Aneta Grosu: Vineri, Muruianu în Monitor

Decizia Curţii Constituţionale din 27 aprilie, care spune că Parlamentul nu era în drept să-l demită pe preşedintele CSM, va fi publicată vineri, 7 mai, în Monitorul Oficial. Între timp, lucrurile au evoluat atât de mult, încât nu se mai ştie dacă publicarea în Monitor mai are vreo valoare legală.

Să reproducem faptele în ordine cronologică. La 4 martie, preşedintele CSJ a fost demis de Legislativ. Deşi e un judecător cu multă experienţă, Ion Muruianu, potrivit unor surse din cadrul Curţii de Apel, a făcut un drum la Curte, cerând o decizie prin care ar fi repus în funcţie. Să nu fi cunoscut Muruianu Legea contenciosului administrativ care spune că sunt exceptate de la controlul judecătoresc actele, exclusiv politice, ale Parlamentului, preşedintelui şi ale Guvernului, precum şi actele administrative cu caracter individual, emise de Parlament, de preşedinte şi de Guvern în exerciţiul atribuţiilor prevăzute expres de normele constituţionale sau legislative, ce ţin de alegerea, numirea şi destituirea din funcţii publice a persoanelor oficiale de stat, exponente ale unui interes politic sau public deosebit?

Nu cred că Muruianu uitase acest articol. S-ar putea că, pur şi simplu, a contat pe legăturile sale cu judecătorii de la Apel şi a sperat că aceştia ar găsi vreo posibilitate să trateze ca o „excepţie” acest caz al său, repunându-l în funcţie.
Dar, cererea ex-preşedintelui CSJ nu a fost acceptată la Curtea de Apel, aşa că justiţiarul şi-a continuat pelerinajul.
În scurt timp, la 27 aprilie, Curtea Constituţională a votat „excepţia” lui Muruianu, iar mai departe toate au fost în favoarea sa. Experţii spun că, deşi hotărârea Curţii este irevocabilă, Muruianu putea fi repus în funcţie doar după ce Legislativul şi-ar fi anulat decizia. Şi în această privinţă, însă, lucrurile „s-au rezolvat” simplu şi repede după ce, la 29 aprilie, foştii săi colegi de la CSM s-au convocat într-o şedinţă-expres, examinând o singură chestiune – cu privire la Hotărârea din 9 martie 2010, despre numirea preşedintelui interimar al CSJ. Cu alte cuvinte, atunci a fost retras interimatul acordat Raisei Botezatu după demiterea lui Ion Muruianu.

Odată cu aşezarea lucrurilor, Muruianu s-a reaşezat în fotoliul pe care îl consideră doar al său. Între timp, în societate spiritele s-au calmat. Încurajat de această linişte suspectă, MAI şi-a luat inima în dinţi şi a pronunţat ieri lista poliţiştilor nevinovaţi de torturile din aprilie. Erau toţi în această listă, cu excepţia unui singur ţap ispăşitor.

PS. Ieri, Guvernul a avizat pozitiv proiectul de modificare a actelor legislative ce se referă la controlul constituţionalităţii exercitat de Curtea Constiuţională. Urmează ca legea să indice expres că hotărârile Parlamentului, decretele preşedintelui , hotărârile Guvernului cu caracter individual nu pot constitui obiect al controlului constituţionalităţii.

Aneta Grosu,
aneta.grosu.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Mara

  exact,he-moroianu a contat pe acelasi dezmàt si pe aceeasi bandà de 8 ani in fotolii,care si azi,cu “democraticii”,comandà parada,iar filat incearcà sà impace varza si capra,cà are si el niste interese grandioase.cànd se pun in fotolii,nu se gàndesc la interesele celora,care le plàtesc salar,ci cum sà iasà de acolo dupà 4-8 ani putrezi de bogati,nesimtitii.

 2. V. COBOB

  Nu va este teama ca comunistii se pregatesc sa revina iarasi la putere ? De ce acest partid nu este scos afara din lege, dupa omorurile din 7 aprilie 2009 ? Ati adormit din nou ? Vreti ca in Corea de Nord, China sau Cuba ? sau Venezuela si Bela-rusia ? Treziti-va !

 3. ion

  hai, lasati-o voi, cu experti alde ion creanga… popa si altii Hotaratrea CC este definitiva si irevocabila din data pronuntarii. CC este strajerul Constitutiei si Parlamentul trebuie sa respeczte Constitutia.
  Nu se discuta Who is who in CC e vorba ca avem asemenea inalta Institutie, si trebuie respectata. Las acum sa numeasca noii judecatori noua Putere si vor pune si ei pe ai lor…si vor veni altii si vor demite si iar, si iar…si tot asa
  Sireaca tara a Moldovei…

 4. ion

  Da, hotararile cu caracter individual in interiorul unei Puteri, asa cum a fost ales de catre Parlament Ghimpu, sau altii Vice, Prim-vicele lui,care nu exista nici intr-o lege organica a Parlamentului!!!(sa nu uitam ca primii comunistii au introdus functia fara lege si continua si Alianta…) -nu se discuta la CC, DAR Cele care anmesteca o Putere cu alta, este imixtiunee Legislativului în cea Judiciara!!! art. 6 din Constitutie si altele…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *