Aneta Grosu: Dosarul clonelor ca şi dosarul heroina

De ce am crede că, în cazul ziarelor clonate, până la urmă, va fi pedepsit principalul vinovat? Cu siguranţă, nu avem niciun motiv care ne-ar insufla această încredere, mai ales că, este clar deja,  ancheta frânează, instanţele de judecată le-au întins o mână de ajutor făptaşilor, eliberându-i din arest preventiv, iar apoi, pe 24 mai, lăsând în vigoare şi la Curtea de Apel Chişinău decizia primei instanţe… Între timp, avocaţii celor doi suspecţi caută tot mai multe argumente să demonstreze că acest subiect nu are nici iz de cauză penală.

Astfel, lucrurile se aranjează într-un mod aproape firesc pentru R. Moldova. Scenariul este unul constant, tradiţional chiar. Subiectul este lansat cu multă zarvă, cu declaraţii tari, venite din partea autorităţilor, a structurilor de anchetă, din partea potenţialelor victime şi din partea unor avocaţi. Se arată o luptă dură, iar publicul speră ca, într-un termen rezonabil, să-i cunoască pe învingători şi pe cei învinşi.

La ora când scriu aceste rânduri, nu-mi amintesc de vreun dosar penal cu un sfârşit echitabil. Nu-mi amintesc de vreo sentinţă importantă, pronunţată în dosarele despre care s-a făcut destul tam-tam în ultimii ani. Să le luăm pe rând.

Vă mai amintiţi despre dosarul celor 200 kg de heroină? Probabil, tot mai vag. După ce societatea a fost bulversată, fiind informată că, iată, poliţia a reuşit să reţină cea mai mare captură de droguri din câte au fost în R. Moldova, a urmat o anchetă destul de dubioasă, cu foarte multe acţiuni procedurale ineficiente şi cu mai multe probe făcute de negăsit. Între timp, cei arestaţi, despre care s-a tot spus că erau principalii suspecţi, au ieşit la libertate şi lucrează în continuare în structurile MAI… De fapt, în penitenciar s-ar afla, totuşi, un condamnat pe acest dosar – şoferul maşinii care transporta sacii cu fasole şi cu heroină. De vreun an, nimeni nu mai spune nimic despre şofer, dar nici despre faptul că cineva i-ar mai căuta pe traficanţii adevăraţi de droguri. Dacă suspecţii au fost eliberaţi, înseamnă că, undeva, în afara anchetei, au rămas alţi suspecţi, poate chiar principalii traficanţi? Dacă sunt în afara anchetei, poate mai practică şi acum traficul de droguri?

Dar „Dosarul cărnii”? Vă mai amintiţi câtă gălăgie a făcut CCCEC la momentul numirii în funcţie a directorului Chetraru? „Dosarul cărnii”, scheme dubioase, prejudicii de milioane… Ce frumos răsunau aceste „dezvăluiri”! Noi toţi, cei care formăm publicul larg, ne şi imaginam că deconspirarea schemelor şi o finalitate în „Dosarul cărnii” vor contribui la reducerea preţurilor şi la o stabilitate economică a producătorilor autohtoni. Nimic dintre acestea nu s-a întâmplat, însă. Ca-ntotdeauna…

„Dosarul dolarilor falşi” urmează acelaşi scenariu. Au mai rămas câteva persoane închise, dar toate spun că sunt victime ale unei farse politice, puse la cale de Papuc şi Botnari, pentru a străluci în faţa şefilor lor de atunci.

Apropo, dar dosarele lui Papuc şi Botnari, în care erau învinuiţi de neglijenţă în serviciu, de abuzuri şi de delapidări, pe unde o mai fi? Credeţi că vom cunoaşte vreodată o sentinţă rezonabilă? Sau credeţi că se va întâmpa la fel ca în cazul lui Anatol Păpuşoi, care a fost scos total nevinovat din dosarul în care era învinuit că a dat în arendă familiei Voronin, contra unor sume simbolice de bani, suprafeţe întinse de pădure?

Dar „Dosarul str. Ciocârlia” sau dosarele lui Oleg Voronin, despre care se anunţase oficial că ar fi comis evaziuni fiscale în proporţii deosebit de mari? Unde sunt aceste dosare? Mai e cineva interesat de ele?

Dar „Dosarul mitei” celor doi procurori de la Glodeni? Cum puteau fi declaraţi nevinovaţi cei doi, dacă CCCEC acumulase probe şi documentase chiar cazul, organizând un flagrant?

Dar „Dosarul mitei” de la bacalaureat, din 2009? Credeţi că avem vreun condamnat? Credeţi că funcţionarii suspectaţi nu au revenit în cabinetele lor de la Ministerul Educaţiei? Vine bacalaureatul 2011. Credeţi că nu vor mai circula bani de la părinţi spre minister?

Dar dosarul „Utilajului radiologic”, cu unul dintre viceminiştrii Sănătăţii în centrul său? Dar dosarele preţurilor la medicamente? Cât scandal! Câtă zarvă! Până la urmă, însă, preţurile s-au majorat în continuare, iar un produs european, oricare, costă în R. Moldova de 3 ori mai scump decât în România, bunăoară…

Dar dosarele poliţiştilor implicaţi în tortura tinerilor în urma evenimentelor din aprilie 2009? Credeţi că cei scoşi basma curată din aceste dosare, de fapt toţi poliţiştii cercetaţi, nu mai păcătuiesc acum, răzbunându-se din cauza micilor probleme pe care le-au avut în urma sesizărilor depuse de  tinerii torturaţi?

Dar dosarele de corupţie ale vameşilor, ale avocaţilor, ale inspectorilor poliţiei rutiere? Dar cazurile de contrabandă cu ţigări?

Lista e una şi mai complexă, iar asemenea situaţii nu ne pot face încrezători că dosarul ziarelor clonate va fi investigat profesionist, iar pe banca acuzaţilor nu vor ajunge doar cei 30 de tineri care, pentru a face un ban de pâine, împărţeau ziare şi care sunt cercetaţi acum, ci omul sau oamenii politici care au comandat şi au plătit „opera”.

Aneta Grosu, 
aneta@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. AVRAAM

  …Aneta.Draga Aneta!Cineva strange banuti pentru a achita 3 luni de ZdG,altcineva strange 16 lei pentru un litru de motorina in primavara,altii cumpara producte si multi altii achit serviciie comunale din cele ‘”zvarlite” de Conducatorul Fulier!!!Altii partajeaza justitia,impart si parte isi fac.Da ce e cu HEROINA?Da cu clonele?Tu ce,Aneta,faci atac la justitia lui Fleac???

 2. vera

  STATUL la noi ,parca-i beat:
  De narcotice, sau vin..?
  Orasul e afumat:
  De tigari, aduse-n Tir.

  Noi,- de jos, ne-nnadusim:
  Bi-i-ne, de git, ne mai tin!
  N-avem parte nici de trai:
  Unde dai,tot; bani sa ai!

  Daca, deschizi, gura tare,
  Te baga,la inchisoare,
  Dreptate, de cersesti,
  La “psihusca”,te trezesti!

  Ea! Ce zile-am mai ajuns,
  Sa traim ca niste “Ursi”:
  Iarna, toti – in hibernare,
  Vara, pe toloaca – mare.

  MAFIA se joaca-n “tuz”,
  PRESA’steapta, un raspuns,
  Capul ei, nu si-l “stilcesc”,
  Stiind,ca mult, i-i banuiesc!

  Toti sunt siguri,
  Se tin – tari,
  De, de-acu’s milionari,
  Miine, chiari – miliardari!

  Unsa-i bine, roata lor,
  Nu se tem, nici de POPOR,
  Nici de LEGEA,ce i-i cata:
  Parca e privatizata!?

  Dar, Dreptatea-n poarta,bate,
  Adevaru-si face cale,
  Libertatea, mai ramine,
  Sa vada MAI ,ce spune,

  La aceasta ,”proasta” -LUME!

 3. AVRAAM

  Super,Vera!Lumea e proasta ca noaptea!E convenabil Puterii asta,de aia si distrug scolile.De asta si n-au acces la studii superioare copii simpli.Europa are nevoie de “ţarani iobagi” care trimit rîuri şi gîrle de euro la Moldova.Dar in Moldavia noastra Ţaristă totul deja demulr e impărţit intre clanurile a trei VALOGHEA-justiţia,medicina,invăţamîntul,e privatizat.Degraba,in toamna,Guvernul FILAT va aduce in MOLDOVA contoare pentru aier,pentru a instala la gura fiecarui,respira-achita!!!

 4. Siberiacul

  Da! Întradevăr situaţia în RM este destul de gravă, dacă deacum şi Dna A.Grosu (ZDG) a devenit pesimistă.
  Şi principalul este că nu se vede perspectiva schimbărilor spre bine. Pentru că la conducerea RM rămîn aceiaş “oameni a Moscovei” prin a dezbina forţile progresive din RM, folosind persoane care se declară anticomuniste şi proeuropene. Au fost şi sunt atacurile al PPCD (Roşca)în mass-media asupra liderilor politicieni anticomunişti, C.Tanase a “bătut” în Ghimpu şi Chirtoacă şi acuma a pus în “Timpul” reclama comunistului Dodon, Dna V. Pavlicenco (PNL) atacă vehement pe Chirtoacă (PL) – spre bucuria comuniştilor lui Voronin şi a propagandei Ruse
  Dl Ghimpu a spus odată “Alianţă o să avem, dar drptate nu”

 5. AVRAAM

  pt.Siberiacul-Frate,arata-mi un om sanatos din MOLDAVIA noastra,care inca mai este optimist,cu exceptie casa nebunilor,acolo toti sunt optimisti si fericiti.In ce sa mai credem?In cine?Eu cu totii il uram pe IU.Roşca,dar cu cît mai mult îi cunosc pe Falitu,Liopa si Nihai,cu atît mai simpatic mi-e IURII IVANOVICI,zău!!!

 6. vlad

  CLONII,NEROINA,&7APRILIE etc— TOATE SUNT DUSE LA GROAPA DE faimoasele comisii…REGRET MULT,INSA VA FI DUS IN NEGURA surdo-mutilor si adevvarul lui 1812,PETRUCA LASII SE TEM DE LUPTA CORP LA CORP …ASCULTAM “reciuha” lui Voronin V.N. LA ASM SI ZAU IMI ERA JALE DE OAMENII DE STINTA DIN SALA…mai ales de “guduratura” acad.Furdui…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *