Aneta Grosu: Povestea celor 2 mil. USD, trimişi din Ucraina

Un bloc locativ cu 50 de apartamente, 240 000 de alegători, momiţi cu câte 100 de lei, 200 de ziare clonate, a câte 10 mii USD clona, 480 000 de agitatori, cumpăraţi contra 50 de lei persoana… Fiecare punct din cele enumerate mai sus ar fi devenit posibil dacă persoana interesată ar fi avut exact 2 milioane USD.

Vineri, 10 iunie, în jurul orei 17.00, circa 2 milioane USD trebuiau să ajungă din Ucraina în R. Moldova, prin punctul vamal Maiaki-Palanca. Vameşii ucraineni au verificat un automobil «Lexus RX 350», constatând că uşile acestuia sunt “căptuşite” cu dolari. Suma anunţată oficial era de 1 milion 820 de mii, şoferul automobilului declarând că deţine doar 1750 USD.

Serviciul Vamal al Ucrainei (www.customs.gov.ua) a postat imagini operative, realizate în timpul percheziţiei. Pachete cu dolari erau numărate şi renumărate de angajaţii vamei Maiaki. Informaţia a fost mediatizată în aceeaşi seară, după care a urmat o îndelungă tăcere atât în R. Moldova, cât şi în Ucraina.

Informaţiile postate pe www.customs.gov.ua şi preluate de câteva portaluri de ştiri relatau că un cetăţean moldovean, însoţit de o femeie ucraineancă, a încercat să treacă frontiera moldo-ucraineană, introducând în R. Moldova circa 2 milioane USD. Potrivit Serviciului Vamal al Ucrainei, banii şi automobilul se află în arest. Despre statutul şoferului moldovean şi al femeii ucrainene – niciun cuvânt. Singura informaţie, alta decât cea care se conţine în comunicatul oficial, era despre doamna care îl însoţea pe şoferul moldovean. Despre ea s-a spus că ar fi nevasta unui judecător de la Kiev.

Consumatorii acestei ştiri au înaintat mai multe supoziţii despre traficarea ilegală de bani în R. Moldova. Aşa cum nicio instituţie oficială nu a reacţionat la această ştire, poate fi acceptată orice versiune dintre cele oferite de consumatorii de ştiri.

 1. Banii erau destinaţi editării şi clonării ziarelor şi articolelor electorale.
 2. Dat fiind faptul că veneau din Ucraina, banii ar fi trebuit cheltuiţi la producerea panourilor şi a banerelor candidatului Dodon, în turul 2 al alegerilor locale.
 3. S-ar putea ca ruşii să fi încercat introducerea acestei sume de bani în Moldova, pentru a plăti tinerii şi alţi cetăţeni organizaţi să facă “bardac”, după turul 2 de scrutin. 99.9% că aşa trebuia să fie. Ruşii se tem să piardă Moldova şi se străduiesc să faca tot posibilul ca să nu o scape din mâini.
 4. S-a încercat destabilizarea valutei naţionale în ajun de alegeri.
 5. Aceşti bani erau “o recompensă” pentru cei care au executat operaţiunea “explozia automobilului LADA” şi omorul omului de afaceri Igor Ţurcan.
 6. Banii trebuiau alocaţi pentru un “bal” electoral.
 7. Dolarii erau destinaţi cumpărării voturilor de către echipa lui Igor Dodon.

Ca să nu pară curate speculaţii aceste versiuni, am încercat să aflăm, de la instituţiile oficiale, ai cui sunt banii şi de ce erau introduşi prin contrabandă în R. Moldova.

Mai întâi, responsabili de la biroul de presă al Serviciului Vamal al Ucrainei au recunoscut că  „acest caz a fost secretizat” din prima clipă. Am adresat aceeaşi întrebare autorităţilor vamale de la Belgorod-Dnestrovsk. Şi aici ni s-a spus că informaţia este strict confidenţială şi că nu mai ţine de competenţa structurilor vamale.

La Chişinău, mai mulţi oficiali lăsau impresia că nici nu auziseră despre acest caz. “Am văzut la televizor” (MAI), “Nu am fost informaţi oficial” (Procuratura Generală), “Expediaţi-ne o solicitare, ca să vă pregătim un răspuns” (SIS)… Singurii care ne-au răspuns, fără ezitare, au fost cei de la Banca Naţională. Fiind întrebaţi cum ar fi perturbat securitatea financiară cele 2 milioane USD, responsabili de la BNM ne-au spus că “majorarea ofertei de valută străină pe piaţa internă cu 2 mil. USD nu poate fi considerată drept una importantă şi, deci, nu poate fi tratată ca un factor de influenţă semnificativă asupra evoluţiilor pieţei”.

Dacă e să credem că femeia din automobil, într-adevăr, e nevastă de judecător, putem înţelege tăcerea mormântală a autorităţilor ucrainene, dar cum ar fi să explicăm muţenia instituţiilor de la noi care, în plină campanie electorală, existând deja precedentul “clonelor”, produse din banii şi cu suportul unor forţe din Est, se complac în tăcere, pe motiv că “nu au fost informaţi oficial”.

Aneta Grosu, 
aneta@zdg.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Ilarion

  La noi tac in primul rind fiind-ca ucrainenii au secretizat acest caz.Mai ales ca banii nu au trecut frontiera.Si nu in ultimul rind ca in Ucraina la putere se afla o forta ostila puterii actuale din Republica Moldova.

 2. vlad

  “Mutenia institutiilor de la noi” se explica simplu: DOLARII “ingititi” PE MULTI SI PE MULT II FACE “muti”

 3. PRELUARE

  ПОПРОСИТЕ СПЕЦ СЛУЖБЫ ПРИДНЕСТРОВЬЯ И ОНИ ВАМ ПРЕДОСТАВЯТ СТОЛЬКО КОМПРОМАТА НА АЛЬЯНСА ЧТО МАМА НЕ ГОРЮЙ. ВСЯ ПОЛИЦИЯ МОЛДОВЫ И ТАМОЖНЯ ДЕЛАЮТ И СТРИГУТ ЗЕЛЕНЫЕ ГАЗОНЫ СОВМЕСТНО С ПМР-ОВЦАМИ, БИЗНЕС ДЕЛАЕТСЯ ГРЯЗНО БЕЗ УПЛАТЫ НАЛОГОВ И ВООБЩЕ КОРМУШКА БЕЗДОННА. КОНТРАБАНДА НА ДНЕСТРЕ ПИК ВЕРШИНЫ,ЧИНОВНИКИ ИЗ КИШИНЕВА ТАКОЕ БАБЛА ОТМЫВАЮТ СОВМЕСТНО С ТУЗАМИ ПМР-ОВСКОЙ МАФИИ ЧТО МАМА НЕ ГОРЮЙ, И ПРАВИЛЬНО ДЕЛАЮТ. В ДОМЕ ХОЗЯИНА НЕТУ.

  http://www.vedomosti.md/news/Dodon_Otvetil_Na_Obvineniya_V_Adres_Tofana

 4. MONTREAL

  desigur banii erau predestinati lui Dodon si banda, si se stie ca cineva din Alianta doreste sa-l ingroape pe Chirtoaca. P-u ca Chirtoaca strica IMAGINEA TUTURORA, daca mai INAINTE spuneau (plebeii) ca TOTI POLITICIENII FURA si hai sa votam pe cel mai putin corupt sau mai putin furator, acum IMAGINEA LUI CHIRTOACA strica IMAGINEA TUTURORPOLITICIENILOR, p-u ca s-a gasit o persoana care NU FURA, NU SPUNE MINCIUNI, NU ESTE CORUPTA SI TUTURORA DE LA PUTERE ASTA INCURCA CHIAR SI MAI ALES CELORA DIN AIE, VOI REVENI MAI TIRZIU CU CRITICI…, ————————————————————TREBUIE SA INVINGA DORIN CHIRTOACA, VOTUL TAU CONTEAZA, VINO LA VOTARE!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *