Ben Laden de Chişinău

14 octombrie. Ora 21. Focurile de artificii continuă să strălucească de- asupra PMAN, timp de 10 minute. Între timp, Ştefan Bănică Jr. îşi face apariţia în scenă. În mulţimea din PMAN se află zeci de poliţişti în civil şi agenţi SIS. Aceştia nu aveau cum să lipsească de la un eveniment la care numărul participanţilor depăşeşte cifra de 20 mii de oameni.

Însă, mai important e că, după o oră de la spectacolul focurilor de artificii, organizat de Primăria Chişinău, în mod invizibil, printre poliţiştii care urmau să asigure securitatea şi ordinea publică, s-a strecurat un „terorist”. Acesta, fără a lăsa urme, a provocat o explozie în scuarul Arcului de Triumf, cu o grenadă ofensivă de tip RG-42. Explozia s-a soldat cu cel puţin 41 de victime. Totodată, constat din declaraţiile oficiale lansate la emisiunile tv că organele de forţă nu au probe care ar demonstra cine şi la ordinul cui a produs atacul. Ministrul de Interne, Victor Catan, întrebat în cadrul emisiunii „Bună seara”, de către prezentatorul Mircea Surdu, dacă nu bănuieşte că tipul care a provocat explozia o fi plecat deja din Moldova, în aceeaşi noapte, ministrul a făcut o confuzie de termeni, în opinia lui Surdu. “Da, a plecat. Nu, el se află în R. Moldova”, a răspuns Catan. Răspunsul ministrului poate fi interpretat în mai multe versiuni. Mizez pe ideea că Victor Catan are dreptate şi nu a făcut confuzii când s-a exprimat. Redau o interpretare reieşind din declaraţia oficialului. “Teroristul” a plecat cel mai probabil în regiunea separatistă, care, bineînţeles, este parte a R. Moldova.

Cert este faptul că puţin probabil ca organele de ordine să identifice suspectul şi pe susţinătorii acestuia. Se pare că el a fost bine instruit cum să declanşeze o explozie, fără a lăsa indicii. La fel s-a întâmplat şi în SUA, în cazul atentatelor din 11 septembrie 2001. Principalul suspect de atunci a fost catalogat Osama Ben Laden, liderul celei mai mari organizaţii teroriste, Al-Qaeda, care nici actualmente nu a fost arestat de către agenţii FBI şi CIA. Nu încerc să compar cazul de la New York cu cel de la Chişinău, pentru că consecinţele sunt total diferite. Încerc, însă, să atrag atenţia că, la următorul eveniment care va fi organizat la Chişinău, forţele de ordine ar trebui să fie mai bine instruite decât aceşti “lansatori de grenade”, mai ales că locuim într-o zonă de conflict.

Iurie Sanduţa 
i.sanduta.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Igor

    Si, daca lansatorii de grenade sunt politisti deghizati in civil? Am mai postat la Unimedia despre “grenada de la Socoleni”. Doresc sa va spun si voua, ca in seara precedenta diminetii cu pricina pe Socoleni circulau nu mai putin de 3-4 autospeciale politiste cu girofaruri, sau stationau chiar in zona. Asa s-a intamplat pana noaptea tarziu. Ca dimineata sa ne trezim cu o grenada, apropo, instalata doar la 15 metri de postul de politie al sectorului Rascani. Si, stiind, ca politistii de acolo merg de zeci de ori pe zi tocmai prin acest loc la piata si inapoi, nu pot intelege, cum nici unul nu s-a impiedicat de acea “grenada”. Dupa derbedeniile din 6-7 aprilie nu ma mai mira nimic.

  2. Jim

    Ar fi foarte util si la noi. Mai ales că extsia o atractie nativa a micutilor catre tehnologie iar e-readerul Kindle ofera o experienta similara cu aceea clasica. Dar nu cred sa se puna in practica in urmatoarea decada. 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *