Audienţe inutile în stat

Pe 15 noiembrie, primara generală interimară a municipiului Chişinău, Silvia Radu, a primit cetăţenii în prima sa audienţă în noua sa calitate. Pe la amiază, redacţiile au recepţionat comunicate de presă extinse, despre acest eveniment special din viaţa Silviei Radu. Comunicatele erau însoţite de poze în care primara interimară vorbea cu persoane împovărate de probleme, care au reuşit să ajungă în audienţă. Ieri, Silvia Radu a aflat despre nişte construcţii neautorizate prin zone rezidenţiale, despre alte probleme din viaţa municipiului, cum ar fi cele legate de lipsa căilor de acces în unele zone. Silvia Radu le-a promis oamenilor că se va întâlni cu ei de două ori pe lună, în a II-a şi a IV-a zi de miercuri, astfel încât problemele orăşenilor să fie soluţionate eficient. Seara, unele posturi TV au inclus în buletinele de ştiri reportaje de la eveniment. Ce va urma? Cu mici excepţii, aproape nimic. Exact cum nu se întâmplă nimic în alte numeroase situaţii în care cetăţenii, după mult efort, ajung în audienţă la înalţi demnitari. Dacă ar fi altfel, oamenii nu ar bate pragurile redacţiilor, implorând ca jurnaliştii să le rezolve problemele.

În cei 13 ani de activitate ai ZdG, sute de oameni au păşit pragul redacţiei, nemulţumiţi de activitatea instituţiilor statului. Majoritatea veneau la ZdG după ce fuseseră în audienţă pe la diferiţi şefi, dar şi adresaseră scrisori consistente unor ministere, Parlamentului şi parlamentarilor, Preşedinţiei, Procuraturii sau Consiliului Superior al Magistraturii. Toţi cei care au ajuns în aceşti ani pe la redacţie erau nemulţumiţi de răspunsurile autorităţilor sau de lipsa acestor răspunsuri. După ce ZdG scria despre problemele lor, unii continuau să insiste în faţa autorităţilor, anexând la scrisori articolele din ziar şi subliniind în preambulul din începutul petiţiilor că o copie a documentului este expediată şi în adresa redacţiei.

Avem zeci de cititori pe care i-am cunoscut acum 13 ani, când s-a lansat ZdG, dar care încă nu au încheiat lupta cu sistemul. Cei mai mulţi se confruntă cu probleme simple, la prima vedere, dar care le întunecă existenţa.

Nicolae Petrovici, din satul Trinca, raionul Edineţ, are 75 de ani. Acum 13 ani avea 62, era mult mai tânăr şi în puteri. Dl Petrovici nu are un caz privat. El luptă pentru păstrarea Defileului Trinca – monument al naturii din nordul R. Moldova. Nicolae Petrovici a fost în audienţe pe la miniştri şi procurori, dar lucrurile degradează, astfel încât cei care distrug acest monument nu au mai găsit nimic de făcut decât să-l ameninţe cu moartea. Toţi miniştrii şi procurorii pe la care a ajuns în audienţă în aceşti ani nu-şi mai amintesc de acest om, dar nici de problemele invocate de el.

La fel şi Vera Eşanu, din Chişinău, care luptă cu nedreptăţile din zona Pieţei Centrale. Săptămânal, ea ajunge în audienţă la autorităţi, dar nimic nu se schimbă în bine. Acum câteva zile, Vera ne-a informat despre alte mizerii din preajma Pieţei, încheind că nu mai are la cine apela cu aceste probleme, decât la şeful statului, Igor Dodon.

Şi Mihai Dârul, din Corjova, Dubăsari, încearcă să sensibilizeze autorităţile la problemele sale şi ale concetăţenilor săi. Fără rost.

Fiecare dintre cei ajunşi în audienţe la demnitari deţin dosare întregi de acte, probe, argumente, scrisori, mai puţin răspunsuri… Aţi văzut vreodată, pe vreun site al instituţiilor noastre publice şi de stat, rapoarte complexe despre audienţa cetăţenilor şi mai ales despre cum au intervenit autorităţile în soluţionarea problemelor acestora? Nu căutaţi, pentru că nu veţi găsi. Am căutat ieri, pe la rubricile AUDIENŢĂ, dar în aceste compartimente lipsesc orice informaţii.

Sigur, miniştrii, deputaţii, şefii de stat, procurorii sau justiţiarii nu au cum reuşi să completeze şi să supravegheze aceste rubrici. Să nu uităm, însă, că fiecare înalt demnitar are o echipă întreagă de funcţionari plătiţi din banii statului, care ar trebui să supravegheze strict, şi nu doar în electorale, cum sunt soluţionate problemele lui Nicolae Petrovici, ale Verei Eşanu sau ale lui Mihai Dârul, dar şi ale altor mii de cetăţeni neîmpăcaţi cu statul…


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Academic

  MARELE UZURPATÓR (1)

  Pe 14 octombrie 2015 la întrunirea alianței între PLDM și PD s-a convenit ca procurorul general Corneliu Gurin, post care neformal a revenit PD-ului prin partajare, să-și dea demisia. După întrunirea alianței marele uzurpatór Vlad Plahotniuk se întâlnește seara târziu pe ascuns de partenerii săi din PLDM cu Corneliu Gurin și-i face acestuia o propunere pe care carieristul Corneliu Gurin n-o putea refuza, să rămâie procuror general și să-l “mazilească” pe Vlad Filat.

  Către 15 octombrie 2015 hoțul bancar evreul zăbălos Ilan Shor furase deja peste un miliard de dolari din cele trei bănci pe care le controla direct sau indirect, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Ilan Shor era sigur, că furtul miliardului de dolari este pe cale să fie descoperit cu toate urmările de rigoare și de aceia propunerea marelui uzurpatór Vlad Plahotniuk de-ai asigura protecția juridică în schimbul unei părți importante din miliardul furat îi era cât se poate de bine venită.

  Soarta telefonistului clăpăug Vlad Filat a fost pecetluită în decursul unei jumătăți de oră, când marele uzurpatór Vlad Plahotniuk i-a garantat procurorului general Corneliu Gurin denunțul minciunos al hoțului miliardului Ilan Shor și asigurarea majorității în Palament la votarea retragerii imunității lui Vlad Filat prin votul comun cu foștii săi adversari politici din alianță, oponenții de stânga, socialiști și comuniști. Marele uzurpatór Vlad Plahotniuk era sigur, că aceștea abea așteaptă să se răzbune pe “părintele” integrării europene a Republicii Moldova, Vlad Filat.

  Pe 15 octombrie 2015, la prima ședință a parlamentului din sesiunea toamnă-iarnă, lui Vlad Filat i-a fost retrasă imunitatea parlamentară cu votul a 79 din totalul de 101 de deputați, după ce cu o solicitare în acest sens în plenul parlamentului venise procurorul general Corneliu Gurin, care a declarat că există bănuieli și depoziția lui Ilan Shor cum că Vlad Filat ar fi implicat direct în fraudele de la Banca de Economii, fapte de corupție și trafic de influență. Astfel planul marelui uzurpatór Vlad Plahotniuk s-a realizat cu brio și rămâne cea mai reușită uneltire politică în istorie de după proclamarea independenții.

  Înainte de a se vota retragea imunității, Vlad Filat l-a denunțat public pe marele uzurpatór Vlad Plahotniuk de la tribuna parlamentului, acuzându-l că ar controla justiția, că ar vrea să deturneze cursul pro-european al țării și de fățărnicie pentru că i-ar fi organizat lipsirea de imunitate „pe la spate” întrucât în ajun s-ar fi convenit ca procurorul general Corneliu Gurin, post care neformal a revenit PD-ului prin partajare, să-și dea demisia. Vlad Filat a mai divulgat unele lucruri „din culise” cum marele uzurpatór Vlad Plahotniuk ar controla justiția în modul
  convenabil, menționând că poate să spună unele lucruri care ar face “să sară în aer clasa politică”. Târziu, mult prea târziu, “părinte” al integrării noastre europene. Dumnezeu să-ți deie purici cât mai europeni la dubală!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *