Apocalipsa judecătorilor

Vinerea trecută a fost o zi naţională a durerilor de cap pentru judecătorii din Moldova. A fost făcut public Regulamentul cu privire la evaluarea performanţelor judecătorilor. De ce să ai dureri de cap de la un regulament, când eşti judecător şi ştii că nu te doare capul nici măcar dacă nu respecţi coşcogeamite legi sau chiar pe mama legilor, constituţia? Pentru că regulamentul pare să aibă nişte prevederi anapoda, care ar putea să îi determine să respecte legile.

Potrivit documentului, evaluarea va influenţa chiar şi modul de remunerare a judecătorilor, de avansare sau de … devansare. Pot fi corupte rezultatele acestor evaluări? În Moldova nimic nu e exclus, dar unul dintre indicatorii principali rezidă şi în analiza dosarelor pierdute de Moldova la CEDO. Astfel, numele justiţiarilor care fac ca Moldova să piardă sume enorme la Curtea de la Strasbourg nu mai pot fi ascunse, şi aceste date vor intra în aceste evaluări.

Acum, ne rămâne o singură grijă – să fim siguri de cei care se vor ocupa de monitorizarea evaluărilor, care se numesc colegii de monitorizare. Dar mai presus de toate – există Consiliul Superior al Magistraturii, care are pârghii să intervină.

Marţi Consiliul Superior al Magistraturii a avut o agendă încărcată. Prea încărcată. Greii justiţiei comuniste au ajuns să fie nemulţumiţi de sistemul pe care l-au clădit atâţia ani. Ion Muruianu, Eugenia Fistican şi alţii – trebuie să anunţe azi dacă îşi dau demisia sau dacă se transferă în instanţe inferioare. Dar cu 7 rândunici nu vine primăvara, şi cu 7 judecători, fie ei şi demişi, nu se vindecă maladia sistemului judiciar.

L-am întrebat zilele trecute pe unul dintre noii miniştri ai cabinetului Filat de ce nu avem, totuşi, funcţionari demişi pentru corupţie. Răspunsul a fost iar o piatră în grădina mare a justiţiei. “Toţi cei demişi fac acţiuni în judecată, iar judecătorii îi restabilesc pe toţi”.

Nu m-am mirat, pentru că ştiu. Cei cărora societatea civilă le-a aplicat ştampila “coruptul învăţământului” s-au restabilit prin decizii judiciare înapoi în învăţământ, poliţiştii cu sânge pe mâini s-au restabilit la muncă tot în cabinetele lor de torţionari, procurorii acuzaţi de corupţie – mai n-au încasat milioane de la redacţia noastră, tot cu ajutorul judecătorilor. Când ne-am plâns Consiliului Superior al Magistraturii pe aceşti judecători – răspunsul a venit cu greu şi a fost pe alocuri superficial. Eu zic să atragem atenţia Consiliului Superior al Magistraturii. Ca să supravegheze adecvat performanţele judecătorilor. Până se face curat în justiţie, şi astfel – în învăţământ, la poliţie, procuratură şi în alte domenii corupte.

Alina Radu, alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Val

  Foarte interesant articol şi pe alocuri “echidistant”, “nepărtinitor”. Va tineti cu nerusinare de capul unor persoane din justitie si doriţi, avînd şi posbilitate deoarece ţinţi piciorul pe presă, publicitate, prin articole şi alte ieşiri publice să-i intimidati. Da cu ce sînteţi voi mai buni decît ei? Prin nimic. Să fii corect e un lucru mare şi trebuie să poţi. Cred că aluatul judecătorilor pe care îi atacaţi şi al vostru este acelaşi. Numai ca posibilităţile sînt diferite.

 2. Deportatul

  DE CE AVEM AŞA JUSTIŢIE?
  1.De cine sunt aleşi, numiţi judecătorii? – de politicieni!
  2.De cine sunt aleşi politicienii? – de noi, de cetăţeni!
  3.Cine îndrumează cetăţenii pe cine să votăm, cine “ne deschid ochii”, cine “ne spală creerii”? – politicienii cu ajutorul mass-media, jurnalişti, comentatori politici.
  4. VINA CĂ AVEM AŞA JUDECĂTORI, că suntem cei mai săraci din Europa, că suntem şi mai departe ocupaţi de Rusia este:
  4.1. a cetăţenilor că gîndesc “cu creeerii spălaţi”;
  4.2. a mass-media, jurnalişti, comentatori politici (unii se mai autonumesc “independenţi”) care pentru un Os aruncat de la masa propaganda Rusiei şi partidelor satelite a Rusiei, de la masa celor ce “peste noapte” au devenit multmilionari şi miliardari în Euro, au adus la sărăcie cetăţenii RM şi sub ocupaţia de către Rusia

 3. Turc

  Val , esti cumva extraterestru ? Am citit comentariul tau si am inteles ca “EI ” sunt printre noi.Am spus-o si mai inainte ca in R.Moldova ce este anormal a devenit destul de normal.Si invers. Ne va salva numai PEDEAPSA CU MOARTEA pentru coruptie. Din sutele de milioane alocate de europa pentru reforme,mai bine am aduce juristi din Germania,politisti,judecatori, pentru functii de conducere ,le-am da salarii ca la ei in tara si va asigur ca Moldova va incepe a prospera.Oamenii se vor intoarce pe la casele lor.Coruptia este cancerul care ne distruge . Vom disparea ca tara.Despre schemele de contrabanda care sunt de 20 de ani functionale ,vorbesc politicienii deschis . O spun in fata camerelor. O mai spun ca ei nu pot face nimic. Ca nu au institutii de forta in subordine. Cei care le au spun ca nu este de competenta lor sa faca declaratii pentru ca trebuie sa le faca acele institutii. etc,etc,etc Adica pentru omul de rand nici o speranta.Macar de am fi avut posibilitatea sa ne alegem presedintele si forma de guvernamant sa fi fost prezidentiala ,ar mai fi fost o speranta. Dar acum avem grupari de inerese pe care le tot alegem de 20 de ani cu gandu ca unii hoti sunt mai putin hoti ca ceilalti.

 4. mihai

  Sunt absolut convins ca “juristii adusi din Germania sau America” in final for fi de pe Deribasovskaya sau Hatzapetovka. Vor purta nume de Johanes Mueller sau Peter Kohl, dar dupa aceste nume se vor ascunde Ivan Melnik si Peotr Kapustin. Iar pedeapsa cu moartea pentru coruptie… Aceasi Melnik si Kapustin ii vor baga in streang pe mos Ion si matusa Marioara carora le vor gasi probe ca au dat pesches vreo gaina medicului din sat, iar Muruenii si Fisticanii vor trai fericiti in palatele lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *