Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Biletul din "batiment"

Biletul din „batiment”

Poimâine e vineri. Liderii „Alianţei pentru Integrarea Europeană” au anunţat că vor vace publice numele candidaţilor la funcţiile înalte din stat. Până atunci – speculaţii. Mai multe. În special legate de funcţii. A fost o săptămână în care, după principiul „jos-sus”, liderii celor patru formaţiuni democratice care au acces în Parlament, Filat, Ghimpu, Lupu şi Urechean, au fost plasaţi sau deturnaţi din diferite funcţii.

Problema celor mai înalte posturi din stat rămâne deschisă şi nimeni nu poate garanta astăzi că anume acest subiect nu ar putea deveni unul al discordiei, în liniştea politică relativă de la Chişinău.

Lucrurile s-ar putea crampona de un singur om, născut în zodia Gemenilor, zodie despre care se spune că, atunci când interesele de moment sunt prea puternice, nativul se orientează după cum bate vântul. De obicei, nativul din Gemeni fuge după doi iepuri şi îşi schimbă comportamentul în funcţie de starea de spirit. E nehotărât, instabil şi nestatornic în viaţă. Infidelitatea este defectul caracteristic al nativilor din Gemeni.

Pentru că nu suntem adepţii pronosticurilor astrologice, vom trece la fapte şi argumente terestre. Marian Lupu e nativ din Gemeni şi la aspiraţiile sale vroiam să ne referim în aceste rânduri. Aşa cum lui i se atribuie, cel puţin verbal, funcţia de şef al statului, câteva întrebări fireşti se cer adresate. De ce anume Marian Lupu? Deşi campania electorală a acestuia, în care cetăţenii erau învăţaţi să-l ridice în slăvi, spunând că el ar fi singura şansă, cel mai frumos, cel mai înalt, cel mai spectaculos preşedinte, ne dăduse de înţeles că plecarea din PCRM şi aterizarea în PD ar putea avea acest scop, lipsit de elementară modestie politică, întrebarea continuă să persiste.

Dar de ce candidatura lui Marian Lupu nu ar trebui promovată în această funcţie? – s-ar întreba adepţii acestuia. Pentru că, dacă afirmăm că a venit timpul schimbării în politica din R. Moldova, acest proces ar trebui să fie făcut cu adevărat. Fără trişări şi nu de ochii lumii. Marian Lupu, oficial, mai e membru al PCRM. Singura declaraţie pe care a făcut-o la această temă a fost despre biletul său de partid care ar fi ars la 7 aprilie, pe când pălălăile de flăcări distrugeau „batimentul” (noţiune utilizată de protagonistul acestor rânduri într-un dialog cu reprezentanţii misiunilor diplomatice, acreditate la Chişinău, în zilele imediat următoare evenimentelor din 7 aprilie). Marian Lupu nu s-a dezis public şi nu a condamnat comunismul imediat după aderarea sa la PD, nici în campania electorală, dar nici pe parcursul negocierilor care au loc în aceste zile în cadrul Alianţei.

Deşi cunoaşte foarte multe elemente ascunse despre instigatorii crimelor de la 7 aprilie, Marian Lupu refuză să le facă publice, de parcă chiar el ar putea fi unul dintre participanţii acelui scenariu criminal.

Persoana care urmează să fie propusă pentru funcţia de preşedinte al R. Moldova ar trebui să poată reprezenta imaginea acestei instituţii, dar şi a întregului stat. Dacă spunem că vom edifica o societate nouă, necomunistă, ar trebui ca o astfel de persoană, una nouă, necomunistă, să ne reprezinte. Chiar nu avem asemenea oameni?

Aneta Grosu