Aneta Grosu: Tudora înfricoşată

Constituie sau nu activitatea colaboratorilor CCCEC un pericol pentru securitatea cetăţenilor R. Moldova? Cine poate răspunde astăzi la această întrebare? După cele întâmplate la Tudora, în familia Busuioc, un răspuns afirmativ pare unul inevitabil.

Acum câteva zile, la un post TV, am văzut pereţii unei case, ciuruiţi în interior de gloanţe. Stăpânii, care arătau gospodăria devastată de împuşcături, părea că sunt pe un câmp de luptă, în care nimeni nu poate spune cine sunt învingătorii şi pe cine au învins aceştia.

Satul Tudora are peste 2000 de cetăţeni. Toţi până la unul sunt speriaţi astăzi de cele întâmplate în noaptea de 12 aprilie, atunci când ofiţeri de la CCCEC au descins în casa familiei Busuioc, descărcând pistoalele în toate părţile. Un ofiţer, Dumitru Stoica, a fost rănit, iar stăpânul casei spune că s-ar fi aflat în legitimă apărare. De la 12 aprilie încoace, stăpânul casei a fost arestat de două ori şi tot de atâtea ori a fost eliberat. Vinovat sau nu? Nimeni nu cunoaşte şi, probabil, nu va afla vreodată răspunsul la această întrebare.

Tudora este o localitate de frontieră, situată la vreo 60 km de Odesa. Mai mulţi săteni recunosc că singura lor posibilitate de a se hrăni este piaţa de la kilometrul 7, de la Odesa. Acum câteva zile, am încercat să aflu mai multe despre oamenii din acest sat şi despre felul în care tratează ei descinderea în casa lui Busuioc.

La poştă, unde, de obicei, sunt cunoscute toate întâmplările satului, lumea se teme să vorbească, de parcă am fi pe vremurile inchiziţiei.

Am avut satisfacţia să discut cu primara de Tudora, Tatiana Ghilan, frământată în acea zi de o singură întrebare: “De ce acel echipaj a trebuit să intre în plină noapte, pentru a efectua o percheziţie?”. Tatiana Ghilan ne-a povestit că, în februarie, în două sate vecine, Talmaza şi Carahasani, mascaţii au intrat în câteva rânduri la micii întreprinzători, torturându-i şi jefuindu-i. “Altfel de percheziţii”, a ironizat primara. Atunci poliţia avertizase oamenii din zonă să fie foarte atenţi atunci când sunt chemaţi să descuie uşa unor necunoscuţi.

Despre Busuioc primara spune că familia sa are trei unităţi comerciale, fiind implicată şi în cadrul unei întreprinderi de prelucrare a stufului de baltă, “Butaci”, că desfăşoară un business oficial, că e un plătitor corect de impozite.

“Dacă a fost necesară vreo percheziţie, de ce nu au implicat poliţistul de sector, pe care oamenii din sat îl cunosc? De ce acesta nu i-ar fi comunicat familiei că există un mandat de percheziţie? Busuioc, tatăl şi fiul, erau acasă, se odihneau, nu fugeau de răspundere legală, nu erau daţi în căutare…” –  gândeşte în glas preşedintele raionului Ştefan-Vodă, Valeriu Beril.

Preşedintele raionului spune că nu a auzit niciodată despre existenţa vreunei grupări de contrabandă în raion şi, totodată, că ar fi foarte curios să afle cine anume sunt vameşii şi grănicerii care au tolerat contrabanda, cea despre care CCCEC afirmă că ar fi în valoare de un milion de lei.

Preşedintele raionului mai spune că a analizat şi el, din presă, tot ce s-a scris şi a constatat că mai multe lucruri se bat cap în cap. “Apar minciuni, iar în asemenea situaţii câtă încredere putem avea în anchetă?”,  se întreabă Valeriu Beril.

“Putea fi oricare dintre copiii mei… Avem doi, de 3 şi de 7 ani. Deseori aleg să rămână pe noapte la bunei. Nu-mi găsesc locul. Putea oricare dintre ei să nimerească sub gloanţe”, expică Olga, fiica familiei Busuioc. Ea continuă să mai caute răspunsuri la întrebarea: în ce condiţii mascaţii aveau dreptul să tragă? Dacă e să credem Legii cu privire la CCCEC, nr. 1104-XV din 06.06.2002, care nu a fost încă nici anulată, nici suspendată, „aplicarea forţei fizice, mijloacelor speciale sau armei din dotare trebuie să fie precedată de un avertisment privind intenţia recurgerii la ele cu acordarea unui timp suficient pentru reacţia de răspuns, cu excepţia cazurilor în care tergiversarea aplicării forţei fizice, a mijloacelor speciale şi a armei din dotare generează un pericol direct pentru viaţa şi sănătatea cetăţenilor şi a colaboratorilor Centrului sau poate conduce la alte urmări grave”; „în toate cazurile de aplicare a forţei fizice, a mijloacelor speciale şi a armei din dotare, colaboratorul Centrului trebuie să ia toate măsurile posibile pentru a asigura securitatea cetăţenilor”… Aşa spune legea…

Ar mai fi ceva. Dacă e o grupare de contrabandă, înseamnă că există o schemă după care acţiona aceasta. “Mulţi dintre cei reţinuţi nici nu se cunosc între ei”, spune un apropiat al familiei Busuioc. Despre schemă, acesta zice că, probabil, “CCCEC consideră schemă cele câteva perechi de ciorapi sau de lenjerie de corp, gumele de mestecat sau pasta de roşii, pe care aceştia le aduceau de la Odesa şi le împărţeau prin magazinele lor”, explică interlocutorul meu, întrebându-se dacă nu cumva contrabandiştii de droguri, arme, aur, femei sau de valută falsificată se plimbă braţ la braţ cu mascaţii.

Recunosc, deşi am încercat, nu am mai reuşit să aflu dacă este sau nu activitatea colaboratorilor CCCEC un pericol pentru securitatea cetăţenilor.

Paşte fericit, oameni buni!

Aneta Grosu, 
aneta@zdg.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. AVRAAM

    Draga ANETA,Filat isi face traseu curat prin vama Tudora si Palanca,inlatura toti agentiieconomici cinstiti,instaleaza “corvoade” si “manekeni” de vamesi si graniceri loiali PLDM in vame.Motivul: exportul zaharului spre EUROPA prin Ucraina.Gata cu tigarile spre ROMANIA,acu merge zaharul din sfecla spre UE si nu din trestie ca in toata EUROPA.Intrebatil pe viceministrul de finante Viktor Barbaneagra,mana dreapta a lui Filat despre SUDZUKKER si fabricile special falimentate de zahar din nordul Moldovei.Nimic personal.Biznes bine pus la cale si bani uriasi.Pentru campania electorala urmatoare.Pentru mai multa informatie ANETA nu trebuie sa intervievezi oamenii de la posta.Duceti-va la hotelul “Ohotnik” din Palanca,gasiti-l pe Kalinici,ori in Tudora pe fostul comendant granicer Rata,ori pe ex-agentul SIS Coroi,s-au pe Vanea Mirza fost sef vamal de tura,ori pe Alexandru Fedorenco ex-inspector al politiei rutiere sa va povestesca despre CONTRABANDA demnitarilor din Guvern si Parlament.In cel mai rau caz luati interviu de la comisarul de politie a CRS Stefan-Voda colonelul Copiimulti,care in Chisinau a fost sef de politie criminala,sef de politie judecatoresca,comisar de Botanica,comisar de Buiucani,de ce Guvernul si MAIul l-au trimis la asa functie joasa in Suvorov???Eh,CONTRABANDA!!!!Aduce bani mari demnitarilor!!!!Nu degeaba Filat a pus laba pe CCCEC,vama,politie si graniceri!TRAIASACA pldm SI contrabanda,in PzLDMsei de viata…

  2. AL-CAPONE

    MAFIA SI CORUPTZIA CONDUCE RM. VA IMAGINATZI IN CE STAT LOCUIM NOI ? NOTZIUNEA DE STAT DE DREPT ESTE NECUNOSCUTA LA CHISINAU. NUMAI ROMANIA MARE, DEMOCRATICA SI EUROPEANA NE VA SALVA DE GLOANTZELE BANDITZILOR OFICIALI !

  3. vera

    Poporul nu gaseste nici un sprijin in CCCEC. Asa traim si nimic nu se va schimba.Pentru acei de la conducere nu se aplica Legea, dar MINCIUNA, cu care-i prostit tot poporul, prin intermediul: Procuraturilor,Judecatoriilor s.a. instante, pentru a-i feri de pedeapsa Adevarului. Fac diferite planuri, care duc la discriminare, violenta s.m.a.Doresc Democratie, dar procedeaza ca comunistii, se imbratiseaza cu hotii poporului, se “pupa”…Ce fel de democrat trebuie sa fi-i ca sa a-i asa atitudine, fata de ei? Tfu, dracie, cap de moldovan, parca n-ai sti Istoria acestui Stat Moldav si nici pe voevodul Stefan!? Oare CCCEC trebuie sa procedeze, in timp de noapte ca Kotovski ? S-au ucis oameni in PMN la 7 aprilie si pe acei ,care au dat comanda nu i-au deranjat in noapte,dar in acest caz; s-au prostit cu totul, uitind de Lege si normele ei de drept fata de cetatean…Halal de ei,saraci -cu mintea si bogati- cu gindul: au pravalit tot planul! CCCEC nu tine la POPOR!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *