Avem ceea ce suntem

Nu mai suport să aud că generaţia tânără e needucată, lipsită de bun simţ, de morală, de calităţi pozitive, fiind vinovată de toate păcatele reale şi ireale. Mai pe scurt, dacă e să ne ascultăm, avem o generaţie tânără defectă, iar din moment ce tinerii sunt viitorul nostru, după cum ne place deseori să afirmăm, avem şi un viitor defect.

Însă, cine creează acest viitor, dacă nu noi, cei care suntem prezentul, iar, în scurt timp, vom fi deja trecutul? Noi suntem cei care îi creştem, îi educăm, îi instruim. Pe de altă parte, tot noi suntem cei care distrugem acest viitor, fie că nu-i pregătim pentru ziua în care se vor ciocni faţă în faţă cu realitatea crudă, fie că îi “aruncăm” prea devreme în viaţa reală, ei nefiind încă pregătiţi să o cunoască, furându-le astfel copilăria.

În primul caz, îi cocolim, nu le permitem să-şi rezolve problemele. În celălalt caz, îi abandonăm când au nevoie cel mai mult de sprijinul nostru, nu le întindem mâna când se împiedică, lăsându-i în voia sorţii. În ambele cazuri, sfârşitul e acelaşi – copii aruncaţi în vârtejul universului, care nimiceşte inocenţa. În consecinţă, avem prezentul, dar şi viitorul, pe care-l merităm, cel pe care l-am făurit noi înşine: copii vagabonzi, violatori şi ucigaşi minori etc.

Psihologul Erikson susţinea că orice copil îşi dezvoltă individualitatea în funcţie de relaţiile sale cu alţi membri ai societăţii, deci noi suntem cei care îl influenţăm. Respectiv, avem ceea ce am crescut. Nu putem să ne plângem că tinerii de azi nu sunt pe potriva aşteptărilor noastre. Noi i-am creat. Avem un viitor defect, pentru că aşa ne e prezentul şi aşa ne-a fost trecutul.

Olga Bulat

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *