Aneta Grosu: Războiul de 7 ani

La 7 ani ai ZdG, să revenim la semnificaţiile acestei cifre, pentru a înţelege, în vreun fel, ce ne-ar putea aştepta în continuare.

Să recapitulăm cele mai importante simboluri ale cifrei 7. Deci, 7 corespunde celor 7 zile ale săptămânii, celor 7 planete, celor 7 trepre ale desăvârşirii, celor 7 trepte cereşti, celor 7 petale ale trandafirului, celor 7 capete ale cobrei de la Angkor, celor 7 ramuri ale copacului cosmic. După ce a creat lumea, în 6 zile, Dumnezeu s-a odihnit în a 7-a, transformând-o într-o zi sfântă. 7 este cifra care măsoară timpul istoriei, timpul peregrinării omului pe pământ. 7 peceţi, 7 trâmbiţe, 7 cupe, 7 vedenii…

În Islam, se vorbeşte despre 7 ceruri, 7 tărâmuri, 7 diviziuni ale iadului, 7 porţi. La alte popoare 7 este un număr sacru. În Maroc, femeile care suferă de infertilitate încearcă să „soluţioneze” problema legând 7 funii de trunchiurile a 7 pomi.

Pe alte târâmuri, unui mort i se iartă păcatele doar dacă sunt trase 7 linii peste mormântul acestuia. După înhumare, participanţii se distanţează la 7 paşi de mormânt, apoi se apropie de el cu alţi 7 paşi. Se mai crede că sufletul mortului rămâne în preajma mormântului vreme de 7 zile.

Tradiţia hindusă îi atribuie soarelui 7 raze. În Africa, cifra 7 este simbolul perfecţiunii şi al unităţii. În alte părţi, 7 constituie suma simbolului feminităţii (4) şi a simbolului bărbăţiei (3), reprezentând în consecinţă perfecţiunea umană.

La 7 ani, sunt aplicate trei vaccinuri importante la copii: antirujeolic, antidifterie şi antitetanic, după care aceştia ar trebui să devină imuni la trei boli periculoase: rujeola, difteria şi titanicul.

Tot la un interval de 7 ani, omul ia cele mai dificile decizii din viaţa sa, uneori aceastea devenind posibile după îndelungi chinuri.

Şi statele “fierb” o dată la 7 ani. Vă amintiţi despre războiul de 7 ani, considerat o etapă importantă în seria războaielor coloniale? E adevărat, nu ne-a afectat pe noi, dar nici aceste pământuri, deşi istoria recentă păstrează suficente pagini despre luptele din 1756-1763, dintre francezi şi englezi…

Într-o zi, a 7-a din luna aprilie 2009, şi între Nistru şi Prut au fost luate decizii istorice, care urmau a fi perpetuate în timp. Poate, peste alţi 7 ani, vom înţelege rostul acelor evenimente din 7 aprilie 2009 şi vom avea certitudinea dacă, într-adevăr, cifra 7 reprezintă un simbol al limitei dintre a fi sau a nu fi.

Tot la o distanţă de 7 ani este oficiată cea mai importantă slijbă de pomenire a celor plecaţi în lumea celor drepţi. De obicei, la serviciul divin se aduc trei colaci, o sticlă cu vin roşu, numaidecât colivă din boabe de grâu, lumânări şi prosoape pentru preot, lumânări pentru colaci, dar şi nişte bani pentru preot şi dascăl. La 7 ani se dă de pomană şi de mâncare: sarmale, cozonac, colivă, brânză, peşte, ceva de băut.

Mâine, 29 iulie, ZdG împlineşte 7 ani de la lansare. Frământările din toţi aceşti ani ne-au determinat să căutăm răspunsuri la sute de întrebări. Cum poate exista un ziar independent în R. Moldova? Cât de des ne citesc guvernanţii? De ce, de obicei, demnitari nu reacţionează la investigaţiile de presă? Cum poţi obţine banii necesari producerii ziarului, dacă publicitatea e controlată, iar preţurile la servicii cresc fără simţire? Vom încerca, în aceste zile, să înţelegem ce au însemnat cei 7 ani pentru noi. Ce rost au avut ei pentru dvs., cititorii? Ce ar trebui să urmeze? O ceremonie cu funii legate de trunchiurile a 7 copaci viguroşi? Un parastas cu trei colaci, lumânări, vin, prosoape pentru preoţi şi mâncare pentru creştini?

PS: Când încheiam aceste rânduri, am descoperit un răspuns simplu la întrebarea “Care credeţi că este semnificaţia cifrei 7?”. „Nici una. E o superstiţie”, a fost răspunsul.

Aneta Grosu, aneta@zdg.md

Aneta  Grosu


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *