Aragazuri electorale

Eşti sau nu adept al PCRM, îl simpatizezi sau nu pe Vladimir Voronin, prezenţa la întâlnirile cu acesta este obligatorie. Şi nu mă refer doar la faptul că, de multe ori, eşti obligat să participi la întâlnirile electorale, ci la faptul că numele şi mai ales funcţia pe care o deţine “invitatul” provoacă interes. Oamenii merg cel puţin să-l vadă în carne şi oase, să-i audă “moldoveneasca chinuită” pe care o vorbeşte, să atingă un preşedinte, dacă e posibil. Printre oamenii de vârsta a treia a devenit un idol, “care ne-a dat pensia”.

La începutul acestei săptămâni, presa fidelă regimului anunţa cu surle şi trâmbiţe prezenţa preşedintelui la festivitatea de conectare la conducta de gaze naturale a primelor 17 gospodării din s. Cucuruzeni, r. Orhei. Astfel, membrii PCRM au înmânat trei aragazuri unor familii nevoiaşe, urmând ca preşedintele, încă în exerciţiu, să dea «primul foc». E ca la tăiatul panglicii, doar că aici nu a fost nevoie de foarfecă, ci de… chibrituri. În asemenea momente nu a mai contat de unde s-au luat banii pentru procurarea aragazurilor şi cum a fost posibil ca chiar în săptămâna alegerilor să se aprindă “flacăra albastră”. Câţiva oameni erau fericiţi.

Nu a mai contat pentru ei nici întâlnirea pe care Vladimir Nicolaevici a avut-o cu alegătorii comunelor învecinate şi, în acelaşi timp, promisiunile şi acuzele aduse de liderul PCRM adversarilor politici. Într-o limbă încărcată de rusisme, Voronin i-a îndemnat pe cei care au umplut sala până la refuz, spre surprinderea multora, să nu voteze PSD-ul, pentru că “Bragiş încă nu este copt la minte”. Nici PLDM-ul lui Filat nu a scăpat de gura preşedintelui, iar tactica abordată pare perfectă. “Filat este susţinut de baptişti, voi vreţi să vă închidă bisericile dacă câştigă?”, i-a avertizat acesta pe oamenii veniţi să-l vadă, în drum de la biserică spre casă. PLDM devenise, în viziunea descendentului lui Ilici – nimic altceva decât PCRM, iar partidul pe care îl conduce – cel mai liberal din lume.

Să-l atingi pe Voronin? Nici vorbă, asta dacă nu cumva semănai cu mătuşa sau mama sus-menţionatului, sau dacă aveai pedigree de comunist. O gloată de bodyguarzi te adulmecau rapid, iar dacă îndrăzneai să te apropii, nefiind din gaşcă, erai pus la respect imediat. Oamenii, însă, au rămas mulţumiţi. Cel puţin l-au văzut pe Voronin, în ultimele sale zile de preşedinţie. În rest, îşi pot da votul liniştit, pentru oricare partid doresc.

Victor MOŞNEAG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *