Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Are Voronin probleme cu Lupu?

Are Voronin probleme cu Lupu?

Conferinţa de presă a lui Voronin de săptâmâna trecută a demonstrat ceea ce demonstrase şi ultima întâlnire a lui Voronin cu presa înainte de încheierea scrutinului din 5 aprilie: aceeaşi aroganţă superficială şi superioritate umflată faţă de oponenţi, care nu a rezistat decât două luni. Şi acelea cu aproximaţie.

Voronin caută s-o facă din nou pe «tarele pe piaţă». Are motive? Cred că mai puţine decât în scrutinul din 5 aprilie, după ce i s-a dat peste mâini, dar, oricum, le are. Miza comuniştilor rămâne, în fond, aceeaşi: fraudarea alegerilor şi gestionarea, în final, a scorului electoral, care va fi jucat în funcţie de capacitatea de manipulare a votului de către comisiile de circumscripţie. Există, însă, şi altă miză, total nouă, cea a «calului troian». E vorba, evident, de «ex»-comunistul M. Lupu, preşedintele Palamentului, actualmente cap de listă la PD. Faptul că Lupu mai scapă uneori nişte critici cosmetizate la adresa PCRM ori staful electoral al lui Voronin mai face ceva fum în jurul lui Lupu nu sunt decât nişte exerciţii ordinare de manipulare a electoratului, prin care «regizorii» de campanie caută să-i facă lui Lupu imagine de anti-comunist.

Nu are Voronin probleme cu Lupu şi nici Lupu cu Voronin. Dacă le-ar fi avut, Voronin i-ar fi deschis încă până la anticipate cel puţin un dosar penal pentru «tranzacţia ilicită cu cele câteva apartamente», procurate pe banii Parlamentului. Faptul că Voronin nu are probleme cu Lupu o demonstrează şi ultimul «sondaj de opinie», în care PDM este trecut, brusc, pe locul trei. Faptul că Voronin, la aceeaşi conferinţă de presă, nu s-a împiedicat în niciun fel de «locul trei» pentru Lupu şi PDM, spălând, ca de obicei, rufele liberalilor, dă de înţeles că Lupu este tras de păr în Parlament de către comunişti. Comuniştii, dând în gropi după 5 aprilie, au înţeles că au nevoie de «cineva» care să accepte «colaborarea» şi, paralel, să le «dreagă» imaginea în lume, după ce aceştia s-au mânjit de glod ca porcii. Declaraţia de marţi a PL, PLDM şi AMN că nu vor face coaliţie cu PCRM şi nici cu PDM nu cred să pună în mare dificultate PDM-ul. În schimb, ea contează mult pentru electoratul anticomunist.

Declaraţia ex-preşedintelui D.Diacov că PD nu va repeta precedentul 5 aprilie, face clar faptul că ei se vor alinia comuniştilor. Nu e primul caz pentru PD, dacă ne amintim de 4 aprilie 2005 şi de pista pe care a venit Diacov în politică. Nu-i exclus ca Diacov, abil cum e, mult mai abil decât Lupu, să găsească şi de această dată o explicaţie, cum a mai găsit. Să ne amintim că Diacov a avut, încă acum 5 ani, ideea unei comasări a partidelor democrat şi comunist şi crearea unui partid socialist european. Voronin a considerat atunci că e prea devreme. După eşecul din 5 aprilie, argumentul «prea devreme», sigur, nu mai trece. Şi nici PD nu mai este ce era. S-ar putea să revină, după 29 iulie, D. Diacov la ideea fuzionării celor două partide aflate în criză? Depinde de scor. În orice caz, nu este exclusă varianta unei tranzacţii de «secesionare» a PCRM între Voronin şi Lupu (Diacov) pentru mimarea unei situaţii politice noi, din care vor vrea să câştige şi Voronin, şi Diacov-Lupu.

Va câştiga Moldova ceva din asta? Nu are cum. Gestionarul situaţiei, direct sau indirect, va rămâne Voronin. Electoratul poate câştiga ori printr-un vot masiv acordat opoziţiei liberale, ori, cel puţin, prin păstrarea scorului din 5 aprilie pentru PL, PLDM şi AMN.

Petru AMARIEI