Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   BEM sau furăm?

BEM sau furăm?

Banca de Economii (BEM), care aparține statului în proporție de 56%, ar fi prejudiciat statul cu circa 43 mln lei, arată datele Curții de Conturi (CC). Auditorii CC au descoperit mai multe încălcări în contractele de arendă a două imobile, închiriate în 2008, fără a se organiza vreun concurs.

Unul dintre aceste imobile este sediul BEM de 1,4 mii m2 de pe strada Columna, 108, pentru care banca a plătit o sumă de 24,2 mln lei în avans pe 3 ani. Pe lângă faptul că nu a fost organizat un concurs de selectare, așa cum prevede legislația, BEM a plătit și un preț dublu pentru 1 m2: 35 de euro, deși prețul din regiune variază între 15 și 18 euro. De asemenea, BEM a efectuat lucrări de reparație în valoare de 6,7 mln lei, care nu au fost trecute, însă, în contul chiriei, așa cum prevede contractul. Ca rezultat, plata pentru chirie a crescut până la 46 de euro pentru 1 m2.

Este curios că imobilul ar fi fost proprietatea a patru pensionari, cu rude la BEM, trei dintre care, ulterior, și-au vândut cota-parte unei firme din Cipru.

Al doilea imobil controversat este cel de pe bulevardul Ștefan cel Mare, 130, cu o suprafață de 210 m2, pentru care banca a achitat în avans pe 5 ani o sumă de 10,7 mln lei. Ca și în cazul precedent, BEM plătește aici o chirie exagerată, în sumă de 50 de euro pentru 1 m2, iar istoria legată de „proprietari” e și mai ingenioasă. Sediul a fost luat în arendă de la o persoană care peste jumătate de an a decedat, aceasta, la rândul său, l-a luat în chirie de la o altă persoană, iar în prezent banca închiriază încăperea tot de la o firmă din Cipru.

Conducerea BEM afirmă că a acţionat în interesul acționarilor, iar închirierea acestor spații a permis atragerea de noi clienți. Între timp, raportul CC a fost expediat Procuraturii Generale şi CCCEC.

Acum un an, Vlad Filat a cerut ca directorul BEM, Grigore Gacikevici, să fie demis pentru proasta administrare a băncii. Solicitarea premierului a rămas însă fără răspuns, iar Gacikeveci continuă să ridice cel mai mare salariu de funcționar public, 100 de mii de lei pe lună.

Denis Zavorotnîi, 
denis.zavorotnii@gmail.com