Aneta Grosu: Femeia “sophystique”

La Bucureşti, pe 29 martie, a fost lansată o colecţie de primăvară/vară, semnată “Sophystique”. De la “sofisticat”, mă gândii atunci când descoperii noutatea. Avui, tot atunci, o stare de stupefacţie, pentru că uitasem că veni primăvara, sezon care dictează o modă adecvată.

Am urmărit, sumar, ce au făcut, în acea zi, 29 martie, “sofisticatele” femei. Carla Bruni şi-a însoţit soţul, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, în vizita sa oficială întreprinsă în SUA. Michelle, alături de soţul său, Barack Obama, a fost gazda ospitalieră a familiei prezidenţiale franceze. Este pentru prima dată pe parcursul mandatului de la Casa Albă, când familia Obama organizează o cină privată pentru invitaţii săi.

Altă femeie, soţia europarlamentarului Laszlo Tokes a intentat divorţ la Judecătoria Oradea, acuzându-şi soţul de infidelitate şi de faptul că, de mai mult timp, întreţinea relaţiile cu familia doar prin intermediul scrisorilor. Edith Tokes a numărat circa 200 de scrisori primite de la soţ în ultimul timp.

Tot în această zi am aflat că soţia primarului de Pecişte, un sat de prin părţile Rezinei, a beneficiat, cu suportul soţului său, de un “ajutor” de 155 mii de lei, pentru “lichidarea consecinţelor secetei” din 2007, care nu o afectase deloc. În seara zilei de luni, 29 martie, o româncă de 55 de ani a fost transportată în stare gravă la un spital din nordul Italiei, după ce a fost, din motive necunoscute, lovită în mod repetat cu un ciocan de un pensionar italian, pentru care lucra ca menajeră.

În aceeaşi zi, Draga Olteanu Matei, cea care “îşi trăieşte viaţa ca o seranadă”, a luat Premiul GOPO pentru întreaga carieră, de peste 5 decenii. Tânăra Andreea Boşneag ia acelaşi premiu pentru un rol din filmul “Cea mai fericită fată din lume”. Cum o fi arătând fericirea, de fapt? La aceeaşi gală, cea mai bună actriţă în rol principal a fost desemnată Hilda Peter, pentru rolul din filmul “Katalin Varga”. E un film despre o femeie, “un înger răzbunător”, pe nume Katalin Varga, care a fost în stare să-l caute pe Antal şi în gaură de şarpe, pentru a se răzbuna. Cu ani în urmă, Katalin fusese violată de Antal. Sofisticat, ea luptă împotriva violatorului său cu ajutorul copilului lor, Orban.

Toate aceste evenimente se întâmplau în ziua când nişte femei, “sofisticate” şi ele de tot, nişte kamikaze, au zguduit cu explozii sinucigaşe subteranele Moscovei.

Presa rusă le-a numit “Văduvele negre” sau “Logodnicele lui Allah”. Nimeni nu a ascuns faptul că sinucigaşele au aruncat în aer două din cele mai aglomerate staţii de metrou din Moscova, una din ele chiar în zona FSB-ului rusesc… Mai multe voci spun că aceste tinere, îmbrăcate în negru, merg de obicei la sacrificiu din răzbunare. Sunt soţii, mame, surori ale combatanţilor ceceni, ucişi de forţele federale ruse.

Încă în 2004, fostul reprezentant la Moscova al aşa-zisului preşedinte cecen, Salambek Maigov, afirma că femeile-kamikaze sunt cele care îşi răzbună fiii şi soţii, omorâţi în războiul ruso-cecen.

KatalinVarga s-a răzbunat cum se cuvine pe violator. “Văduvele negre”, se pare, nu au de gând să cedeze nici ele. Deşi habar nu are de Katalin Varga, premierul rus, Vladimir Putin, ar fi trebuit să înţeleagă că femeile pe care armata rusă le-a lăsat singure nu mai au pentru cine trăi.

Dacă este într-adevăr îngrijorat de soarta Rusiei şi a ruşilor, de ce ar trebui să declare ameninţător: “Vom contiuna să luptăm împotriva teroriştilor fără compromisuri, până la capăt”, sau “Îi voi distruge pe cei care sunt responsabili de atentate”.

Aneta Grosu,
aneta.grosu.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *