Aneta Grosu: Toamna Patriarhilor la Chişinău

În aceste zile, în R. Moldova, vizita Patriarhului Kiril al Rusiei coincide în timp cu vizita Patriarhului (spiritual) Tudor Gheorghe al României. Nu-mi amintesc să ne fi vizitat vreodată, simultan, tocmai doi patriarhi – român şi rus.
Bineînţeles, e o simplă coincidenţă, deşi, în cadrul discuţiilor despre vizita Preafericitului Kiril a fost abordat şi subiectul unei vizite oportune a Preafericitului Daniel al României în R. Moldova. Aşa cum Biserica rămâne o instituţie mai precaută, mai vigilentă, mai prevăzătoare, iată că Patriarhul culturii române a făcut abstracţie de aceste calităţi canonice şi a venit în R. Moldova, în condiţiile în care celălalt Patriarh, al Rusiei, anunţă, în prefaţa volumului «Noi suntem un singur popor în faţa lui Dumnezeu», în care au fost incluse predicile sale rostite în anul 2010, că se roagă ca “orientarea politică a Moldovei să contribuie la păstrarea unităţii Sfintei Rusii”. Atât a spus, lăsând fără nume concrete simpatiile sale politice de aici. 

În aceste condiţii, deloc simple, Patriarhul Tudor Gheorghe vine cu alt mesaj –  “Vremea Nemâniei” –  un spectacol eveniment axat pe poezia lui Grigore Vieru. Premiera spectacolului a avut loc pe 4 octombrie, la Pererâta, în satul de baştină al marelui poet, după care, pe 5 octombrie, spectacolul a fost prezentat la Bălţi. Vineri, 7 octombrie, “Vremea Nemâniei” e la Chişinău, iar la 8 octombrie ajunge la Cahul. Îmi amintesc, la ultimul său concert ţinut la Chişinău, “Al cincilea anotimp”, Tudor Gheorghe povestea despre felul în care îşi petrece zilele aici. Maestrul a vorbit publicului despre plăcerea sa de a hoinări singur pe străzile oraşului, prin Piaţa Agricolă, despre satisfacţia cu care  priveşte în ochi lumea de aici… Acest itinerar, simplu şi firesc, îl preferă ori de câte ori ajunge la Chişinău.

Altul, însă, e itinerarul celuilalt Patriarh. În prima sa vizită în R. Moldova, Preafericitul Kiril va fi întâmpinat cu alai la Aeroportul Internaţional, unde va adresa un mesaj de binecuvântare către credincioşii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei. Peste o oră, va fi întâmpinat la Arcul de Triumf, după care, la Catedrală, va ţine un Te Deum.

Duminică, va participa la Sfânta Liturghie de la Catedrală, va depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la Complexul memorial “Eternitate”. Spre seară, timp de o oră şi un sfert, potrivit programului, va avea întâlniri cu conducerea republicii, iar seara, la 19.00 – cu arhiereii Mitropoliei Moldovei.

Luni, de dimineaţă, Patriarhul Kiril va vizita copiii internaţi la Institutul Oncologic şi Complexul Monastic Curchi, reconstruit sub patronajul lui Marian Lupu.

Vizita se va încheia în după-amiaza zilei de luni, la Aeroportul Internaţional.

Tot luni, după spectacolul pe care îl va susţine la Cahul, pe 8 octombrie, Patriarhul spiritual al românilor, Tudor Gheorghe, va pleca spre Cluj, unde îşi va continua turneul cu “Vremea Nemâniei”.

Programul oficial al vizitei Patriarhului Kiril nu conţine vreo întâlnire specială cu liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, deşi se ştie că relaţiile acestora sunt dintre cele mai bune, în special după ce, la 22 aprilie 2010, Smirnov l-a decorat, la Moscova, cu medalia “65 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, “în semn de profund respect şi pentru lucrarea sa de fundamentare a păcii civice şi înţelegerii, precum şi pentru promovarea creştinismului”.

De asemenea, programul oficial nu spune nimic şi despre alte presupuse obiective ale acestei vizite – destituirea lui IPS Vladimir din funcţia de Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove şi transferul Bisericii “Înălţarea Domnului” (“Sfânta Vineri”) din Chişinău în subordonarea directă a Bisericii Ruse.

S-ar putea ca programul să fi fost retuşat parţial după ce, în timpul vizitei sale recente, întreprinse în regiunea Cernăuţi, potrivit presei ucrainene, reprezentanţii filialei regionale a Partidului Popular din Ucraina au depus o plângere la Procuratura Generală de la Kiev, indignaţi de instalarea unor panouri publicitare de salut pentru Patriarhul Rusiei. Partidul Popular din Ucraina a cerut explicaţii referitoare la motivele instalării şi la bugetul alocat pentru producerea acestor panouri.

Cine, în R. Moldova, va reacţiona la intenţiile expansioniste ale Patriarhului Kiril, care vine la Chişinău  îngrijorat de “orientarea politică a Moldovei şi de păstrarea unităţii Sfintei Rusii”?

Aneta Grosu, 
aneta@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. vlad

  MLTROPOLITUL “…sfintei Rusii” cica nu a depus flori la monumentul lui Stefan cel Mare si SFANT”. OARE CNIAR ASA SA FIE,BRE?!

 2. DACUL

  Din ultimile zvonuri se pare ca ,KIRIL a venit sa binecuvanteze decizia Moldovenilor de a se unii cu patria mama ROMANIA.

 3. Cristina si Dorin CRISTEA

  Salut cu dragoste prietenii – frati ai nostril, din Iasi si din Chisinau!

  Complimente pentru articol!

  Voi reda, in replica, o observatie publicata in ziare.com in 2009 apartinand politicianului Cristian Preda – ref. alegerile din R.Moldova de atunci…

  Cristian Preda, profesor in politologie si europarlamentar PD-L, a fost unul din observatorii straini ai scrutinului din Republica Moldova.

  <>
  Oare ce parere are batranul astazi, dupa 5 ani?
  Va dorim tot binele din lume si incercam sa va fim alaturi! Fratii din Iasi..

 4. Cristina si Dorin CRISTEA

  Cristian Preda, profesor in politologie si europarlamentar PD-L, a fost unul din observatorii straini ai scrutinului din Republica Moldova.
  M-a impresionat cel mai mult un batran care venise din Transnistria sa voteze intr-o localitate controlata de Chisinau. S-a legitimat cu pasaportul sovietic, un asemenea act fiind inca folosit pentru identificarea persoanelor. Intr-o romana foarte frumoasa, batranul mi-a soptit “comunistii sunt cei mai buni, dar trebuie sa plece”.Oare ce parere are batranul astazi, dupa 5 ani?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *