Aneta Grosu: Mizeria electorală

Cum arată mizeria electorală? De mai mult timp ne-am convins că aceasta poate fi fără culoare, fără aspect, fără vreo spumă lipicioasă, chiar şi fără un miros specific. Mizeria nu este nici în stare lichidă, ca să existe riscul poluării râurilor Bâc, Nistru sau Prut, sau al apelor freatice şi al cernoziomului de la noi. Deci, nu are miros, culoare, stare, în schimb are impact.

Mizeria electorală este, cel mai frecvent, exprimată prin cuvinte. Până la 28 noiembrie 2010, la noi,  mizeria se va revărsa mai spectaculos decât  în alte campanii electorale, deoarece aceste alegeri sunt decisive pentru R. Moldova. E ultima dată când alegătorii mai pot decide între Est şi Vest, între trecut şi viitor, între democraţie şi totalitarism. De acest lucru îşi dau seama toţi cei implicaţi în scrutin – zecile de candidaţi, adevăraţi sau din umbră, care s-au înscris sau se mai înscriu în cursă.

Alături de programele electorale, candidaţii au pregătit seturi complexe de acţiuni mizerabile, care ar denigra şi ar reduce substanţial din şansele altor candidaţi.

Valeriu Pasat, lansat în premieră în cursă electorală, cu un partid care niciodată nu a avut alegători, spune că sectarii sunt cei care pun piedică studierii religiei în şcoli. Iar sectarii, potrivit lui Pasat, ar fi găzduiţi de partidul lui Vlad Filat. Pasat nu spune niciun cuvând despre faptul că, chiar şi fără referendumul său, în sute de şcoli din R. Moldova, peste 60 de mii de elevi, doritorii studiază religia facultativ.

Alţi concurenţi se plâng că, în special în zonele rurale, partidele îşi fură, reciproc, votanţii. Imaginea unor votanţi disputaţi de partide pare una din zona sălbăticiei, căci cum e posibil să ne închipuim, în secolul XXI, votanţi “furaţi” de partide? Declaraţiile sunt susţinute, de obicei, de aşa-zişi experţi sau chiar de aşa-zise ONG-uri, care demonstrează că astfel de “furturi” sunt posibile cu-adevărat.  Posturile de televiziune aservite lui Vladimir Voronin spun că România şi tot ce e românesc poartă cea mai mare vină pentru tot ce se întâmplă. Mai nou, aceste posturi TV au constatat că inundaţiile din vara trecută ar fi fost puse la cale tot de România, în două scopuri. Pe de o parte, ca să fie salvat judeţul Galaţi de inundaţii, apele au fost lăsate să se reverse pe teritoriul R. Moldova. “Au fost organizate de români, pentru a salva judeţul Galaţi de inundaţii”, argumentează PCRM. Pe de altă parte, tot ei spun că guvernarea de la Chişinău a acceptat ca Moldova să fie inundată, obţinând astfel în mâini o grea carte electorală. “Dacă nu ar fi fost inundaţii, cum ar fi aflat lumea că guvernul poate rezolva problemele sinistraţilor?” – meditează comuniştii pe la întâlniri electorale.
Cu o uşurinţă nemaivăzută sunt identificaţi analişti politici care, cine ştie în ce context, afirmă că “înţelegerile “de meci” dintre Filat şi Smirnov rămân netransparente”.  Totodată, “alianţa Lupu-Ghimpu” se răsfrânge în mod negativ asupra electoratului lui Lupu şi, din această perspectivă, el va deveni cel mai slab partener în coaliţie, deoarece în această situaţie preşedintele PD nu va putea limita promovarea lobby-ului în favoarea României”, explică voci electorale.

“Tineretul, carne de tun pentru liberali”, vociferează altcineva, încercând să disperseze interesul tinerilor pentru formaţiunile liberale. Alţii (de fapt, acelaşi Pasat) iese imediat şi se pronunţă “împotriva revanşismului roşu şi a politicilor unioniste”. Marian Lupu, la rândul său, îi taxează pe unii subiecţi electorali ca fiind “extremişti şi radicali”.
Altcineva, tot de pe stânga, acuză actuala guvernare că “integrarea R. Moldova în UE este un mit, iar reintegrarea în spaţiul estic – un colac de salvare pentru ţara noastră”. Declaraţiile sunt făcute concomitent cu cele ale şefului Delegaţiei UE în R. Moldova, Dirk Schuebel, care admitea că, în următoarele 18 luni, cetăţenii R. Moldova ar putea beneficia de un regim liber de călătorie în spaţiul UE.

Pe aceeaşi bandă de ştiri găsim alt titlu – “Moldova este de rahat“, care e, de fapt, un citat din filmul “RED“ cu Bruce Willis.

“PDM este cea mai cinică echipă de politicieni din toate timpurile R. Moldova. PLDM mimează lupta cu corupţia. Partidele de la guvernare promit în campanie electorală ce vor face în viitor, cu toate că ei au fost responsabili de aceste lucruri în trecut“, explică “patrioţii Moldovei”.

Aici nu întârzie să fie lansate avertismente despre o inevitabilă reducere a salariilor şi pensiilor. Şi dacă, oricum, vin “reducerile“, sacii cu bani electorali pot prinde bine în campanie. Astfel, zeci de misionari bat deja pe la uşile oamenilor şi le promit bani, dacă vor vota “cum trebuie”. În aceste condiţii, se pare, atât electoratul, cât şi oamenii politici uită de două mari riscuri: revenirea comunismului şi implicarea banilor murdari în politică, iar, în perspectivă, într-o eventuală “administrare” a statului.

Aneta Grosu,
aneta.grosu.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. AVRAAM

  Stimata ANETA,esti deja cateva decenii de garda,cite electorale ai petrecut si cit hirtie ai scris?Nimic nu se schimba?Aneta!Suntem sortiti sa murim in mizeria asta,care se numeste democratie,libertate,saracie,migratie,integrare in UE…

 2. mara

  avraama,ti-am zis sà nu semnezi tu si pentru ceilalti,tu vorbeste pentru tine,nu “suntem”.tu esti sortità sà provoci si sà alergi de la o farfurie la alta.inainte de mizerie si sàràcie pui “tancurile din tiraspol”,care includ si una si alta,de care esti incàntatà si le sustii,ca apoi sà dai lectii de compàtimire,tare te mai doare-n cot.a mai ràmas obràznicie pe undeva sau ai incadrat-o toatà?

 3. onica

  Ziarele apusene nu odata au prezentat dupa 7 aprilie R.Moldova ca cea mai “mizerabila” tzara din Europa, anume “mizerabila”, alt cuvant n-au gasit.Au dreptate – noi reprezentam Papuasia sau Africa Europei. Asa ni-i cartea de vizita cu un PIB pe cap de moldovan numai de 861 de euro,in timp ce clasata pe penultimul loc in Europa are 1636 de euro, Estonia – 10.132 euro, Romania – 5.488 euro, Italia – 23.393 euro, Nrvegia – 52.138 euro si prima clasata Lihtenstein –

 4. onica

  Ziarele apusene nu odata au prezentat dupa 7 aprilie R.Moldova ca cea mai «mizerabila» tzara din Europa, anume «mizerabila», alt cuvant n-au gasit.Au dreptate — noi reprezentam Papuasia sau Africa Europei. Asa ni-i cartea de vizita cu un PIB pe cap de moldovan numai de 861 de euro,in timp ce clasata pe penultimul loc in Europa Georgia are 1636 de euro, Estonia — 10.132 euro, Romania — 5.488 euro, Italia — 23.393 euro, Norvegia — 52.138 euro si prima clasata Lihtenstein – 71.646 euro. Ca sa ajungem din urma Georgia cu actualul ritm de 3,2 % de crestere anuala ne-ar trebui 30 de ani, iar Estonia si alte tzari UE – sute de ani, cu conditia ca vor sta pe loc si ne vor astepta. Iata adevarata DISTANTA ce o avem de parcurs pentru a ne INTEGRA in UE. E o adevarata PRAPASTIE,CATASTROFA ECONOMICA SI SOCIALA, despre care concurentii electorali prefera sa taca.In loc sa ne prezinte programe detaliate ale expertilor lor in economie despre solutiile ce secer aplicate pentru a ajunge macar la nivelul de crestere anuala a PIB-uli macar de 5-7 % cat e acum in mediu in CSI, ei ne canta cinic si duios “cantece de leagan” despre democratie, triumful asupra comunismului si foarte-foarte apropiata integrare in UE. In conditiile sarcirii incontinui sub orice limita nu mai are rost sa se discute pe alte teme decat economia. Caci SARACIA de la sine ANULEAZA orice valori politice si democratice. Sa spuna pedagogii, medicii, pensionarii nostri CATA LIBERTATE DEMOCRATICA LE ASIGURA SALARIILE SI PENSIILE CELE MAI SARACE DIN EUROPA? Presa trebuie sa-i aduca pe concurentii electorali la tematica economica, toate celelate fiind miraje de buimacit electoratul.

 5. Marilu

  Pai jos sus as fi urcat dar nu aveam timp, echipament si exetnierpa. Au coborat unii cu tot cu o placa de zapada si erau sa dea ortu popii deci nu ma risc pe zapada fara sa am exetnierpa sau sa fiu cu cineva cu exetnierpa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *