Aplauze pentru «Pavlici Morozovi»

«Faptul că la Chişinău guvernărilor le-a plăcut dintotdeauna să se hrănească cu «hoituri» politice nu e nou. Numai că acest «meniu» scîrbos, prevalat de interesele de moment din politică, naşte recidive mult mai grave dincolo de bucătăriile politice…».

Încurcate vremi. Lăudăm, în loc să condamnăm, acceptăm lucruri «pe dos» în loc să le întoarcem «pe faţă», batem din palme în loc să batem din picioare, dăm a aprobare din cap, în loc să dăm a dezaprobare sau, cel puţin, să strângem a nedumerire din umeri… Evadarea recentă a deputatului Sergiu Sârbu din PCRM a adunat prea multe laude, ovaţii şi exclamaţii, în special din partea Alianţei de Guvernare, ca lucrurile să poată fi trecute cu vederea, fără să ne întrebăm «dar pentru ce?».

Eroi sau dezertori?

Este adevărat, Sârbu a fost un jucător de prima linie în noua pleadă a PCRM, un foarte bun copil de trupă şi un apropiat al lui V. Voronin. Şi? Care-i treaba AIE să jubileze, să-şi roadă palmele aplaudând şi să-şi declare deschise «porţile» pentru Sârbu? Mai ales că nu e singurul şi nici primul caz de dezertare politică, de la 2009 încoace, din care AIE nu s-a ales, cu foarte mici excepţii, decât cu noi dureri de cap (care încă vor urma). La ce să ne aruncăm în braţele lui Sârbu, ori să-l strângem în braţe ca pe cel mai iubit dintre pământeni, dacă el însuşi recunoaşte că nu se va rupe de trunchiul din care provine. Ca şi Dodon, ca şi Mişin, ca şi Ţurcan, ca şi Stepaniuc, ca şi Tarlev… Sergiu Sârbu a făcut parte din partidul comuniştilor şi l-a slujit ostăşeşte în cei «mai stelari ani» pentru PCRM (2001—2009) şi mai chinuiţi ani pentru R. Moldova – ani în care el, ca şi camarazii săi comunişti se credeau reintraţi la putere «pentru foarte multă vreme, poate pentru totdeauna» (vorba lui V. Stepaniuc, părintele-ideolog al PCRM-ului din acei ani). Că nu a fost să fie – da. 2009 s-a dovedit a fi un an fatal pentru PCRM. Şi un început de mare declin. Primul care a deschis lista transfugilor din PCRM a fost Marian Lupu – în perioada 2005-2009 preşedinte de Parlament, un apropiat şi el al lui Voronin, presupus succesor al acestuia la preşedinţia R. Moldova (şi, posibil, chiar a PCRM), persoana cu Nr.2 pe lista electorală a comuniştilor la parlamentarele din aprilie-2009. Lupu abandona PCRM-ul, ofensat, după ce devenise clar că nu el, ci Zinaida Greceanîi este favoritul PCRM la şefia R. Moldova, iar deputatul V. Ţurcan, avansat în funcţia de prim vice-preşedintele al Parlamentului, ajunsese noua «mână dreaptă» a lui Voronin. Ce-a urmat? Greceanâi a ratat şefia statului, comuniştii au pierdut anticipatele din 2009, V. Ţurcan îşi pierde funcţia şi favorurile şi, în 2010, acesta, ca şi Lupu, evadează din PCRM, alături de V. Guznac (?), L. Belcenkova (?) şi V. Stepaniuc – cel din urmă, deranjat de «umbra» lui M. Tcaciuk. «Fapta» celor 4 o repetă, în 2011, alături de Z. Greceanîi şi V. Abramciuk, Ig. Dodon. După ei, în prima jumătate a lui 2012, părăseşte PCRM şi grupul Mişin – unul din tartorii partidului, căruia i s-au alăturat alţi doi deputaţi incolori: O. Babenko şi T. Botnariuc. Lista continuă, în septembrie, cu I. Ceban (un pretins «hitleraş» neîmplinit), după care, proaspăt de tot, vine şi S. Sârbu.

Meniu cu «hoituri politice»

Deşi fiecare dintre evadatori, în parte sau în grup, au găsit câte o explicaţie evadării lor, până la urmă motivele abandonului au fost aceleaşi: cu PCRM în opoziţie nu mai e într-atât de profitabil, ca şi la guvernare. «Membrii PCRM sunt destul de oportunişti», spune într-un interviu, cu referire la situaţia din PCRM, ex-premierul Ion Sturza. «Mulţi au venit pe valul interesului de a avea o parte din caşcavalul puterii. Atâţia ani fără de putere şi fără de accesul la resurse şi la influenţă îi fac pe unii să fie mai pragmatici…», adică mai «şmecheri» şi, prin şmecherismul lor, să-şi caute şi să-şi găsească un loc mai bun sub soare. Vorba liberalului, M. Ghimpu: aceştia, de obicei, «nu fac cuiburi, ei caută cuiburi de-a gata». Cuci politici. Şi atunci la ce să le baţi din palme şi să faci din ei eroii zilei, dacă ei nu sunt mai mult decât nişte speculanţi politici, dughenari?. Doar pentru că au plecat de la Voronin? Navetismul politic în R. Moldova, dacă şi nu a intrat încă într-o fază epidemică, în cea de boală cronică a trecut, cu siguranţă (ca şi fariseismul patriotic). Şi fenomenul nu e nou. Să ne amintim de primul Parlament. Frontul Popular (FPM) şi-a început mandatul, în 1990, cu peste 50% din cei 380 de deputaţi (parte dintre ei simpatizanţi), ca să-l încheie cu doar 38. Unde s-au pierdut? Au evadat. După ce vechii nomenclaturi i-a fost clar că «trenul URSS» pleacă, aceştia s-au transferat, din mers, în «trenul FPM», au prins mandate, au prins funcţii, după care, puşi pe rol de fostul kgb, care mai gestionează şi azi la Chişinău domeniile de securitate ale statului, au pornit a-şi căuta fosta origine, pe care şi-au regăsit-o în Partidul Agrarienilor lui Sangheli – primul mare colhoz politic (de după 1990) al burgheziei sovietice şi neocomuniste. Din 1994 aceştia au fost cu M. Snegur, din 1996, regrupaţi – cu P. Lucinschi, din 2001 cu V. Voronin, iar după 2009 în căutarea unui nou refugiu. Faptul că la Chişinău guvernărilor le-a plăcut dintotdeauna să se hrănească cu «hoituri» politice nu e nou. Numai că acest «meniu» scîrbos, prevalat de interesele de moment din politică, naşte recidive mult mai grave dincolo de bucătăriile politice. Sindromul Pavlik Morozov este prea molipsitor, ca să placă doar celor din politică şi să rămână doar în politică. Şi atunci, de ce ar trebui să ne mire şi să ne pună pe furie cazurile cînd o anumită specie de lume (din politică dar şi din afara ei) speculează şi se joacă «de-a Independenţa», «de-a Istoria», «de-a Tricolorul», «de-a Limba Română», «de-a Identitatea», exact aşa cum se joacă de-a partidele, încurajaţi de Alianţă, S. Sîrbu, I. Ceban, Ig. Dodon, V. Mişin, V. Stepaniuc, V. Ţurcan…

Petru Grozavu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Deportatul

  “Pleacă ai noştri, vin ai noştri, noi rămînem tot ca proştii” (http://www.youtube.com/watch?v=8AoM_ZbSDzU)
  Să ne mire oare că nivelul de trai a cetăţenilor RM este cel mai jos din Europa şi avem teritoriu ocupat de Rusia?
  Am fost conduşu de “nepoţii lui Lenin” din biroului pc rssm – Snegur, P. Lucinschii, Voronin.
  Dar acum suntem conduşi de “strănepoţii lui Lenin” – Filat, Diacov de la P. Lucinschii; cu Lupu, Plahatniuc de la Voronin.
  Toţi aceştea au devenit “peste noapte” milionari şi miliardari în Euro, dar Rusia declarată un fel de “prieten de cataramă” numită “Aliat strategic”.
  Se “spală creerii” cetăţenilor RM de mass- media şi jurnalişti, comentatori politici “independenţi”. Se bate în PL care a susţunut Decretele Dlui Ghimpu cu privire la condamnarea comunismului şi Decretul cu privire la retragerea armatei Rusiei de pe teritoriul RM. Din cauza aceasta, că se “spală creerii”, şi masiv sunt votaţi PCRM+PLDM+PD – care au fost împotriva Decretelor Dlui Ghimpu.
  Oare Voronin+Filat+Lupu, Diacov,Plahatniuc nu sunt tot “Pavlici Morozov”?
  Oare jurnaliştii “independenţi”, plătiţi ce atacă PL, Ghimpu, Chirtoacă atacă împreună cu propaganda Rusiei şi agenţii Rusiei, nu sunt “Pavlici Morozov”?

 2. lilica

  eu vàd asa lucrurile:::teritoriul moldovei este ocupat numai deaceea cà moldova este foarte sàracà,deci dacà nivelul de trai se va ridica,sàràcia o va pàpa lupu,atunci nimeni nu se va numi OCUPAT de cineva
  explic
  o stare nesatisfàcàtoare a sufletului creazà alte probleme,dacà lumea va fi bogatà si multumità nimeni nu ii va lua in seamà pe ocupantii,deci cu arma indiferentei ei vor pleca singuri sau se vor da intr’o parte..fàrà spectatori(atentie) nimeni nu are fortà
  cu chit mai multà atentie se dà dusmanului cu atit el este mai puternic,nutrim personalitatea lui si il impunem sà se indoeascà,iar indoealà creazà increderea in sine 🙂

  VREI Sà SCHIMBI CEVA,INCEPE DE LA TINE!!!!

 3. mihai

  Pavlic Morozov- prietenul meu,
  Pavlic Morozov- prietenul tau,
  Vom fi ca el, vom fi ca el,
  Cutezatori mereu!!!!

 4. Deportatul

  P/u “lilica” & CO “Pavlic Morozov”
  1.Conform DEX
  -“OCUPÁNT, -Ă, ocupanți, -te, s. m. și f. (Adesea adjectival) Stat care (prin forțele sale armate) ia în stăpânire un teritoriu”
  -“OCUPÁT, -Ă, ocupați, -te, adj. 1. (Despre un teritoriu; un oraș etc.) Cucerit de o armată străină; stăpânit de o putere străină;”
  2. Rusia pînă la urmă în 1999 la Istambul a promis să-şi retragă Armata, dar ea staţionează din 1991 şi pînă acum nelegal ca OCUPANT
  3. Preşedintele Interimar Mihai Ghimpu prin Decret a cerut “retragerea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM”, Dar s-au împotrivit:
  3.1. PCRM (Voronin, Dodon, Sîrbu, Grecianîi,…);
  3.2. PLDM (Filat, Streleţchii, …);
  3.3. PDM (Lupu, Diacov, Plahatniuc,…).
  4. “Pavlic Morozov” suntem noi cetăţenii RM, care votează masiv partidile susţinătoare politica Rusiei, chiar dacă Rusia ţine o parte din teritoriul RM OCUPAT; şi comuniştii cu biletul de partid a lui Lenin, acelaş partid a lui Lenin care au deportat şi organizat foametea.
  5. “Pavlic Morozov” cei mai periculoşi sunt mass-media, jurnaliştii, comentatorii politici “independenţi”, dar promovează politica Moscovei şi partidelor din RM proMoscovite pentru că “spală creerii” cetăţenilor RM, educînd cetăţeni “Pavlic Morozov” ce se închină OCUPANTULUI,(Rusiei) şi comuniştilor urînd neamul său
  6. În fostile state socialiste europene, în republicile baltice şi pe vremea URSS, cînd se părea că URSS este veşnică, spuneau deschis “русский ОКУПАНТ” şi “русский свинья”, dar în RM şi dupa 20 ani de OCUPAŢIE 1/3 din teritoriul RM conducerea RM spun “Aliat strategic” Rusiei şi se tem a ceară evacuarea Armatei Ruse de pe teritoriul RM
  7. În RM sunt foarte mulţi “Pavlici Morozovi”

 5. Mihai

  Cu parere de rau guvernarea.care a fost(prin deputati) aleasa ca sa ne hotarasca interesele la nivel de stat-ai-u venit(,ajoritatea) cu gandul de a fura si imbogati,isi vand sufletul pentru un post.

 6. Scribul Unionist

  http://moldpress.info/2012/12/plecarea-lui-anatol-petrencu-are-legatura-cu-lipsa-directiei-unioniste-a-pl/

  Plecarea lui Anatol Petrencu
  are legătură cu lipsa direcţiei unioniste a PL.
  ————————————————-
  Mai mulţi analişti din Republica Moldova consideră că plecarea lui Anatol Petrencu din PL are drept cauză renunţarea de către PL-ul lui Ghimpu

  la traseul unionist clar.

  Anatol Petrencu este un cunoscut istoric care nu poate nega adevărul istoric din considerente financiare
  şi politice lucru care l-a îndepărtate de conducerea actuală a PL.

  Orice tentativă de schimbare din interior a PL se loveşte de zidul pe care Mihau Ghimpu l-a crea astfel încât deturnarea lui să nu fie posibilă.

  Foarte mulţi susţinători ai PL s-au considerat total dezamăgiţi de atitudinea PL

  faţă de unionism

  considerând că Mihai Ghimpu şi familia sa sunt nişte oportunişti care folosesc mesajul
  doar în timpul campaniei electorale.

  Anatol Petrencu probabil a luat această decizie pentru că şi-a dat seamă că din interiorul PL se luptă cu morile de vânt, caracatiţa Ghimpu împiedicând reformarea partidului conform doleanţelor susţinătorilor săi.
  ————————————————

 7. Maria

  Daca intradevar e asa cum scrive Scribul Unionist pe Ghimpul il asteapta sorta lui Rosca, dar dezamagirea cea mai mare e ca l-am votat si ne- a vandut fin nou!
  Doar pt PL si Chirtoaca au votat CEI mai denotati romani basaraneni, cea mai constienta si binde orientata massa electorala din Moldava!
  Oare chiar sa avem parte numi de tardare si lasitate ?

 8. Maria

  Cer scuse pt incorectitudine: am scris ca pt PL si Chirtoaca au votat cei mai devotati romani basaraneni, cea mai constienta si bine orientata masa electorala din Moldova!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *