Aneta Grosu: Italianul himeră

Italianul care a făcut dezvăluiri şocante despre corupţia din instituţiile statului, inclusiv de la Primărie, riscă să ajungă o fantomă. A fost şi nu a fost… Au fost şi nu au fost cele 250 de mil. de euro, cheltuite de el într-un an sub formă de mită sau în tranzacţii ratate.

După o tăcere de câteva zile, câte trecuseră după conferinţa de presă a italianului, primarul general, Dorin Chirtoacă, anunţa, pe 15 februarie, că a solicitat Procuratura Generală (PG) să investigheze cazul investitorului Carlo Pennese care dezvăluise că s-a confruntat cu fenomenul corupţiei, inclusiv în administraţia publică locală, referindu-se la structurile considerate de el vulnerabile – Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare. Chirtoacă mai declara că organele de drept urmează să stabilească persoana care a pretins mita, pentru a pune capăt acestui scandal de corupţie. Totodată, primarul a anunţat că a iniţiat o anchetă internă, pentru soluţionarea cazului.

Fără întârziere, viceprimarul Nistor Grozavu declara public să, până acum, nu a fost înregistrată nicio cerere din numele lui Carlo Pennese, privind solicitarea de acte. Viceprimarul crede că poate fi vorba de vreun intermediar (în niciun caz de vreun angajat?) care, sub pretext că ar avea influenţă asupra unor funcţionari, ar fi cerut bani de la italian, fără, însă, a-i transmite mai departe.

La rândul său, primarul recunoştea că problema privind suspiciunile de corupţie în unele servicii ale administraţiei publice este una mai veche şi că aceste situaţii denigrează imaginea Primăriei. El a insistat ca cetăţenii să dezvăluie numele celor care pretind bani, renunţând la practicile anonime, valabile până acum.

Ieri, am încercat să aflăm ce s-a întâmplat în ancheta internă şi unde a ajuns sesizarea adresată către PG. La Serviciul de Presă al PG ni s-a spus că o astfel de sesizare nu există. “Am verificat. Sesizarea nu a fost depusă”, ne-au spus responsabili pentru relaţia cu presa de la Procuratură.

La Primărie, la Direcţia Asistenţă Juridică, am fost informaţi că sesizarea ar exista, doar că singurul fax de la care ne-ar putea fi transmisă la redacţie ar funcţiona în anticameră, dar acolo ar lipsi secretara.

Peste un timp, la telefon a răspuns secretara, care nu ştia nimic despre sesizare, dar nu a mai răspuns Direcţia Asistenţă Juridică. După amiază, am primit faxul. Un document semnat de primar, care solicită procurorii să stabilească persoana care a cerut mită de la italian.

Despre ancheta internă, la Primărie nu se ştie nimic, de parcă ar fi una secretă sau nu ar exista deloc.

Cine tergiversează descoperirea acelor ruşinoase cazuri, despre care a vorbit Pennese? Să fie legăturile dintre funcţionari mai puternice decât intenţiile primarului de a investiga corupţia?

Cât rost pot vedea cetăţenii în chemarea lui Chirtoacă, care s-a declarat dispus să discute cu cei care deţin  informaţii despre cazuri de corupţie? Cum poate fi zdruncinată “frăţietatea” funcţionarilor corupţi, care au însuşit perfect regula “o mână spală pe alta”?

Aneta Grosu, 
aneta.grosu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *