Aneta Grosu: Ghidul, judecătorul şi SIS-ul

Prin geamurile unui oficiu de pe strada Grenoble din Chişinău, urmăresc geamurile uneia dintre cele mai de temut instituţii medicale din R. Moldova. Îmi imaginez cum sute de oameni cunosc deja sau se află încă în aşteptarea unui vertdict. Mulţi dintre ei privesc cu îngrijorare nu doar la cartelele lor medicale, în care sunt păstrate testele şi concluziile specialiştilor, ci şi la Poliţa de Asigurare – un document de mărimea unui Buletin de Identitate, de care mulţi pacienţi îşi leagă speranţa la o vindecare cât mai grabnică şi cu cât mai puţine investiţii financiare, în condiţiile de austeritate de la noi. Alţii, însă, spun posomorâţi că aceste două foiţe mici, cât un Buletin de Identitate, nu-ţi permit nici să mori, nici să trăieşti. Fiecare o fi având dreptate în felul său.

Acum câteva zile, Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a lansat un Ghid pentru aceşti pacienţi – “Ghidul beneficiarului în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală”.

Autorii acestuia, probabil, au intenţionat să ne ofere un colaj vesel, optimist, chiar şi pentru cei răvăşiţi de suferinţă, un îndrumar ce le-ar permite pacienţilor să deschidă orice uşă cu mâna sau chiar cu piciorul. Din proaspăta apariţie, fiecare ar urma să înţeleagă cum anume ar trebui să fie utilizată Poliţa, adică acel document de mărimea unui Buletin de Identitate. Ghidul este un document viu colorat, cu multe poze, cu diagrame complexe şi cu fotografii, inclusiv ale unor demnitari din cadrul serviciilor de sănătate. Te uiţi la pozele lor şi te întrebi: ce se poate întâmpla cu acest Ghid, tirajat în mii de exemplare, dacă mâine cineva dintre cei prezentaţi în calitate de şefi de servicii nu vor mai fi în aceste funcţii?

Cei care l-au elaborat au organizat şi o conferinţă de presă, Ghidul fiind prezentat amplu la toate posturile TV. S-a intenţionat, probabil, un eveniment ce ar fi eclipsat alte ştiri din acea zi, cum ar fi, bunăoară, demiterea unui judecător de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), în urma unei investigaţii realizate de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS). Vă mai amintiţi vreun caz similar, vreo investigaţie SIS în urma căreia să fi fost demis vreun poliţist, procuror sau judecător? Cel disponibilizat acum două zile şi-ar fi ascuns averile, prezentând o declaraţie sumară sau chiar falsă.  E singurul judecător ajuns sub lupa SIS? Deocamdată, oficialii acestei instituţii nu au răspuns la întrebare, lăsând loc de interpretări.

Cum vă spuneam, lansarea Ghidului a fost evenimentul care s-a suprapus peste altele, inclusiv peste demisia judecătorului, încercând să demonstreze că, în R. Moldova, accesul la serviciile de sănătate este unul de cea mai înaltă calitate.

În Ghid este evidenţiat că doar persoanele asigurate nu plătesc pentru serviciile de înaltă performanţă. Nu aţi ştiut? Nu vi s-a întâmplat ca, fiind în posesia Poliţei de Asigurare, să nu beneficiaţi de servicii de înaltă performanţă?
77 de maladii sunt tratate în baza Poliţei, fără ca pacienţii să scoată vreun ban din buzunare. De la tuberculoză, astm bronşic, până la ciroze şi diverse tumori. Întrebaţi-i pe pacienţii din preajma voastră cât adevăr conţin aceste declaraţii.

Sunt solidari între ei tineri şi bătrâni, bogaţi şi săraci, sănătoşi şi bolnavi… Aţi ştiut?

Aneta Grosu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. vlad

    SA DEA DUMNEZEU SA NU AM DREPTATE, DAR ACEST ghid-polita VA AVEA DESTINUL Bonurilor Patrimoniale ,daca cineva mai are tinere de minte…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *