roialisti si egalitaristi, Danton si Robespierre, nu are niciun sens, D-stra tot una nu stiti nimic si nu va intereseaza nimic.

 11. Deportatul

  Aceasta e!
  Din care cauză cetăţenii RM sunt cei mai săraci din Europa şi cu teritoriu a RM ocupat de Rusia !?
  Care politicieni sunt de vină !?
  De ai asculta mulţimea politrucilor
  – e de vină Ghimpu şi Chirtoacă,PL, acuma în Parlament PL are doar 5 deputaţi (dupa trădarea grupului Hadîrcă)
  – şi nu sunt de vină cei ce ne-au condus toţi aceştea peste 20 ani de “independenţa” RM – Snegur, P.Lucinskii (cu Filat, Diacov), PCRM cu Voronin (cu Lupu, Plahotniuc), PLDM (Filat, Leancă), PD (Lupu, Diacov, Plahotniuc, Corman) cu averi fabuloase, Bănci comerciale, case cu 9 etaje, Hoteluri, sute ha de plantaţie de vii, fabrici de vinificaţie, copii şi nepoţii ce învaţă la şcoală prin Europa şi SUA,… şi umblînd cu Smirnov, Şevciuc, Formuzal pe la concerte, însărăcind cetăţenii care unii şi-au pierdut şi copii în luptele Răboiului ruso-moldovenesc din 1992.
  În rezultatul MANIPULĂRII au fost votate masiv, PCRM+PLDM+PD cu oligarhii ce au averi foarte mari “trei Vlazi” – Voronin+Filat+Plahotniuc; care au şi fost împotriva scoaterei Armatei Rusiei de pe teritoriul RM.
  Aceasta este realitatea.
  Rolul MANIPULĂRII a-l ştiiau şi comuniştii pînă în 1991 (secţii de propagandă şi agitaţie în fiecare raion) şi fasciştii (Ministerul de Propagandă)
  Şi Lev Troţki din Rusia, şi Joseph Goebbels din Germania au ştiut multe şi se interesau de multe.
  Aşa şi la noi, sunt mulţi ce pretind că ştiu multe şi îi interesează de multe, dar cetăţenii RM sistematic sunt MANIPULAŢI să-i voteze din nou pe cei ce I-AU FURAT, pe cei ce I-AU ÎNSĂRĂCIT, pe acei ce sunt de bine cu OCUPANTUL RUSIA
  SIStemul (KGBist condus din Moscova) rămîne acelaş
  A fost P.Lucinskii, pe urmă Filat, acuma Leancă.
  A fost Voronin, pe urmă Lupu, Plahotniuc, acuma Corman
  Şi cetăţenii RM însărăciţi fiind MANIPULAŢI votează masiv politicienii aceluiaş SIStem ce i-au însărăcit.
  “Mihai”, “Sandu” & CO – FELICITĂRI, aveţi succese toţi aceşti ani de “independenţa” R. Moldova
  “Fiecare popor are conducători pe care îi merită”
  Noapte bună cetăţenilor Republicii Moldova “independente” !

 12. Spiritul lui Mihai decedat de plictiseala

  Indrumar scurt de comunicare cu domnul Deportatul:
  1 Mosu’ Misa- zeu suprem Demiurgul romanismului, zeul superior si creatorul Universului.
  2 Nepotul lui mosu’ Misa- zeul nepot, venit pe pamant in chip uman, scolit la Sorbona.
  3 PL- Spiritul zeiesc, are proprietati magice, este constituit din 12 capete. Dar cate odata se divizeaza ca o amiba comuna in doua parti asimetrice, in doua spirite, unul cu cinci capete, fidela Mosului Misa, si alta cu 7 capete, infidela, care ca si zeul razvrarit Lucifer va fi aruncat de arhangelul Misa din cer in iad.
  4 PDM+PLDM+PCRM+…. Numele balaurului, simbol al rautatii. In mitologie a fost zdrobit de sf. Gheorghe. De aia Nepotul Demiurgului poarta semnul acestul sfant in forma de panglica la piept. In genere, pentru domnul Deportatul PDM+PLDM+PCRM este si numele unui baietas rau.
  5 Daca vreti sa fiti prieteni cu Deportatul ar trebui, la inceput, sa cititi Don Quijote, cartea lui Cervantes, si exact ca in acea istorie, sa recunoasteti ferm, stand in genunchi ca asa cum Dulcinea e cea mai frumoasa fecioara din Univers, exact la fel si Mosul, Nepotu si Spiritul sunt cei mai mari romani a tuturor timpurilor si popoarelor.
  6 Cei care nu vor recunoaste acest fapt vor fi declarati spioni si inaimiti ai Hiperboreei sau oameni aflati in slujba unei oarecare doamne de pe insula PNL, o tipa care pretinde ca ea este Demiurg unic si ravneste la locul celor din punctele 1,2,3.
  Daca intelegeti si respectati toate cele 6 puncte va mai trebuie multa rabdare , pentru ca ca sa intelegeti limbajul domnului deportata este necesar sa cititi materialele Congresului XXV al PCUS, dar nu repede, ci monoton, utilizand dictia tovarasalui Leonid Ilici Brejnev.
  Si daca sunteti rabdator si treceti prin toate aceste furci caudine veti castiga … nimic.

 13. Petrus

  V-as propune tuturor sa nu ne mai jignim intre noi. Sa luam ce e bun de la orice comentariu si sa ignoram ceea ce pare pueril, repetitiv, plictisitor, poate deplasat, etc. In definitiv, nothing is perfect. Si-ntr-o casnicie e mai importanta suportarea reciproca si de durata a defectelor decat aprecierea calitatilor. Iar daca vreodata vreunul dintre noi il corecteaza pe celalalt, s-o luam usor si sa acceptam critica constructiva.

 14. 2013-REUNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră MAMĂ ROMÂNIA este în plină desfăşurare !

  Unii DOAR O FAC PE UNIONIȘTII.
  Îl tot atacă pe Ghimpu,îi tot caută pricini,papioane,i se uită în farfurie.
  Se tot amintește de Cheianu.

  Dar NOI,ROMÂNII basarabeni știm că ”jurnalTV” este un post care face O VICLEANĂ PROPAGANDĂ ”STATALISTĂ-MOLDOVENISTĂ” adică ANTI-ROMÂNEASCĂ și ANTI-UNIONISTĂ.

  La ”Păpușefii” de mult Ghimpu este bătaia de joc…
  În schimb, SLUGOIUL RUSIEI,jivina KOMINTERNISTĂ,președintele DE COLHOZ RUSESC,tavarișci MANKURT timofti(“ȚÎMOFȚΔ) este pupat în fund mai ceva decât pupă filatovKGB,leancă,lupu și cioronin MUMIA LUI LENIN și talpa ciubotei lui putin.
  Președintele de colhoz timofti are misiuni grele după LINGĂII DE CIUBOTE RUSEȘTI din spatele ”păpușefilor”:
  apărarea ”realizărilor” lui Molotov,Stalin,Beria,putin:
  limba ”molotovească”,
  ”respubliKAKA MOLOTOVA,
  ”statalitatea MOLOTOVA”.

  Mai ieri BORFAȘII de la JurnalTV(păpușefii PUPĂPUTINI)îl comparau pe Președintele NOSTRU(cel adevărat nu PAIAȚA timofti), Traian Băsescu,președintele TUTUROR ROMÂNILOR cu NE-putin-CIOSUL de la Kremlin!
  Adică SCURSURILE STATALISTE PUPĂPUTINIENE au pus semnul egal între Călăul OCUPANT RUS putinKGB și Traian Băsescu REÎNTREGITORUL!
  Doar ați văzut ”Calul TRAIAN” nu?

  Pentru mine a cita din ce scornește Cheianu,sclav la JurnalTV ESTE ZERO BARAT.
  Dar atenție!
  Mihai Ghimpu trebuie să înțeleagă că ÎN POLITICĂ TREBUIE SĂ SUFLI ȘI ÎN IAURT.

  Mihai Ghimpu,ROMÂNE din Colonița,chiar nu știi că ÎN POLITICĂ IMAGINEA ESTE MAI IMPORTANTĂ DECÂT ADEVĂRUL ÎNSUȘI?

  Sună groaznic dar asta e situația!
  Cât despre ”unioniștii” de carton:
  Puteți ”DA MÂNĂ CU MÂNĂ,cei cu INIMA ROMÂNĂ”?
  Perfect.Dar dacă nu,cei ce REFUZĂ UNITATEA pot fi declarați de pe acum DUȘMANII VICLENI AI REUNIFICĂRII!
  Numai naivii pot LĂSA SCANDALUL clocit la Moscova al ”PAPIONULUI” să-i înșele!
  Nu există politician pe lumea asta să meargă LA BAL îmbrăcat mai rău ca la spital…
  ”Balul” presupune ETICHETĂ(hainele cele mai scumpe,mâncarurile cele mai rafinate).
  Cine vine cu GARGARA BOLȘEVICĂ cu ”poporul moare de foame și Misha bea și petrece” ăla să se uite prin lume.
  Greșeala lui Ghimpu a fost că NU A PREVĂZUT impactul NEGATIV de imagine pe care îl va avea ”PAPIONIADA”.

  Aveți habar că ATACUL LA PAPION(simbol al eleganței și ARISTOCRAȚIEI) a fost practicat în 1990 și de COLOANA a-5-a RUSĂ divizia București contra lui Ion Rațiu?
  Ia priviți CE PAPION FRUMOS avea Dumnezeu să-l ierte.

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Ra%C8%9Biu

  Și știți ceva?La masele abrutizate a mers.L-au votat cu 85%(!!!!!!!!)pe NEO-BOLȘEVICUL,TRĂDĂTORUL,SLUGA Ocupanților RUȘI Ion Iliescu(iliciKGB)!

  De ce?
  IliciKGB NU AVEA PAPION.
  IliciKGB ”ERA SĂRAC și CINSTIT!
  Om din popor !”

  ”PAPIONIADA”KGB este susținută și de Cheianu pentru că este SCLAVUL STATALIST-MOLOTOVIST de la JurnalTV,post unde DOMNEȘTE ÎMPUȚITA și BARBARA LIMBĂ RUSĂ!

 15. Spiritul lui Mihai decedat de plictiseala

  Cred ca m-am inselat cand am scris despre Socola si Costiujeni. Cazul este mult mai grav, aici se poate deja vorbi despre ospiciul de la Beclean pe Somes, judetul Bistrita-Nasaud!!! “2013-bla-bla-bla” nu ati stiut pana acum ca cele mai mari crime au fost infaptuite de oameni care sunt total lipsiti de spirit?
  Nu am votat niciodata vreun agrarian, comunist, pd-ist sau pldm-ist. Nu am ce cere de la ei. In schimb de la mosu’ Misa, sa nu se supere…

 16. Spiritul lui Mihai decedat de plictiseala

  PAPIONUL
  Nu am nimic impotriva papioanelor, cravatelor, lanturilor din aur masiv si a crucilor batute cu rubine si diamante.
  Cu toate ca il admir pe Isaia Teodorescu, omul cu spirit, descris de cel mai cu spirit om Ion Creanga ca Popa Duhu. Nu pot uita cazul, cand Popa Duhu a obtinut dreptul de la superiorii sai bisericesti sa poarte cruce din aur scumpa, iar el si-a pus la gat o cruce de lemn legata pe o funie din canepa. Si a pronuntat: “— Iartă-mă Doamne, că te-am spânzurat cu ață, neavând lanț de aur, nici de argint, cu care te spânzură mai-marii mei, arhiereii…”
  Domnule “2013 and bla, bla, bla”.
  Intrebarea mea nu consta in PAPION, ci in : De ce a sarbatorit cu Papion la gat in restaurant exact in timpul cand tinerii patrioti romani din BASARABIA(studenti, intelectuali, fosti deportati, scriitori, etc)au mers in mars patriotic la Bucuresti, ma refer la “MARSUL UNIRII”?

 17. Spiritul lui Mihai decedat de plictiseala

  Domnului “2013-bla-bla-bla… groh-groh-groh… mu-mu-mu”

  Asi putea si eu sa-mi eu un nick-name, sa zicem:
  “Mihai, marele patriot si adept al romanismului, iubit al zeilor si femeielor, Felix si Dictator al Muzelor si Alesul Fortunei si Melpomenei”!!! Dar nu o fac din cauza unei … “sfieli tineresti”.

 18. Spiritul lui Mihai decedat de plictiseala

  @ “2013 si toate” a spus:
  “Balul» presupune ETICHETĂ(hainele cele mai scumpe,mâncarurile cele mai rafinate)”.
  Pai nu degeaba un forumist de la Unimedia a scris:
  Cand tinerii patrioti romani cereau la Bucuresti UNIREA, liberalii scandau la unul din cele mai scumpe restaurante in Chisinau: Traiasca si-nfloreasca mancarea boiereasca!
  Ospat pe timp de ciuma!!!

 19. Spiritul lui Mihai decedat de plictiseala

  Bine, ramaneti cu fanaticii vostri, stimati domni de ZDG.

 20. Spiritul lui Mihai decedat de plictiseala

  Dar totusi mai am o intrebare, de data acesta la Administratorul acestui site: Daca 85 de procente de populatie a R.Moldova sunt naparci rusesti, serpi KGB si membri ai coloanei a cincea a Rusiei, atunci pentru cine va straduiti atat de mult sa constuiti RAIUL ghimpesc??? Numai pentru turbati ca Deportatul si 2013?