Biserica binecuvântează PCRM?

La finele săptămânii trecute în oraşele Bălţi, Taraclia şi Străşeni au avut loc aşa-zisele “congrese civice”, care au cerut demisia actualei conduceri a R. Moldova şi au propus o alternativă pentru guvernare. La valul de proteste susţinute de PCRM s-ar fi adunat, potrivit organizatorilor, reprezentanţi ai majorităţii categoriilor sociale din majoritatea raioanelor ţării, între care şi… feţe bisericeşti.

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, şi arhimandritul Filaret, stareţ al mănăstirii Căpriana, sunt participanţi activi la congresele civice, chiar blagoslovindu-le. Feţele bisericeşti au cerut şi ele demisia AIE, reproşându-i printre altele că a înregistrat islamul şi că ar vrea să “legalizeze homosexualitatea şi prostituţia”.

În cadrul unei conferinţe de presă, Marchel şi-a detaliat acuzaţiile, trecând la învinuiri directe la adresa prim-ministrului, pe care l-a numit “mincinos” ce “vrea să sodomizeze ţara”. Arhiereul şi-a explicat “furia” prin faptul că Filat nu şi-a respectat angajamentul faţă de Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM) şi faţă de patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, de a nu înainta Parlamentului pentru adoptare Legea antidiscriminare, intenţie pe care a confirmat-o în cadrul vizitei sale recente la Praga.

Marchel a binecuvântat toată lumea credincioasă (!) să iasă la proteste de amploare atunci când proiectul de lege va ajunge pe masa deputaţilor. Totodată, se cere accentuat faptul că iniţiativa sa nu a fost coordonată cu BOM, care încă nu şi-a expus poziţia pe acest caz şi deocamdată evită să o facă. Dar episcopul pare destul de încrezut că Sinodul Mitropoliei Moldovei va lua o hotărâre în această privinţă.

Feţele bisericeşti de la noi au  “păcătuit” nu o dată, făcând declaraţii politice şi susţinând anumite partide. Totuşi, “coalizarea” cu PCRM, aparent infirmată de episcop, este mai imorală decât toate “călcările pe bec” de până acum, luate împreună. Se pare că popii au uitat şi au iertat persecuţiile istorice ale  comunismului asupra bisericii. Mai mult, acţiunile comuniste ale “preasfinţiţilor” au loc chiar în Postul Naşterii Domnului. Doamne, iartă-i că nu ştiu ce fac.

Denis Zavorotnîi, 
denis.zavorotnii@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Nic

  Rusine, credinciosii care au decedat in Siberia cei ce au decedat omoriti de catre comunisti, sau au murit de foamea organizata de ei se intorc in morminte lca reactie la tradarea liderilor bisericii crestine.

 2. Igor

  Astia de acum nu sunt “fete bisericesti”, ci “linghi de spalare a cururilor moskovite”…

 3. nenea

  Marchel aista tre sa se ocupe de cele ceresti,nu de cele lumesti.dar cum banul nu face parte din cele ceresti,a trecut la cele lumesti,ce-i in mana nu-i minciuna,iar de cele ceresti sunt preocupati mai mult prostii,care inca mai judeca in sec.21 ca in epoca primitiva.

 4. Ion

  Popa Markel nu-si iubeste aproapele,dar baga pe gat porunca pastoritilor.Doar el spune ca dumnezeu e unul pt toti in univers(!).S-atunci de ce se teme de islam? De fapt e smecher,nu asta il nelinisteste,ci aceea ca lumea va duce dijma nu numai la un anumit fel de biserica.
  Nu numai in politica e o lupta pe viata si pe moarte de la ciolan,dar si intre cei care ne prostesc cu baliverne,pe care le platim binevol.Pt ca inca nu s-au inteles totusi cati dumnezei sunt si pana unde trebuie sa stie pastoritii,care n-au ce face cu eurii.

 5. irga

  prostia noastra n-are margini.cum putem sa ne bazam pe niste comunisti farisei si borfasi care dupa 1989 au fugit toti prin biserici la muls si supt gratis.altceva nu stiu sa faca.asta au facut si pana la 89:gogonele,minciunele,cocosei la ceaun si alte adevaruri pururea pt imbroboditi.

 6. Raul

  Serios,chiar nu stiu ce fac? Aia-aiaaa,inseamna ca nici de vilele cu 3 etaje n-au stiinta,sarmanii popi.Demna de toata mila si jalea popimea din Maldavia.Cred ca leacul i-ar fi munca silnica.Pt ca numai prin munca ai dreptul la vile.Banii trebuie sa se duca la aziluri de copii,batrani,internate,nu in buzunarul fara fund al lui popa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *