BEM sau furăm?

Banca de Economii (BEM), care aparține statului în proporție de 56%, ar fi prejudiciat statul cu circa 43 mln lei, arată datele Curții de Conturi (CC). Auditorii CC au descoperit mai multe încălcări în contractele de arendă a două imobile, închiriate în 2008, fără a se organiza vreun concurs.

Unul dintre aceste imobile este sediul BEM de 1,4 mii m2 de pe strada Columna, 108, pentru care banca a plătit o sumă de 24,2 mln lei în avans pe 3 ani. Pe lângă faptul că nu a fost organizat un concurs de selectare, așa cum prevede legislația, BEM a plătit și un preț dublu pentru 1 m2: 35 de euro, deși prețul din regiune variază între 15 și 18 euro. De asemenea, BEM a efectuat lucrări de reparație în valoare de 6,7 mln lei, care nu au fost trecute, însă, în contul chiriei, așa cum prevede contractul. Ca rezultat, plata pentru chirie a crescut până la 46 de euro pentru 1 m2.

Este curios că imobilul ar fi fost proprietatea a patru pensionari, cu rude la BEM, trei dintre care, ulterior, și-au vândut cota-parte unei firme din Cipru.

Al doilea imobil controversat este cel de pe bulevardul Ștefan cel Mare, 130, cu o suprafață de 210 m2, pentru care banca a achitat în avans pe 5 ani o sumă de 10,7 mln lei. Ca și în cazul precedent, BEM plătește aici o chirie exagerată, în sumă de 50 de euro pentru 1 m2, iar istoria legată de „proprietari” e și mai ingenioasă. Sediul a fost luat în arendă de la o persoană care peste jumătate de an a decedat, aceasta, la rândul său, l-a luat în chirie de la o altă persoană, iar în prezent banca închiriază încăperea tot de la o firmă din Cipru.

Conducerea BEM afirmă că a acţionat în interesul acționarilor, iar închirierea acestor spații a permis atragerea de noi clienți. Între timp, raportul CC a fost expediat Procuraturii Generale şi CCCEC.

Acum un an, Vlad Filat a cerut ca directorul BEM, Grigore Gacikevici, să fie demis pentru proasta administrare a băncii. Solicitarea premierului a rămas însă fără răspuns, iar Gacikeveci continuă să ridice cel mai mare salariu de funcționar public, 100 de mii de lei pe lună.

Denis Zavorotnîi, 
denis.zavorotnii@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. vera

  BEM sau furam?

  Practicam una si alta
  De,demult suntem “crestini”,
  Apoi sauna ne-asteapta;
  Atirnind, pofta ,in cui,
  Dam pacatele pe apa,
  Esim mindri si fudui,
  Cum facea mai ieri si tata:
  Bani fura,
  Vin tot cinstea,
  Pe Olejca-l satura,
  Iar pe Rosca-l rasplatea
  Ca pe Iuda ce-a tradat
  Pe Iisus – sfint si curat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *