„Barbarosa” lui Putin: eşec sau repaos?

După ce a intrat în Crimeea şi, mai ales, după anexarea peninsulei, Moscova a fost cuprinsă de o euforie proverbială. Părea că nimeni şi nimic nu mai poate potoli spiritele revanşarde ale Kremlinului şi armatele ruse se vor opri nu la Kiev şi nici la Chişinău, ci, ca şi în 1945, la Berlin.

Rusia începe să coboare pe pământ. După ce au pus piciorul în Crimeea şi au zburat, câteva săptămâni bune, printre nori, visându-se ba la Doneţk şi Harkov, ba la Odesa şi Gurile Dunării, ruşii au început să aterizeze. Cel puţin, această senzaţie vine după ce Moscova a intrat într-un dialog mai punctual şi pertinent cu americanii şi cu germanii. Vineri, Vladimir Putin a discutat telefonic cu Barack Obama, duminică, şefii diplomaţiilor ruse şi americane, Serghei Lavrov şi John Kerry, şi-au dat o întâlnire la Paris, iar luni, Putin a avut o conversaţie telefonică şi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel. În toate cele trei cazuri, s-a abordat problema Ucrainei, dar din agendă nu a lipsit nici R. Moldova, care este văzută de mai mulţi experţi, inclusiv oficiali NATO, ca o următoare ţintă de atac a Rusiei, după Crimeea. Comunicatele oficiale nu spun prea multe, dar din ceea ce spun reiese că riscurile unei invazii ruseşti în sud-estul Ucrainei s-au minimalizat, cel puţin Lavrov a declarat, după întrevederea cu Kerry, că acest lucru nu intră în planurile Rusiei, iar vizavi de R. Moldova acelaşi Lavrov afirmă că Transnistria nu va fi anexată la Rusia după modelul Crimeii şi că Moscova şi Washingtonul vor căuta să identifice soluţia unui „statut special pentru Transnistria în cadrul unei R. Moldova unite, suverane şi neutre”. Deşi ambiţiile Moscovei (cel puţin cele afişate) s-au mai temperat şi tensiunile în jurul Ucrainei au mai pierdut din intensitate, pericolele pentru pacea şi securitatea din regiune vor exista, cel puţin, atât timp cât Rusia nu-şi va retrage în cazărmi trupele de la graniţa cu Ucraina – lucru asupra căruia americanii insistă cel mai mult. În convorbirea telefonică cu Merkel, Putin a asigurat-o că a dat ordin de retragere a trupelor, dar o „retragere parţială”. Cât e de mult sau de puţin ceea ce a făcut Putin, poate şti doar Rusia. Ucraina, la rândul său, se declară în continuare ameninţată şi îngrijorările nu scad nici la Chişinău. Într-un interviu recent pentru Reuters, premierul Leancă făcea referire la două motive pentru aceste îngrijorări. 1: frontiera directă cu Ucraina şi 2: Transnistria, care este, de 23 de ani, o mină, asemeni Crimeii, sub R. Moldova. Cu toate astea, spune Leancă, nu trebuie să disperăm.

100 de voturi anti-Rusia

După ce a intrat în Crimeea şi, mai ales, după ce şi-a permis anexarea peninsulei la Rusia, Moscova a intrat într-un agiotaj nemaipomenit. Părea că nimeni şi nimic nu mai poate potoli spiritele revanşarde ale Kremlinului şi armatele ruse se vor opri nu la Kiev şi nici la Chişinău, ci, ca şi în 1945, la Berlin. Să ne amintim ce euforie cuprinsese Duma de Stat. Putin a fost declarat eroul naţional, iar ocuparea Crimeii – cea mai mare biruinţă politică şi militară a Rusiei (fără nicio împuşcătură) după cel de-al Doilea Război Mondial. Moscova fierbea în idei şi planuri noi de reîmpărţire a lumii. Sud-estul Ucrainei era deja ca şi cum rusesc, în 3 ore de drum, de la graniţa ruso-ucraineană, trebuia să cadă şi Kievul. R. Moldova urma să ajungă anexa regiunii Odesa, devenită Novorossia, după care planurile Rusiei treceau la Polonia, România şi Republicile Baltice. Cel puţin, în presă au apărut mai multe declaraţii care vizau pericolele la adresa celor 5 state, dar nu-i exclus ca ”Barbarosa” lui Putin să fi avut o bătaie mult mai lungă. Toate s-au oprit pe 27 sau imediat după 27 martie. Ce a putut potoli spiritele încinse ale lui Putin, Şoigu, Jirinovski, Ziuganov… Sancţiunile economice? Posibil şi ele, dar nu ele, în primul rând. Moscova a fost determinată să gândească la rece ceea ce face de Rezoluţia ONU. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi anexarea Crimeii a fost condamnată la Naţiunile Unite cu 100 de voturi. Din cele 168 de state-membre ONU, doar 11 au votat împotrivă, altele 58 abţinându-se. Este puţin probabil ca Rusia să se fi aşteptat să ia această palmă în plină reuniune ONU. Lucrul cel mai umilitor care s-a întâmplat e că, din cei 11 care au votat împotriva Rezoluţiei, doar două voturi au venit din partea membrilor CSI – Belarus şi Armenia. Uluitor: Kazahstanul, care este parte la Uniunea Vamală cu Rusia şi Belarus, nu şi-a dat votul pentru Rusia, iar cei 58 care s-au abţinut au făcut-o mai mult din delicateţe diplomatică. Scorul de 100 la 11 e prea dezavantajos, ca să nu-ţi dai seama că ai intrat într-un conflict nu doar cu Ucraina, ci cu toată lumea, mai ales că cei 11 sunt figuri mici în politica mare. Tot ce-i posibil că Moscova şi-a dat seama, până la urmă, că într-un veac ca cel de-al 21-lea, supertehnicizat şi foarte interdependent, e o nebunie mare să-ţi strici relaţiile cu lumea, crezând că dacă ai tancuri şi rachete o poţi face pe Ginghis Hanul.

Scenarii noi, dar vechi

În R. Moldova, deocamdată, e pace. Dar, toate în aparenţă. Tiraspolul şi Comratul nu scapă controlului Moscovei. După ce a fost chemat Şevciuk la Putin, săptămâna trecută a fost cerut în vizită şi Formuzal. La întoarcere şi unul şi altul au ameninţat cu separarea de R. Moldova şi aderarea la Rusia, dacă Chişinăul va semna Acordul de Asociere cu UE. Fum. Nimic nou, până la urmă. O altă variantă, moldovenească, a aceluiaşi scenariu ucrainesc şi atât. Păcat că ”scenariştii” nu ţin cont că scenariile au şi ele minusul de a se învechi: R. Moldova nu este, în relaţiile internaţionale de azi, Ucraina din octombrie-noiembrie 2013, iar Parteneriatul Estic nu mai este în gestiunea Bruxellesului, ci a Washingtonului.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. Petrus

  Bine, dar cei 11 contra sunt de fapt 10 parteneri foarte apreciati intre natiunile lumii: Belarus, Coreea de Nord, Armenia, Cuba, Nicaragua, Venezuela, Bolivia, Zimbabwe, Sudan, Siria si, last but not least, insasi Rusia! Intr-un asa de select parteneriat n-a mai fost Rusia de pe vremea cand batea Hrusciov la ONU cu pantofu-n masa! Neamuri proaste! Cand se urca Ivan pe divan…

 2. ??

  am scris eri un comentariu la acest articol, adica am perdut timpul in zadar, comentariul nu a aparut, sau mai precis a fost cenzurat……mda…..se chiama democratie……..

 3. roman pina la moarte

  porci sunt porci pina la moarte asa si rusii ,nemti au avut lectia ce meritau rusii nu de asta fac ce vor si se comporta ca niste barbari ce sunt cu vecini ,romanii nu au frica de rusii vom lupta pina la moarte daca va fi nevoie, nu vom mai repeta sper greseala pe care am comiso cind politicieni ticalosi de la bucuresti au cedat teritoriile romanesti bucovina si basarabia fara sa traga un foc de arma ,o greseala imensa mai bine mortii cu toti decit sclavii acestor porci invazori ,triasca poporul roman unit si patria mama romania mare in vechile hotare

 4. lux

  CE MINTE IGNORANTà SI MIZERà TREBUE Sà AI ,PENTRU A NUMI UN POPOR INTREG “PORCI”!!!!!
  poporul nu este responsabil de conflictele situatiei si conducerea la momentul respectiv
  vaco sau boule ce esti!!!

 5. Petrus

  Pt. “lux”: Rusii, chiar si intr-un sistem democratic, si-au ales conducatori care s-au purtat in mod absolut ordinar cu celelalte popoare. Iar alesii acestui popor, care au votat liber pe cei care sa-i conduca, aplaudau de zor in duma de stat toate ineptiile fascistoide ale celui mai fascist dintre toti conducatorii popoarelor lumii. Singura chestie gresita la “roman pina la moarte” e gramatica execrabila. Porci in loc de porcii, nemti in loc de germanii, vecini in loc de vecinii,comiso in loc de comis-o,invazori in loc de invadatori,etc., etc., etc…Presupun ca analfabetul traieste intr-o tara de limba engleza. Iar poporul este intotdeauna responsabil de faptele iresponsabile ale celor pe care i-a ales liber. Intr-o dictatura, nu. Dar Rusia nu este dictatura…

 6. roman pina la moarte

  pt petrus sa ma ” scuzi ” ca pe timpul cind eram la scoala imi era impus sa scriu in alfabetul kirilic ,apropo pe acele timpuri nu exsistau burse gratis pt a merge sa studiezi in romania,in schimb am scoala vietii, dar asta nu ma impiedica sa fiu un bun roman patriot si nationalist ,in basarabia nu mai sunt romanii au ramas doar lichele rusofile ,lingai si boii invatati cu jugul rusesc , fara demnitate ,identitate si cultura dar asta e!
  pina si maimutele au mai multa demnitate ca voi

 7. Petrus

  Tot respectul pentru cei care au suferit de pe urma ocupatiei rusesti sau care au fost obligati sa scrie in alfabetul chirilic, inclusiv pentru d-ta. Dar chiar si in acel alfabet “comis-o” se scria despartit. Nu stiu cine sunt cei pe care-i denumesti “voi” si care au mai putina demnitate decat maimutele, dupa parerea d-tale. Iar o chestie pe care trebuie sa ti-o indrept, mult mai importanta decat gramatica, este parerea ca Romania a facut o greseala ca nu a tras un foc de arma la cedarea provinciilor romanesti Basarabia, Bucovina si Herta. Iti amintesc ca Rusia si Germania aveau un pact din 23.08.1939, prin care deja impartisera Europa la momentul respectiv: Rusia luase jumatate din Polonia-fara ca garantele granitelor ei, Anglia si Franta sa-i declare razboi, precum Germaniei, Republicile Baltice, deasemenea fara sa fie pedepsita si Karelia de la Finlanda, dupa un razboi de trei luni, in care Rusia doar a fost declarata “Stat agresor” la Natiunile Unite, ca unica “pedeapsa”! Germania invinsese Franta in 19 zile si gonise Marea Britanie de pe continent. Asa ca garantele granitelor Romaniei erau pe linie moarta sau disparusera din Europa continentala. Singurii care s-au opus la Consiliul de Razboi au fost 6 oameni, intre care si regele Carol al doilea. Restul de 24 au fost pentru cedare. America nu recunoscuse unirea Basarabiei intre cele doua razboaie, dovada ca i-a bombardat pe romani ca sa-i ajute pe rusi s-o recucereasca, recunoscandu-le-o din nou, in 1947. Chiar crezi ca Romania se putea opune unor dictatori cruzi precum Stalin si Hitler, intr-o Europa cucerita de ei deja si cu o America inca neutra? La ce i-a folosit Finlandei ca s-a opus Rusiei? Nu mai are nicio sansa sa-si ia Karelia sau Viborg inapoi, pe cata vreme Romania mai are sanse.

 8. roman pina la moarte

  pt pet-rus ” voii ” sunt toti acei “romanii ” din basarabia care au uitat ca in ei curge singe romanesc ,ca buneii si rudele lor au fost umilite ,deportate si ucise de rusii, dispretuiesc pe acesti indivizi si in acelasi timp imi fac compasiune ,cunosc foare bine istoria si istoria romanilor ,tu esti roman? daca da atunci sa stii ca nu cuvint scris gresit are importanta ci semnificatul cuvintului,de asta e nevoie in basarabia pt ai trezi din somnul cel de moarte . “La ce i-a folosit Finlandiei ca s-a opus rusiei “raspunsul e ca au cistigat RESPECTUL altor popoare inclusiv al rusilor, romanii nu . Acum suntem liberi cine ne impiedica sa ne reunificam tara mama Romania ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 9. Petrus

  Candva vei invata si tu ca o tara mica este la mana jocurilor politice ale tarilor mari si trebuie sa se descurce prin orice metode ca sa se salveze, cand e lasata singura de aliatii care nu-si respecta cuvantul. Finlanda a castigat respectul rusilor, pierzand 200.000 de oameni. Din prea mult respect, probabil, rusii le-au luat dupa razboi mai mult decat cerusera la inceput, respectiv 30 de km raza de siguranta in jurul Leningradului. Vazand cum Anglia si Franta , ba chiar si Natiunile Unite nu au ajutat Finlanda agresata, Romania a invatat ca nu se poate baza pe nimeni si ca trebuie sa-si menajeze oamenii si teritoriul ramas, pentru a incerca sa profite de o viitoare oportunitate. Romania a luptat intr-un razboi drept impotriva colosului URSS, pe care l-a atacat in 1941. Din pacate, Franta si Anglia au fost atat de oarbe si lipsite de curaj incat nu au declarat razboi URSS la 17.09.1939 pentru atacarea si cucerirea unei jumatati din Polonia, desi impotriva Germaniei avusesera curaj cu doua saptamani inainte pentru acelasi motiv. Daca aceste tari s-ar fi purtat logic, URSS si comunismul ar fi fost invinse, mai ales dupa intrarea in razboi a americanilor la 7.12.41. Deasemenea, vei invata ca respectul limbii romane, pe care o stalcesti inclusiv atunci cand ma citezi gresit, este foarte important, daca te pretinzi roman, altfel pari si tu un rus corcit. Ai dreptate ca aceasta parte de tara furata de rusi si sustinuta de cozile lor de topor e atat de indobitocita, incat nu stie sa profite de cea mai rapida posibilitate de acces in OTAN, pentru siguranta granitelor si in CE pentru ridicarea nivelului de trai, printr-o simpla cerere de reintregire cu tara-mama. Prefera sa tremure-n chiloti si sa manance rahat decat sa revina acasa. E probabil, un caz unic in lume, dupa Coreea de Nord, cu care ne asemanam. Oricum, o companie selecta…PS Vezi ca se spune semnificatia, nu semnificatul…

 10. vlad

  Probabil,că e un REPAOS pentru a se gândi la EȘEC. Fiind o Federație, Kremlinul are temei ca să-și imagineze ”puzderia ” de REFERENDUMURI dezlănțuită în Rusia,începând cu Unecea ( Breansc ) și terminînd cu insulile Curile–toate autonomiile cerând statutul de stat independent.Să mai ținem cont ,că Japonia și China nu dorm nici atunci,când trebuie să doarmă,la fel ca și STĂPÂNII Gazelor și Petrolului. Cineva poate să prezică și un Octombrie din 1964,când lui Hrușciov i s-a arătat ușa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *